MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 116 z 193 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 115 | 116 | 117 ... 191 | 192 | 193 ] - Skocz do strony

Str 116 z 193

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Kanonier30

Post #1 Ocena: 0

2019-08-19 13:31:58 (6 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Nie jest łatwo rzeczowo odnieść się do tezy, że w "perspektywie 25-50 lat to Brytyjczycy dobrze na tym wyjdą". Zweryfikować będzie można dopiero za ćwierć czy pół wieku, co dla mnie jest bez znaczenia. Dla części niemałej brytyjskiego społeczeństwa chyba również.
Nie wiem tylko skąd taki wniosek? Były opracowywane jakieś studia w tym kierunku? Może nie mam wiedzy na ten temat, ale historia pokazuje, że planowanie korzyści (ewentualnych) w perspektywie półwiecza jest niepoważne. Sytuacja polityczna, nie tylko gospodarcza, w 2069 roku może już w ogóle nie przystawać do współczesnych realiów. Ale ok... może za sto lat wyjdą na tym jeszcze lepiej - rozumiem Brexit. To, że będzie to będzie Brexit bez umowy, to już raczej przesądzone.

Co do wiadomości z "Sunday Times", to przekazywanie oczywistości w formie sensacji. Cóż, numer musi się dobrze sprzedawać. Z pewnością Brytyjczykom ciężko jest zaakceptować, przyswoić fakt, że Unia Europejska (a więc 27 państw członkowskich) nie padnie na kolana przed żądaniami Borisa, który rywalizuje o twardy elektorat prawicy z Faragem... . Sprawa rozbija się o mechanizm awaryjny dla Irlandii Północnej - to jakby winniśmy mieć na uwadze.

Porozumienie Wielkopiątkowe zakończyło walki w Ulsterze z IRA i akceptowalny spokój i bezpieczeństwo. Umożliwia bezpośredni, nieskrępowany kontakt Ulsteru z Republiką Irlandii... Rzecz podkreślana od początku negocjacji, od 2016 roku... jak zabezpieczyć otwartą granicę Republiki (Unia) z krajem spoza (Wielka Brytania po Brexicie). Opcji na stole było wiele, jak wariant norweski (EFTA) - gdzie granica szwedzko-norweska funkcjonuje doskonale, dzięki rozwiązaniom technicznym. Do dzisiaj Brexitowcy przywołują ów przykład - zapominając celowo o fakcie, że Norwegia, będąc poza Unią, jest członkiem EFTA i członkiem Schengen/swobodny przepływ osób (!). To jednak zmienia status obu graniczących państw: Szwecji (EU) i Norwegii (EFTA) w porównaniu do Belfastu po Brexicie.
Wielka Brytania postanowiła/ hmmm -politycy postanowili, że UK wymiksuje się z unii celnej, ze wspólnego rynku. Odrzucili koncepcję dołączenia do EFTA (Norwegia, Islandia, Szwajcaria, Lichtenstein). Przecież Brytyjczycy w referendum o tym nie decydowali... decydowali o wyjściu z Unii... czy tak?

Obrazek

Teraz brytyjska prasa rozpoczęła kampanię "nieugiętej Unii",która pomimo wyciągniętej dłoni Johnsona nie chce rozmawiać o usunięciu gwarancji dla Irlandii Północnej. Tymczasem przepisy Unii są jasne od lat - z krajem trzecim (np. Białoruś, Rosja) kontrola graniczna na zewnętrznej granicy Unii musi być prowadzona. Tu nie ma pola manewru. Irlandia jest częścią wspólnego rynku, ze swobodnym przepływu kapitału, osób, a więc nie może mieć otwartej granicy z krajem zewnętrznym, który sam zdecydował o odrzuceniu wszelkich opcji współpracy z Europą, po wyjściu jako kraju członkowskiego. Była proponowana unia celna. model norweski itd. Wszystko poszło do kubła w Londynie - zatem 27 innych państw ma de facto przyjmować decyzje brytyjskiego rządu i Izby Gmin. No nieco nie rozumiem tego sposobu uprawiania polityki

Kontrola będzie w Calais i Dover, ale w Irlandii Północnej już nie? To eksport z UK wystarczy "pchnąć" przez Irlandię i dalej na rynek europejski, bez ceł, akcyz, opłat - super. Tylko dla Kogo? Przykładów można byłoby mnożyć - Brytyjskie elity sądziły, że na Brexicie "upieką" dwie pieczenie, stąd odrzucali koncepcje unii celnej, EFTY itd. Zamiast dwóch pieczeni wyjdzie spalony kartofel z ogniska. Znana kwestia imigracji- przykład Włoch wskazuje, że każdy kraj decyduje finalnie o tym kogo przyjmuje, a kogo nie. Ponadto w Wielkiej Brytanii więcej jest muzułmanów, Afrykańczyków, Azjatów - a NIE obywateli Unii, ale propaganda zrobiła swoje.

W przyszłości Brexit będzie wykładany, jako przykład, modelowy sposób zrujnowania własnego państwa przez elity, które poruszyły domino, którego nic już nie powstrzyma. Dziwię się jednak Jej Królewskiej Mości - Elżbiecie II. Jej panowanie to rozpad imperium kolonialnego, upadek znaczenia państwa. Teraz wiele wskazuje, że rozpocznie się proces rozkładu państwa -secesja Szkocji, zjednoczenie Irlandii- i może czas zakończyć milczenie Pałacu Królewskiego, "milczenie" przyjęte jako zasada w normalnych czasach - ale... czasy nie są normalne. Tu chodzi już o egzystencję nacji brytyjskiej. Czy o losach tejże nacji ma zdecydować błazen?

Obrazek

Swego czasu w Anglii ścięto króla - Karola I Stuarta. Prime Minister jeszcze głowy na pniaku na położył.
:-]

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 19-08-2019 13:54 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

cris82

Post #2 Ocena: 0

2019-08-19 14:06:35 (6 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

moze te milczenie jest im na reke

pamietasz?

https://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/brexit-brytyjska-krolowa-za-wystapieniem-z-ue-sugeruje-jej-biograf,654813.html

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 19-08-2019 14:07 ]

Do góry stronyOffline

Zygmunt_Merytor

Post #3 Ocena: 0

2019-08-19 14:25:08 (6 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

Z nami od: 15-03-2018

@Kanonier

Warto wspomniec takze, ze USA sa wspolsygnotariuszem i gwarantorem Porozumienia Wielkopiatkowego co, w sytuacji "no deal" i tym samym - "hard border" w Irlandii, bardzo skomplikuje przyszlosc umowy handlowej miedzy UK a USA.
Krotko mowiac (na te chwile, przy obecnymukladzie sil/glosow) Kongres jej nie ratyfikuje.
Trump moze obiecywac UK gruszki na wierzbie ale jesli "Good Friday Agreement" zostanie pogwalcony - to z umowy nici.

"Any future US-UK trade deal would almost certainly be blocked by the US Congress if Brexit affects the Irish border and jeopardises peace in Northern Ireland, congressional leaders and diplomats have warned."

https://www.theguardian.com/politics/2019/jul/31/brexit-mess-with-good-friday-and-well-block-uk-trade-deal-us-politicians-warn
A ja z tym trzymam, kto co w czas uchwyci - reszta mnie meczy.

Do góry stronyOffline

Emeryt56

Post #4 Ocena: 0

2019-08-19 15:43:16 (6 lat temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Cytat:

2019-08-19 13:31:58, Kanonier30 napisał(a):
Nie jest łatwo rzeczowo odnieść się do tezy, że w "perspektywie 25-50 lat to Brytyjczycy dobrze na tym wyjdą". Zweryfikować będzie można dopiero za ćwierć czy pół wieku, co dla mnie jest bez znaczenia. Dla części niemałej brytyjskiego społeczeństwa chyba również.
Nie wiem tylko skąd taki wniosek? Były opracowywane jakieś studia w tym kierunku? Może nie mam wiedzy na ten temat, ale historia pokazuje, że planowanie korzyści (ewentualnych) w perspektywie półwiecza jest niepoważne.

Przyznaję Ci rację że niema jak się do tego odnieść bo na chwilę obecną to wszelkiego rodzaju badania, opracowania są stronnicze.

Ja bazuję na własnych analizach polityczno-gospodarczych których to nie będę publikował.
Czyli można to potraktować jako : " a mnie widzimisię"

Do góry stronyOffline

NightFury

Post #5 Ocena: 0

2019-08-19 17:52:48 (6 lat temu)

NightFury

Kobieta

Z nami od: 25-01-2012

A czy jest mi ktoś w stanie wypunktować te korzyści Brexitu bez umowy? Prosto jak dla zwykłego ludzika. Bo ja z mojego niskiego pułapu ich raczej nie dostrzegam.
Music leads me through my life

Do góry stronyOffline

Zygmunt_Merytor

Post #6 Ocena: 0

2019-08-19 18:09:15 (6 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

Cytat:

2019-08-19 17:52:48, NightFury napisał(a):
A czy jest mi ktoś w stanie wypunktować te korzyści Brexitu bez umowy? Prosto jak dla zwykłego ludzika. Bo ja z mojego niskiego pułapu ich raczej nie dostrzegam.

bo ich nie ma, NightFury :)
krol jest kompletnie nagi a Twoj glos - to glos rozsadku wsrod zaslepionych (jak tego dzieciaka z bajki)

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #7 Ocena: 0

2019-08-19 19:18:10 (6 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2019-08-19 18:09:15, Zygmunt_Merytoryczny napisał(a):
Cytat:

2019-08-19 17:52:48, NightFury napisał(a):

bo ich nie ma, NightFury :)

Bo to nie jest takie proste. Wyjście bez umowy nie oznacza dożywotniego zakazu zawierania nowych umów. Czy to z UE jako całością czy z poszczególnymi krajami. Jeden chce sprzedać, drugi chce kupić i każdemu zależy, żeby lody się kręciły
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

andypolo

Post #8 Ocena: 0

2019-08-19 21:27:27 (6 lat temu)

andypolo

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2010

Ciekawy artykuł na BBC wyjaśniający co nieco.
https://www.bbc.co.uk/news/amp/uk
-politics-47470864

Do góry stronyOffline

kaktusak

Post #9 Ocena: 0

2019-08-20 07:52:04 (6 lat temu)

kaktusak

Mężczyzna

Z nami od: 11-03-2019

Pytanie ile z tych konsekwencji moze nas dotyczyc:
1. To moze udezyc w kazdego, ale moze to pozwoli rozwinac sie lokalnej produkcji. Duzo owocow ktore kupuje i tak jest z ameryki pld/afryki (info z label'ow). Wzrost kosztow koszyka o 10% - niedobrze, ale to 8£ tyg dla mnie, przezyje.
2. Pl paszport wiec wiekszosc nie dotyczy, moze poza ehic (ktorego nigdy nie uzylem i tak przez 15 lat), na wakacjach w pl zostawie to jak teraz, w europie moze trzeba bedzie wykupic ubezp. Do tego problemy z prawo jazdy - nigdy nie jechalem sam. do pl, kilka funtow na ekstra internat. driv lic.
karty bankowej uzywam pl w polsce (albo monzo:)
3. nie biore zadnych
4. nie dotyczy
5. uk paszport
6. to moze udezyc, ale tez moze cos potanieje
7.to akurat dla mnie nawet lepiej bo jeszcze nie kupilem, zatrzymanie wzrostu bardzo pozadane a potencjalny spadek o kilka/kilkanascie % zniweluje wszelkie koszty wzrostu cen zywnosci/spadku £ itp:)
8. polska komorka w pl, moze tez w eu jak bedzie roaming
9. na to sie nic nie poradzi, ale mozna uzywac jednego z dwoch paszportow i isc do mniejszej kolejki
10. juz studiowalem (w obydwu krajach) wiec nie ma znaczenia, moze potencjalnie dla dzieci.
Ogolnie to nie wyglada to tak katastrofalnie, brexit to dalej glupota ale eu jako twor tez mi sie z wielu powodow nie podoba, mysle ze wielu ludzi (ktorzy glosowali za brexitem) ma o wiele wiecej do stracenia niz my:)

Do góry stronyOffline

Zygmunt_Merytor

Post #10 Ocena: 0

2019-08-20 08:37:52 (6 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

@kaktusak,

Krotka polemika:

ad 1: owszem, produktow z Nowej Zelandii, Chile, peru czy Kenii jest duzo ale ......
skad wiemy na jakich zasadach trafily na tutejszy rynek? Pamietajmy, ze UK ciagle jest w EU. Moze produkty te zostaly sprowadzone w ramach istniejacych umow miedzy EU a tymi krajami (lub organizacjami handlowymi, do ktorych naleza)
Wazne tez jak sie tu dostaly - czy przyplynely bezposrednio do ktoregos z portow, czy moze najpierw do kontynentalnej Europy a potem dopiero na ciezarowe, Calais, Dover?
Oprocz tego to post-brexitowe "otwarcie" na swiat w ramach WTO, otworzy furtke absolutnie wszystkim, jako ze ewentualne zniesienie barier celnych przez UK, bedzie dotyczyc kazdego kraju.
Nie wrozy to najlepiej tutejszej produkcji, zwlaszcza rolnictwu.
Tutaj najwiekszy pro-breksitowy ekspert-ekonomista Patrick Minford, przyznaje, ze produkcja/rolnictwo ucierpia sowicie (jego subtelne slowa to "run down)

[ Ostatnio edytowany przez: Zygmunt_Merytoryczny 20-08-2019 08:38 ]

Do góry stronyOffline

Strona 116 z 193 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 115 | 116 | 117 ... 191 | 192 | 193 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,