MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Najwazniejsze sprawy po smierci ojca pracujacego w uk

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Krzysiek200

Post #1 Ocena: 0

2014-03-20 20:31:49 (11 lat temu)

Krzysiek200

Mężczyzna

Z nami od: 20-03-2014

Witam

Mój ojciec od około 10 lat mieszkał i pracował w Anglii. Dwa tygodnie temu zmarł podczas urlopu w Polsce. Muszę teraz dopilnować wszystkich spraw z tym związanych i prosilbym o pomoc w kilku kwestiach:

- Czy jest możliwość wypłacenia lub przeniesienia do polskiego urzędu jego składek ubezpieczeniowych? 2 lata pracował na umowę zlecenie a później około 8 na kontrakcie.

- Czy moja matka może dostać jakieś benefity po jego śmierci? Na stale mieszka w Polsce i nigdy nie pracowała w Anglii. Ta sprawa jest najważniejszą bo w Zusie w Polsce powiedzieli, ze mama dostanie jakieś 600-700 złotych renty. To nie starczy na opłaty i jedzenie...

- Co doradzacie w kwestii samochodu? Mam klienta na niego w Anglii. Sprzedać na umowę z data przed jego śmiercią? Tak będzie najprościej? Czy będę mógł ubiegać się o zwrot road taxu po jego śmierci? Co z ubezpieczeniem, można walczyć o zwrot?

- O czym powinienem jeszcze pamiętać?

Z gory dziekuje.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2014-03-21 08:36:06 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Co do samochodu, to jak bedziesz go oficjalnie sprzedawal w UK, to musialbys zalatwic sprawy spadkowe. Nie placilbys zadnego podatku, ale troche by to potrwalo.

Jesli zmienisz date na umowie, to juz jest lekko poza prawem i pozostanie to miedzy Toba, a kupujacym. Sprzedaj z Road Taxem, bo tak zwykle sie sprzedaje, chyba ze handlarz kupuje od Ciebie. Ubezpieczenie anuluj po sprzedazy. Jak byla nadplata to bedzie zwrot, ale moze sie okazac, ze trzeba cos doplacic. Zalezy czy ubezpieczenie bylo platne rocznie czy miesiecznie.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Aquarius

Post #3 Ocena: 0

2014-03-21 09:35:30 (11 lat temu)

Aquarius

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 12-05-2009

Cytat:

2014-03-20 20:31:49, Krzysiek200 napisał(a):

O czym powinienem jeszcze pamiętać?

Szczerze wspolczuje

...spraw do zalatwienia jest cala masa, trudno powiedziec od czego zaczac, tym bardziej ze Ojciec zmarl w Polsce podczas urlopu więc akt zgonu (przetlumaczony) musisz sciagnac właśnie z Polski

w kwestii auta jak napisala Richmond
na jakieś dodatkowe pieniadze bym raczej nie liczyl i to co zaoferowal ZUS to chyba wszystko co da się wyciagnac, skladek nie przeniesiesz (chyba) a o benefity można by się starac w przypadku gdy Twoja Mama mieszkalaby i pracowala w Anglii ale to tez po spelnieniu kilku warunkow
musisz zamknac konto w banku, jeżeli masz Ojca karte pod zadnym pozorem nie wybieraj pieniedzy (do zamkniecia konta będzie Ci potrzebny akt zgonu)
jeżeli na koncie beda jakieś wolne srodki zostana one przekazane w postepowaniu spadkowym, jeżeli Ojciec mial jakieś zobowiazania typu kredyt czy obciazenia na kartach srodki w pierwszej kolejnosci zostana pobrane na uregulowanie w/w zobowiazan
należy zamknac umowy na wszystkie media z których Ojciec korzystal (telefon, internet itp. itd.)

kurcze, troche tego jest, tak na szybko nie pamietam choc temat przerabialem kilka miesiecy temu, jak przypomni mi się cos waznego dopisze Ci w PW

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

karjo1

Post #4 Ocena: 0

2014-03-21 09:45:09 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Sprawdz, czy ojciec mial polise na zycie, ubezpieczenie prywatne badz w firmie.

Do góry stronyOffline

Aquarius

Post #5 Ocena: 0

2014-03-21 09:50:38 (11 lat temu)

Aquarius

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 12-05-2009

Cytat:

2014-03-21 09:45:09, karjo1 napisał(a):
Sprawdz, czy ojciec mial polise na zycie, ubezpieczenie prywatne badz w firmie.

...dzieki, umknela mi tak oczywista i wazna sprawa *THUMBS UP*

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #6 Ocena: 0

2014-03-21 09:53:17 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #7 Ocena: 0

2014-03-21 09:54:19 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Oo, wlasnie Maya, ubezpieczenia dopisane do kont bankowych tez do sprawdzenia.

Do góry stronyOffline

Krzysiek200

Post #8 Ocena: 0

2014-03-24 15:51:02 (11 lat temu)

Krzysiek200

Mężczyzna

Z nami od: 20-03-2014

Dziękuje wszystkim.

Mam jeszcze pytanie. Co doradzicie w kwestii samochodu. Nie znalazłem klienta na niego na miejscu w UK wiec chciałbym wrócić nim do Polski. Po prostu nim przyjechać? Mam klienta w u nas w kraju na niego. Co zrobić żebym mógł go sprzedać. Zastanawiałem się czy spisać umowę sprzedaży na siebie z data z przed śmierci ojca. Umowę w Polsce wtedy wypisywalbym juz na siebie jako właściciela.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,