Str 5125 z 5282 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
rafald |
Post #1 Ocena: 0 2025-02-07 16:59:27 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Cytat:
2025-02-07 16:39:08, Richmond napisał(a):
Stawki w IT slabe ostatnio. A po latach kontraktowania, etat jest ciezki do przezycia finansowo i wolnosciowo/urlopowo. Patrze tylko na kontrakty i remote.
Też zauważyłem i chyba właśnie kontraktów dużo mniej niż jakieś 10 lat temu, kiedy wiele ofert było do wyboru etat/kontrakt.
Etat to rzeczywiście trochę wygodnictwo, chociaż przy rodzinie trochę też bezpieczeństwo - dłużej trwa zanim Cię wywalą
Najbardziej denerwujące jest, że praktycznie nic nie możesz zrobić z podatkami - jedynie przejść na kontrakt. Ewentualnie expat do Middle East z opłaconym mieszkaniem, szkołą i praktycznie zerowymi podatkami.
|

|
 |
|
|
Richmond |
Post #2 Ocena: 0 2025-02-07 17:13:06 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Kontrakty sa prawie jak dinozaury teraz, szczegolnie te poza IR35. A przez umbrelle, to jeszcze placi sie swoj NI i pracodawcy, a ten pracodawcy wlasnie wzrosl. Wiec na papierze roczna kwota wyglada niezle, ale w rzeczywistosci netto zostaje duzo mniej.
Znajomy powiedzial, ze powaznie rozwaza przeprowadzke do Dubaju z rodzina, bo tam placa wiecej i nie ma podatkow. I jak piszesz, wiele rzeczy oplaconych. On pochodzi z RPA, wiec temperatury chyba nie sa mu takie straszne.
Wiadomo, ze z kontraktu moga wywalic w 5 minut, doslownie, czego doswiadczylam ostatnim razem. Ale zostawilabym sobie dodatkowa fuche, ktora uprawiam w weekendy, to zawsze jakis tam backup.
Carpe diem.
|

|
 |
|
andyopole |
Post #3 Ocena: 0 2025-02-07 17:25:34 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat:
2025-02-07 09:05:16, kksiezniczka napisał(a):
Może akurat Andy mieszkał tutaj przy Heathrow, w Polsce koło albo w Warszawie i wtedy rzeczywiście można wybrać LOT albo BA. A ja jestem godna współczucia, bo nie mam takiej możliwości i jak zwykły plebs latam innymi liniami. I do tego robię zakupy w sklepie, gdzie trzeba do koszyka włożyć monetę albo żeton… Aż wstyd się przyznawać
Gdy mieszkalem w UK to najpierw latalem z Luton do Katowic a gdy Ryamair zaczal latac do Wroclawia to wtedy Stansted. Do Pyrzowic wtedy byl paskudny dojazd ode mnie, ponoc teraz lepszy. A do Wroclawia autostrada, wtedy bezplatna jeszcze. Z LHR lecialem wtedy tylko raz, do USA, nieistniejacymi juz liniami Intercontinental.
Teraz gdy mieszkam w USA to na LHR tylko raz mialem przesiadke do WAWy. Choc moze sie zdarzyc ze polece jeszcze bo BA lata teraz do mojego Portland. Z tym ze znajoma korzystala z ich uslug dwa razy i nie wiem czy to pech czy regula bo raz spoznila na przesiadke i nocowala w Londynie a drugi raz opoznili jej wylot z PDX o jeden dzien.
Na tej trasie najlepszy jest KLM/Delta i od jakiegos czasu lataja z AMS do Wroclawia.
A z tymi GBP25 to rzeczywiscie myslalem ze to zapickup. A tablic przypominajacych o koniecznosci zaplacenia nie ma bo 25 jest zapewne wiecej niz normalna zaplata.
edit: A mieszkalem poczawszy od Newmarket, potem Littleport a skonczylem w Norfolk, niedaleko Downham Market i Kings Lynn.
Poki co u mnie jeszcze za wozki pod marketami sie nie placi ale na lotnisku, juz za moich czasow wprowadzili oplaty za wozek na walizki na wylocie. Na przylocie na szczescie placic nie trzeba. Ale to male lotnisko, srednio 20 mln pasazerow rocznie. W ubieglym roku "odbudowalo" sie po Covidzie do 17 milionow.
[ Ostatnio edytowany przez: andyopole 07-02-2025 17:31 ]
|

|

|
|
galadriel |
Post #4 Ocena: 0 2025-02-08 09:43:17 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Cytat:
Najbardziej denerwujące jest, że praktycznie nic nie możesz zrobić z podatkami - jedynie przejść na kontrakt. Ewentualnie expat do Middle East z opłaconym mieszkaniem, szkołą i praktycznie zerowymi podatkami.
Tylko tez trzeba uwazac na to szkolnictwo w krajach arabskich, bo tam kto sianoski
, to posyla potomstwo na studia do UK.
Spodziewalbys sie, ze taki nauczyciel w takiej Saudi bedzie na poziomie, nie? Ogolnie, raczej ekspat, nie imigrant ( bo po studiach) no i jedna z takich profesji zaufania spolecznego.
A w praktyce, mozna tam zostac nauczycielem po studiach koranu, na ktore takiego przyjma bez znajomosci tabliczki mnozenia , mendelejewa, czy co tam jeszcze jest w wymagane w systemach zachodnich.
No dobra, mozna sie klocic, ze nauczyciel arabskiego nie musi znac tej tabliczki mnozenia, bo w koncu uczy arabskiego. Roznica jest taka, ze jednak u nas taka nauczycielka polskiego, zeby zostac ta nauczycielka polskiego najpierw musi przejsc wszystkie szczeble podstawowko gimnazjoalno licealne. A tam widocznie nie.
Moze dlatego ich elity ucza sie jednak w szkolach na zachodzie. To tak a’propos posylania tam dzieci do szkoly.
Jedna taka Somalijke znam ( byla zone tego wyzej opisanego nauczyciela, ktory tu w Uk byl magazynierem, ochroniarzem i barista) ona rekami i nogami sie zapierala, zeby ich dzieci do szkol w UK nie posylac, bo zlych rzeczy ich naucza. Czyli, ze ogolnie czegos jednak naucza. A ona chce zeby jej dzieci znaly koran i w przypadku dziewczynek maja jeszcze umiec gotowac co najwyzej. Tak wiec szczesliwa byla jak mieszkali w Saudi a teraz ( jako juz ex) jest bardzo nieszczesliwa w Uk, bo zeby dostac benefity i settled status dla dzieci, to musza isc do szkoly…
Ot, mentalnosc…
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|
 |
|
rafald |
Post #5 Ocena: 0 2025-02-08 10:23:06 (7 miesięcy temu) |
Gal - tam mają szkoły dla expatów i ściągają nauczycieli m.in z UK. Prywatne ofkors, ale jak firma wysyła na taki kontrakt to za to płaci.
Akurat w naszym przypadku to, że nie rozważamy w przyszłości zmiany miejsca zamieszkania jest chyba głównie podyktowane edukacją. Tak jak piszesz: bogaci ludzie płacą duże pieniądze, żeby wysłać dziecko do prywatnej średniej, czy studia w UK, więc trochę głupio IMHO byłoby postąpić odwrotnie.
|

|
 |
|
|
galadriel |
Post #6 Ocena: 0 2025-02-08 10:31:43 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Tylko ten wymieniony wyzej nauczyciel pracuje wlasnie w takiej prywatnej szkole dla dzieci obcokrajowcow w Saudii. Po prostu wymagania tam na nauczyciela spelnil; studia koranu ( czyli arabskiego koranicznego) z Saudii i jakies certyfikaty z UK ze zna angielski. Pewnie w tej szkole tez mysla wlasnie, ze sciagneli kogos z UK, bo on tu robil jakies testy na nauczyciela podstaw angielskiego, ktore tam byly potrzebne. Mowimy o osobie, ktora poprawnie sie po polsku nie potrafi wyslowic , a po angielsku tak na poziomie dogadania sie, e.g. do pracy w kawiarniach czy do ochrony. Czytaj dogadac sie dogadasz, ale co to jest dopelniacz partykuly czasu za przeszlego w trybie przypuszczajaco- rozkazujacym czy inne takie to chyba nie bardzo
Ja tez, gdybym tej historii nie znala to bym zalozyla, ze skoro dla expats to lepiej brzmi, wiec pewnie jest klasa. No klasa jest. Garnitur musi nosic w pracy, nie moz ew tych arabskich sukmanach pracowac
Slusznie
Cytat: Akurat w naszym przypadku to, że nie rozważamy w przyszłości zmiany miejsca zamieszkania jest chyba głównie podyktowane edukacją. Tak jak piszesz: bogaci ludzie płacą duże pieniądze, żeby wysłać dziecko do prywatnej średniej, czy studia w UK, więc trochę głupio IMHO byłoby postąpić odwrotnie.
[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 08-02-2025 10:38 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|
 |
|
rafald |
Post #7 Ocena: 0 2025-02-08 10:41:29 (7 miesięcy temu) |
Gal - my ten program expat mamy w firmie od x czasu i zaręczam Ci, że nikt dzieci kolegów, którzy jeździli na takie wymiany nie uczył koranu 😀
Chociaż akurat w SA oddziału nie mamy.
|

|
 |
|
Maat17 |
Post #8 Ocena: 0 2025-02-08 15:55:50 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Biore dwa miesiace przerwy z wolnotariatu…. najezdzilam sie “jak mlotek”.
|

|
 |
|
ZlotaPerla2 |
Post #9 Ocena: 0 2025-02-08 16:10:51 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
Cytat:
2025-02-08 15:55:50, Maat17 napisał(a):
... ale chyba nie tak za darmo ... jedzenie free, paliwo 2 x extra free, pewnie jakieś dodatkowe odliczenia - pracowałam w Home Start w wolontariacie za darmo - dobre pieniądze Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|

|
 |
|
kksiezniczka |
Post #10 Ocena: 0 2025-02-08 16:27:43 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 22-12-2006 Skąd: Już nie Essex |
Cytat:
2025-02-08 16:10:51, ZlotaPerla2 napisał(a):
Cytat:
2025-02-08 15:55:50, Maat17 napisał(a):
... ale chyba nie tak za darmo ... jedzenie free, paliwo 2 x extra free, pewnie jakieś dodatkowe odliczenia - pracowałam w Home Start w wolontariacie za darmo - dobre pieniądze
Hehe hehe ...Wehikuł czasu to byłby cud...
|

|
 |
|