MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 162 z 193 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 161 | 162 | 163 ... 191 | 192 | 193 ] - Skocz do strony

Str 162 z 193

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

cris82

Post #1 Ocena: 0

2019-10-22 22:37:05 (6 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

ja tez bardzo chetnie poczytam uzytkownikow ktorzy uwazaja ze brexit jest dla Polakow pozytywna opcja i ich argumenty to bedzie cos nowego tutaj

na moje oko to wy probujecie na sile wszystkim wmowic ze caly czas ktos uprawia taka narracje...

"Polacy obwiniajacy Polaków za Brexit to zwykłe dziadostwo"

prosze wazyc slowa mysle ze oboje mymy spory szacunek do wpisow np kanoniera ktory jest przeciwko brexitowi a ten argument pojawial sie w jego wpisach
ja nigdy nie uwierze w to ze angielski narod jest taki glupi i glosowal za brexitem a powodem mialoby byc 350baniek ktore trafi do nhs co tydzien : ) banery banerami a ja mowie o konkretnych powodach wyjscia za duzo emigrantow i nie chodzi tylko o Polakow tylko bulgarow rumunow i inne nacje z calego swiata
jeszcze jak wierze ze politycy mogliby miec jakies powody typu centralizacja wladzy itp to co bylo powodem glosowania za brexitem dla zwyklego prestona jezeli nie emigracja drogie mieszkania i "zabieranie pracy"

myslalem dzisiaj o tym chwile referendum to byl moment w korym bulgaria i rumunia uzyskaly dostep do brytyjskiego rynku pracy a w gazetach pisali o aspiracjach turcji do ue merkelowa przyjmowala setki tysiecy imigrantow ktorzy koczowali przed tunelem

zwykli brytyjczycy w d. mieli te 350baniek na nhs to ja nie rozumiem naiwnych osob ktore twierdza ze dlatego zaglosowali za wyjsciem ze dali sie nabrac hehe : ) dobrze wiedzieli co robia moze nikt sie nie spodziewal ze tyle to potrwa ale dalej widze po rozmowach jakie sa nastroje czekaja na ten dzien jak na zbawienie : )

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

PannaZMokraGlow

Post #2 Ocena: 0

2019-10-22 22:39:42 (6 lat temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Ok ja spodziewam sie po lekkim wachnieciu wzrostu kursu funta wzgledem zlotowki po wyjsciu. To z perspektywy polonijnej. Poza tym nie rozpatruje z perspektywy polskiej bo nie mieszkam w Polsce i zle wspominam swoja probe powrotu do Polski. Oprocz forum polonijnego tutaj jestem jeszcze na anglojezycznych gdzie na szczescie nikt mi nie kaze miec jakichs typowo polskich pogladow. To miejscowa specyfika tutaj, wedlug mnie.

----- edyt

Cris dobrze mowisz wedlug mnie, ale raczej nie chodzi o zabieranie pracy tylko o zanizanie placy przynajmniej ludzie ktorych ja znam sa zli na konkurencje wynajmujaca miejsce w pokoju i pracujaca za pol ceny. Poza tym na wiele stanowisk pracy obywateli UE miejscowi sie nie pchaja raczej

[ Ostatnio edytowany przez: PannaZMokraGlowa 22-10-2019 22:50 ]

Do góry stronyOffline

Severance_

Post #3 Ocena: 0

2019-10-23 06:46:56 (6 lat temu)

Severance_

Konto usunięte

Cytat:

2019-10-22 22:37:05, cris82 napisał(a):

prosze wazyc slowa mysle ze oboje mymy spory szacunek do wpisow np kanoniera ktory jest przeciwko brexitowi a ten argument pojawial sie w jego wpisach

Proszę ważyć słowa..? Proszę zacytuj post @Kanoniera w którym obwinia Polaków za brexit? Przypominam sobie jego wpisy, że szmatlawce typu the sun lały wodę na młyn tekstami o zalewie wschodnich Europejczyków ale nie przypominam sobie żeby pisał jak niektórzy, że to wina Polaków.
Co do płacy i pracy, to w ciągu pierwszego roku po referendum pojawiły się badania udawadniajace, że ten ostatni napływ Europejczyków pomógł brytyjskiej gospodarce, ostatni taki artykuł zamiescilam 2-3 tygodnie temu. Warto przeczytać, Brytyjczycy na brytyjskich forach już dawno przeczytali i nikt nie wspomina Polaków. Ps: ja nie czytam the Sun więc mogę się mylić.

@chris , zanim zaczniesz się bawić w moderatora ,warto czasami sprawdzić znaczenie danego słowa. Ja użyłam "dziadostwo" jako : pogardliwie o czymś tandetnym, ponieważ uważam takie zachowanie za liche i tandetne. Nikt się nie musi że mną zgadzać, to jest moja opinia, mam do własnej opinii prawo, tak samo jak Ty i inni. Nikt was tu nie ucisza, wręcz przeciwnie, piszcie i tlumaczcie!

[ Ostatnio edytowany przez: Severance_ 23-10-2019 07:09 ]

Mind your own biscuits and life will be gravy

Do góry stronyOffline

cris82

Post #4 Ocena: +1

2019-10-23 07:39:21 (6 lat temu)

cris82

Mężczyzna

nikt nas nie ucisza ale 2 posty wczesniej pisalas w tym tonie...

" skoro tu nie zostajesz to daruj sobie udział w dyskusj"

"Proszę zacytuj post @Kanoniera w którym obwinia Polaków za brexit?"

chyba sobie kpisz : ) ja nigdzie nie napisalem ze kanonier obwinia Polakow za brexit tylko ze uwaza ze imigranci ze wschodniej europy to jeden z wiekszych powodow dla ktorych anglicy glosowali za brexitem
i ja sie z tym zgadzam

ty caly czas skupiasz sie na ataku nie potrafisz jakos obiektywnie podejsc do tej kwestii
np ja jako Polak nie popieram brexitu ale rozumiem intencje anglikow glosujacych za brexitem w ich opinii kraj sie zmienia i nie podobaja im sie te zmiany czy maja racje? watpie mamy podobna kulture swietnie sie asymilujemy ale oni widza tylko tu i teraz

piszesz wprost ze kogos nie lubisz bo jest za brexitem ale tylko Polakow czy anglikiw tez? czysta ciekawosc

twoja postawa to "ja chce bo zaplacilam za pr bo zaplacilam za wrs ile mam jeszcze placic!"
dla mnie jedynym zapewnieniem praw w danym kraju jest obywatelstwo dlatego nie rozumiem osob ktore mieszkaja tu dekady i licza na laske rzadu jest to przykre bo wiekszosc osob chcacych tu zostan na stale nie ma nawet prawa glosu w tak waznych kwestiach to jest zenujace

kobiety walczyly kiedys o prawo do glosowania chcac decydowac o przyszlosci swojej i kraju a tutaj jaka mamy postawe? "welna bawelna... wazne ze kicha pelna!"

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 23-10-2019 08:06 ]

Do góry stronyOffline

Severance_

Post #5 Ocena: 0

2019-10-23 07:56:11 (6 lat temu)

Severance_

Konto usunięte

@chris,

Twardym Brexitem a nie brexitem uporzadkowanym! Rozumiesz różnicę?
Wysmiales (!) mnie kiedy wyraziłam opinię na temat deportacji, ale masz pretensje, że proszę żebyś się nie wypowiadał skoro ewidentnie czegoś nie rozumiesz i do tego kpisz z innych!

Edycja dopóki mogę, nie miałam wcześniej czasu..

Piszesz "micha pełna"..? Zabawne, że ktoś kto wysyła kasę do Polski i tam inwestuje ma czelność zaglądać do michy kogoś kto inwestuje tutaj ponieważ tu jest jego dom i rodzina!
Może to właśnie o takich Polakach jak ty pisał The sun..
WRS był nielegalny! Został zniesiony w 2009, dzięki temu, że niektórzy nie mają mentalności niewolnika nikt dzisiaj nie musi płacić za SS. Podziękujcie the 3 milion, ludzie którzy walczą o nasze prawa, całe szczęście chrisow tam nie ma.

[ Ostatnio edytowany przez: Severance_ 23-10-2019 08:40 ]

Do góry stronyOffline

ZlotaPerla1

Post #6 Ocena: 0

2019-10-23 08:49:13 (6 lat temu)

ZlotaPerla1

Konto usunięte

Można się jakoś ubiegać o zwrot WRS?
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

cris82

Post #7 Ocena: 0

2019-10-23 09:09:40 (6 lat temu)

cris82

Mężczyzna

chrisowie stali przy urnach i glosowali za pozostaniem w unii a tobie szkoda kasy na obywatelstwo 100f rocznie... 50 dla tych co sa tu 30lat a ktorych zalujesz chociaz dekade temu bylo to tansze i latwiejsze ile tu juz jestes 15lat? strzelam : )

jak beda sie wazyc nasze losy w kolejnych wyborach to ja mam zamiar oddac glos w tej sprawie a ty co zrobisz ? bedziesz trzymala zacisniete kciuki? to ty powinnas dziekowac mi ze prezentuje tu inny punkt widzenia
a nie "bo nam sie nalezy" trzeba cos z siebie dac bo inaczej co...inwestujesz tutaj w rodzine itp a spedzajac tu kolejne 20lat nie zaglosujesz w zadnych wyborach? sama sie skazujesz na status goscia w tym kraju

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 23-10-2019 09:32 ]

Do góry stronyOffline

Severance_

Post #8 Ocena: 0

2019-10-23 09:31:27 (6 lat temu)

Severance_

Konto usunięte

Cytat:

2019-10-23 08:49:13, ZlotaPerla1 napisał(a):
Można się jakoś ubiegać o zwrot WRS?

Nie. EU zainterweniowalo w pewnym momencie i powstrzymali rząd brytyjski przed dalszym pobieraniem opłaty, ale oczywiście nie mogli zmusić UK oddania tej kasy - wbrew powszechnej opinii UE nie wpływu na decyzję niezależnego brytyjskiego parlamentu.

@chris,

W 2016 miałeś obywatelstwo?
PS : obywatele UE nigdy nie mieli obowiązku ubiegania się o obywatelstwo, gwarantowala nam to i ciągle gwarantuje umowa o swobodnym przepływie ludzi i towarów. Nie twój interes, ale czy będę miała obywatelstwo czy nie nie zmieni faktu, że twardy brexit (którego konsekwencji nie rozumiesz), skrzywdzi wielu ludzi i mnie to martwi. Ciebie nie martwi i okay.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #9 Ocena: 0

2019-10-23 09:34:12 (6 lat temu)

cris82

Mężczyzna

dziwne zebym mial skoro przyjechalem w polowie 2013
piszesz "chrisowie" to ci odpowiadam co robili ludzie mojego pokroju

jak wypalilas z tymi dziadkami co przepracowali tu 30lat to odrazu przypomnial mi sie artykul z jednej gazety o pewnym starszym malzenstwie ktoremu zly i straszny bank chce zabrac dom

dobrze ze przynajmniej byli na tyle uczciwi zeby napisac ze ci biedni ludzie postawili na splate samych odsetek a po uplywie terminu mieli problem

dlatego nie jest mi szkoda lekkoduchow za 30lat pewnie kilkaset tysiecy Polakow bedzie takimi biednymi dziadkami ktorych chca deportowac bo w wieku 30lat nie mysleli o swojej przyszlosci wiazac swoje zycie z panstwem w ktorym maja status goscia potocznie zwanym statusem ss

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 23-10-2019 10:17 ]

Do góry stronyOffline

kaktusak

Post #10 Ocena: 0

2019-10-23 10:27:39 (6 lat temu)

kaktusak

Mężczyzna

Z nami od: 11-03-2019

Wyglada na to ze mozemy miec (znowu) snap election, szkoda ze te miliony EU ktore "wolaly wydac na wakacje zamiast no to glupie gb obywatelstwo" nie beda mialy (znowu) w nich swojego glosu, moze wtedy przychylilyby zbalansowana szale na z ich pkt widzenia glos rozsadku. Zwlaszcza ze GB i Polska (w odroznieniu od wielu EU krajow - NO, NL, SPA?) pozwalaja na na podwoje obywatelstwo, i proces (wbrem pozorom) nie jest az tak straszny czy dlugotrwaly (6 lat, w innych krajach chyba 10 lat i wiecej?), osobiscie uwazam ze jest wlasciwie "zbyt latwo".

Do góry stronyOffline

Strona 162 z 193 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 161 | 162 | 163 ... 191 | 192 | 193 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,