MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Polak mały

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 14 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 12 | 13 | 14 ] - Skocz do strony

Str 3 z 14

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ruuuda

Post #1 Ocena: 0

2014-09-29 13:26:34 (11 lat temu)

ruuuda

Kobieta

Z nami od: 05-02-2013

Mam dwójkę dzieci. Jedno ma 13 lat , drugie 5 lat. Czasami słyszę jak sie bawią ze sobą i powiem ,ze używają dwóch języków . Na przemian raz polskiego , raz angielskiego . Starszy syn "próbuje" wymuszać na nas mowę po angielsku. Młodsza jest jeszcze na etapie mówimy po polsku w domu , u znajomych . Narazie u niej to działa .
Wakacje dzieci spędzają w domu w PL , tam uczą sie i słyszą co sie dzieje w teraźniejszości i co było kiedyś . Powiem z ręka na sercu , starszy syn juz niechce jeździć do PL , coraz bardziej chce tu zostać i "byc " w angielskim towarzystwie . Młoda jeszcze do końca niewie czy lepiej jej tu czy w PL . Tam gdzie mama dla niej jest dobrze.
Ksiazki, filmy, TV , historia, kuchnia Polska to możemy przekazać naszym dzieciom , ale to one wybiorą sobie to co dŁa nich najlepsze.
Pytanie czy rodzice wyjeżdżając z kraju zamkli /spalili mosty za sobą , czy maja w sobie jeszcze cos polskiego , patriotyzm ? Jeżeli nie , to zaginie to "cos" polskiego . Przynajmniej tak mi sie wydaje.
Przyjeżdżając tu 8 lat temu nie sądziłam ,ze "zarzucę " korzenie a raczej moje dzieci . Widzę jak starszy syn 13-tek planuje swoją przyszłość po angielsku , jak zmienia sie jego punkt widzenia niektórych rzeczy , jak szuka innej kuchni smakowej, ..... Ja jedynie moge mu przypominać o korzeniach z Polski ;)
Korzystaj z dnia. Jutro jeszcze dniem nie jest.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2014-09-29 13:34:10 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2014-09-29 13:52:20 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Markywee

Post #4 Ocena: 0

2014-09-29 14:15:09 (11 lat temu)

Markywee

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 29-03-2013

Ciekawy temat.

Ale zarazem troche smutny.

U mnie jest prosta zasada - w domu po polsku, w szkole po angielsku.
Jak bylo wczesniej wspomniane, wystepuje problem z odmiana, zabral, zabrala, itd itp, ale jest to do naprawienia przez poprawianie. Aktualnie od tego roku szkola sobotnia, w zeszlym tygodniu mial dyktanto z "z" i "rz", napisal bezblednie. W domu ksiazki po polsku, po angielsku, tez komiksy. Bajki i filmy raczej po angielsku, ale to raczej dla wygody (mojej), bo nie trawie polskiego lektora - polskich napisow - czasem tlumaczenie jest masakrycznie kaleczone... Z rowiesnikami zalezy - z kim sie bawi - z polakami po polsku, a anglikami po angielsku. Wizyty w polsce raz-dwa-trzy do roku, zalezy jak wyjdzie, zwykle minimum jeden parotygodniowy wyjazd.

Padlo ciekawe pytanie - jak uswiadoimic dziecku, kim jest, skad pochodzi, zeby pamietalo - tutaj jest chyba prosta odpowiedz, mianowicie, zaczyna sie od ... imienia dziecka.

Jak nazywaja sie wasze dzieci? Pawel czy Paul? :-]

[ Ostatnio edytowany przez: Markywee 29-09-2014 14:15 ]

Jeżeli nie odpowiadam/ignoruje posty skierowane do mnie, oznacza to po prostu, ze żal mi czasu na komentowanie bzdur.

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2014-09-29 14:21:42 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2014-09-29 14:25:14 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2014-09-29 14:40:05 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2014-09-29 14:47:30 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

kardam

Post #9 Ocena: 0

2014-09-29 17:14:16 (11 lat temu)

kardam

Kobieta

Z nami od: 04-07-2013

Ja dalam corce na imie Cornelia i wcale sie tego nie wstydze i nie uwazam, zeby to mialo wplynac w przyszlosci na jej poczucie polskosci.
My z mezem mamy ogromny problem z naszym nazwiskiem. Ja mam naszczescie imie, ktore po zmianie K na C daje angielska wersje, natomiast moj maz na domiar zlego ma trudne dla Anglikow imie, przez co ma duzo zamieszania z dokumentami w pracy, czy u lekarza, rachunkami itp itd. Dlatego tez dla corci wybralismy imie, ktore na ziemi angielskiej w przyszlosci ulatwi jej zycie.

A teraz szukamy drugiego damskiego imienia, ktore przy zmianie np jednej literki bedzie angielskim badz polskim imieniem.

[ Ostatnio edytowany przez: kardam 29-09-2014 17:15 ]

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2014-09-29 18:17:32 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 14 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 12 | 13 | 14 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,