Dziś miałem mieć lot do Polski liniami EasyJet, niestety w sobotę w Machesterze skradziony został mój portfel, wraz z dowodem osobistym (tymczasowym) w środku. Dowód osobisty miał być dokumentem mojej identyfikacji podczas lotu, niestety dopiero gdy w sobotę wieczorem wróciłem do domu spostrzegłem iż portfela nie ma w tylnej kieszeni, więc nie miałem jak udać się na policję aby zgłosić kradzież dowodu.
Przed lotem należy odprawić się online, jedyny dokument jaki znalazłem w domu to nieważny paszport oraz certyfikat urodzenia. Szukałem sporo czy można wrócić do kraju na nieważnym paszporcie, i zgodnie z artykułem 35 ustawy dokumentów paszportowych każdy polski obywatel ma prawo do powrotu do kraju na nieważnym paszporcie. Podczas odprawy podałem dane do nieważnego paszportu, później wydrukowałem odprawę z którą pojechałem na lotnisku. I tu zaczęła się godzina rozmowa z pracownikami linii EasyJet, którzy chcieli abym udowodnił iż istnieje taka ustawa, po odnalezieniu i pobraniu jej ze strony msz.gov.pl pracownik linii stwierdził iż nie jest to poprawna ustawa i że z ich informacji, Polska to jedyny kraj w Europie który nie pozwala na lot na nieważnym paszporcie przez własnych obywateli.
Udało mi się jednak skorzystać z opcji Rescue oraz przełożyć termin na najbliższy dostępny termin.
Chciałbym jednak się dowiedzieć co mam w takiej sytuacji zrobić aby wydostać się z UK? Jutro z samego rana idę na Policję zgłosić kradzież dokumentu. Czy podróż do Polskiego konsulatu ze zgłoszeniem kradzieży z Policji będzie dobrym rozwiązaniem? Czy otrzymam jakiś dokument który pozwoli mi wrócić do kraju (jedyne dokumenty jakie posiadam to certyfikat urodzin oraz nieważny już paszport)?
Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam.
[ Ostatnio edytowany przez: natan19 15-06-2014 19:40 ]