MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Edukacja, benefity, ulgi itd. jak to ogarnac???

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

Str 4 z 9

temat zamknięty | nowy temat | Regulamin

jotkadakotka

Post #1 Ocena: 0

2013-10-24 15:58:12 (12 lat temu)

jotkadakotka

Kobieta

Z nami od: 05-12-2008

Moja droga MissKKK,
Moim skromnym zdaniem uwazam, ze mam prawo cie oceniac. Bylam mniej wiecej w podobnym wieku jak tu przyjechalam. Bez doswiadczenia, z tylko komunikatywna znajomoscia angielskiego, bez edukacji (tzn matura nic ci nie daje) i wiem, ze moze byc ciezko. Ale ja nigdy po nic reke nie wyciagnelam. Do wszystkiego doszlam ciezka praca (a uwiez mi do czegos doszlam).

Jak trzeba bylo przez pol roku, prawie codziennie, wracac piechota po nocy do domu (a szybkim tempem szlam ponad godzine), to sie szlo. Zreszta z autobusow zadko kozystalam, bo ten F1 na bilet, to bylo dla mnie duzo.
Jak trzeba bylo dzielic pokoj z 'obca' osoba, zeby na oplacie zaoszczedzic, to sie pokoj dzielilo.
Jak trzeba bylo do 2 prac chodzic, to sie chodzilo.

Nikt mi nie powie, ze w tym kraju sie nie da ustawic. Jak sie chce, to sie da!!!

Zreszta ukonczenie tu szkoly, nie gwarantuje ci pracy!!! Nie masz 15 lat, wiec mysle, ze czas i pora dorosnac - ruszyc zadek i znalesc jakas prace.

Jak bedzie na czarno, to chociaz pare 'groszy' zarobisz. Bedzie na bilet autobusowy:-]. Jak bedzie praca na 12h, to sie ciesz, ze tak krotko! Bo uwierz mi wielu tu robi dluzsze zmiany!

I jak juz sobie popracujesz, troche odlozysz, ustatkujesz, to w tedy zaluz nowy temat: "chce sie edukowac w uk, mam odlozone pieniazki na szkole i zycie, szukam dobrych rad:-)"

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Lucy_J

Post #2 Ocena: 0

2013-10-24 16:00:15 (12 lat temu)

Lucy_J

Kobieta

Z nami od: 16-11-2012

Kochana najlepsza rada to tylek w troki i pracy szukac.

Ja jak przyjechalam to nawet nie mialam 30 funtow.

Zapier....m codziennie po parenascie mil piechota zostawiajac CV w okolicznych wioskach. Deszcz, wiatr, niepogoda ja prulam do przodu. Nawet mnie nie bylo stac na parasol. Mialam tylko dach na glowa i podstawowe wyzywienie.

Latwo nie bylo ale moj upor sie oplacil i po dwoch tygodniach zachaczylam sie z w knajpie, w miasteczku jeszcze mniejszym niz twoje.

[ Ostatnio edytowany przez: Lucy_J 24-10-2013 16:00 ]

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Post #3 Ocena: 0

2013-10-24 16:02:19 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

jotkadakotka

Post #4 Ocena: 0

2013-10-24 16:04:45 (12 lat temu)

jotkadakotka

Kobieta

Cytat:

2013-10-24 16:02:19, MissKKK napisał(a):
mozna sobie tak odpuszczac cale zycie az dojde do 40ki a nie o to mi chodzi.
ps. 3 tyg- to byla moja ostatnia praca i nie to ze sie zmeczylam tylko wyladowalam w szpitalu na dosc powazna sprawe

Edukacja to luksus, nie kazdego na to stac. Ciebie nie stac! Pogodz sie z tym!

Jak chcesz mozesz miec pretensje, to do matki, czy do boga, ale nie do nas.

[ Ostatnio edytowany przez: jotkadakotka 24-10-2013 16:05 ]

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2013-10-24 16:05:54 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Chcesz miec ciastko i zjesc ciastko. Mozesz nie odpuszczac, ale nie bedziesz miala za co zyc ...

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Post #6 Ocena: 0

2013-10-24 16:09:40 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Post #7 Ocena: 0

2013-10-24 16:10:42 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

ik_1487

Post #8 Ocena: 0

2013-10-24 16:21:40 (12 lat temu)

ik_1487

Kobieta

Z nami od: 15-06-2012

Pytanie czego chcesz się uczyć, chcesz iść na studia czy zdobyć zawód. Idz do Jobcentre, zasiłku pewnie nie dostaniesz ale możesz otrzymać tam pomoc w doradztwie zawodowym. Może jakieś kursy Ci zasponsorują. Jeśli chcesz iść na studia to twój angielski musi być na wysokim poziomie. Egzamin IELTS co najmniej 6.0. tu http://www.ucas.com/ masz informacje na temat kierunków studiów. Na temat pożyczek studenckich nic nie wiem może ktoś się wypowie kto to "przerabiał". Brawo, że dziewczyna chce się kształcić. W niektórych college można również zdobyć wyższe wykształcenie nie tylko zawód. Proponuję wybrać się do najbliższego collegu na rozmowę. Zmniejszony council tax przysługuje w domu/mieszkaniu gdzie mieszkają same osoby uczące się full time lub 1 osoba dorosła. Tak, że chyba się nie kwalifikujecie...
Edit. są także darmowe kursy online tu https://www.vision2learn.com/default.aspx
spokojnie możesz to połączyć nawet z pracą full time. Powodzenia

[ Ostatnio edytowany przez: ik_1487 24-10-2013 16:26 ]

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Samurajka

Post #9 Ocena: 0

2013-10-24 16:22:14 (12 lat temu)

Samurajka

Kobieta

Z nami od: 14-08-2010

Nie ma sensu-ty swoje,my swoje.

Pare osob dalo przyklda ze jak sie bardzo chce to mozna dac rade.
Coz,jezeli tak edukacja jest dla ciebie wazna,to coz,popadnij w dlugi,chodz niedozywiona-powodzenia.

Czasem trzeba schowac dume do kieszeni.
Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość. :*

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

jotkadakotka

Post #10 Ocena: 0

2013-10-24 16:24:15 (12 lat temu)

jotkadakotka

Kobieta

Cytat:

2013-10-24 16:10:42, MissKKK napisał(a):
szkola w anglii jest droga, a zarabiajac w fabryce czy knajpie tak odloze ale nie wystarczajaco na szkole, zdaje sobie sprawe z tego bo to kalkulowalam chyba ze bede tu tyrac 20 lat, dlatego szukam nie tylko pracy ale takze i perspektyw, tak teraz mam dorywcza prace na czarno ale mimo to nie starcza nam, poza tym nie moge nigdzie udokumentowac ze pracowalam, dlatego zalatwilam sobie praktyki zawodowe, lecz efekt zalezy tylko od mojej ciezkiej pracy, lecz nie dostaje za to pieniedzy, jakiekolwiek grosze beda za rok minimum a przez rok co mam robic? a dlugi sie zbieraja, nie spie prawie wogole bo non stop sie ucze na te praktyki albo pracuje, gdybym mogla isc jeszcze do szkoly, mialabym i praktyki i papier ze kims jestem a wtedy moge ruszyc pelna para ale jak isc do szkoly skoro nie mam hajsu i kolko sie zamyka

Skoro cie nie stac na szkole, to cie nie stac!

Mnie nie stac, na dom z basenem. Na super sportowy samochod. Czy wakacje w tropikach 5 razy w roku! I jakos o tym na forum nie jecze:-]. A przeciez tez chce, zeby moje dzieci mialy lepiej w zyciu niz ja.

Jako obywatel polski, mieszkajacy w polsce, po ukonczeniu polskiej szkoly sredniej, mialas prawo do dalszej darmowej edukacji. TY ZREZYGNOWALAS z tego przez przyjezd tutaj. Twoja decyzja.

Po drugie, pojcie do pracy nie oznacza konca edukacji. Ja mialam wiele kursow i szkolen zapewnionych przez pracodawce.

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Strona 4 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,