Str 186 z 193 |
|
---|---|
nEUROn | Post #1 Ocena: 0 2020-02-04 22:09:03 (5 lat temu) |
Z nami od: 09-10-2015 Skąd: UK |
![]() |
Kanonier30 | Post #2 Ocena: 0 2020-02-05 07:49:31 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
![]() Wielka Brytania, czy do zasady Anglia, realizuje zawsze i wyłącznie własny interes. Jako Polska, doświadczyliśmy tego schematu przez całe dziesięciolecia. Mamieni i oszukiwani, którzy nadal wierzą w "brytyjskie wartości"... Otóż, te wartości to zdrada, fałsz, tuszowanie prawdy. Tak było w 1939, gdy pozostawiono Rzeczpospolitą - celowo, samą sobie. To rok 1940 i mord w Katyniu, o którym Brytyjczycy nie chcieli wiedzieć. To zmuszenie polskich władz imigracyjnych do podpisania układu z Sowietami, to bezwzględne wykorzystywanie polskich żołnierzy do walki w imię brytyjskich interesów - Teheran 1943, Jałta - 1945, Londyn - 1946... Nie miejmy złudzeń, że cokolwiek się w polityce - elit z Londynu - zmieniło. Tak naprawdę, to rozkwit nacjonalizmu obserwujemy w Anglii...ale o tym "sza" Referendum 2016, to było wyrażenie opinii na temat imigracji w UK, a nie żadne relacje z Brukselą, Trybunałem Sprawiedliwości w Luksemburu etc. Dopóki obywatele EU są potrzebni, jako siła robocza, to niewiele się zmieni. Natomiast w wypadku dekoniunktury, krachu finansowego, to posiadacze SS będą pierwszymi, na których skupi się frustracja angielskiego społeczeństwa i władz. Nie można mieć żadnej pewności, że obecny stan potrwa choćby dwie czy trzy dekady. Pozdrawiam. |
galadriel | Post #3 Ocena: 0 2020-02-05 09:21:16 (5 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Dokladnie.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
cris82 | Post #4 Ocena: 0 2020-02-05 09:34:24 (5 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
powiem wam ze gdyby tak czlowiek odcial sie od gazet portali i tv
to nie odczuwalby tej niecheci anglikow przynajmniej jak mieszkam tu 6lat to nie moge powiedziec zeby to bylo zjawisko powszechne swietnie udaja ze nas lubia i to jest ich ogromna zaleta : ) nie wiem czy zycie w blogiej nieswiadomosci to wyjscie : P poki co siedzimy tu i nie ma co narzekac jak sie zrobi goraco to trzeba bedzie wymienic depozyt za domek w anglii na apartament w hiszpanii z widokiem na morze : P |
stanislawski | Post #5 Ocena: 0 2020-02-05 09:37:57 (5 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Cytat: 2020-02-05 07:49:31, Kanonier30 napisał(a): ![]() Wielka Brytania, czy do zasady Anglia, realizuje zawsze i wyłącznie własny interes. Jako Polska, doświadczyliśmy tego schematu przez całe dziesięciolecia. Mamieni i oszukiwani, którzy nadal wierzą w "brytyjskie wartości"... Otóż, te wartości to zdrada, fałsz, tuszowanie prawdy. Tak było w 1939, gdy pozostawiono Rzeczpospolitą - celowo, samą sobie. To rok 1940 i mord w Katyniu, o którym Brytyjczycy nie chcieli wiedzieć. To zmuszenie polskich władz imigracyjnych do podpisania układu z Sowietami, to bezwzględne wykorzystywanie polskich żołnierzy do walki w imię brytyjskich interesów - Teheran 1943, Jałta - 1945, Londyn - 1946... Nie miejmy złudzeń, że cokolwiek się w polityce - elit z Londynu - zmieniło. Tak naprawdę, to rozkwit nacjonalizmu obserwujemy w Anglii...ale o tym "sza" Referendum 2016, to było wyrażenie opinii na temat imigracji w UK, a nie żadne relacje z Brukselą, Trybunałem Sprawiedliwości w Luksemburu etc. Dopóki obywatele EU są potrzebni, jako siła robocza, to niewiele się zmieni. Natomiast w wypadku dekoniunktury, krachu finansowego, to posiadacze SS będą pierwszymi, na których skupi się frustracja angielskiego społeczeństwa i władz. Nie można mieć żadnej pewności, że obecny stan potrwa choćby dwie czy trzy dekady. Pozdrawiam. Wtedy biorę maksymalnie duży kredyt i spadam ![]() |
|
|
daavid | Post #6 Ocena: 0 2020-02-05 12:26:25 (5 lat temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Cytat: 2020-02-05 09:34:24, cris82 napisał(a): powiem wam ze gdyby tak czlowiek odcial sie od gazet portali i tv to nie odczuwalby tej niecheci anglikow przynajmniej jak mieszkam tu 6lat to nie moge powiedziec zeby to bylo zjawisko powszechne swietnie udaja ze nas lubia i to jest ich ogromna zaleta : ) nie wiem czy zycie w blogiej nieswiadomosci to wyjscie : P poki co siedzimy tu i nie ma co narzekac jak sie zrobi goraco to trzeba bedzie wymienic depozyt za domek w anglii na apartament w hiszpanii z widokiem na morze : P Zdarzyło mi się parę razy usłyszeć pytanie kiedy wracam do Polski. Oczywiście masz rację, oni niby świetnie udają - za mówienie co tak naprawdę myślą grożą konsekwencje prawne, ale dzięki Brexitowi wielu z nich zaczęli być bardziej brawurowi w myśl zasady "w kupie siła". |
cris82 | Post #7 Ocena: 0 2020-02-05 13:10:39 (5 lat temu) |
"Zdarzyło mi się parę razy usłyszeć pytanie kiedy wracam do Polski."
co odpowiadales w takiej sytuacji?czysta ciekawosc : P moze to pytanie nie mialo ksenofobicznego podtekstu pewnie przez dekady byli przyzwyczajeni do sezonowych pracownikow inna sprawa ze ilu Polakow wyjechalo do anglii na stale? pewnie z 90% mialo w planach powrot o ktorym mowilo a pozniej zmienili zdanie tak np bylo ze mna ja juz mialem byc w Polsce rok temu w firmie pewnie maja mnie za nieslownego ![]() [ Ostatnio edytowany przez: cris82 05-02-2020 13:16 ] |
ZlotaPerla1 | Post #8 Ocena: 0 2020-02-05 13:29:44 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Absolutnie się nie zgodzę, z oszacowaniem na 90% Polaków przyjechało z zamiarem powrotu.
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
cris82 | Post #9 Ocena: 0 2020-02-05 13:34:45 (5 lat temu) |
ok 85%
|
Severance_ | Post #10 Ocena: 0 2020-02-06 10:51:16 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2020-02-05 07:49:31, Kanonier30 napisał(a): ![]() Wielka Brytania, czy do zasady Anglia, realizuje zawsze i wyłącznie własny interes. Ponieważ Johnson zamierza kompletnie usunąć z brytyjskiego prawa Europekska Konwencje Praw Człowieka oraz zapis o Prawach Człowieka w ogóle, pozwolę sobie dodać do postu Kanoniera (szczególnie polecam tym którzy uważają, że wszystko będzie cacy bo chodzi tylko o terrorystów).. : Nie działa mi na telefonie funkcja wklejenia video, czy ktoś mógłby pomóc i poprawić proszę! Dziękuję Opinia moderatora: Film poprawiony. Konefka Mind your own biscuits and life will be gravy
|