MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 155 z 193 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 154 | 155 | 156 ... 191 | 192 | 193 ] - Skocz do strony

Str 155 z 193

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Severance_

Post #1 Ocena: +1

2019-10-06 22:12:23 (6 lat temu)

Severance_

Konto usunięte

Cytat:

2019-10-06 22:00:37, malben1 napisał(a):
Cytat:

2019-10-06 21:45:54, Mustafa1975 napisał(a):
Mysle ze nie nam osadzac tubylcow ich kraj i ich wybory a my jako imigranci powinnismy sie dostosowac. Jakos nie widzi mi sie zeby Polska zadzili np. Ukraincy i mieli wplyw na nasz kraj.

tu sie zgodze
gdyby sytuacja byla odwrotna, nie sadze aby Polacy wykazali sie taka tolerancja i cierpliwoscia...

Zaraz, zaraz..o co właściwie chodzi? Ja chyba nie zrozumiałam wypowiedzi Mustafy..czy wy sugerujecie, że jacys "obcy" narzucają rządowi UK co ma robić? Brytyjski Parlament i Sądy były i są niezależne, ale może chodzi o to ,że Johnson z Tureckimi przodkami nie powinien kneblowac ust Parlamentowi?
Mind your own biscuits and life will be gravy

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Mustafa1975

Post #2 Ocena: 0

2019-10-06 22:33:08 (6 lat temu)

Mustafa1975

Mężczyzna

Z nami od: 30-01-2010

Chodzi mi o wypowiedzi forumowiczow ktore sa w wiekszosci skrajnie negatywne brexitowi. Jesli chodzi o parlament to wybory moze by rozwiazaly ten impas. Niestety opozycja je zablokowala i ludzki zamiast zadecydowac moga sie przygladac walce wplywow wszechmogacych. Niby w referendum wygral brexit ale parlament sabotuje kazda opcje i to jest dziwne. Sam jestem ciekaw kto ma racje i do kazdej sytuacji postaram sie dostosowac.

[ Ostatnio edytowany przez: Mustafa1975 06-10-2019 22:34 ]

Do góry stronyOffline

Severance_

Post #3 Ocena: 0

2019-10-06 23:05:17 (6 lat temu)

Severance_

Konto usunięte

@Mustafa1975

Czy mógłbyś napisać skąd czerpiesz wiedzę na temat Brexitu? Pytanie nie jest podchwytliwe, ja po prostu nie mogę zrozumieć niektórych z wypowiedzi. Chciałbym wiedzieć jaka prasę czytasz i jakie wiadomości oglądasz? Z góry dziękuję za odpowiedź!
Mind your own biscuits and life will be gravy

Do góry stronyOffline

Mustafa1975

Post #4 Ocena: 0

2019-10-06 23:29:55 (6 lat temu)

Mustafa1975

Mężczyzna

Cytat:

2019-10-06 23:05:17, Severance_ napisał(a):
@Mustafa1975

Czy mógłbyś napisać skąd czerpiesz wiedzę na temat Brexitu? Pytanie nie jest podchwytliwe, ja po prostu nie mogę zrozumieć niektórych z wypowiedzi. Chciałbym wiedzieć jaka prasę czytasz i jakie wiadomości oglądasz? Z góry dziękuję za odpowiedź!

Zewsząd wlacznie z opinniami tubylcow z pracy.Jak bys zauwazyl jest tego pelno w necie,forach,twiterach,gazetach czy tv. Wiec ciezko mi zrozumiec twoje pytanie bo jest dosc dziwne. Brexit to nie jest temat tabu i wszedzie o tym glosno.
A tak naprawde to wszelka wiedze czerpie z MW I*ROFL*

[ Ostatnio edytowany przez: Mustafa1975 07-10-2019 00:13 ]

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #5 Ocena: +1

2019-10-08 18:44:38 (6 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Prześmiewczy ton Kolegi powyżej powinien zamknąć Jego aktywność na Forum. Nie z powodu naruszenia zasad regulaminów, ale za sprawą przyjętych norm społecznych...jakich? Ot, za sprawą szacunku dla osób piszących w różnych wątkach Mojej Wyspy. Skąd Użytkownik powyżej "czerpie wiedzę" - jak to zostało wpuszczone w dyskusję - w ogóle mnie nie obchodzi. Natomiast, jeśli portal i forum nie mają żadnej wartości, to czemu trudzisz się wstawianiem swych opinii?
Szczególnie, że co do wartości merytorycznej wcześniejszych postów, to zaprawdę włącz się w "dyskusję z tubylcami" po pracy, przy piwie (?)...

Objaśniam w skrócie. Zjednoczone Królestwo dołączyło do ówczesnych Wspólnot Europejskich w 1973 roku, po przeprowadzonym referendum, a zatem dobrowolnie przyjęło porozumienia międzynarodowe, które wynikały z traktatów (Traktat Paryski i Traktaty Rzymskie) - jako państwo członkowskie. Po usankcjonowaniu Traktatu o Unii Europejskiej (TUE) i Traktatu o Funkcjonowaniu Unii Europejskiej (TFUE) i tutaj można sięgnąć do zbiorów legislacji Parlamentu Wielkiej Brytanii.

Obrazek

Zdecydowana większość Polaków żyjących w Zjednoczonym Królestwie (wyłączam wcześniejszą emigrację i indywidualne przypadki wizowe) zamieszkała w UK na mocy prawa do swobodnego przemieszczania się i osiedlania, co jest filarem wspomnianych Traktatów. Porównanie do obywateli Ukrainy, którzy pracują i mieszkają w Polsce na mocy porozumień pomiędzy Unią a Ukrainą są nietrafione. Ukraina nie jest państwem członkowskim Unii, a zatem ukraińscy obywatele nie korzystają z praw ustanowionych na przykład przez Kartę Praw Podstawowych Unii Europejskiej.

Obrazek

Objaśniam ponadto, że po wyniku referendum i wystąpieniu Wielkiej Brytanii z Unii, to w chwili powstawania - tego i wcześniejszych postów - mieszkamy w państwie, które nadal pozostaje członkiem Unii Europejskiej. Zatem na terytorium UK obowiązują wszelkie europejskie regulacje, w tym regulacje dotyczące praw obywateli państw członkowskich.

Od ponad trzech lat sprawa wyjścia Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej jest negocjowana przez dwie strony: Wielką Brytanię i Unię, której obywatelami jesteśmy i pozostaniemy bez względu na finalny rezultat Brexitu. Ripostowanie, jakoby sprawa wyjścia Zjednoczonego Królestwa powinna należeć jedynie w dyskusji publicznej do obywateli brytyjskich jest pozbawianiem się naturalnych praw - wobec rezydentów, podatników, legalnych mieszkańców Wielkiej Brytanii. Ten sam schemat tyczy obywateli brytyjskich, którzy mieszkają w innych państwach członkowskich.

Nie widzę celu dalszego objaśniania tego, co wynika z uprzednich wpisów w tym wątku. Z dyskusji, z której dowiedzieć się można znacznie więcej niż od wpisów na forach BBC... etc. Bez względu na status Tego państwa w przyszłości, jako mieszkańcy mamy naturalne prawo do wyrażania opinii, organizowania się, swobodnego głoszenia poglądów politycznych - (polecam) The Universal Declaration of Human Rights...

Jeśli ktoś jest przekonany, że takich praw nie posiada - ma mentalność niewolnika, z brakiem własnej woli, wyzutego z szacunku wobec samego siebie. Stąd na szacunek ze strony "tubylców" również liczyć nie może. A i na tym Forum .... już tylko wedle uznania tych, którzy własną wolę i świadomość posiadają.

Obrazek

PS.
Sam jestem ciekaw kto ma racje i do kazdej sytuacji postaram sie dostosowac. No to tak trzymaj.

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 08-10-2019 19:15 ]

Do góry stronyOffline

darraj

Post #6 Ocena: +1

2019-10-08 19:05:07 (6 lat temu)

darraj

Konto usunięte

To że, uważasz się za forumową alfę i omegę, nie upoważnia cię do decydowania kto i w jaki sposób prowadzi forumowe dyskusje.
Jak dla mnie te twoje elaboraty, to skutek nadmiaru wolnego czasu. Nic nowego nie wnoszą do tego i innych tematów, ale pisz i nieś kaganek oświaty, skoro uważasz że forumowy ludek, to ciemna masa.
Pouczanie jednak, pozostaw moderatorni
"We're all mad here" Mad Hatter

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #7 Ocena: 0

2019-10-08 19:14:43 (6 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Ach, to przepraszam. Nie obśmiewałem jednak Forum, jak również jakiejkolwiek opinii.

Co do moich "elaboratów"...jeśli ktoś stosuje klucz: Brexit, to tylko decyzja Brytyjczyków... to wybacz, ale uzasadnienie merytoryczne nieco mi zajmuje. Uzasadnienie, że jako Polacy w UK ten głos też posiadamy.

Pozdrawiam.

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 08-10-2019 19:25 ]

Do góry stronyOffline

Mustafa1975

Post #8 Ocena: -1

2019-10-09 00:54:42 (6 lat temu)

Mustafa1975

Mężczyzna

Cytat:

2019-10-08 19:14:43, Kanonier30 napisał(a):
Ach, to przepraszam. Nie obśmiewałem jednak Forum, jak również jakiejkolwiek opinii.

Co do moich "elaboratów"...jeśli ktoś stosuje klucz: Brexit, to tylko decyzja Brytyjczyków... to wybacz, ale uzasadnienie merytoryczne nieco mi zajmuje. Uzasadnienie, że jako Polacy w UK ten głos też posiadamy.

Pozdrawiam.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Kanonier30</i> 08-10-2019 19:25 ]

No jasne ze posiadamy i ja go użyłem w referendum a ty ?
Jak na razie twój głos ogranicza sie do MW :-]
Rusz sie chłopie wreszcie gdzieś do pracy to i moze zamilknie w sprawie brexitu ;-)

Do góry stronyOffline

Misia13

Post #9 Ocena: 0

2019-10-09 01:25:28 (6 lat temu)

Misia13

Konto usunięte

A ja pomagalam w ” wydawaniu losow” ...😊

Do góry stronyOffline

Misia13

Post #10 Ocena: +1

2019-10-09 02:00:10 (6 lat temu)

Misia13

Konto usunięte

Sorry post pod postem, ale ....
Wlasnie to znalazlam I szczena mi opadla...
Ewa wklei zdjecie jutro.

Obrazek

Do góry stronyOffline

Strona 155 z 193 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 154 | 155 | 156 ... 191 | 192 | 193 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,