Str 9 z 12 |
|
---|---|
daavid | Post #1 Ocena: 0 2022-08-15 17:09:14 (3 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
A na czym polega? Wiem, że można sobie wyguglować, ale pytam tych którzy mają to za sobą.
|
Turefu | Post #2 Ocena: 0 2022-08-15 17:19:28 (3 lata temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Na dziesiec minut przed egzaminem dostajesz topik, na którego temat rozmawiasz z egzaminatorem. Rozmowa trwa następne dziesięć minut, może piętnaście. Potem idziesz do poczekalni i po chwili otrzymujesz certyfikat.
|
karjo1 | Post #3 Ocena: 0 2022-08-15 20:20:53 (3 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
To cos sie zmienilo, bo wczesniej byla lista tematow, wybieralo sie chyba 3, przygotowywalo i zaznaczalo egzaminatorowi.
Egzaminator wybieral jeden z nich i toczyla sie rozmowa. Wynik ustnie ogloszony prawie od reki, wersja pisemna po paru godzinach na email. |
Turefu | Post #4 Ocena: 0 2022-08-15 20:56:21 (3 lata temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Pisze, jak to było w moim przypadku. Sześć lat temu. Pisemnego nie było.
|
karjo1 | Post #5 Ocena: 0 2022-08-15 21:03:28 (3 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Pisemna wersja wynikow, nie egzaminu.
|
|
|
daavid | Post #6 Ocena: 0 2022-08-15 21:34:29 (3 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Więc jak jest teraz?
|
Horacy21 | Post #7 Ocena: 0 2022-08-16 11:59:15 (3 lata temu) |
Z nami od: 10-02-2021 Skąd: Reading |
Teraz jest tak, że zdajesz egzamin mówiony w centrum egzaminacyjnym np.
https://www.pearsonpte.com/who-accepts-pte/uk Gadasz do mikrofonu przy komputerze. Trwa to około 20 minut. Trzeba uzyskać 40%. Pierwsza z czterech grup pytań, to powtarzanie zdań, które słyszysz w słuchawkach. Druga - opisz w dwóch zdaniach, co widać na obrazku. Naprawdę nie wiem, co trzeba robić, żeby tego nie zdać... |
Horacy21 | Post #8 Ocena: 0 2022-09-05 08:52:14 (3 lata temu) |
Z nami od: 10-02-2021 Skąd: Reading |
Pytanie o wniosek.
Jest napisane, że trzeba zgłosić mandaty drogowe, jeśli ma się 3 lub więcej jednego typu. I tu pytanie - czy mam zgłaszać mandaty z PL? Jakieś 15 lat temu miałem w Polsce jakiś mandat czy dwa za przekroczenie prędkości, ale nawet nie pamiętam już kiedy dokładnie, ile punktów itp. Zgłaszać to?? Pozdrawiam. |
admiralbibol | Post #9 Ocena: 0 2022-09-05 14:29:24 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-03-2015 Skąd: Warszawa |
Nie trzeba zglaszac mandatow.
Ogolnie to wejdz na strone gov i zaloz sobie konto, tam jest caly formularz wiec zobaczysz wszystkie dane jakie trzeba zebrac. Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.
|
rafald | Post #10 Ocena: 0 2022-10-11 22:59:37 (3 lata temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Ostatnio walnąłem niezłego babola aplikując o passport renewal dla dziecka - pomyślałem, że opiszę ku przestrodze
![]() Aplikacja online, niby wszystko pięknie, ładnie - osoba, która miała potwierdzić tożsamość dostała maila z linkiem. I tu zaczęły się schody. Po wpisaniu numeru referencyjnego i daty urodzenia wyskoczył błąd. Coś mnie tknęło i zacząłem kombinować z datą urodzenia - okazało się, że zamieniłem rok z dniem. Telefon do Her (jeszcze wtedy) Majesty Passport Office i miła pani poradziła, aby wysłać list z wyjaśnieniem i potwierdzeniem daty urodzenia na adres biura, który pojawił się na stronie śledzenia postępu aplikacji. Na moją uwagę, że nie ma jeszcze tego adresu bo czekamy na potwierdzenie tożsamości, a wolelibyśmy wcześniej wyprostować datę pani odpowiedziała, że najlepiej wysłać do HMPO Durham. Co też niezwłocznie uczyniłem. Poźniej był okres urlopowy więc trochę się sprawa odwlekła a polskiego paszportu też nie miałem jak wysłać. Po powrocie z wojaży zadzowniłem ponownie i miły pan z kolei poinformował, że potrzebne jest potwierdzenie tożsamości, aby aplikacja ruszyła z miejsca i trzeba wpisać tą złą datę urodzenia przy logowaniu i nie stanowi to potwierdzenia nieprawdy. Koleżanka, która miała potwierdzać, na początku dość ostrożnie do tego podeszła, ale po zalogowaniu nie było pytań o datę urodzenia - tylko skąd i jak długo zna rodziców i nasze daty urodzenia. Faktycznie - zaraz po odhaczeniu tożsamości - przyszedł mail potwierdzający, że otrzymali wysłane uprzednio dokumenty - czyli akt urodzenia i list z prośbą o poprawienie daty. Oraz przypomnienie o kolejnych dokumentach - czyli nieważny paszport brytyjski + ważny polski. I adres tego samego biura w Durham. Kolejna wysyłka, 2 tygodnie czekania i logowanie na stronie. A tam wiadomość, aby wysłać paszporty do ich biura - w Corby. Kolejny telefon, tłumaczenie, że w mailu Durham, na stronie Corby - co robić? Przez telefon nic się nie da, trzeba kolejny list wyjaśniający, gdzie poszły paszporty. Kolejne 2 tygodnie i telefon. Tym razem pani przełączyła do kogoś wyżej i w końcu udało się potwierdzić, że wszystkie dokumenty otrzymali i teraz jakiś spec ma to przejrzeć, poprawić datę i zatwierdzić aplikację. W końcu, po ponad 2 miesiącach przyszła granatowa książeczka, na szczęście z poprawnymi danymi. Teraz mam nadzieję, że polski paszport i akt urodzenia też odeślą ![]() [ Ostatnio edytowany przez: rafald 11-10-2022 23:00 ] |