MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Polak mały

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 6 z 14 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ... 12 | 13 | 14 ] - Skocz do strony

Str 6 z 14

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2014-09-30 20:50:30 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

hajaku

Post #2 Ocena: 0

2014-09-30 21:05:18 (11 lat temu)

hajaku

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 22-05-2008

Przeciez zalezy co chcesz przekazac i do kogo:
"badz grzeczny synku, nie bij go bo sie spocisz"

czy...
"idzcie wszyscy pograc w pilke".

Ja zupelnie nie mam problemu ze zwracaniem sie do mojego dziecka po "mojemu" w towarzystwie.

A to chyba logiczne ze do tubylca nie bede sie zwracac po polsku, po co go stresowac... :-]

[ Ostatnio edytowany przez: hajaku 30-09-2014 21:07 ]

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #3 Ocena: 0

2014-09-30 21:23:02 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Hmm, duze slowa 'odpolszczyc, wstydzic sie pochodzenia' itp.
Chyba niezupelnie tak, bo w koncu to rodzice dzieciom wybieraja, do jakiej szkoly maja chodzic, z jakim jezykiem obowiazujacym, juz samo to powoduje dominacje jezyka srodowiska, w jakim dzieci sie obracaja.
Dopoki sa otoczone rodzina, polska tv, ksiazkami, to oczywistym jest poslugiwanie sie polszczyzna.
Ale przy tak konsekwentnym podziale na polski z rodzina, angielski w szkole, maluch ma tyly idac do przedszkola/szkoly, nie potrafi nawet spytac o toalete, jedzenie, napoj.
I juz takie sytuacje przewijaly sie przez forum i wiekszosc rad dotyczyla jednak nauki podstawowych hasel angielskich w domu.
Dalej idac, czy nalezaloby oczekiwac, by dzieci odrabialy lekcje po polsku, uczyly sie z polskich podrecznikow do zajec w szkole angielskiej, przeciez geografia, matematyka, chemia, fizyka sa takie same w obu jezykach?
Czy zakazac dziecku czytania ksiazek angielskich, a obowiazkowe lektury moze przerabiac tylko w szkole?
Po lekcjach ograniczyc kontakt z rowiesnikami tylko do grupy polskojezycznej?
W efekcie uzyskamy absurd, sztucznosc, predzej uda sie zrazic dziecko, anizeli uszczesliwic swiadomoscia pochodzenia.
Najprostsza droga jest pokazywanie plusow, minusow Polski, poslugiwanie sie polskim poprawnym, wskazywanie zalet znajomosci jezykow, nie tylko polskiego czy angielskiego, pokazywanie tradycji, nie jako napuszonego, pustego slowa, ale czegos zywego, ciekawego, wyjatkowego.

Zle bym sie czula, gdybym w towarzystwie z wspolnym jezykiem angielskim zwracala sie po polsku do polskego dziecka. Jest to brak elementarnej kultury, pozbawianie sie mozliwosci nauki jezyka ( z ktora predzej dorosli maja problem ;) ) i podkreslanie odmiennosci dziecka, co wcale nie musi skutkowac pozytywna reakcja rowiesnikow.

Swoja droga, ciekawe, dlaczego niektorzy milkna/przechodza na angielski w reakcji na rodaka. Czy sa tak zangielszczeni, czy ten rodak powoduje potrzebe kamuflazu, unikniecia kontaktu...

Do góry stronyOffline

hajaku

Post #4 Ocena: 0

2014-09-30 21:57:30 (11 lat temu)

hajaku

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 22-05-2008

Cytat:
Ale przy tak konsekwentnym podziale na polski z rodzina, angielski w szkole, maluch ma tyly idac do przedszkola/szkoly, nie potrafi nawet spytac o toalete, jedzenie, napoj.

Brak takich problemow (u mnie). dzieci to nie dorosli - dzieci sa jak gabki, i lapia jezyk szybko.

Cytat:
Dalej idac, czy nalezaloby oczekiwac, by dzieci odrabialy lekcje po polsku, uczyly sie z polskich podrecznikow do zajec w szkole angielskiej, przeciez geografia, matematyka, chemia, fizyka sa takie same w obu jezykach?
Czy zakazac dziecku czytania ksiazek angielskich, a obowiazkowe lektury moze przerabiac tylko w szkole?
Po lekcjach ograniczyc kontakt z rowiesnikami tylko do grupy polskojezycznej?
W efekcie uzyskamy absurd, sztucznosc, predzej uda sie zrazic dziecko, anizeli uszczesliwic swiadomoscia pochodzenia.

Nie rozumiem po co "zakazac"?

Sa "zasady" nie "zakazy i nakazy". Dziecko ma czytac miedzy innymi to co je interesuje, i najlepiej w obu jezykach.

Cytat:
Zle bym sie czula, gdybym w towarzystwie z wspolnym jezykiem angielskim zwracala sie po polsku do polskego dziecka. Jest to brak elementarnej kultury, pozbawianie sie mozliwosci nauki jezyka ( z ktora predzej dorosli maja problem ;) ) i podkreslanie odmiennosci dziecka, co wcale nie musi skutkowac pozytywna reakcja rowiesnikow

Bo "stado" na Tobie wymusza okreslone reakcje jezykowe. Ja takich problemow nie mam :-] Dziecko jest dla mnie wazniejsze niz "pokazanie" sie z dobrej strony.
W towarzystwie u mnie jest podzial - rozmowy z anglikami po angielsku, z polakami po polsku. Jezeli ktos sie wstydzi... to nic nie poradze.
Dziecko sie nauczy jezyka predzej bezposrednio od innych dzieci, nie od rodzicow. Wiec rozmowa z nim po angielsku w towarzystwie "w tym celu" - nauki jezyka, mija sie... z celem.

Nie chodzi o podkreslanie odmiennosci - dziecko wie ze jest inne - dziecko ma miec swiadomosc ze moze rozmawiac po polsku z rodakami w "obcym" kraju.

[ Ostatnio edytowany przez: hajaku 30-09-2014 22:10 ]

Do góry stronyOffline

aga08666

Post #5 Ocena: 0

2014-09-30 21:57:42 (11 lat temu)

aga08666

Kobieta

Z nami od: 12-03-2014

Moj synek ma 5 lat mowi po polsku dobrze bo mieszkal tam 3 lata od urodzenia,jak przyjechalismy tu nie umial mowic po angielsku,teraz mówi dosc dobrze,chodzi do szkoly umie sie dogadac,w domu mowimy po polsku i mamy polska tv ale bajki tez ma po angielsku.Staramy sie go uczyc pisac po polsu bo jego nauczycielka mowi ze powinnien umiec.Ale po 1,5 roku mieszkania tu ma problemy z mowieniem po polsku wlansie z odmiana tez czasem mowi mamo widzialem piesa :)
wtedy go poprawiam,no i czasem tez mowi do mnie po polsku ale jak mu brak slowa to dopowie po angielsku.
Nie naciskam na niego ze musi pisac i czytac po polsku choć bym chciala,ale on mieszka tu,tu bedzie zyl i chodzil do szkoly czy pracowal wiec dobrze bedzie jeśli bedzie dobrze znal angielski.
Co do mówienia w towarzystwie hmm jak sa znajomi anglicy mowie do niego po polsku normalnie,jak jestesmy na placu zabawa tez po polsku chyba ze chce powiedziec cos do niego i kolegi to wtedy mowie po angielsku.
Co do imion,on ma Kajetan i jakos wymawiaja to anglicy,nastepnemu dziecku dam imie takie jakie mi sie bedzie podobalo,nie wazne czy to polskie czy angielskie.
Dodam tylko ze syn na poczatku wstydzil sie mowic po polsku w szkole czy w autobusie np.mowil wtedy ze jestesmy w angli i musimy mowic po angielsku,wytlumaczylam synkowi wtedy ze nie ma sie czego wstydzic ze moze mowic po polsku,chyba ze ten ktos nie rozumie czy nie mowi po polsku wtedy sie mowi po angielsku.
Wrocil ostatnio ze szkoly i opowiadal mi ze uczyl kolege slowek polskich i powiedzial do mnie tak(wiesz mamo uczylem kolege polskich slowek bo nie wstydze sie juz mowic po polsku :) bardzo sie ucieszylam ze tak powiedzial.)

[ Ostatnio edytowany przez: aga08666 30-09-2014 22:34 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #6 Ocena: 0

2014-09-30 22:24:19 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2014-09-30 22:29:30 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #8 Ocena: 0

2014-09-30 22:30:20 (11 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Ja albo po polsku nie rozumiem, albo Polakow (niektorych) nie rozumiem, odpolszczylam sie pewnie (bez cudzywslowia- jakkolwiek to zmienia znaczenie).....
Ada

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2014-09-30 22:35:56 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2014-09-30 22:40:28 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 6 z 14 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ... 12 | 13 | 14 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,