MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Polak mały

« poprzednia strona

Strona 14 z 14 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 12 | 13 | 14 ] - Skocz do strony

Str 14 z 14

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

daavid

Post #1 Ocena: 0

2022-03-14 12:25:02 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Cytat:

2022-03-13 11:59:57, iwona38 napisał(a):
Cytat:

2022-03-13 11:23:29, daavid napisał(a):
Gosian, to czego się wstydzimy, a nie jest różne dla różnych ludzi bo są ludzie którzy nie mają problemu z ewidentnie patologicznymi zachowaniami.

Zobacz że najgłośniej o tym, że dzieci muszą mówić po polsku krzyczą osoby które mają partnerów polskich i w domu mówi się po polsku.
Znam też parę gdzie obydwoje są Polakami, po angielsku na pewno w domu nie rozmawiają a dziecko mówi bardzo słabo. Ewidentnie w domu każdy sobą się zajmuje i nie rozmawiają z dzieckiem.

A co ma do tego jakiej narodowosci jest twoj partner? Rodzice albo zajmuja sie dziecmi albo maja je gleboko w ... Sam wskazales taka pare. Jestem pewna, ze w tym przypadku dzieciom nie jest przekazywana rowniez wiedza o historii Polski, polskich tradycjach itp.
Ostatnio czytalam artykul o tym, ze w doroslosc wchodzi wlasnie najglupsze pokolenie w historii. Nie chodzi tu akurat o jezyk i konkretnie o polskie dzieci ale polecam artykul. Moze niektorzy rodzice zwroca wieksza uwage na swoje dzieci, co robia w wolnym czasie.
link

Chyba nie jest zaskoczeniem fakt, że dzieci z rodzin gdzie dwóch partnerów jest z Polski oraz gdzie codziennie mówi się po polsku będą mówić po polsku a w innym przypadku niekoniecznie.

U mnie córki mówią po polsku może nie idealnie bo czasami muszę poprawić błędy gramatyczne, myślę, że większość i tak by ich nie zauważyła i między sobą też mówią po polsku, mimo tego, że znają więcej słów w języku angielskim. Rozmawiałem o tym z nimi i powiedziały, że po prostu w domu mówią po polsku.

Słyszałem kiedyś o matkach, które próbowały mówić do dzieci po angielsku - z obawy, że w przedszkolu dzieci będą miały problem. Totalnie bez sensu, tym bardziej że angielski matki z Polski daleko odbiega od poprawnej formy.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #2 Ocena: 0

2022-03-14 13:39:01 (3 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2022-03-14 12:25:02, daavid napisał(a):
Słyszałem kiedyś o matkach, które próbowały mówić do dzieci po angielsku - z obawy, że w przedszkolu dzieci będą miały problem. Totalnie bez sensu, tym bardziej że angielski matki z Polski daleko odbiega od poprawnej formy.

Ja widziałam (i słyszałam) taką matkę w Polsce. Próbowała mówić do swojego dziecka po polsku poziomem, który bardzo odbiegał od średniego.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #3 Ocena: 0

2022-03-14 19:15:32 (3 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Cytat:

2022-03-14 14:50:01, Wembley75 napisał(a):
A da rade załatwić obywatelstwo w jeden miesiąc ? Tak jak inni mają załatwiane
Nie sądzę

Napisze kiedy indziej ile mi to zajęło
Czy się w miesiąc zmieściłam
Bez języka

Watek o obywatelstwie jest w nieco innym miejscu :).

Myslisz o miesiacu od zlozenia aplikacji do zlozenia przyrzeczenia?

Opinia moderatora: Posty o obywatelstwie przeniesione do odpowiedniego wątku. SweetLiar.

Do góry stronyOffline

Strona 14 z 14 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 12 | 13 | 14 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,