Cytat:
2022-03-13 11:59:57, iwona38 napisał(a):
Cytat:
2022-03-13 11:23:29, daavid napisał(a):
Gosian, to czego się wstydzimy, a nie jest różne dla różnych ludzi bo są ludzie którzy nie mają problemu z ewidentnie patologicznymi zachowaniami.
Zobacz że najgłośniej o tym, że dzieci muszą mówić po polsku krzyczą osoby które mają partnerów polskich i w domu mówi się po polsku.
Znam też parę gdzie obydwoje są Polakami, po angielsku na pewno w domu nie rozmawiają a dziecko mówi bardzo słabo. Ewidentnie w domu każdy sobą się zajmuje i nie rozmawiają z dzieckiem.
A co ma do tego jakiej narodowosci jest twoj partner? Rodzice albo zajmuja sie dziecmi albo maja je gleboko w ... Sam wskazales taka pare. Jestem pewna, ze w tym przypadku dzieciom nie jest przekazywana rowniez wiedza o historii Polski, polskich tradycjach itp.
Ostatnio czytalam artykul o tym, ze w doroslosc wchodzi wlasnie najglupsze pokolenie w historii. Nie chodzi tu akurat o jezyk i konkretnie o polskie dzieci ale polecam artykul. Moze niektorzy rodzice zwroca wieksza uwage na swoje dzieci, co robia w wolnym czasie.
link
Chyba nie jest zaskoczeniem fakt, że dzieci z rodzin gdzie dwóch partnerów jest z Polski oraz gdzie codziennie mówi się po polsku będą mówić po polsku a w innym przypadku niekoniecznie.
U mnie córki mówią po polsku może nie idealnie bo czasami muszę poprawić błędy gramatyczne, myślę, że większość i tak by ich nie zauważyła i między sobą też mówią po polsku, mimo tego, że znają więcej słów w języku angielskim. Rozmawiałem o tym z nimi i powiedziały, że po prostu w domu mówią po polsku.
Słyszałem kiedyś o matkach, które próbowały mówić do dzieci po angielsku - z obawy, że w przedszkolu dzieci będą miały problem. Totalnie bez sensu, tym bardziej że angielski matki z Polski daleko odbiega od poprawnej formy.