MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Brytyjskie obywatelstwo.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 9 z 12 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 | 11 | 12 ] - Skocz do strony

Str 9 z 12

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

daavid

Post #1 Ocena: 0

2022-08-15 17:09:14 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

A na czym polega? Wiem, że można sobie wyguglować, ale pytam tych którzy mają to za sobą.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Turefu

Post #2 Ocena: 0

2022-08-15 17:19:28 (3 lata temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

Na dziesiec minut przed egzaminem dostajesz topik, na którego temat rozmawiasz z egzaminatorem. Rozmowa trwa następne dziesięć minut, może piętnaście. Potem idziesz do poczekalni i po chwili otrzymujesz certyfikat.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

karjo1

Post #3 Ocena: 0

2022-08-15 20:20:53 (3 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

To cos sie zmienilo, bo wczesniej byla lista tematow, wybieralo sie chyba 3, przygotowywalo i zaznaczalo egzaminatorowi.
Egzaminator wybieral jeden z nich i toczyla sie rozmowa.

Wynik ustnie ogloszony prawie od reki, wersja pisemna po paru godzinach na email.

Do góry stronyOffline

Turefu

Post #4 Ocena: 0

2022-08-15 20:56:21 (3 lata temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

Pisze, jak to było w moim przypadku. Sześć lat temu. Pisemnego nie było.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

karjo1

Post #5 Ocena: 0

2022-08-15 21:03:28 (3 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Pisemna wersja wynikow, nie egzaminu.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #6 Ocena: 0

2022-08-15 21:34:29 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Więc jak jest teraz?

Do góry stronyOffline

Horacy21

Post #7 Ocena: 0

2022-08-16 11:59:15 (3 lata temu)

Horacy21

Mężczyzna

Z nami od: 10-02-2021

Teraz jest tak, że zdajesz egzamin mówiony w centrum egzaminacyjnym np.
https://www.pearsonpte.com/who-accepts-pte/uk

Gadasz do mikrofonu przy komputerze. Trwa to około 20 minut. Trzeba uzyskać 40%. Pierwsza z czterech grup pytań, to powtarzanie zdań, które słyszysz w słuchawkach. Druga - opisz w dwóch zdaniach, co widać na obrazku.

Naprawdę nie wiem, co trzeba robić, żeby tego nie zdać...

Do góry stronyOffline

Horacy21

Post #8 Ocena: 0

2022-09-05 08:52:14 (3 lata temu)

Horacy21

Mężczyzna

Z nami od: 10-02-2021

Pytanie o wniosek.

Jest napisane, że trzeba zgłosić mandaty drogowe, jeśli ma się 3 lub więcej jednego typu. I tu pytanie - czy mam zgłaszać mandaty z PL?

Jakieś 15 lat temu miałem w Polsce jakiś mandat czy dwa za przekroczenie prędkości, ale nawet nie pamiętam już kiedy dokładnie, ile punktów itp. Zgłaszać to??

Pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

admiralbibol

Post #9 Ocena: 0

2022-09-05 14:29:24 (3 lata temu)

admiralbibol

Mężczyzna

Z nami od: 29-03-2015

Nie trzeba zglaszac mandatow.

Ogolnie to wejdz na strone gov i zaloz sobie konto, tam jest caly formularz wiec zobaczysz wszystkie dane jakie trzeba zebrac.
Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.

Do góry stronyOffline

rafald

Post #10 Ocena: 0

2022-10-11 22:59:37 (3 lata temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Ostatnio walnąłem niezłego babola aplikując o passport renewal dla dziecka - pomyślałem, że opiszę ku przestrodze :-]

Aplikacja online, niby wszystko pięknie, ładnie - osoba, która miała potwierdzić tożsamość dostała maila z linkiem. I tu zaczęły się schody. Po wpisaniu numeru referencyjnego i daty urodzenia wyskoczył błąd. Coś mnie tknęło i zacząłem kombinować z datą urodzenia - okazało się, że zamieniłem rok z dniem.

Telefon do Her (jeszcze wtedy) Majesty Passport Office i miła pani poradziła, aby wysłać list z wyjaśnieniem i potwierdzeniem daty urodzenia na adres biura, który pojawił się na stronie śledzenia postępu aplikacji. Na moją uwagę, że nie ma jeszcze tego adresu bo czekamy na potwierdzenie tożsamości, a wolelibyśmy wcześniej wyprostować datę pani odpowiedziała, że najlepiej wysłać do HMPO Durham. Co też niezwłocznie uczyniłem.

Poźniej był okres urlopowy więc trochę się sprawa odwlekła a polskiego paszportu też nie miałem jak wysłać. Po powrocie z wojaży zadzowniłem ponownie i miły pan z kolei poinformował, że potrzebne jest potwierdzenie tożsamości, aby aplikacja ruszyła z miejsca i trzeba wpisać tą złą datę urodzenia przy logowaniu i nie stanowi to potwierdzenia nieprawdy. Koleżanka, która miała potwierdzać, na początku dość ostrożnie do tego podeszła, ale po zalogowaniu nie było pytań o datę urodzenia - tylko skąd i jak długo zna rodziców i nasze daty urodzenia.
Faktycznie - zaraz po odhaczeniu tożsamości - przyszedł mail potwierdzający, że otrzymali wysłane uprzednio dokumenty - czyli akt urodzenia i list z prośbą o poprawienie daty. Oraz przypomnienie o kolejnych dokumentach - czyli nieważny paszport brytyjski + ważny polski. I adres tego samego biura w Durham.

Kolejna wysyłka, 2 tygodnie czekania i logowanie na stronie. A tam wiadomość, aby wysłać paszporty do ich biura - w Corby. Kolejny telefon, tłumaczenie, że w mailu Durham, na stronie Corby - co robić? Przez telefon nic się nie da, trzeba kolejny list wyjaśniający, gdzie poszły paszporty.

Kolejne 2 tygodnie i telefon. Tym razem pani przełączyła do kogoś wyżej i w końcu udało się potwierdzić, że wszystkie dokumenty otrzymali i teraz jakiś spec ma to przejrzeć, poprawić datę i zatwierdzić aplikację.

W końcu, po ponad 2 miesiącach przyszła granatowa książeczka, na szczęście z poprawnymi danymi.

Teraz mam nadzieję, że polski paszport i akt urodzenia też odeślą :-]

[ Ostatnio edytowany przez: rafald 11-10-2022 23:00 ]

Do góry stronyOffline

Strona 9 z 12 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 | 11 | 12 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,