MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 15 z 193 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 14 | 15 | 16 ... 191 | 192 | 193 ] - Skocz do strony

Str 15 z 193

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

stanislawski

Post #1 Ocena: 0

2017-03-19 13:25:17 (8 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Tak, zgadzam się praktycznie ze wszystkim.
No i ta zmiana semantyki... "Występowanie o rezydenturę". Jakie występowanie o rezydenturę? Przecież tę według prawa już mamy. To jest występowanie o kartę, o potwierdzenie.

A co płacenia podatków, bez posiadania praw - trzeba sobie kaskę odebrać, jak się da.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Kanonier30

Post #2 Ocena: 0

2017-03-19 15:09:54 (8 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Dokładnie, jak stanislawski powyżej..."występowanie". Nie będę powielał innych treści, które publikowałem na prywatnym blogu - w większości dotyczą Brexitu i były publikowane w ubiegłym roku. Pierwszy tekst, który przygotowałem dla "Europejczyka" z Manchesteru powstał bodajże w 2013 roku. Wraz ze wzrostem aktywności UKiP i premera Camerona, który chciał za wszelką cenę wygrać wybory w 2015 antyimigrancką retoryką. Bez koalicji z Liberalnymi Demokratami, którzy blokowali ewentualne - wówczas jeszcze - referendum. Ps. Adres podam, jeśli ktoś szuka rozwinięcia tematu, chyba nie jest żadną konkurencją dla MW (ewentualnie moderator usunie) Pozdrawiam. http://henryvlancaster.blogspot.co.uk/

Do góry stronyOffline

ie2ox4-2b

Post #3 Ocena: 0

2017-03-19 15:15:30 (8 lat temu)

ie2ox4-2b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 22-08-2016

Cytat:

2017-03-18 22:10:48, Kanonier30 napisał(a):
Ja zrobiłem, jak ie2ox4-2b napisał, dopiero miałem link do filmu.

Jeżeli więcej robiłbyś tak jak ja, to więcej miałbyś dobrze 8-)

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #4 Ocena: 0

2017-03-19 16:33:44 (8 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Wcześniej powoływałem się na Europejską Kartę Społeczną Rady Europy (akurat w przypadku Pani z Francji Art.15 nie ma odniesienia - dot. osób niepełnosprawnych, przepraszam za błąd merytoryczny), ale jest szereg artykułów odnoszących się do praw, w tym migrujących pracowników. Podam link, bo gdyby komuś przyszło procesować się w sądzie z Home Officem, to z pewnością jest to dokument, który Wielka Brytania (rząd) łamie. Jest to oczywiste bezprawie, gdyż UK ratyfikowała EKS jako członek Rady Europy.

Ps. Oczywiście Rada Europy nie ma nic wspólnego z Unią Europejską.

https://www.mpips.gov.pl/gfx/mpips/userfiles/File/Spoleczne%20Prawa%20Czlowieka/EKS/Europejska%20Karta%20Spoleczna%20-%20tekst.pdf

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 19-03-2017 16:36 ]

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #5 Ocena: 0

2017-03-20 19:45:03 (8 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Z dzisiejszego tvn24bis...i co powie Tereska :)

http://tvn24bis.pl/pieniadze,79/wielka-brytania-powinna-zaplacic-unii-europejskiej-ponad-60-mld-euro,725117.html

Do góry stronyOffline

SelfTransfer

Post #6 Ocena: 0

2017-03-20 19:52:31 (8 lat temu)

SelfTransfer

Mężczyzna

Z nami od: 06-06-2014

Tak z ciekawosci pytam, co was powstrzymuje przed zrobieniem obywatelstwa?
Rzeczywiscie latwiej jest odwolywac sie do Strassburga i Hagi niz pozbierac dokumenty i aplikowac o citizenship?

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2017-03-20 19:54:32 (8 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #8 Ocena: 0

2017-03-20 20:48:49 (8 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2017-03-20 19:54:32, ludzik50 napisał(a):
Przez 6 lat nie udało im się uzbierać 1200 funtow, jedyna nadzieja w petycji o zwolnienie polakow z opłaty za obywatelstwo...

Sama petycja - zalosny pomysl *DONT_KNOW*

Ale, niektorzy uzbierali i zainwestowali na tyle, zeby taki szczegol jak Brexit, nie spedzal im snu z powiek. Maja dokad i do czego wracac bo nie spalili za soba wszystkich mostow, a wrecz postawili nowe i solidne.
Inni natomiast sprzedali wszystko co mieli do sprzedania, reszte rozdali rodzinie i znajomym lub przejedli, a jesli zainwestowali w cos tutaj, to rzeczywiscie obywatelstwo jest dla nich jedyna rozsadna droga.

Tylko, ze... skoro wiadomo, ze nic nie wiadomo bo niby prawo nie dziala wstecz, ale od kazdej reguly sa wyjatki, to zeby sie wkrotce nie okazalo, ze te paszporty wam sie na makulature przydadza. Malo przyznaje prawdopodobne, ale nic mnie nie zdziwi *THUMBS UP*

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #9 Ocena: 0

2017-03-20 21:48:19 (8 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Nie będę wyrabiał paszportu kraju, który już - od momentu dojścia Torysów do władzy w 2010 - zrobił z obywatelii Unii najeźdźców, którzy rujnują wszystko, począwszy od systemu socjalnego po NHS. Scenariusz, że prześwietlą paszporty wydane w ostatnim okresie wcale nie jest zupełnie nieprawdopodony, gdyby jakimś cudem UKiP dorwał się do władzy...czemu nie?

W tej kilkuletniej antyeuropejskiej retoryce Anglicy - bez względu na posiadany paszport - zawsze będą Polaków czy obywateli, jak określano A8 - uważali za sort gorszej jakości. To dzieło maglowania mózgownic nie tylko przez polityków, ale zwłaszcza przez prasę, jak "Daily Express" (niemal codziennie czołówka na temat Unii i nieszczęść przynoszonych z kontynentu - zachęcam do zwrócenia uwagi) i niektóre stacje telewizyjne. Paszport....? Aby być do końca żywota obywatelem drugiej kategorii? Naprawdę na Anglii świat się kończy (?), bo zakładam, że Szkocja wcześniej czy później ogłosi secesję - zbyt wiele już napięć pomiędzy Edynburgiem a Londynem.

Nie ma innych możliwości w Europie, a nawet poza Unią? Wiem, łatwo pisać, trudniej wykonać. Ja oceniam swój wieloletni pobyt w UK raczej negatywnie (to już kwestia osobistych doświadczeń i osiągnięć zawodowych), a więc spróbuję jeszcze raz. Póki siły i zdrowie pozwala. Przyjechałem tu - jasne ze względów ekonomicznych również - ale przede wszystkim osobistych. Okazało się jednak po kilku latach, że bezcelowo. Właściwie jedyna korzyść, to znajomość języka. Dopóki mogłem swój zawód wykonywać w Polsce żyło mi się na znacznie lepszym poziomie niż w pierwszych latach po przyjeździe do UK. Przepraszam, to moja osobista refleksja. Może ten Brexit, to dla mnie bodziec, aby ruszyć dupsko i poszukać swojego miejsca na tym świecie. Pozdro.

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 20-03-2017 21:49 ]

Do góry stronyOffline

wadus77

Post #10 Ocena: 0

2017-03-21 11:30:41 (8 lat temu)

wadus77

Z nami od: 24-09-2007

Ja wrocilem do Polski z rodzina w 2011 do tego czasu dowiedzialem sie, ze firma w ktorej pracowalem w Essex po 30 latach funkcjonowania sie rozwiazala 220 osob stracilo prace.

Jak widac w UK tez nie jest rozowo, jak urodzilo sie nam dziecko w 2010 roku, gdy zaczelismy obliczac ile trzeba pracowac na opieke nad dzieckiem i wynajac jakies mieszkanie bardziej sprzyjajace rodzinnemu zyciu, ew. morgate. ale podsumowujac nie bylo jakiegos szalu.

Ja utknalem w swojej pracy i szukac czegos lepszego przy malym dziecku bylo ryzykowne, zona bila sie z myslami zostac w domu z dzieckiem czy isc do pracy.

suma sumarum wrocilismy i widze, ze mialem szczescie. Teraz mam dwojke wspanialych dzieciakow i zyje sie nam wcale nie gorzej niz w UK, moze tylko nie stac nas na wycieczki zagraniczne ale dom, auto i ogolne wydatki nie sa jakims dramatem.

Zona jest zakochana w Anglii ja po 7 latach nigdy nie czulem sie tam dobrze, mialem ciagle uczucie traktowania nas jako ludzi kategorii B ale nie dziwie sie bo w Polsce zaczyna sie powoli robic to samo z Ukraincami.

Brexit tylko jest dowodem tego co przeczuwalem a czas pokazal, ze nawet praca w firmie ktora istnala na rynku ponad 30 lat nie jest gwarantowana. oczywiscie pewnie ciagle latwiej znalezc nowa prace w UK niz w Polsce ale jak juz wspomnialem czasami trzeba ryzykowac.

Szkoda ze atmosfera sie psuje w UK, wielu moich angielskich znajmoych odcina sie od tego ale jednak ktos zaglosowal na ten brexit wiec nwarzyli piwa ktore sami musza teraz wypic.

Do góry stronyOffline

Strona 15 z 193 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 14 | 15 | 16 ... 191 | 192 | 193 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,