MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co drugi emigrant wrócił??

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 7 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

Str 7 z 9

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2012-03-10 08:34:43 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SiwyZmc

Post #2 Ocena: 0

2012-03-10 08:58:13 (13 lat temu)

SiwyZmc

Mężczyzna

Z nami od: 06-02-2008

Anthrax czuje sie lepszym(a) z nas Polakow bo to juz prawie nie Polak :D Mnie smiech ogarnia na tych, ktorzy nie czuja sie Polakami badz blizej czuja sie Anglikami jak Polakami :D co do Angoli to przypomnial mi sie znajomy menedzer sklepu z mojej bylej firmy, ktory kilka lat temu nie bedac glupim dzieckiem na wakacjach z kolegami podczas puszczania baka pobrudzil majtki.... ktore pozniej wyrzucil przez balkon wprost na parasol przy restauracji. Wg mnie bardzo dorosle i rozsadne rozwiazanie :) lol

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #3 Ocena: 0

2012-03-10 09:39:35 (13 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

Cytata z tego wczesniejszego artykulu:

- Tanie linie lotnicze przywożą do nas "turystów czwartej kategorii", którzy chcą się tylko wyszumieć. I trudno się dziwić. W Wielkiej Brytanii czy Irlandii puby zamykają o godzinie 23, a u nas kilka razy tańszy alkohol można pić na umór przez całą noc.

Turysci czwartej kategorii? Czyzby tylko Anglicy? A Polacy to kategoria ktora? S? Cham to cham, bez wzgledu na pochodzenie.

Cudzoziemcy to ciągle niewielki ułamek sprawców przestępstw i wykroczeń. Znacznie częściej sami padają ich ofiarą.

Najwyrazniej tubylcy sa bardzo przyjacielscy jak widac, sama slodycz.

Wlosi szaleja w Chorwacji, Rosjanie na Cyprze - jak sie buraka z domu wypusci to i sloma z butow wychodzi.

---

Jakos przez 8 lat pobytu w UK spotykalem glownie wyksztalconych, inteligentnych ludzi - moze to od srodowiska zalezy, w ktorym sie czlowiek obraca. Moze zamiast generalizowac warto znalezc lepsze towarzystwo?
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Post #4 Ocena: 0

2012-03-10 09:45:00 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #5 Ocena: 0

2012-03-10 09:54:47 (13 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

Nie zarabiam kroci i mieszkam niedaleko council estate - po prostu unikam tego samego towarzystwa jakiego unikalem w Polsce.

Inna sprawa, ze ciagnie nas do ludzi przy jakich czujemy sie dobrze. A jedni lubia takich a inni innych - ale generalizowanie, ze nasi gospodarze to sama cholota jest chyba nie na miejscu?

Nikt nikomu nie kaze zamykac sie w elitarnym getcie, ale tez nikogo nie zmusza do mieszania sie z plebsem.

W Warszawie tez sa dzielnice gdzie sie nie chodzi po zmierzchu, i sa tez takie gdzie sie nie chodzi za dnia. Chamstwo jest wszedzie, tak samo jak bieda, zawisc i glupota. Najlepiej unikac tego w miare mozliwosci...
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Anthrax

Post #6 Ocena: 0

2012-03-10 12:03:35 (13 lat temu)

Anthrax

Z nami od: 31-01-2009

Cytat:

2012-03-10 08:58:13, SiwyZmc napisał(a):
Anthrax czuje sie lepszym(a) z nas Polakow bo to juz prawie nie Polak :D

uprzejmie prosze powstrzymaj sie od ostobistych wycieczek, nie masz pojecia o kim mowisz
-----------.Bee alive!!..: w w w. s a v e o u r b e e s. o r g. u k --------------------- Support Bacteria - It's The Only Culture Some People Have

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #7 Ocena: 0

2012-03-10 12:37:18 (13 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Cytat:

2012-03-10 08:58:13, SiwyZmc napisał(a):
Anthrax czuje sie lepszym(a) z nas Polakow bo to juz prawie nie Polak (...)

Niekoniecznie. Natomiast miał dużo więcej czasu od przeciętnego użytkownika tego forum, aby się z lokalną społecznością zintegrować.

;)

Cytat:
(...)ale tez nikogo nie zmusza do mieszania sie z plebsem.

Może nie do "bratania się", ale nawet mieszkając w całkiem przyzwoitym (wydawałoby się) miejscu, można trafić na nieciekawe sąsiedztwo. I trudno się tej hołoty pozbyć.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

irek72

Post #8 Ocena: 0

2012-03-10 12:51:01 (13 lat temu)

irek72

Mężczyzna

Z nami od: 06-04-2009

A bird in the hand is worth two in the bush
W 2004 po raz pierwszy wyjechałem do Londynu. Jak sporo z nas nie znałem języka, pozostawiłem też w domu rodzinę. Myślałem wtedy, że z czasem ją sprowadzę. Jakoś sobie radziłem z robót spod “ściany” za 3,5 - 4 funty na godzinę. Po paru tygodniach telefon z Polski, żona mówi wracaj, odezwali się ze szkoły masz robotę. W Polsce byłem nauczycielem.
No i po 6 tyg. wróciłem do kraju uczyć za 1200zł. Postanowiłem, że zainwestuję w siebie, język i za rok wyjadę znowu, dorobić na wakacjach. Tym razem pracowałem dla Polaka, był uczciwym budowlańcem, fachu poznałem, a i trochę grosza przywiozłem.
Następny raz to było w roku 2007, poprzedni jakoś odpuściłem, wtedy prace łapałem "spod Wickes-a".
W 2008 sytuacja uległa zmianie. Odmówiłem wzięcia w rekrutacji na początku lipca do nowych klas pierwszych. Tłumaczyłem to zresztą wyjazdami. Dyrektor poinformował mnie o zwolnieniu telefonicznie. Nawet nie chciało mi się walczyć bo i o co, tak wtedy myślałem. Szukałem pracy w kraju – nadaremnie. W szkole znaleźć robotę graniczyło z cudem, zaś na budowach za 8 zł netto długo nie wytrzymałem, „poczułem już zapach funta”. Po raz kolejny wyjechałem i podłapałem robotę w agencji za 6,5 - przynajmniej full time. W ten sposób z Anglikami przepracowałem ponad rok. Dorabiając popołudniami i w "weekend-y", gdzie się dało. Jednak coraz bardziej tęskniłem za domem. No i stało się: Austria i Niemcy otwarły swoje rynki. Wróciłem do kraju i rozpocząłem staranie o pracę w Austrii. W końcu się udało, jakiż byłem szczęśliwy, każdy weekend w domu, 1800 euro netto, darmowe mieszkanie w Austrii. Po kilku miesiącach Baustelle się skończyły, na kolejną czekałem 7 tygodni. Pojechałem z dwoma kolegami, „fachowcami z niby z dobrą znajomością niemieckiego”. Prowadziłem pół nocy samochód, koledzy jakoś zapomnieli o prawach jazdy. Skończyło się na tym, że gdy rano przyszliśmy do pracy to tamci dwaj jeszcze nie wytrzeźwieli. Po dwóch godzinach telefon z agencji, i mamy pakować manatki.
Dzisiaj piszę ten post i za parę dni wracam do UK.

[ Ostatnio edytowany przez: irek72 10-03-2012 13:42 ]

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #9 Ocena: 0

2012-03-10 13:04:24 (13 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Irek, czyli nie jesteś (z polskiego punktu widzenia) emigrantem, a po prostu współczesnym nomadem (nie wiążesz swojej przyszłości z żadnym z krajów w których pracujesz).
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

maw2be

Post #10 Ocena: 0

2012-03-11 13:02:25 (13 lat temu)

maw2be

Mężczyzna

Z nami od: 04-10-2006

patrzyłem teraz na tabele w www.statistic.gov.uk i od maja 2004 do kwietnia 2011 w wrs zarejestrowało się prawie 706tyś osób. a ilu nie rejestrowało się? ilu nie musiało? i jak się ma to do pl spisu że niby 1,2mln mieszka poza granicami? nie wiem co myśleć. ale żeby połowa wróciła ciężko uwierzyć.

Do góry stronyOffline

Strona 7 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,