2019-10-23 16:39:16, kaktusak napisał(a):
sidiks > Widze masz jakis straszny problem z ludzmi z wiecej niz jednym obywatelstwem, ciekawa obsesja, jeszcze o takiej nie slyszalem.. , czy ta obsesja uwzglednia ten dziwny twor jakim jest EU obywatelstwo? (tzn jak si czujemy europejczykiem to juz odrzucamy narodowe?, to by prowadzilo do ciekawych konfliktow
Moze zeby cie uspokoic (bo nie wiem do konca skad ta obsesja) to nie glosowalem w pierwszej ojczyznie od pewnie roku 2000 czy cos kolo tego (jeszcze wtedy SLD sie liczylo

, nie mam potrzeby skoro tam nie mieszkam.
Nie wiem dlaczego mialbym odrzucac polskie skoro przynosi mi to potencjalne korzysci, jak pewnie kazdy staram sie ulatwiac sobie zycie i nie wiem co przyniesie przyszlosc, przyjechalem tu na rok 15 lat temu, nie widze sie w tym momencie w pl ani innym kraju europejskim ale kto wie z drugiej strony gdzie bede za 2 lata...
Obywatelstwo ulatwi mi mam nadzieje kilka prostych spraw ale wiem ze nie ma wymiernych z niego kozysci, nie dostane podwyzki ani lepszego % w banku, moge tez potencjalnie po raz pierwszy zaglosowac (nie liczac wyborow EU czy lokalnych), szkoda tylko ze nie ma do konca na kogo..

, problem prawie jak w polsce
Nie mam obsesji na tym punkcie. Poprostu nie trawie ludzi ktorzy tak kombinuja bo nie robia tego z prawdziwego ze tak to nazwe powolania. Czy Ty staralbys sie o paszport brytyjski gdybys musial zrezygnowac z polskiego?
Nie rozumiem dlaczego chcesz o czyms decydowac w tym kraju skoro jak sam twierdzisz, nie wiesz gdzie bedziesz np. za dwa lata, zapewne gdzies gdzie tez bedziesz chcial miec glos.
Co do "obywatelstwa" unii to czuj sie jak chcesz. To jest z gory narzucone a nie z wyboru