MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Chciałem/am powiedzieć że...

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5126 z 5282 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5125 | 5126 | 5127 ... 5280 | 5281 | 5282 ] - Skocz do strony

Str 5126 z 5282

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

galadriel

Post #1 Ocena: 0

2025-02-08 18:09:40 (7 miesięcy temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Cytat:

2025-02-08 10:41:29, rafald napisał(a):
Gal - my ten program expat mamy w firmie od x czasu i zaręczam Ci, że nikt dzieci kolegów, którzy jeździli na takie wymiany nie uczył koranu 😀
Chociaż akurat w SA oddziału nie mamy.

Ja pisze o tym kto tam uczy ( czytaj ludzie bez wyksztalcenia) a nie czego te dzieci ucza.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2025-02-08 18:24:26 (7 miesięcy temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

No to tak bez googla, kto potrafi wyrecytowac tablice Mendelejewa z marszu, rzucic przykladem czasu zaprzeszlego w polszczyznie czy definicja partykuly, wszystko z marszu ;)?

Do góry stronyOffline

KwiatPaproci

Post #3 Ocena: 0

2025-02-08 18:31:53 (7 miesięcy temu)

KwiatPaproci

Kobieta

Z nami od: 21-11-2024

[*]null
Cytat:

2025-02-08 18:24:26, karjo1 napisał(a):
No to tak bez googla, kto potrafi wyrecytowac tablice Mendelejewa z marszu, rzucic przykladem czasu zaprzeszlego w polszczyznie czy definicja partykuly, wszystko z marszu ;)?

Ja tylko zaprzeszly umiala bylam.

-----
Gal, Ty krytykujesz nauke Koranu ze zrozumieniem arabskiego. No to dodam ze jeden moj turecki kumpel w latach siedemdziesiatych uczyl sie w Turcji recytowac Koran w oryginale pomimo ze nikt nich nie uczyl arabskiego. Wierzono ze sama melodia swietego jezyka uswieci te dzieci poprzez powtarzanie. Wiem bo kiedys spytalam czy potrafi mi przeczytac arabski napis a on na to, tak odczytam na glos arabski alfabet bo tego sie uczylem w szkole, ale co to znaczy to juz nie mam pojecia. No wiec na taka nauke szly pieniadze. Podobnie kolega z bylej pracy ktory urodzil sie w Pakistanie tez nauczyl sie recytowac Koran po arabsku bez zrozumienia. Kiedys dostalismy notatke po arabsku od klienta. Ja sie go pytam, potrafisz przeczytac? A on na to no przeczytac przeczytam, i czyta na glos, po czym pyta po angielsku i co mowi ci to cos? Bo mnie nie bardzo. Wiec niejeden tak sie uczyl. Dla mnie to bylo niewiarygodne

[ Ostatnio edytowany przez: KwiatPaproci 08-02-2025 18:45 ]

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #4 Ocena: 0

2025-02-08 18:41:22 (7 miesięcy temu)

karjo1

Mężczyzna

:]
Brawo

Do góry stronyOffline

tesstickle

Post #5 Ocena: 0

2025-02-08 18:53:31 (7 miesięcy temu)

tesstickle

Mężczyzna

Z nami od: 19-01-2020

Zapomniałem powiedzieć..
Jakieś dwa tygodnie temu google maps prawie uratowało mi Ł100 i 3pkt.
Zanim kamerka wysłała alert to googlemaps zadzwoniło że kameravan stoi*THUMBS UP*
Raczej jechałem poniżej limitu ale ... nigdy nie wiadomo.

I druga sprawa.
Ja na FB na rolkach pokazują jak gnojki w maskach latają po ulicach z metrowymi maczetami lub siekierami, rozbijają witryny albo wchodzą do sklepu jak do siebie i wychodzą z pełnymi worami bez płacenia. A to wszystko w kontraście do codziennych zakupów szarego człowieka.
Że noża do chleba nie kupisz, nożyczek...
Ale dziś chciałem kupić w pandziaku KLEJ KROPELKA
Noszqrfa! Musi być aprówal bo to niebezpieczne!
Inteligętnie zapytałem WHY?

Na co rezolutnie odparła pani bo można kogoś skleić!
No nie wpadłem na to :-8
- Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień. - Ale pieniądze wydałeś? - Tak - Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #6 Ocena: 0

2025-02-08 18:59:01 (7 miesięcy temu)

karjo1

Mężczyzna

Ciesz sie, ze jeszcze w ogole mozna nabyc.
Bodajze TK Maxx wycofal zupelnie noze ze sprzedazy stacjonarnej.

Do góry stronyOffline

kksiezniczka

Post #7 Ocena: 0

2025-02-08 19:01:25 (7 miesięcy temu)

kksiezniczka

Kobieta

Z nami od: 22-12-2006

Klej jest bardzo niebezpieczny! Już tu kilka razy o tym pisałam :-]
...Wehikuł czasu to byłby cud...

Do góry stronyOnline

KwiatPaproci

Post #8 Ocena: 0

2025-02-08 19:13:11 (7 miesięcy temu)

KwiatPaproci

Kobieta

Z nami od: 21-11-2024

No wlasciwie to wiekszosc przedmiotow moznaby uzyc jako bron, wydaje mi sie...

Kiedys w czasach zamierzchlych o których pisalam, spakowalam kilka cennych dla mnie przedmiotow i wyszlam z domu, po czym dostalam sie na kilka dni do szpitala psychiatrycznego. Przy wypisie mowia do mnie ze moja bron zatrzymaja. Ja na to wielkie oczy. Oni tlumacza ze mialam przy sobie w torbie kamien. "Rock" mialam i to niebezpieczne. W koncu pytam czy macie na mysli moja marmurowa rzezbe? Rzezba przepadla, a kiedys przywiozlam z innego kontynentu. No coz. "Bron" mi zabrali, chwala im.

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #9 Ocena: 0

2025-02-08 20:38:25 (7 miesięcy temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Nie, KP, przeczytaj co ja tam krytykuje.

Nauczyciel jezyka arabskiego w prywatnej szkole w Saudi. Wyksztalcenie: niepelne gimnazjalne w Pl. Potem dluuuugo nic. Potem ( bez zadnejgo innego wyksztalcenia) studia licencjackie czy tez magisterskie w Saudii Arabii kierunek arabski koraniczny. Plus pare kursow online w UK TEFL, czy cos tam co jest potrzebne do nauczania poczatkowego angielskiego.

Ekwiwalentem tegoz bylyby jakikolwiek nauczyciel w Pl z wykształceniem: niepelnym gimnazjalnym. A potem przerwa w zyciorysie i potem studia w Pl kierunek Biblia i teologia w języku polskim.

Rozumiecie teraz roznice? Nie ma takiej mozliwosci, bo zeby tego polskiego uczyc to najpierw ten nauczyciel musi przejsc przez te wszystkie kregi piekelne mendelejewa i inne calki od podstawowki, przez liceum.

I tez nie po to, zeby jakas zaawansowana fizyke z poszerzonego mat fizu recytowal z glowy, tylko po to, zeby mial pojecie, tzw ogolne ( ogokniak w koncu, nie) , to raz, a dwa, zeby ten mozg przez te wszystkie lata cwiczyl.

To sa dwa rozne swiaty, ten nauczyciel po polonistyce co przeczytal wszystkie ksiazki swiata, i ten po koranicznym arabskim, ktory przeczytal w swoim zyciu dwie.

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2025-02-11 09:00:08 (6 miesięcy temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Dowiedzialam sie wczoraj, ze w pracy weekendowej poszla plotka, ze spotykam sie z gosciem o polowe mlodszym niz ja. Najpierw mialam niechcianych adoratorow, a teraz jeszcze przypisali mi kochanka. Manager tez powiedzial, ze to jest tak idiotyczna historia, ze sam nie mogl w to uwierzyc i zebym nie przejmowala sie, bo jemu tez kiedys przypisali romans.

Porozmawia sie z kims chwile i powstaja zaraz plotki, oczy sa wszedzie. A nie daj boze, ktos wsiadze do czyjegos samochodu, to juz w ogole. A my tylko niewinnie sprawdzalismy opcje upgrade'u jego nawigacji. I to nie jest eufemizm, ani slowo kod.

Wziawszy pod uwage, ze czasami rozmawiam z jednym kierowca i ostatnio pokazywalam mu zdjecia z Alaski, to moze mam kilku kochankow, kto wie. Z managerem tez ucielismy sobie ostatnio dluga pogawedke o samochodach i tez mi pokazywal zdjecia. A to wielka hala i wszyscy wszystko widza.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 5126 z 5282 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5125 | 5126 | 5127 ... 5280 | 5281 | 5282 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,