MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Przekręty - ostrzeżenia

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 30 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 28 | 29 | 30 ] - Skocz do strony

Str 3 z 30

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

midian25

Post #1 Ocena: 0

2011-08-27 18:54:05 (14 lat temu)

midian25

Konto usunięte

Wrzucam jeszcze linka do artykułu na temat "dziwnych maili", bo i taki temat był na forum kilka dni temu cyfropolis.blogspot.com/2010/12/nigeryjski-przekret-studium-przypadku.html

Kradzież tożsamości:
Kolejna typowa zagrywka wiąże się z pozyskiwaniem loginów i haseł od internautów. Użytkownik otrzymuje informację udającą prawdziwy komunikat od administratora jakiejś strony. Ten każe mu "zweryfikować" swoje konto poprzez podanie kluczowych danych lub zalogowanie się na specjalnie spreparowanej, zawierającej złośliwy kod witrynie. Login i hasło są następnie wykorzystywane przez phisherów do wyczyszczenia konta.
Internetowi przestępcy uwielbiają bawić się w kradzież tożsamości. Jednym z najłatwiejszych sposobów na dokonanie tego jest wysłanie do paru milionów osób fałszywej oferty pracy na stanowisku "przedstawiciela finansowego". Zleceniodawca chce zatrudnić kogoś w danym kraju, bo ma problemy z przekazywaniem tam pieniędzy. Oferuje 5-15% prowizję za każdą transakcję.

Jeśli jakaś osoba da się na ten przekręt nabrać, zapewne udostępni spamerowi wszystkie swoje dane osobowe. Te posłużą do wyczyszczenia konta bankowego czy właśnie kradzieży tożsamości. W skrajnych przypadkach ofiara może dostać wezwania do zapłaty 85-95% kwot, którymi miała zarządzać, ale których nigdy na swoje konto nie otrzymała. Rezultatem jest szybkie zadłużenie się w banku.

Does somebody want to transfer millions of dollars into your account?
Does someone want to pay you to cash cheques and send them the money?
Met a new friend/penpal on a friendship/dating site who's asking you for money?
Has a dying person contacted you wanting your help to give his money to charity?
Have you sold an item and are asked to accept a payment larger than the item amount?
IT'S A SCAM!

Jeśli ktoś chciałby dowiedzieć się więcej- www.419eater.com/

[ Ostatnio edytowany przez: midian25 27-08-2011 19:13 ]

"Gotta move out! Keep him at bay kurrrde"

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2011-08-27 19:25:43 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

No wlasnie od pewnego czasu dostaje bardzo prymitywne emaile ze moja skrzynka email zostanie zablokowana jezeli nie "zweryfikuje" swoich danych.

Wierzyc sie nie chce ale ludzie sie na to nabieraja.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

midian25

Post #3 Ocena: 0

2011-08-27 19:34:07 (14 lat temu)

midian25

Konto usunięte

Cytat:

2011-08-27 19:25:43, krakn napisał(a):
No wlasnie od pewnego czasu dostaje bardzo prymitywne emaile ze moja skrzynka email zostanie zablokowana jezeli nie "zweryfikuje" swoich danych.

Zawsze znajdzie się ktoś, kto na swoje nieszczęście zweryfikuje dane.
Fajna historia jak kolesiowi udało się "zrobić" złodzieja na szaro:-] www.notla.com/archives/2010/07/nigerian-scammer-gets-a-laptop-from-me/

[ Ostatnio edytowany przez: midian25 27-08-2011 19:37 ]

"Gotta move out! Keep him at bay kurrrde"

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2011-08-27 20:24:40 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

biscuits

Post #5 Ocena: 0

2011-08-27 20:57:44 (14 lat temu)

biscuits

Kobieta

Z nami od: 18-08-2011

ale kto jest nadawca wysylanych emaili z takimi pytaniami??? te informacje sa w j polskim czy j.ang.?

Do góry stronyOffline

biscuits

Post #6 Ocena: 0

2011-08-27 21:11:29 (14 lat temu)

biscuits

Kobieta

Z nami od: 18-08-2011

ja dostalam cos takiego;
'Please check your membership details today and be entered into a prize draw'

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2011-08-28 01:03:09 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

znowu-ciupek

Post #8 Ocena: 0

2011-08-28 06:42:28 (14 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

Przekręt na "marychę" czyli lewą kasę.....
gość kupuje coś niezbyt dużego ale w miarę kosztownego na ebay"u (powiedzmy laptopa za kwotę ok 1000f).Umawia się na odbiór osobisty.Przyjeżdzą,ogląda i decyduje się na zakup.Prosi tylko żeby udać się z nim do placówki banku "X" który z reguły znajduje się z 15 min drogi od mieszkania sprzedającego.Tłumaczy że nie chciał wieźć tyle gotówki pociągiem i w banku (po uprzednim wypłaceniu uzgodnionej sumy pieniędzy dokonacie wymiany kasa-towar.
Idziesz z nim do banku a on w okienku "wypłaca" kasę.Chowa ja do kieszeni po czym wraca i daje doprzeliczenia.Zgadza sie co do pensa wiec następuje wymiana i każdy idzie zadowolony w swoją stronę....tyle ze gosc ma towar a sprzedający marychę czyli fałszywki ( bo kto będzie sprawdzał hajs dopiero co wypłacony w okienku bankowym?

P.S. sam to wymysliłem ale na dobrą sprawę skoro ja na to wpadłem to czemu ktoś inny ma na to nie wpaść?Założę sie że co najmniej połowa z Was by to łyknęła;-)

Do góry stronyOffline

mlody_leszczyk

Post #9 Ocena: 0

2011-08-28 07:14:07 (14 lat temu)

mlody_leszczyk

Mężczyzna

Z nami od: 03-06-2010

[/LIST]
Cytat:

2011-08-28 06:42:28, znowu-ciupek napisał(a):
gość kupuje coś niezbyt dużego ale w miarę kosztownego na ebay"u (powiedzmy laptopa za kwotę ok 1000f).Umawia się na odbiór osobisty.Przyjeżdzą,ogląda i decyduje się na zakup.Prosi tylko żeby udać się z nim do placówki banku "X" który z reguły znajduje się z 15 min drogi od mieszkania sprzedającego.Tłumaczy że nie chciał wieźć tyle gotówki pociągiem i w banku (po uprzednim wypłaceniu uzgodnionej sumy pieniędzy dokonacie wymiany kasa-towar.
Idziesz z nim do banku a on w okienku "wypłaca" kasę.Chowa ja do kieszeni po czym wraca i daje doprzeliczenia.Zgadza sie co do pensa wiec następuje wymiana i każdy idzie zadowolony w swoją stronę....tyle ze gosc ma towar a sprzedający marychę czyli fałszywki ( bo kto będzie sprawdzał hajs dopiero co wypłacony w okienku bankowym?

P.S. sam to wymysliłem ale na dobrą sprawę skoro ja na to wpadłem to czemu ktoś inny ma na to nie wpaść?Założę sie że co najmniej połowa z Was by to łyknęła;-)

Tylko, że jest tutaj szansa na zlapanie typa. Podchodzą do okienka co on powie? Przepraszam, która godzina? Czy prostu coś wpłaci, wypłaci, opłaci rachunek. Cokolwiek by nie zrobił, to go złapią, bo aby wybrać kasę musi użyć swojej, karty. Opłacając rachunek, dojdą dla kogo i od kogo było wpłacane. Zresztą będę go mieli na nagraniu z cctv.

Rootersow łapią, to i takiego fachure by złapali zanim mu Sie bateria naśladuje w nowym laptopie.

Elit.

A tak pozatym on się bal jechać z taka kasa. To i ja bym miał stracha, kazał bym mu wpłacić kasę na moje konto w tym banku do którego pojedziemy.

[ Ostatnio edytowany przez: mlody_leszczyk 28-08-2011 07:18 ]

Do góry stronyOffline

znowu-ciupek

Post #10 Ocena: 0

2011-08-28 07:21:22 (14 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

Cytat:

2011-08-28 07:14:07, mlody_leszczyk napisał(a):
[/LIST]
Cytat:

2011-08-28 06:42:28, znowu-ciupek napisał(a):

Tylko, że jest tutaj szansa na zlapanie typa. Podchodzą do okienka co on powie? Przepraszam, która godzina? Czy prostu coś wpłaci, wypłaci, opłaci rachunek. Cokolwiek by nie zrobił, to go złapią, bo aby wybrać kasę musi użyć swojej, karty. Opłacając rachunek, dojdą dla kogo i od kogo było wpłacane. Zresztą będę go mieli na nagraniu z cctv.

Rootersow łapią, to i takiego fachure by złapali zanim mu Sie bateria naśladuje w nowym laptopie.
Złapią go i co? musieli by mu cos udowodnić....Jak udowodnisz że banknoty na których są TYLKO I WYŁĄCZNIE TWOJE ODCISKI PALCÓWdostałeś ode mnie?.Byle pierwszy-lepszy najmijmorda zrobi ze mnie ofiarę próby pomówienia przez jakiegoś internetowego sprzedawcy-oszusta który wpadł z marycha i chce bogu ducha winnego człowieka oskarżyc o tak poważne przestępstwo jakim jest podrabianie lub rozprowadzanie fałszywych środków płatniczych:-]

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 30 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 28 | 29 | 30 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,