MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Powrót z UK do Polski - skradziony dowód osobisty

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

natan19

Post #1 Ocena: 0

2014-06-15 19:36:33 (11 lat temu)

natan19

Mężczyzna

Z nami od: 15-06-2014

Witam,

Dziś miałem mieć lot do Polski liniami EasyJet, niestety w sobotę w Machesterze skradziony został mój portfel, wraz z dowodem osobistym (tymczasowym) w środku. Dowód osobisty miał być dokumentem mojej identyfikacji podczas lotu, niestety dopiero gdy w sobotę wieczorem wróciłem do domu spostrzegłem iż portfela nie ma w tylnej kieszeni, więc nie miałem jak udać się na policję aby zgłosić kradzież dowodu.

Przed lotem należy odprawić się online, jedyny dokument jaki znalazłem w domu to nieważny paszport oraz certyfikat urodzenia. Szukałem sporo czy można wrócić do kraju na nieważnym paszporcie, i zgodnie z artykułem 35 ustawy dokumentów paszportowych każdy polski obywatel ma prawo do powrotu do kraju na nieważnym paszporcie. Podczas odprawy podałem dane do nieważnego paszportu, później wydrukowałem odprawę z którą pojechałem na lotnisku. I tu zaczęła się godzina rozmowa z pracownikami linii EasyJet, którzy chcieli abym udowodnił iż istnieje taka ustawa, po odnalezieniu i pobraniu jej ze strony msz.gov.pl pracownik linii stwierdził iż nie jest to poprawna ustawa i że z ich informacji, Polska to jedyny kraj w Europie który nie pozwala na lot na nieważnym paszporcie przez własnych obywateli.

Udało mi się jednak skorzystać z opcji Rescue oraz przełożyć termin na najbliższy dostępny termin.

Chciałbym jednak się dowiedzieć co mam w takiej sytuacji zrobić aby wydostać się z UK? Jutro z samego rana idę na Policję zgłosić kradzież dokumentu. Czy podróż do Polskiego konsulatu ze zgłoszeniem kradzieży z Policji będzie dobrym rozwiązaniem? Czy otrzymam jakiś dokument który pozwoli mi wrócić do kraju (jedyne dokumenty jakie posiadam to certyfikat urodzin oraz nieważny już paszport)?

Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam.

[ Ostatnio edytowany przez: natan19 15-06-2014 19:40 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Dwunasty

Post #2 Ocena: 0

2014-06-15 19:41:03 (11 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

100 razy już o tym na forum było.
Możesz wrócić do Polski na nieważnym dokumencie ale WEWNĘTRZNE przepisy linii lotniczych nie dają takiej możliwości. U nich musisz mieć ważny dokument podróży. Tylko PLL LOT zabierze Cie na pokład bez problemów.
Bez problemów przejdziesz również odprawę paszportowa na lotnisku w UK czy w Polsce ale nie odprawisz się np w Easyjet czy Rynair.

Kiedy skończyła Ci się ważność paszportu?

ps. Z ciekawości. System Easyjet przyjął do odprawy nieważny paszport? bardzo dziwne, na ogół po wpisaniu daty (nie)ważności odrzuca. I skoro się odprawiłeś to kto jeszcze na lotnisku sprawdzał Twój paszport? Leciałeś z bagażem głównym?

Do góry stronyOffline

marcinA

Post #3 Ocena: 0

2014-06-15 19:44:47 (11 lat temu)

marcinA

Mężczyzna

Z nami od: 12-06-2014

A powrót samochodem, mogą niewypuscić z Dover?

Zabierz się przez bla bla car, płacisz prawie jak za samolot,a może taniej.

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #4 Ocena: 0

2014-06-15 19:47:32 (11 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2014-06-15 19:44:47, marcinA napisał(a):
A powrót samochodem, mogą niewypuscić z Dover?

Zabierz się przez bla bla car, płacisz prawie jak za samolot,a może taniej.

Bez problemów. To nie Służby Graniczne stoją na przeszkodzie a linie lotnicze. Oni po prostu w razie problemów z paszportami (np. zniszczony czy nieważny) lub wizami (jeśli są wymagane) płacą kary. No i musza delikwenta zabrać najbliższym samolotem tam skąd przyleciał.

Do góry stronyOffline

DreamBox

Post #5 Ocena: 0

2014-06-15 19:48:36 (11 lat temu)

DreamBox

Kobieta

Z nami od: 24-05-2012

Stronka konsulatu w Manchestrze - utrata dokumentów

Opłaty konsularne

Do góry stronyOffline

natan19

Post #6 Ocena: 0

2014-06-15 19:55:13 (11 lat temu)

natan19

Mężczyzna

Cytat:

2014-06-15 19:41:03, Dwunasty napisał(a):
100 razy już o tym na forum było.
Możesz wrócić do Polski na nieważnym dokumencie ale WEWNĘTRZNE przepisy linii lotniczych nie dają takiej możliwości. U nich musisz mieć ważny dokument podróży. Tylko PLL LOT zabierze Cie na pokład bez problemów.
Bez problemów przejdziesz również odprawę paszportowa na lotnisku w UK czy w Polsce ale nie odprawisz się np w Easyjet czy Rynair.

Kiedy skończyła Ci się ważność paszportu?

ps. Z ciekawości. System Easyjet przyjął do odprawy nieważny paszport? bardzo dziwne, na ogół po wpisaniu daty (nie)ważności odrzuca. I skoro się odprawiłeś to kto jeszcze na lotnisku sprawdzał Twój paszport? Leciałeś z bagażem głównym?

Bardzo dziękuję wszystkim za szybkie odpowiedzi.

Ważność paszportu skończyła się 12 Stycznia tego roku, bez problemu mogłem się odprawić, problem był przy zdawaniu bagażu głównego, dwie godziny przed lotem.

Niestety nie możliwe będzie raczej wykupienie przejazdu samochodem ponieważ już sam bilet w EasyJet wyniósł mnie 224 funty.

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #7 Ocena: 0

2014-06-15 20:00:49 (11 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Dobra.
Jest opcja. Przerobiona już.
Na nieważnym dowodzie lub paszporcie z małą dozą szczęścia da się polecieć tanimi liniami lotniczymi.
Warunek jest jeden. Nie można odprawiać się na lotnisku. Tzn, nie można mieć bagażu głównego, wózków do nadania(wózek oddajemy dopiero przy wejściu do samolotu) czy kart pokładowych do wydrukowania. Chodzi o to aby nie dawać w ręce dokumentów pracownikom linii lotniczych bo Ci jeśli zeskanują dokument i wyskoczy i iż jest nieważny NIE MOGĄ nas zabrać. Koniec i kropka.
Nikt inny na lotnisku problemów robić nie będzie nawet jeśli się zorientuje. Wylecieć można, gorzej z powrotem ale nie o wjazd do UK chodzi a wyjazd. Podczas odprawy on line trzeba wpisać taka datę aby dokument miał jeszcze ważność.

Cytat:

2014-06-15 19:55:13, natan19 napisał(a):

Niestety nie możliwe będzie raczej wykupienie przejazdu samochodem ponieważ już sam bilet w EasyJet wyniósł mnie 224 funty.

Czyli tak jak myślałem ...to przez to iż podałeś dokument podczas zdawania bagażu.

Nie wiem na kiedy sobie przełożyłeś bilet ale raczej nie licz na to iż w konsulacie załatwisz coś na szybko. Dwa tygodnie to minimum.
Złóż w konsulacie wniosek o nowy paszport. Bagaż wyślij kurierem i próbuj lecieć na nieważnym paszporcie(vide post powyżej). Od razu mówię abyś tylko przemyślał czy będziesz miał jak wrócić. Czy zdążysz w Polsce wyrobić jakiś dokument uprawniający cie do powrotu do UK. Bo co jak co to z Polski na nieważnym dokumencie nie wyjedziesz na pewno. Chyba ze autem ale to znowu w Dover będzie kłopot.

Do góry stronyOffline

natan19

Post #8 Ocena: 0

2014-06-15 21:59:05 (11 lat temu)

natan19

Mężczyzna

Jak jest to np. w przypadku jazdy autokarem? Czy wymagany jest ważny paszport aby przepłynąć promem z UK do Francji?

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #9 Ocena: 0

2014-06-15 22:06:21 (11 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Wymagany jest...tylko nie ma kontroli a nawet jeśli ktoś poprosi o okazanie paszportu to nie zrobią problemów z wyjazdem.

Do góry stronyOffline

natan19

Post #10 Ocena: 0

2014-06-16 16:32:10 (11 lat temu)

natan19

Mężczyzna

Przepraszam za ilość pytań z mojej strony, lecz ten wylot jest dla mnie ważny.

Czy zna ktoś firmę przewozową (sprawdzoną) która nie będzie robić problemów z nieważnym paszportem? Sprawdzałem już kilka firm lecz większość z nich we własnym regulaminie mówi iż mają prawo do odmowy wejścia do autokaru osobą które posiadają nieważne dokumenty.

Co do czasu w którym będę mógł w Polsce wyrobić nowy dowód osobisty czy też paszport to nie powinno być problemu, ponieważ do Polski lecę na ponad miesiąc, lub zostanę tam na stałe.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,