Str 13 z 193 |
|
---|---|
Kanonier30 | Post #1 Ocena: 0 2017-03-17 09:56:14 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Napiszę, że lekko odetchnąłem, że Wilders - głoszący zwycięstwo jeszcze przed zakończeniem głosowania - nie osiągnął wyniku pozwalającego mu rozdawać karty w Holandii. Jednak co tak naprawdę będzię z Unią przez następne lata zdecydują wybory we Francji. Jeśli Pani Le Pen tym razem nie dorwie się do stołka ze swoim Frontem Narodowym, to zadanie dla Unii, aby zneutralizować populistów za wszelką cenę. Niestety, nie wyobrażam sobie, że Tusk jest zdolny do skutecznych działań na forum europejskim. Jak słusznie zauważyliście - pionek z dobrą pensyjką z Brukseli. Nic więcej i to mnie lekko dobija.
Nie widzę w Europe polityków prawicy, którzy mogliby być alternatywą dla rozmaitych frontów narodowych i partii, które sprowadzają program wyborczy do tego, że Unia to samo zło...i jak widać kupują wielu wyborców. Nie wiem może ten Emmanuel Macron, jeśli zostałby prezydentem, potrafiłby odbudować pozycję Francji (wobec dominujących Niemiec). Po wyjściu Brytyjczyków, Francja musi się podnieść, bo inaczej mamy już kompletnie rządy Berlina. Jasne, że Makrela już jest hegemonem, ale nie jest jeszcze za późno. To moje zdanie oczywiście. Pozdro. |
stanislawski | Post #2 Ocena: 0 2017-03-17 22:05:57 (8 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Nie wiem czy to konkurencja dla MW, czy nie - ale zamieszczam. Ciekawe do dyskusji. Z większością się zgadzam. Będą wypychać powoli.
Trzeba się postarać, aby i dla nich było to bolesne. |
Kanonier30 | Post #3 Ocena: 0 2017-03-17 22:33:00 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Stanislawski - tekst mocny z logiczną argumentacją. Niestety, w prasie polonjnej rzadko można spotkać tak dobre teksty. Ten scebariusz może się sprawdzić.
W moim przekonaniu kluczowe będą wybory prezydenckie we Francji. Jeśli wygra Pani Le Pen, to faktycznie lepiej powoli się pakować - chyba, że ktoś przez ileś lat zamierza użerać się z brytyjską administracją. Oczywiście z żadnym skutkiem na koniec. Jeśli wygra Macron, to mamy szansę na to, że Unia wróci do równowagi i będzie w stanie dać "odpór" Brytyjczykom traktujących obywateli UE w sposób opisany w artykule. Ale tylko w sytuacji, jeśli Francja i Niemcy, jako koło zamachowe Unii, zajmą tak samo twarde stanowisko wobec Londynu. Z Grupą Wyszehradzką i pomniejszymi państwami, zwłaszcza z tzw. A8, nikt się w Londynie liczył nie będzie. Zatem sensownym jest, aby przygotować się na ten scenariusz "wypychania", aby nie obudzić się z ręką w nocniku. |
Kanonier30 | Post #4 Ocena: 0 2017-03-17 23:23:54 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Dorzucę, że Wielka Brytania już nie raz w historii pokazała, gdzie ma Polaków i Rzeczpospolitą...w du..e. Tak jak nas wystawili w 39, sprzedali w 45, że wylądowaliśmy pod ruskim butem. Naród pasożytów, żywiących się koloniami,a potem robolami, których po wojnie ściągali z Pakistanu czy Indii. Teraz Polacy. A jak już nam nie jesteście potrzebni (lub mamy antyimigracyjną sieczkę w głowie) to won. Moja odpowiedź dla UK, to życzenia gopodarczego krachu po opuszczeniu wspólnego rynku i zabawa z muzułmanami, których się nie pozbędą, a którzy płodzą się dość sprawnie. Stąd za dekadę lub dwie Brytole mogą się zdziwić, że na każdym rogu mają meczet. I ch... w dupsko - przepraszam za wyrażenie, ale jak widzę te mordy z Panią May na czele, to już mi się niedobrze robi.
|
rafal80 | Post #5 Ocena: 0 2017-03-18 06:55:03 (8 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2009 Skąd: Londyn |
Cytat: 2017-03-17 22:05:57, stanislawski napisał(a): Nie wiem czy to konkurencja dla MW, czy nie - ale zamieszczam. Ciekawe do dyskusji. Z większością się zgadzam. Będą wypychać powoli. Trzeba się postarać, aby i dla nich było to bolesne. W tym artykule wychodzi raczej polski pesymizm. A tymi dziećmi to już przegięcie - jakieś sugestie, że zostaną one odebrane rodzicom, przerobione na Anglików a rodzice zostaną wyrzuceni z kraju. Jeśli ktoś w taki sposób postrzega rzeczywistość to lepiej żeby jak najszybciej wrócił do Polski. |
|
|
stanislawski | Post #6 Ocena: 0 2017-03-18 08:21:57 (8 lat temu) |
Dlatego powiedziałem, że "z większością się zgadzam" - a nie że ze wszystkim.
Natomiast co do jakichś nudziarzy na granicy, to już się spotkałem. Ostatnio podszedł do mnie jakiś dziadek, ten który kierował ruchem w kolejkach do kontroli paszportowej i się pyta skąd jestem. To ja mu, że stąd - A ty skąd i czego chcesz? - zapytałem. No ale przypuszczam, że może być gorzej. A tak, żeby się przydu... |
ie2ox4-2b | Post #7 Ocena: 0 2017-03-18 09:17:24 (8 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 22-08-2016 Skąd: Oxford |
Cytat: 2017-03-18 08:21:57, stanislawski napisał(a): (...)podszedł do mnie jakiś dziadek, ten który kierował ruchem w kolejkach do kontroli paszportowej i się pyta skąd jestem. To ja mu, że stąd - A ty skąd i czego chcesz? - zapytałem. No ale przypuszczam, że może być gorzej. A tak, żeby się przydu... No zachowałeś się jak bochater. Chodzi o to "ch". Zapytaj się jakiegoś młodszego i bardziej "jurnego". Wtedy kolejkę zaczniesz od nowa, lub nie będzie Cię obowiązywała. [ Ostatnio edytowany przez: ie2ox4-2b 18-03-2017 09:18 ] |
stanislawski | Post #8 Ocena: 0 2017-03-18 10:48:08 (8 lat temu) |
Zachowałem się normalnie. I nie ma że młodszy czy starszy, tylko łazi jakiś "nieoznakowany" - bez munduru i identyfikatora - i domaga się informacji. Od tego jest człowiek, który sprawdza paszporty.
Tego typu działania nie mogą przechodzić lekko i jak są upierdliwe dla jednej strony to i dla drugiej też niech będą. |
ie2ox4-2b | Post #9 Ocena: 0 2017-03-18 11:16:39 (8 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 22-08-2016 Skąd: Oxford |
Cytat: 2017-03-18 10:48:08, stanislawski napisał(a): (...) Tego typu działania nie mogą przechodzić lekko i jak są upierdliwe dla jednej strony to i dla drugiej też niech będą. Tak, w tej kwestii masz 100%... Też z głupotą walczę cięższą głupotą, z chamstwem walczę cięższym chamstwem, przeciw bandyckiemu nożu, wyciągam dwa większe... ale wtedy protestujecie i krzyczycie że nie jestem katolikiem... |
stanislawski | Post #10 Ocena: 0 2017-03-18 11:36:29 (8 lat temu) |
Cytat: 2017-03-18 11:16:39, ie2ox4-2b napisał(a): Cytat: 2017-03-18 10:48:08, stanislawski napisał(a): (...) Tego typu działania nie mogą przechodzić lekko i jak są upierdliwe dla jednej strony to i dla drugiej też niech będą. Tak, w tej kwestii masz 100%... Też z głupotą walczę cięższą głupotą, z chamstwem walczę cięższym chamstwem, przeciw bandyckiemu nożu, wyciągam dwa większe... ale wtedy protestujecie i krzyczycie że nie jestem katolikiem... Kto protestuje? |