cris82 - nie wiem dlaczego zrozumiales, ze to jest do Ciebie? Az mnie zszokowales. Nie zgadzamy sie w wielu kwestiach, ale akurat nie sadze, ze "trollujesz".
Chyba oceniasz moj stosunek do uzytkownikow forum za zbyt osobisty. Tak nie jest. To tylko wirtualna rzeczywistosc i mozliwosc wymiany pogladow. Nic do Ciebie nie mam.
Raczej do uzytkownikow nabijajacych posty typu "temu panu juz dziekujemy"...itd.
Co do Ukraincow...moj osobisty stosunek, jako do nacji jest negatywny. Po prostu ich nie lubie. Glownie ze wzgledu na wydarzenia historyczne, z ktorych sie nie rozliczyli I zamiataja problem pod dywan.
Wrecz przeciwnie. Kult 14 Dywizji Grenadierow SS "Galizien" (ukainska) jest zywy, podobnie jak Bandery i Szuchewycza. Kazdy kto ogladal "Wolyn" chyba sie ze mna zgodzi.
Dla jasnosci, nie palam nienawiscia do Ukraincow. Chcialbym, aby przestali zaklamywac rzeczywistosc. Aby przyznali, ze OUN-UPA dokonywalo presprecedensowych mordow na Polakach z Kresow Wschodnich. Podkreslanie odwetowych akcji AK jest zalosne, pod wzgledem skali

. 27 Wolynska Dywizja AK pojawila sie w tamtym rejonie juz po najwiekszej fali bestialskich mordow...
W imie poprawnosci politycznej nie ma co "ciut, ciut" upominac sie o prawde historyczna. Tylko dlatego, ze Rosjanie robia im magiel w Donbasie.
Gdybym mial kiedykolwiek walczyc po stronie Ukrainy, to niestety musialbym odejsc ze sluzby

.
Otworzenie dla nich ruchu bezwizowego do wiekszosci krajow Europy jest bledem. Nagminne bedzie wykorzystywanie celu turystycznego do osiedlania sie i pracy. Zatem otworzenie drzwi dla nielegalnej, ekonomicznej imigracji. Polacy sa w UK przynajmniej zgodnie z obowiazujacym prawem, a Ukraincy beda to prawo obchodzic wszelkimi mozliwymi sposobami. Rodzima (UA) "mafia" juz o to zadba...
Tymczasem wielu Polakow, ktorych rodzice czy dziadkowie zostali sila deportowani do Sowietow nie maja nawet Karty Polaka, ktora - jak wiesc gminna niesie - we Lwowie kosztuje okolo 400 euro

.
Tymczasem Rzeczpospolita nie jest w stanie nadac tym ludziom polskiego obywatelstwa i mozliwosci zamieszkania w Polsce. Stad "szlag mnie trafia", jak ogladem na YT programy o Upadlinie walacej przez granice

.
Co na to Pan Waszczykowski, Kaczynski, Maciarewicz? Nie macie jaj, aby powiedziec "nie"? Nie ma zgody na ruch bezwizowy do Polski? Kim sa dla nas Ukraincy? Przyjaciolmi? Jasne zyli z Polakami w "zgodzie" przez lata, po czym Polacy skonczyli z siekierami w plecach. Nie jest tak?
Przez ponad 20 lat niepodleglosci nie zrobili nic, aby uwolnic kraj od biedy, korupcji, nepotyzmu. Dalej podrozujac trzeba miec kase na lapowki dla policjantow i urzadasow. Jedyny skuteczny jezyk znaja Rosjanie - z racji geopolitycznej. jest to lomot, jaki dostaja na wschodzie i dostali na Krymie. Kazdy, znajacy historie wie, ze Krym nigdy (oprocz zabawy Chruszczowa) nie byl ukrainski. To odwieczna baza rosyjskiej floty czarnomorskiej od czasow carskich. Rosja po erze Jelcyna wyszla z ostrego kryzysu i gdyby w rzeczywistosci chciala, to po Ukrainie nie zostalby slad na mapie.
Nigdy z Ukraina przyjazni nie bedzie. Mozliwe jest dobre sasiedztwo, ale nie z kultem i pomnikami Bandery.
[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 07-07-2017 15:58 ]