|
|
---|---|
Krzysiek200 | Post #1 Ocena: 0 2014-03-20 20:31:49 (11 lat temu) |
Z nami od: 20-03-2014 Skąd: York |
Witam
Mój ojciec od około 10 lat mieszkał i pracował w Anglii. Dwa tygodnie temu zmarł podczas urlopu w Polsce. Muszę teraz dopilnować wszystkich spraw z tym związanych i prosilbym o pomoc w kilku kwestiach: - Czy jest możliwość wypłacenia lub przeniesienia do polskiego urzędu jego składek ubezpieczeniowych? 2 lata pracował na umowę zlecenie a później około 8 na kontrakcie. - Czy moja matka może dostać jakieś benefity po jego śmierci? Na stale mieszka w Polsce i nigdy nie pracowała w Anglii. Ta sprawa jest najważniejszą bo w Zusie w Polsce powiedzieli, ze mama dostanie jakieś 600-700 złotych renty. To nie starczy na opłaty i jedzenie... - Co doradzacie w kwestii samochodu? Mam klienta na niego w Anglii. Sprzedać na umowę z data przed jego śmiercią? Tak będzie najprościej? Czy będę mógł ubiegać się o zwrot road taxu po jego śmierci? Co z ubezpieczeniem, można walczyć o zwrot? - O czym powinienem jeszcze pamiętać? Z gory dziekuje. |
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2014-03-21 08:36:06 (11 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Co do samochodu, to jak bedziesz go oficjalnie sprzedawal w UK, to musialbys zalatwic sprawy spadkowe. Nie placilbys zadnego podatku, ale troche by to potrwalo.
Jesli zmienisz date na umowie, to juz jest lekko poza prawem i pozostanie to miedzy Toba, a kupujacym. Sprzedaj z Road Taxem, bo tak zwykle sie sprzedaje, chyba ze handlarz kupuje od Ciebie. Ubezpieczenie anuluj po sprzedazy. Jak byla nadplata to bedzie zwrot, ale moze sie okazac, ze trzeba cos doplacic. Zalezy czy ubezpieczenie bylo platne rocznie czy miesiecznie. Carpe diem.
|
Aquarius | Post #3 Ocena: 0 2014-03-21 09:35:30 (11 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 12-05-2009 Skąd: Wolverhampton |
Cytat: 2014-03-20 20:31:49, Krzysiek200 napisał(a): O czym powinienem jeszcze pamiętać? Szczerze wspolczuje ...spraw do zalatwienia jest cala masa, trudno powiedziec od czego zaczac, tym bardziej ze Ojciec zmarl w Polsce podczas urlopu więc akt zgonu (przetlumaczony) musisz sciagnac właśnie z Polski w kwestii auta jak napisala Richmond na jakieś dodatkowe pieniadze bym raczej nie liczyl i to co zaoferowal ZUS to chyba wszystko co da się wyciagnac, skladek nie przeniesiesz (chyba) a o benefity można by się starac w przypadku gdy Twoja Mama mieszkalaby i pracowala w Anglii ale to tez po spelnieniu kilku warunkow musisz zamknac konto w banku, jeżeli masz Ojca karte pod zadnym pozorem nie wybieraj pieniedzy (do zamkniecia konta będzie Ci potrzebny akt zgonu) jeżeli na koncie beda jakieś wolne srodki zostana one przekazane w postepowaniu spadkowym, jeżeli Ojciec mial jakieś zobowiazania typu kredyt czy obciazenia na kartach srodki w pierwszej kolejnosci zostana pobrane na uregulowanie w/w zobowiazan należy zamknac umowy na wszystkie media z których Ojciec korzystal (telefon, internet itp. itd.) kurcze, troche tego jest, tak na szybko nie pamietam choc temat przerabialem kilka miesiecy temu, jak przypomni mi się cos waznego dopisze Ci w PW |
karjo1 | Post #4 Ocena: 0 2014-03-21 09:45:09 (11 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Sprawdz, czy ojciec mial polise na zycie, ubezpieczenie prywatne badz w firmie.
|
Aquarius | Post #5 Ocena: 0 2014-03-21 09:50:38 (11 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 12-05-2009 Skąd: Wolverhampton |
Cytat: 2014-03-21 09:45:09, karjo1 napisał(a): Sprawdz, czy ojciec mial polise na zycie, ubezpieczenie prywatne badz w firmie. ...dzieki, umknela mi tak oczywista i wazna sprawa ![]() |
|
|
Post #6 Ocena: 0 2014-03-21 09:53:17 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
karjo1 | Post #7 Ocena: 0 2014-03-21 09:54:19 (11 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Oo, wlasnie Maya, ubezpieczenia dopisane do kont bankowych tez do sprawdzenia.
|
Krzysiek200 | Post #8 Ocena: 0 2014-03-24 15:51:02 (11 lat temu) |
Z nami od: 20-03-2014 Skąd: York |
Dziękuje wszystkim.
Mam jeszcze pytanie. Co doradzicie w kwestii samochodu. Nie znalazłem klienta na niego na miejscu w UK wiec chciałbym wrócić nim do Polski. Po prostu nim przyjechać? Mam klienta w u nas w kraju na niego. Co zrobić żebym mógł go sprzedać. Zastanawiałem się czy spisać umowę sprzedaży na siebie z data z przed śmierci ojca. Umowę w Polsce wtedy wypisywalbym juz na siebie jako właściciela. |
|