MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Mandat w Uk

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 21 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 19 | 20 | 21 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

play4000

Post #1 Ocena: 0

2012-08-05 08:20:31 (13 lat temu)

play4000

Mężczyzna

Z nami od: 21-09-2010

Witam wczoraj dostałem mandat za przekroczenie prędkości stali z suszarka i wpadłem na 30 mil jechałem 47mil i teraz tak nie mam angielskiego prawka a wybieram się teraz do polski na miesiąc samochodem policjant powiedział mi tak ze mOge teraz zapłacić £60 +3punkty zapłacić na posterunku ale muszą wysłać prawko i po 3 tygodniach odesla po to by nabić te 3 punkty albo gdy wrócę za miesiąc z Polski w skrzynce na listy będzie czekał na mnie wieszy mandat bo za moja nIeobecnoscia sad sam rozpatrzy sprawę i mogą prawnie naliczyć mi do 5 punktów i do £200 kary , tylko jak to wyglada jak mam polskie prawko jak oni mi nabija te punkty , bo ubezpieczenie napewno mi pójdzie do gory

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2012-08-05 08:53:34 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

normalnie nabija ci punkty. i tyle
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

kujak13

Post #3 Ocena: 0

2012-08-05 09:35:36 (13 lat temu)

kujak13

Mężczyzna

Z nami od: 05-08-2008

jak jestes ponad pol roku w GB to juz dawno powinienes wymienic prawko bo takie jest prawko jak mozesz wyslac postal order albo czek to wyslij przed wyjazdem bez zmiany prawka to troche to odwleczesz moze ci sie uda bo jezeli bedziesz sie staral zaplacic to ci nic niezrobia a jezeli chodzi o niezaplacenie mandatu to roznie bywa kumpel mial taka sama sytuacje pojechal do PL wrocil po miesiacu a tu mandacik w skrzynce i wezwanie do sadu chcial na drugi dzien zalatwic ale policja go uprzedzila i przyszli do domu zawineli i doprowadzili do sadu bo ominal pierwsza rozprawe ogolnie to ja chyba bym wolal wyslac prawko a w PL jak cie zatrzymaja to za brak dokumentu jest tylko 50zl ale ogolnie i tak zle i tak niedobrze

Do góry stronyOffline

koniu12315

Post #4 Ocena: 0

2012-08-05 09:40:31 (13 lat temu)

koniu12315

Mężczyzna

Z nami od: 05-08-2012

Jesli prawo jazdy jest Europejskie,a napewno jest to nie ma takiego obowiazku wymiany na Brytyjskie.Ja kilka lat temu dostalem mandat za uzywanie telefonu komorkowego.Dostalem 60f,mandat zaplacilem ,a po kilku tygodniach przyszlo wezwanie do sadu na sprawe.Tam dostalem kare 60f i 3pkt.Punkty dostalem mimo posiadania Pl prawa jazdy.Potem musialem wykonac kilkanascie telefonow zeby zwrocili mi 60f ktore zaplacilem pierwszym razem.Najlepiej idz na komisariat i sie zapytaj co mas zrobic.

[ Ostatnio edytowany przez: koniu12315 05-08-2012 09:42 ]

Do góry stronyOffline

krakn

Post #5 Ocena: 0

2012-08-05 09:57:02 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Aplikuj od razu po counterpart .
Przyjdzie w ciągu kilku dni.
Potem odsylasz do DVLA razem z prawo jazdy. By odpisali punkty, a może uda się załatwić tak, by od razu przysłali z wpianymi punktami?

Mnie prawko wróciło w 3-4 dni.

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2012-08-05 10:03:31 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

lesgra11

Post #7 Ocena: 0

2012-08-05 10:54:34 (13 lat temu)

lesgra11

Mężczyzna

Z nami od: 03-10-2010

Taka jest prawda ja przekroczylem pretkosc z 30 na 35 mil kupa formalnosci jesli nie wyrazam zdody na zaplacenie mandatu plus punkty to automatycznie odbywa sie sprawa karna ,przychodzi powiadomienie listownie ze sprwaw w sadzie i czy podaje sie kaze .Idzie sie z pismem na policje wypelnia druk podaje sie nr. konta bankowego aby mogli sciagnac pieniadze.

Do góry stronyOffline

lesgra11

Post #8 Ocena: 0

2012-08-05 10:58:05 (13 lat temu)

lesgra11

Mężczyzna

Z nami od: 03-10-2010

Polskie prawo jazdy w UK Drukuj
W związku z tym, że Polska jest krajem członkowskim UE polskie prawo jazdy jest ważne na ternie UK przez określony czas. Okres jego ważności uzależniony jest od naszego wieku, statusu pobytu i rodzaju prawa jazdy.

Jeśli odwiedzamy UK (nie mieszkamy tutaj na stałe) nasze prawo jazdy jest ważne i będzie akceptowane podczas kontroli pod warunkiem, że pojazd jakim się poruszamy kwalifikuje się do naszej kategorii prawa jazdy. Należy pamiętać jednak o tym, że osoby poniżej 18 roku życia nie mogą prowadzić tutaj pojazdów średniej wielkości (vanów).

W przypadku, gdy mieszkamy i pracujemy w UK nasze prawo jazdy będzie ważne na następujących zasadach:
- prawo jazdy na motocykle i samochody osobowe jest ważne do momentu osiągnięcia przez nas wieku 70 lat bądź do 3 lat od momentu osiągnięcia statusu rezydenta,
- prawo jazdy na pojazdy ciężarowe, minibusy i autobusy jest ważne do 45 roku życia lub 5 lat od momentu osiągnięcia statusu rezydenta.
- jeśli mamy więcej niż 45 lat (ale mniej niż 65) prawo jazdy ważne jest do 66 urodzin lub 5 lat od momentu uzyskania rezydentury,
- dla osób powyżej 65 roku życia prawo jazdy ważne jest przez okres 12 miesięcy.

Po upływie terminów opisanych powyżej należy wystąpić o angielskie prawo jazdy

Posiadacze zawodowego prawa jazdy, którzy mieszkają i pracują na terenie UK mają obowiązek zarejestrowania się w DVLA.

Wymianę prawa jazdy na brytyjskie należy też rozważyć ze względu na:
- niższe stawki ubezpieczeniowe dla posiadaczy angielskiego prawa jazdy,
- możliwość skorzystania z zapłaty mandatu (Fixed Penalty) bez konieczności udawania się do sądu.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2012-08-05 11:42:43 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z tym niższym ubezpieczeniem, nie do końca prawda.
Owszem może być taniej, ale nie jest to reguła.

W naszym wypadku, najtańsze ubezpieczenie jakie znaleźliśmy na necie było w elephant. Za 760, następnie po wpisaniu że mamy angielskie prawko cena spadła po 100 funtow na głowę.
Czyli 200 - wtedy wymiana po 50. Zostawała nam stowa w kieszeni.

Kupiliśmy ubezpieczenie w sobotę, a w pon zglosilismy się do DVLA na Wembdon.
I dobrze, bo tydzień później dostaliśmy list z elephant, żeby im wysłać kopie prawa jazdy. Idealnie się zgralo.

Potem czasami z ciekawości wpisywslem że mam polskie, ale już nie było takiej różnicy, a u niektórych pośredników wcale.

Angielskie prawko to wygoda.
-masz potwierdzenie adresu przy sobie
-jak zginie w tydzień masz nowe.
-w razie mandatu mniej zachodu.
Płacisz, a nie ciagaja cie po sądach.

A bana można i tak dostać i tak.

Do góry stronyOffline

play4000

Post #10 Ocena: 0

2012-08-05 15:36:30 (13 lat temu)

play4000

Mężczyzna

Z nami od: 21-09-2010

sprawa wyglada tak ze policjant nie dal mi zadnego mandatu do reki zapisal wszystko i powiedzial ze wszystko przyjdzie do domu poczta , wiec pewnie jesli sad rozpatrzy wszystko do moga mi jeszcze dowalic do mandatu wieksza sumke :/ jade dzis do polski i wracam 5 wrzesnia , wiec jedynym moim dowodem sa bilety za prom

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 21 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 19 | 20 | 21 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,