Z widokiem na piramidy to moge polecic Marriott Mena House, Cairo. Ale tam to jedna noc jest drozsza niz 120 funtow.
Str 5022 z 5287 |
|
---|---|
Richmond | Post #1 Ocena: 0 2024-11-12 10:02:42 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Jak lecisz do Kairu, to hoteli jest tam do wyboru do koloru. Lepsze i gorsze. Ale ruch miejski i ogolnie miasto moze Cie zaskoczyc.
Z widokiem na piramidy to moge polecic Marriott Mena House, Cairo. Ale tam to jedna noc jest drozsza niz 120 funtow. Carpe diem.
|
dominikana36 | Post #2 Ocena: 0 2024-11-12 10:28:22 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Nie polecam niczego z widokiem na Piramidy, bo Giza jest na prawde koszmarna, nawet dla mnie.
W Kairze najlepiej zatrzymac sie w okolicach muzeum, wtedy mamy walking distance na jeden z glownych dworcow autobusowych, do muzeum, nad Nil, na tzw Stary Kair i na Khan el-Khalili market. Chociaz spacerowanie po Kairze to spore wyzwanie, ale po ok dobie czlowiek sie przyzwyczaja. Najlepiej po Kairze poroszac sie Uberem, sciagasz aplikacje, mysmy podpieli Revolut, zeby uniknac placenia kierowcy, zadnych problemow. Warto sie metrem przjechac ![]() ![]() Polecam najpierw udac sie do muzeum i przeznaczyc na nie troche czasu. Jest na prawde imponujace. Nam zajelo 6h, i to pedem, z 1 przerwa na szybkie siku. Warto byc 10-15 minut przed otwarciem zeby kupic bilet i zdazyc wejsc przd wycieczkami. Warto tez zaplacic za 3h przewodnika- licencjonowani z plakietkami stoja pod kasami rano, po 9.30 juz ich nie ma.Po muzeum dopiero na piramidy- bedziesz chociaz wiedziec gdzie jestes i co ogladasz. I tu znowu najlepiej poswiecic ok 6h i po prostu poruszac sie tam na nogach. To wymaga ogromnej asertywnosci od przekroczenia wrot bramy do konca wycieczki ale warto. Stanowczosc bardzo wskazana. Nie licz, ze kupisz jakikolwiek alkohol gdziekolwiek poza barami na lodzaich na Nilu i "lepszymi" hotelami. Generalnie Kair to miasto, w ktorym jak najszybciej chcesz zobaczyc wszystko co do zobaczenia i jeszcze szybciej stamtad wypasc. Ja po 3 dniach mialam dosyc. Jesli bedziecie dluzej niz 3 dni to odwiedzcie lokalne biura, organizuja fajne wycieczkipoza Kair. A i zawsze poprawka na korki- o kazdej pozrze dnia i nocy, bezpieczny zapas to 40min-1.5h, zaleznie od dystansu, ktory mamy do pokonania i trasy. Jak gdzies da sie dojsc w pol godzinki, to szybciej taxi na pewno nie bedzie. |
ZlotaPerla2 | Post #3 Ocena: 0 2024-11-12 12:32:08 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
Dominikana, ten hotel/ czy tam dom gościnny jest 700m od Sfinksa, ale to już nie ważne, ja już jestem całkowicie uleczona, kasuje te bilety, hotel też się skasuje - to mniejszy problem. Po co mam lecieć gdzieś, gdzie mam się tylko denerwować i to jeszcze bez %
Ciekawe co to za all inclusive, woda i soczek pomarańczowy, no i cena jaka jest taka jest. Może na emeryturze wykupi się wycieczkę do Cairo i niech obwiozą wszędzie, jakiś browarek się skombinuje ![]() Jeszcze kwestia wiz dla Polaków, rozumiem, że to obowiązkowe i koszt to około 25USD na osobę. QnkiYL77jJot-Bil_hn3IeINTCXkROGWfpOjWLj.pp-ui-02?VISTK=V9JN-9BXE-QD7I-K57A-VY7E-BOL8-XDYL-NIDU-3HXO-G4TB-1F8R-T0K7-ER22-PWR7-1E1D-ZMS3" target="_blank">www.visa2egypt.gov.eg/eVisa/Home;jsessionid ![]() Może jednak polecimy na ten drugi koniec do El Sharm, jak go zwał tak go zwał ![]() Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|
dominikana36 | Post #4 Ocena: 0 2024-11-12 13:01:59 (10 miesięcy temu) |
Nie rezygnuj za szybko. Kair zobaczyc warto. Tylko trzeba wiedziec gdzie sie jedzie i czego sie spodziewac zeby uniknac rozvzarowania. Stresu tam nie unikniesz jadac na wlasna reke ale doswiadczenie zyciowe.
|
kksiezniczka | Post #5 Ocena: 0 2024-11-12 13:03:57 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 22-12-2006 Skąd: Już nie Essex |
Może to i lepiej. Jakoś naprawdę tak tanio, że aż strach
![]() Ja - jak czasem z ciekawości sobie patrzę, bo może akurat ![]() Ech w końcu pojadę i ja do tego Egiptu ![]() ![]() Tylko kurde czemu te perfumy takie drogie się pytam??? Armani Si to koszt wakacji all inclusive w Egipcie 😱😁 ...Wehikuł czasu to byłby cud...
|
|
|
ZlotaPerla2 | Post #6 Ocena: 0 2024-11-12 13:25:41 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
Cytat: 2024-11-12 13:01:59, dominikana36 napisał(a): Nie rezygnuj za szybko. Kair zobaczyc warto. Tylko trzeba wiedziec gdzie sie jedzie i czego sie spodziewac zeby uniknac rozvzarowania. Stresu tam nie unikniesz jadac na wlasna reke ale doswiadczenie zyciowe. Jeszcze bilety są ![]() A to muzeum to to stare przy Nilu, czy nowe, bo otwarli właśnie nowe. Ale ceny?! ![]() ![]() Ja ubery zamawiałam na Maderze no i ja wszędzie płacę kartą halifax podpiętą do app, śmieszne, że ten sam taksówkarz ze słupa stawał się nagle uberem za 1/2 mniej. A jak tam ogólnie z płaceniem kartami, dużo trzeba mieć ich gotówki? Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|
dominikana36 | Post #7 Ocena: 0 2024-11-12 14:53:05 (10 miesięcy temu) |
Stare muzeum, Perla. W nowy nic jeszcze ciekawego nie ma, jeszcze nic nie przemiesli, czesci przynosi chyba nie beda.
Ceny inne dla lokalasow I turystow to norma w krajach azjatyckich I afrykanskich, rowniez w Am Pld. Ja bym nie podpiela inner karty niz pre paid do Ubera,. Gotowka lepsza oczywiscie, na marketach tylko gotowka, w kurortach I cywilizowanych miejscach karta jak najbardziej. Ale lepiej miec Visa, Master Card czasem dorzuca. A i oczywiscie uzywamy lokalnej waluty. |
kksiezniczka | Post #8 Ocena: 0 2024-11-12 15:26:05 (10 miesięcy temu) |
Wybierz jakiś ludzki hotel Perła i będzie super
...Wehikuł czasu to byłby cud...
|
dominikana36 | Post #9 Ocena: 0 2024-11-12 18:24:43 (10 miesięcy temu) |
"Super", Ksiezniczka to w Kairze nie bedzie
![]() Tylko ja bym tam chyba w lutym nie pojechala, zimno troche jak na moje standardy. Mysmy byli na przelomie marca i kwietnia i bylo "akurat" na zwiedzanie. No i 3 dni w zupelnosci wystarczy, dluzszy pobyt to mordega i juz nudy. |
kksiezniczka | Post #10 Ocena: 0 2024-11-12 19:21:38 (10 miesięcy temu) |
A w sumie też prawda. Na takie stolice to chyba city break by starczył. Plus 4 dni słodkiego lenistwa gdzieś indziej z drinkiem z parasolką
![]() A tak z innej beczki. Albo z drugiego bieguna - zimna. Strasznie marzną mi dłonie ostatnio. A właściwie chyba bardziej prawa. Ja ogólnie marznę przez 90% procent swojego życia i już prawie się przyzwyczaiłam, ale to takie dziwne uczucie. No ale myślę sobie, że to może kwestia wieku np i wtedy ciepłota ciała może nierównomiernie się rozkłada czy coś takiego ![]() Może wystarczy zacząć pić czerwone wino co by krążenie pobudzić… 🤔 ...Wehikuł czasu to byłby cud...
|