MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Polak mały

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 13 z 14 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 12 | 13 | 14 ] - Skocz do strony

Str 13 z 14

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

SweetLiar

Post #1 Ocena: 0

2022-03-13 09:54:51 (3 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Możliwe też, że nie wszystkie dzieci tak samo chłoną kilka języków.
Poznaliśmy w Polsce młodą dziewczynę, Polkę. Biegle znała angielski oraz albański bo ojciec z Kosowa, a nie jeździła tam często na wakacje. Wśród polskich rówieśników też mało prawdopodobne, że słyszała ten język, a jednak się nauczyła.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2022-03-13 10:03:12 (3 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Z perespektywy czasu, najwiecej daly obozy w Pl.
Okazalo sie, ze poza dziecmi z Pl byla spora grupa z roznych krajow, celowo wysylane na kontakt z jezykiem, z rowiesnikami.
Poza tym sama formula obozow jest na tyle roznorodna, ze w UK nie udalo mi sie znalezc sensownego odpowiednika.
W efekcie gdy mlodziez wybrala (na razie?) opcje Polski na start w doroslosc, nie bylo zadnego problemu z odnalezieniem sie jezkowo.

Ale co sie naukladalismy planow wakacyjno-feryjnych, kombinacji z urlopami, odwozeniem, przywozeniem, to nasze ;).

Jesli nie polska szkola (bywaja rozne), to moze grupy hobbystyczne, np.harcerze?
Niestety, to na rodzicow spada wysilek wyszukania, zorganizowania atrakcyjnosci nauki.
Sam proces jest nielatwy i srednio przyjemny, a czlowiek leniwy na ogol.

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #3 Ocena: 0

2022-03-13 10:06:52 (3 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Moje zdanie jest takie; lepiej korzystać z sytuacji która niesie los i dziecko nauczy się języka mimowolnie niż później ponosić konsekwencje nieskorzystania z takiej sytuacji. Umysł dziecka inaczej chlonie wiedzę.
Co do tego jak w przyszłości to wykorzysta to zupełnie inna sprawa. Ale biorąc pod uwagę możliwości to jego przyszłe możliwości będą większe od osoby, która uczyła się języka specjalnie jako języka obcego.
Nie mnie oceniać kogokolwiek ale uważam że nie korzystanie z takiej możliwości jest sporym zaniedbaniem że strony rodziców.
A fakt czy dziecko później przekażę ten język zależy tylko i wyłącznie od wychowania i wartości jakie się dziecku zaszczepia w procesie wychowawczym.
Ale to tylko moje zdanie.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

gosian

Post #4 Ocena: 0

2022-03-13 10:58:45 (3 lata temu)

gosian

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Znam i mieszane małżeństwa i typowo polskie i w obu przypadkach dzieci nie za bardzo mówią po polsku. Moje dzieci różnie. Najstarsza B.dobrze, średni ok a najmłodszy już gramatycznie średnio. Między sobą po angielsku, do mnie tylko i wyłącznie po polsku, a to dlatego, że będąc w Polsce kiedy miały kilka lat babcia wróciła ze spaceru z uplakanym najmłodszym. Babcia nie wiedziała co on chce, a on chciał tylko Raspberry ice cream. Po tej akcji rozmowa tylko w języku polskim. Piszę sms też tylko po polsku do dzieci. Nie mają problemu większego z mową i rozumieniem.

Co do innych. Z początku mnie to dziwiło jak tak można, żeby dzieci nie mówiły w ojczystym języku. Teraz jest mi to obojętnie. Każdy wychowuje dzieci według własnego sumienia. Mnie osobiście bardzo by przeszkadzało jadąc do rodziny pl, żeby moje dzieci nie mogły nic powiedzieć. Wstyd by mi było. Innym to nie przeszkadza? Jest ok ich wybór.
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Turefu

Post #5 Ocena: 0

2022-03-13 11:20:16 (3 lata temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

Akurat w moim przypadku sytuacja jest odwrotna . Praktycznie całe młode pokolenie i mówiąc młode , zaliczam siebie , brata i kuzynów , mówią po angielsku w stopni przynajmniej dobrym. Ciociom i wujkom sprawia przyjemność oglądanie , jak świetnie porozumiewa się ich pociecha po angielsku z brytyjskim krewnym.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

daavid

Post #6 Ocena: 0

2022-03-13 11:23:29 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Gosian, to czego się wstydzimy, a nie jest różne dla różnych ludzi bo są ludzie którzy nie mają problemu z ewidentnie patologicznymi zachowaniami.

Zobacz że najgłośniej o tym, że dzieci muszą mówić po polsku krzyczą osoby które mają partnerów polskich i w domu mówi się po polsku.
Znam też parę gdzie obydwoje są Polakami, po angielsku na pewno w domu nie rozmawiają a dziecko mówi bardzo słabo. Ewidentnie w domu każdy sobą się zajmuje i nie rozmawiają z dzieckiem.

Do góry stronyOnline

iwona38

Post #7 Ocena: 0

2022-03-13 11:59:57 (3 lata temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

Cytat:

2022-03-13 11:23:29, daavid napisał(a):
Gosian, to czego się wstydzimy, a nie jest różne dla różnych ludzi bo są ludzie którzy nie mają problemu z ewidentnie patologicznymi zachowaniami.

Zobacz że najgłośniej o tym, że dzieci muszą mówić po polsku krzyczą osoby które mają partnerów polskich i w domu mówi się po polsku.
Znam też parę gdzie obydwoje są Polakami, po angielsku na pewno w domu nie rozmawiają a dziecko mówi bardzo słabo. Ewidentnie w domu każdy sobą się zajmuje i nie rozmawiają z dzieckiem.

A co ma do tego jakiej narodowosci jest twoj partner? Rodzice albo zajmuja sie dziecmi albo maja je gleboko w ... Sam wskazales taka pare. Jestem pewna, ze w tym przypadku dzieciom nie jest przekazywana rowniez wiedza o historii Polski, polskich tradycjach itp.
Ostatnio czytalam artykul o tym, ze w doroslosc wchodzi wlasnie najglupsze pokolenie w historii. Nie chodzi tu akurat o jezyk i konkretnie o polskie dzieci ale polecam artykul. Moze niektorzy rodzice zwroca wieksza uwage na swoje dzieci, co robia w wolnym czasie.
link

Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

rafald

Post #8 Ocena: 0

2022-03-14 10:31:30 (3 lata temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Cytat:

Nasz starszy syn mówi po polsku bardzo dobrze. Urodzony w UK ale angielski załapał dopiero w połowie 1-ej klasy primary i definitywnie jest to jego drugi język. Młodszy natomiast - odwrotnie. W domu generalnie rozmawiamy dużo i po polsku ale chłopaki między sobą - po angielsku i podejrzewam, że stąd się to u niego wzięło. Jego pierwszym językiem jest angielski a kiedy mówi po polsku - słychać, że tłumaczy z angielskiego.
Czy łatwiej uczyć się innych języków? Pewnie trochę to pomaga. W secondary np. starszy jako drugi język obcy wybrał ku naszemu zdziwieniu rosyjski ale po dobrych wynikach widać, że w tym szaleństwie jest metoda.

Do góry stronyOffline

Wembley75

Post #9 Ocena: 0

2022-03-14 11:08:18 (3 lata temu)

Wembley75

Kobieta

Z nami od: 26-12-2021

Cytat:

2022-03-13 11:59:57, iwona38 napisał(a):
Cytat:

Znam też parę gdzie obydwoje

A co ma do tego jakiej narodowosci jest twoj partner? Rodzice albo zajmuja sie dziecmi albo maja je gleboko w ... Sam wskazales taka pare. Jestem pewna, ze w tym przypadku dzieciom nie jest przekazywana rowniez wiedza o historii Polski, polskich tradycjach itp.
Ostatnio czytalam artykul o tym, ze w doroslosc wchodzi wlasnie najglupsze pokolenie w historii. Nie chodzi tu akurat o jezyk i konkretnie o polskie dzieci ale polecam artykul. Moze niektorzy rodzice zwroca wieksza uwage na swoje dzieci, co robia w wolnym czasie.
link

Coś w tym jest
W jednej rodzinie jak był lockdown
Dzieci w czasie wolnym od nauki
Uczyły się gotować żeby nie siedzieć na internecie
A w drugiej rodzinie
Dzieciaki cały czas spędza przy telefonach a rodzice nie widzą w tym nic złego
Pytam się dziecka
Dlaczego nie posprzątasz w pokoju
A on odpowiada :nie wiem : albo zmęczony jestem
Pytam się rodziców czemu dzieci nic nie robia
To jest ich odpowiedź
Że w tygodniu chodząc do szkoly ciężko pracują
A w weekend są już zmeczone
Ręce opadają
Do czego ten świat zmierza
W naszej reprezentacji tez sie znalazł gracz z polskim paszportem co nie potrafi po polsku mówić
I w jakim szybkim tempie dostal obywatelstwo

[ Ostatnio edytowany przez: Wembley75 14-03-2022 11:20 ]

Do góry stronyOffline

Wembley75

Post #10 Ocena: 0

2022-03-14 11:48:13 (3 lata temu)

Wembley75

Kobieta

Z nami od: 26-12-2021

Cytat:

2022-03-14 11:36:37, Turefu napisał(a):
Procedurę przyznawania obywatelstwa można bardzo przyspieszyć , jeśli władze uznają, ze jest w interesie kraju , żeby ta osoba je miala. Zapewne taka sytuacja zaistniała tutaj.

Tak
Ale nawet w angli osoby dorosłe musza znać język angielski zeby dostać obywatelstwo
I zdać egzaminy
Widać że każdy człowiek nie jest tak samo traktowany

Do góry stronyOffline

Strona 13 z 14 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 12 | 13 | 14 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,