MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Polak mały

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 10 z 14 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 ] - Skocz do strony

Str 10 z 14

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

effimd

Post #1 Ocena: 0

2014-10-01 14:58:05 (11 lat temu)

effimd

Kobieta

Z nami od: 10-02-2010

Podsumowujac:lepiej znac wiecej jezykow czy tylko jeden znaczy sie angielski:-)?Lepiej znac ojczysty jezyk czy nie?
Moze ktos dla jakiejs tam zasady a powiedzialabym raczej wygody nie przejmuje sie tym czy dziecko bedzie znac jezyk ojczysty czy nie.Dla mnie odpowiedz jest prosta.
Jeszcze taka sytuacja by miec pewien obraz.
W ostatni dzien pobytu na Majorce szukalismy restauracji by cos zjesc.Wlascicielka jednej z nich stala przy restauracji slyszac,ze rozmawiamy po polsku zareklamowala ich jedzenie.Mowila po polsku plynnie tylko akcent inny bylo slychac.Okazalo sie,ze dziewczyna urodzila sie w Niemczech tam wychowywala,mieszkala a id dwoch lat przebywala na Majorce.Pochwalilam ja,ze super mowi po polsku.Ona na to,ze to dzieki swojej mamie,ktora co sobote zaprowadzala ja do szkoly sobotniej i rozmawiala z nia po polsku.
Nauczenie dziecka jezykow jest duzym bonusem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Capricorn

Post #2 Ocena: 0

2014-10-01 17:07:43 (11 lat temu)

Capricorn

Kobieta

Z nami od: 05-02-2012

Cytat:

2014-09-30 08:09:49, MankaBanka napisał(a):
Cytat:

2014-09-30 00:13:45, Capricorn napisał(a):
Moja corka niedawno skonczyla 2 lata i wlasciwie dopiero uczy sie mowic i juz widze, ze chetniej mowi po angielsku. W domu po polsku rozmawiamy, ale telewizje ogladamy angielska. Ksiazki czytamy jej po polsku i po angielsku.

Bede sie starac na ile moge, uczyc ja polskiego i przyblizac polska kulture, ale jednoczesnie wiem, ze jest Brytyjka polskiego pochodzenia i na sile Polki z niej nie zrobie.
I mysle, ze to jest problem wielu Polakow, ze nie potrafia sie z pewnymi faktami sie pogodzic.

A dla tych Polakow w UK, ktorzy z angielskim maja problem, takie rozmowki z dziecmi moga byc bardzo pozyteczne ;)

Brytyjka polskiego pochodzenia....chyba czegos nie rozumiesz ty.Jezeli dziecko ma dwoje rodzicow Polakow to dziecko nie jest brytyjczykiem czy nepalczykiem ale POLAKIEM,nawet jak zrzekniesz sie obywatelstwa polskiego to i tak nie zmieni to faktu ze jestescie Polakami i wasze dziecko tez!
2 letnie dziecko ledwo co gada a ty oczywiscie juz wyzszosc jezyka angielskiego zauwazylas....
Mieszkam tu juz 10 lat i w zyciu gorszych glupot nie slyszalam...

Czytaj ze zrozumieniem. Przeciez napisalam, ze dopiero uczy sie mowic, ale juz zauwazylam, ze chetniej uzywa angielskiego. Np bierze sobie ksiazeczke i opowiada co tam widzi np samochod, samolot, kaczka, kot itp. Robi to po angielsku. Spiewa piosenki angielskie (po swojemu, ale da sie zrozuzumiec co probuje zaspiewac). Jak zje obiad, to mowi,ze skonczyla 'All done' lub 'All gone', jak jest zmeczona to mowi 'night night' itp. Codzienne sytuacje. Dzis mialam 'bilans dwulatka' i nawet health visitor to zauwazyla.
Chodzi do zlobka odkad miala ok 8 miesiecy, wiec angielski jest dla niej naturalny. W zlobku jest inna polska dziewczynka. Gdybym nie widziala, to w zyciu bym nie powiedziala, bo zasuwa po angielsku jak inne dzieci (ma 3 lata).
W UK jestem ponad 8 lat, wiec mialam okazje widziec dzieci znajomych. W domu rozmawiaja po polsku, ale wiele dzieci poza domem wybiera angielski.
Mam tez kilkoro znajomych, ktorzy urodzili i wychowali sie w UK, choc rodzice pochodza z innych krajow. I zadne z nich nie nazwie sie inaczej niz Brytyjczykiem/Brytyjka. Jezyk rodzicow znaja w mniejszym lub wiekszym stopniu (z biegiem lat w coraz mniejszym) i z krajem rodzicow zadnego zwiazku nie czuja. Rzadko tam bywaja lub nie byli nigdy.
Nie wiem, co cie tak oburzylo w mojej wypowiedzi.

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2014-10-01 17:14:44 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #4 Ocena: 0

2014-10-01 17:26:55 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Mam wrazenie, ze dla niektorych forumowiczow uzycie w pewnych sytuacjach angielskiego do kontaktu z wlasnymi dziecmi jest rownoznaczne z wynarodowieniem, 'odpolszczeniem', rownoznaczne z nieznajmoscia polskiego i korzeni, tradycji przez te dzieci.
Nauke poruszania sie w towarzystwie, szacunek dla innych, zauczanie dobrych manier nazwac integracja na sile, dbaloscia o otoczenie, dosc zaskakujacy punkt widzenia.
Jak na razie jedynyna znajomyma, ktora mowila do dzieci w swoim jezyku, gdy siedzielismy w wiekszym gronie, byla urocza starsza Chinka nieznajaca angielskiego.

O tym, czy dzieciaki beda sie nazywaly Polakami czy Brytyjczykami polskiego pochodzenia, zalezy glownie od nich, z formalnego punktu widzenia obie formy dla posiadajacych podwojne obywatelstwo beda poprawne.

Zadajcie tym starszym pytanie o Churchilla, byl bohaterem czy zdrajca :-8.

Do góry stronyOffline

Capricorn

Post #5 Ocena: 0

2014-10-01 17:27:46 (11 lat temu)

Capricorn

Kobieta

Ja rowniez bede sie starac, by corka po polsku dobrze mowila. Ale wlosow z glowy rwac nie bede, jesli okaze sie, ze woli angielski. I sama kiedys zdecyduje, czy czuje sie Brytyjka, czy Polska. Niczego nie bede jej narzucac.
Na razie nawet nie ma polskiego paszportu.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #6 Ocena: 0

2014-10-01 17:39:24 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Cytat:

2014-10-01 17:14:44, MankaBanka napisał(a):
Argumentacja,moje dzieci też chodziły do żłobka pierwsza w wieku 2 lat,druga 6m i jakoś polski znają bardzo dobrze.Angielski zresztą też.
Są i będą Polakami tak jak my.

Ty tak na serio?
6-miesieczne dziecko z plynna znajomoscia 2 jezykow, poza gaworzeniem, to jest cos ;).

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2014-10-01 17:42:43 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2014-10-01 17:47:55 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2014-10-01 17:49:13 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Capricorn

Post #10 Ocena: 0

2014-10-01 19:03:30 (11 lat temu)

Capricorn

Kobieta

Cytat:

2014-10-01 17:47:55, MankaBanka napisał(a):
Cytat:

Ty tak na serio?
6-miesieczne dziecko z plynna znajomoscia 2 jezykow, poza gaworzeniem, to jest cos ;).

Cytat:

Moje dzieci w chwili obecnej mają 4 i12 lat...przestały gaworzyc juz dawno...czas przeszly zostal uzyty nie bez powodu,
Ktos inny natomiast twierdzi ze 2 latek zna 2 języki
Tak ze tym razem nie blysnelas

[ Ostatnio edytowany przez: <i>MankaBanka</i> 01-10-2014 17:51 ]

Znow czytanie ze zrozumieniem sie klania. Bo rozumiem, ze do mnie pijesz. Napisalam, ze moja 2letnia corka uczy sie mowic. Poniewaz chodzi do zlobka, oglada angielska tv i czytamy jej sporo po angielsku tez, mamy angielskich znajomych, to uczy sie rownoczesnie 2 jezykow.
Skoro masz dwoje dzieci, to powinnas wiedziec, ze 2latek juz dawno nie gaworzy i jakis zasob slow juz ma. Probuje tez budowac proste zdania.
Tak sie sklada,ze moja corka czesciej uzywa angielskiego. Nie wiem jak mam ci to prosciej wytlumaczyc.
W Polsce byla juz 4 razy, ale poniewaz ma dopiero 2 lata, to jest za wczesnie by byla swiadoma swojej narodowosci.
Czas zweryfikuje wszystko. Polskie korzenie bedzie miec zawsze. Moze nawet polskiego paszportu sie dorobi. Ale o tym, czy czuje sie Polka, czy Brytjka, zdecyduje sama. Ja jej moge pomoc w nauce polskiego, odkrywaniu polskiej kultury i przyblizeniu Polski w ogole. Reszta bedzie zalezec od niej samej.

Do góry stronyOffline

Strona 10 z 14 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,