Str 5 z 6 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2013-04-29 11:16:51 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
WiolaC | Post #2 Ocena: 0 2013-04-29 12:50:03 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-04-2013 Skąd: Londyn |
bo urodziłam w Polsce i w polsce byłam u pediatry i zalecił bobik dk, czyli d i k w jednym opakowaniu, juz wrocilam do UK, ale tu nie podaje sie praktycznie witamin. daja w szpitalu i na tym koniec. do ilu lat podaje sie witamine D, wiecie cos o tym?
|
krakn | Post #3 Ocena: 0 2013-04-29 13:00:22 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2013-04-29 11:16:51, Bestia napisał(a): Tutaj krzywe nogi mo co drugi nastolatek. Rano idac do pracy ida nastolatki z high school. Buzia ladna, a nogi tragedia. Ze stopami tez maja problemy bo jakos dziwnie do srodka ukladaja stope. OO to chodzi, zła budowa szkieletu, powoduje problemy z chodzeniem. Koleżanka się musi lepiej przyjrzeć. No a że polskie takie odblaskowe "bledziutkie" to już inna sprawa raczej rasy, a nie zdrowia ;D chudziutkie to znaczy ze bardziej się ruszają i jedzą normalne jedzenie , a nie żreją w FF. My z kuzynką byliśmy zawsze wytykani przez babcie, która załamywała ręce. Bo te dwa huderlaki, no faktycznie obydwoje z kuzynką mieliśmy szkielet widoczny bez rentgena ![]() Uciekaliśmy w las, ciągle biegiem, nie było czasu na jedzenie. W połowie jedzenia już nas nie było. Trzecia kuzynka była tą ulubioną przez babcie, ktora zawsze wszytko wymiotła również za nas, okrąglutka, jeszcze ciągle wcinała żółtka z cukrem. My dwoje ważyliśmy tyle co ona sama. Lata mineły, kobieta ledwo się rusza, pod względem zdrowia, zawodowo ani domowo to ona za bardzo nie ma z czego się cieszyć i proporcje wagi nadal są podobne. Więc nie uważam by Polskie dzieci były w z tego powodu jakoś upośledzone, mimo że faktycznie odbiegają od tutejszych słoniowych miar. Poza tym akurat budowa szkieletu ma mniejsze znaczenie w otyłości, jedynie może być powiązanie w tym ze się źle odżywiają, za mało ruchu i za mało słońca... które miało by czas wyprodukować odpowiednią ilość wit D. Bez słonca nie ma możliwości by Vit D się wytworzyła, a ilość zjadanej np w maśle jest zbyt mała i niejednostajna. Potrzeba jest tak duza że trzeba by jeść takie ilosci masła że by się człowiek zapasł. Zauważyliście drogie Panie, że wystarczy zaledwie kilka dni pobytu np w Hiszpanii, dużo słońca, jedzenie ryb, owoców morza, a z nimi również wchłanianie dłużnej ilości soli mineralnych i wasze paznokcie robią się sztywniejsze, ładniejsze, a włosy i cera nabiera innego koloru i jakości? i nie mówię o przypaleniźnie ![]() Ew ranki, zadrapania, odparzenia, często zmiany uczuleniowe, to wszystko goi się znacznie szybciej niż gdy jesteśmy tutaj. To wszytko dzięki słońcu, bogatemu przyjmowaniu soli mineralnych i właśnie naturalnej ilości witamin w organizmie. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
agarudii | Post #4 Ocena: 0 2013-04-29 13:42:34 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2011 Skąd: trolford ;-) |
Cytat: 2013-04-29 02:16:55, Kocurzyca napisał(a): Cytat: 2013-04-29 01:47:58, agarudii napisał(a): Waclaw miales? tzn co wyrosles? czy jak ![]() A krzywicy to nie ma się do końca życia?...Tj jak kości nam się wykształcą tak już pozostaną ,zresztą stąd też ta nazwa...krzywica charakteryzuje się nienaturalnie rozwiniętymi kośćmi co jest spowodowane niedoborem witaminy D3. Da się leczyć ,ale tu mówimy chyba o przypadkach dzieci których kości nie wykształciły się jeszcze w pełni i możemy jeszcze próbować wpłynąć na ich kształt oraz budowę. Oczywiście specem nie jestem ,ale tak mi się jakoś wydaje. ![]() Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.
|
Vivienne | Post #5 Ocena: 0 2013-04-29 20:54:16 (12 lat temu) |
Z nami od: 26-01-2010 Skąd: London |
Moj 14 miesieczny syn ma caly czas problem z ciemiaczkiem, po prostu zrastalo mu sie bardzo powoli. i caly czas ma male wglenienie na glowce. Dla GP to nie jest problemem oczywiscie. We wrzesniu w Polsce dostal wit D, a teraz w czerwcu lecimy ponownie do Polski, wiec na pewno zabiore syna do naszej pani podiatry.
HV wspanialomyslnie dala mi ulotke na temat wit. D i okazalo sie, ze zaczynaja ponownie ja wprowadzac. Ze strony NHS:How much vitamin D do I need? Most people should be able to get all the vitamin D they need by eating a healthy balanced diet and by getting some summer sun. Groups of the population at risk of not getting enough vitamin D are: •all pregnant and breastfeeding women •babies and young children under the age of five •older people aged 65 years and over •people who are not exposed to much sun, such as people who cover up their skin when outdoors, or those who are housebound or confined indoors for long periods •people who have darker skin such as people of African, African-Caribbean and South Asian origin What does the Department of Health recommend? The Department of Health recommends: •all pregnant and breastfeeding women should take a daily supplement containing 10 micrograms (0.01mg) of vitamin D to ensure the mother's requirements for vitamin D are met and to build adequate foetal stores for early infancy •all babies and young children aged six months to five years should take a daily supplement containing vitamin D in the form of vitamin drops to help them meet the requirement set for this age group of 7-8.5 micrograms (0.007-0.0085mg) of vitamin D a day •babies fed infant formula will not need vitamin drops until they are receiving less than 500ml (about a pint) of infant formula a day, as these products are fortified with vitamin D •breastfed infants may need to receive drops containing vitamin D from one month of age if their mother has not taken vitamin D supplements throughout pregnancy •people aged 65 years and over and people not exposed to much sun should also take a daily supplement containing 10 micrograms (0.01mg) of vitamin D You can buy single vitamin D supplements or vitamin drops containing vitamin D (for use by under-fives) at most pharmacies and supermarkets. Women and children who qualify for and already participate in Healthy Start can get free supplements containing vitamin D. Tak jak zostalo napisane powyzej: dzieci maja albo koslawe, albo szpotawe nogi. I ciekawostka z wiki: Zachorowania na krzywicę przybrały rozmiary epidemiczne w XIX wiecznej Anglii i niektórych innych krajach na północy Europy, gdzie niewielkie nasłonecznienie oraz warunki życia w zadymionych, przemysłowych miastach leżały u podstaw tego zjawiska. Stąd też wywodzi się historyczna nazwa krzywicy - angielska choroba. Krzywe nogi to nie tylko problem estetyczny, ale rowniez problem ze zdrowiem: nieprawidlo uksztaltowany kregoslup nie utrzymuje prawidlowo organow wewnetrznych |
|
|
Waclaw | Post #6 Ocena: 0 2013-04-29 21:37:53 (12 lat temu) |
Z nami od: 15-06-2010 Skąd: Somewhere over the rainbow |
Cytat: 2013-04-29 02:16:55, Kocurzyca napisał(a): Cytat: 2013-04-29 01:47:58, agarudii napisał(a): Waclaw miales? tzn co wyrosles? czy jak ![]() A krzywicy to nie ma się do końca życia?...Tj jak kości nam się wykształcą tak już pozostaną ,zresztą stąd też ta nazwa...krzywica charakteryzuje się nienaturalnie rozwiniętymi kośćmi co jest spowodowane niedoborem witaminy D3. Da się leczyć ,ale tu mówimy chyba o przypadkach dzieci których kości nie wykształciły się jeszcze w pełni i możemy jeszcze próbować wpłynąć na ich kształt oraz budowę. Oczywiście specem nie jestem ,ale tak mi się jakoś wydaje. Nastepstwa krzywicy mam do dzis czyli : -skolioze -ptasia klatke piersiowa - na szczescie przypadek nie operacyjny -krzywe kolana -waska , nierozwinieta szczeka -plaskostopie hehe jedyny plus tego ze mnie do wojska nie wzieli (kat.D) dziecku powinno dawac sie witaminy do przynajmniej 5 roku zycia profilaktyka moze zaoszczedzic dzieciom mnostwo chorob w przyszlosci Ja niestety jestem rocznik 82,wiadomo jaki los zgotowal nam general podczas stanu wojennego, jak wygladal stan zaopatrzenia sklepow i dieta polakow w tym czasie profilaktyka nie istniala,nikt sie nie przejmowal jakimis witaminami dla dziecka,tylko chcial najzwyczajniej przetrwac ![]() |
Adacymru | Post #7 Ocena: 0 2013-04-29 21:42:56 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: Tutaj krzywe nogi mo co drugi nastolatek. W Polsce tez maja krzywe, tylko przeciez w metryce maja wpisany zakaz pokazywania nog nie odpowiadajacym standardom wybiegu dla modelek.
Ada
|
krakn | Post #8 Ocena: 0 2013-04-29 22:01:54 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2013-04-29 21:42:56, Adacymru napisał(a): Cytat: Tutaj krzywe nogi mo co drugi nastolatek. W Polsce tez maja krzywe, tylko przeciez w metryce maja wpisany zakaz pokazywania nog nie odpowiadajacym standardom wybiegu dla modelek. Ada, nie o to chodzi, i owszem masz racje. Pewnie że bywają, ale tylko część. Tak samo jak z innymi chorobami, zaniedbane, niedożywione, czy przekarmione. Zresztą, jak kojarzą Polskę Anglicy? Wiele razy to słyszałem... Kraina gdzie laski mają dłuuugie i piękne nogi ![]() A tu jak się widzi, nieraz nawet niezła figura, szczupła, widać że wysportowane, zawieszenie sportowe, nic tylko postawić przed obiektywem i cyknąć fotki, ... a nogi, ramiona i postawa ... jakieś takie ![]() ![]() tak czy inaczej Vit D jest niezwykle ważna i warto dać dziecku, a że tu słonce mamy od święta to wg mnie nie warto się nawet zastanawiać. Kosztuje grosze, a zdrowie na całe życie. Szkielet to jak fundament dla domu. Gdy zrobimy do kitu fundament, ze słabego materiału, to lipa będzie i z piętrem i poddaszem. Mięśnie wiszą na szkielecie, jak ubranie na manekinie. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Capricorn | Post #9 Ocena: 0 2013-04-29 22:14:24 (12 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2012 Skąd: South East |
Poczytałam sobie o witaminie D i też muszę kupić ją dla swojej córeczki. Ma niespełna 8 miesięcy i wypija mniej niż 500ml mleka na dobę.
Jakie witaminy dla takich maluchów polecacie? |
macadi | Post #10 Ocena: 0 2013-04-29 22:36:23 (12 lat temu) |
Z nami od: 02-12-2010 Skąd: Manchester |
Cytat: 2013-04-29 22:14:24, Capricorn napisał(a): Poczytałam sobie o witaminie D i też muszę kupić ją dla swojej córeczki. Ma niespełna 8 miesięcy i wypija mniej niż 500ml mleka na dobę. Jakie witaminy dla takich maluchów polecacie? My podajemy Abidec - witaminy w syropie. Bardzo latwy w obsludze i wszedzie dostepny, dziecko chetnie je polyka ![]() ![]() ![]() |