MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Chciałem/am powiedzieć że...

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5135 z 5278 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5134 | 5135 | 5136 ... 5276 | 5277 | 5278 ] - Skocz do strony

Str 5135 z 5278

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

KwiatPaproci

Post #1 Ocena: 0

2025-02-16 20:14:24 (6 miesięcy temu)

KwiatPaproci

Kobieta

Z nami od: 21-11-2024

Cytat:

2025-02-16 15:48:26, galadriel napisał(a):
Cytat:
Wielim chyba kupował shared ownership. Też się kiedyś nad tym zastanawialiśmy, ale w końcu wzięliśmy dom do drobnego remontu (kuchnia do wymiany).

Dużo o tym na necie, np. TU

Fajny link, thx.

Tak jak wyzej wspomnialam, gdybym byla ze swoim ex albo z kims z kim mozna sie za takie projekty brac, to jest to jakas opcja. Do remontu, full na wlasnosc.

Ale kazdy tu ma inna sytuacje, a juz porownywanie singli do malzenstw/ par to tez inna bajka. Ja przechodzilam 10 lat temu przez kupno/ renowacje starego domu ze swoim owczesnym chlopakiem tu w UK i nie ma takiej sily zebym sama sie na cos takiego porwala.

W Londynie ma to sens przy tamtejszych cenach domow. Ja tez opcje share biore pod uwage przez wzglad na lokacje. Nawet z pokaznym depozytem i dobrym credit score jesli w gre wchodzi Cambridge to bedzie to shared i potem jakos to szybko postarac sie wykupic zanim cena tej drugiej polowy domu bedzie nieosiagalna.

Tak wiec jest o czym myslec. Kupno starszego domu mnie zniecheca bo, np tu gdzie mieszkam ceny nie sa jeszcze super wysokie imyslalam, moze uda sie kupic jesli moj ld bedzie sprzedawal, no wlasnie ale tu juz wiem, ile trzea bedzie wydac na naprawy, odmowienie ( a to tylko 30 letnia chatka puchatka) tylemwiem bo tu mieszkam. Gdzie indziej moge sie zdziwic, nawet jak mi zrobia to swoje surve…cos tam.

Plus tutaj na 100% bym musiala robic extension bo potrzebuje 2 dodatkowe pokoje.
No i jak do tego nie podejsc najlepsza opcja wychodzi shared. Na UK portalach ludzie od dziecka sa przyzwyczajeni do wlasnosci prywatnej. Dla mojego ex Anglika tez bylo jakies SO nie do pomyslenia ( ani np mieszkanie w bloku) a ja jestem dziecko komuny. Bardzo mi pasuje, ze ktos zadba o zielen i inne takie, do czynszu tez jestem z Pl przyzwyczajona. I tak lepiej niz wynajmowanie.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>galadriel</i> 16-02-2025 15:53 ]

Gal, co rozumiesz przez "inne takie"? Bo wiesz ze wiekszosc napraw spadnie na Twoje barki?

Ja jestem na liscie kandydatow do shared ownership, przysylaja mi maile ale nigdy sie nie zdecydowałam aplikowac ostatecznie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

galadriel

Post #2 Ocena: 0

2025-02-16 20:23:44 (6 miesięcy temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

No a co tam w tych oplatach jest jeszcze? No za cos niby ten czynsz jest, nie ot tak sobie. I musza wykazac rozliczenie na co kasa idzie, w bloku bedzie to ocieplanie itd, sprzatanie klatki schodowej pewnie. Co w domu to nie wiem. W tym co moja uwage zrocil, jest jakis tam czarger do elektrycznych aut, panele sloneczne, jakies tam systemy ogrzewania czy elektrycznosci. Moge ci na priv przeslac. Tak, wiem ze remonty samemu, dlatego mysle tak na 5 letnim domem. Jak cos sie mialo rozwalic to juz bedzie wiadomo co.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2025-02-16 22:47:48 (6 miesięcy temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

W blokach jest tez konserwacja wind, co jest drogą imprezą. Koleżanka próbuje sprzedać shared ownership w Greenwich. W szczycie cenowym bylo wyceniane na 400K. Z rok czy dwa lata temu miala wystawione za 360K i nie sprzedało się. We wrześniu ponownie wystawila za 360K i teraz jest przecenione do 340K. Teraz będzie wisieć tak dlugo, aż się sprzeda, bo koleżanka już sie wyprowadziła stamtad.

Jak szukala w 2012r, to miała okazję też kupić takie shared ownership z rynku wtornego, pol domu w Teddington. Pewnie poszłoby bardziej na wartości do góry, ale sądzę, ze ogrzewanie i inne media kosztowalyby ja fortunę w tym czasie. Tam gdzie mieszkala, płaciła mało za ogrzewanie, a miała po 26C.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #4 Ocena: 0

2025-02-17 08:04:23 (6 miesięcy temu)

galadriel

Kobieta

Kazde 15 minut jak mozna wstac pozniej sie liczy, jak sie pracuje z domu:)

Najchetniej bym zostala w pizami, ale ogrodnik przychodzi, to trzeba chociaz pozory zachowac:8

No tak SO ma wiekszy sens, jak sie szuka domu na stale juz, nie do sprzedania co 5 lat.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

ZlotaPerla2

Post #5 Ocena: 0

2025-02-18 13:31:56 (6 miesięcy temu)

ZlotaPerla2

Kobieta

Z nami od: 20-06-2022

... że pojawia się coraz więcej filmików stworzonych przez Sztuczną inte. AI - sztuczne i durne, filmiki z najbardziej niebezpiecznymi zwierzętami, jak to ocalają ludzi od niebezpieczeństw albo same potrzebują pomocy - a potem wszyscy się pięknie liżą po gębach tudzież głaszczą w wyrazach podzięki. SICK!
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #6 Ocena: 0

2025-02-18 22:13:53 (6 miesięcy temu)

galadriel

Kobieta

Dobra, semi oficjalnie jestem teraz biznesmenka, znaczy mam swoja firme sprzatajaca. A po dzisiejszym work out ( godzina) wszystko mnie boli. Fajowo, dezynfekcja sprzetow silowni;) I to oni placa, nie ja im. Zobaczymy co dalej. Najbardziej podobalo mi sie na monkey bars, ale miesnie to mam tak zakwaszone, ze oj cinko to czuje…

Padam. Ide spac.

:)

Do góry stronyOffline

fugazi

Post #7 Ocena: 0

2025-02-18 22:26:05 (6 miesięcy temu)

fugazi

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2016

Prawdziwe zakwasy dopiero po dwóch - trzech dniach przychodzą:-P

Myślałem, że ci tę fuchę ktoś sprzed nosa sprzątnął?

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #8 Ocena: 0

2025-02-18 22:28:05 (6 miesięcy temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Cytat:

2025-02-18 13:31:56, ZlotaPerla2 napisał(a):
... że pojawia się coraz więcej filmików stworzonych przez Sztuczną inte. AI - sztuczne i durne, filmiki z najbardziej niebezpiecznymi zwierzętami, jak to ocalają ludzi od niebezpieczeństw albo same potrzebują pomocy - a potem wszyscy się pięknie liżą po gębach tudzież głaszczą w wyrazach podzięki. SICK!

To ze nie brakuje idiotow, ktorzy potrafia tworzyc glupoty to pikus. Straszna jest gawiedz, ktora przyjmuje te "tforczosc" bezkrytycznie i sie nia zachwyca.

Do góry stronyOffline

ZlotaPerla2

Post #9 Ocena: 0

2025-02-18 22:39:51 (6 miesięcy temu)

ZlotaPerla2

Kobieta

Z nami od: 20-06-2022

Cytat:

2025-02-18 22:28:05, andyopole napisał(a):
Cytat:

2025-02-18 13:31:56, ZlotaPerla2 napisał(a):

To ze nie brakuje idiotow, ktorzy potrafia tworzyc glupoty to pikus. Straszna jest gawiedz, ktora przyjmuje te "tforczosc" bezkrytycznie i sie nia zachwyca.

Z tym nawet się z tobą zgodzę, bo to jest :-!
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja

Do góry stronyOffline

fugazi

Post #10 Ocena: 0

2025-02-18 22:44:54 (6 miesięcy temu)

fugazi

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2016

Ja gupi myslałem, że to real jest:-o
Naturalnie ta maszynka chodzi*CRAZY*

[ Ostatnio edytowany przez: fugazi 18-02-2025 22:48 ]

Do góry stronyOffline

Strona 5135 z 5278 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5134 | 5135 | 5136 ... 5276 | 5277 | 5278 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,