Str 4986 z 5283 |
|
---|---|
rafald | Post #1 Ocena: 0 2024-10-14 21:24:43 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Nad czym zawsze ubolewam, to że moje dzieci raczej nie będą miały szansy na spróbowanie żarcia takiego 100% organic, na jakim miałem szczęście wyrosnąć.
Chleb z własnego żyta, bez nawozów, do tego kubeł świeżo udojonego mleka… Ehhh, rozmarzyłem się niczym Księżniczka 😄 |
Turefu | Post #2 Ocena: 0 2024-10-14 22:16:22 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Odnosze wrazenie, ze akurat ta piekarnia nie zrobila wszystkiego, co mogli, zeby przetrwac. Wlasnie chlebki z pelnego ziarna, od lokalnych farmerow, o to w Yorkshire nietrudno. Ich wypieki, choc smaczne, zawsze byly takie same. Jakies piec lat temu otworzono w naszym miasteczku inna piekarnie ze slodkosciami. Wlasciciele caly czas sie publikowali na FB, Insta, wprowadzili dowoz do domu, itd. Ich wyroby, choc wygladaja pieknie i fikusnie, nie sa jakos wybitnie smaczne. Dla mnie za slodkie , a crust pastry za twarde. No i co z tego, otworzyli nastepny oddzial i prosperuja.
Oficjalnie poinformowali na FB, ze zamykaja , bo biznes juz nierentowny. Ale moze tez nie ma komu przejac biznes? Moze mlode pokolenie nie widzi sie jako piekarzy? To tez sie zdarza. A ogrod jest faktycznie wielki, wiec sama rodzina bedzie dobrze zaopatrzona. |
ZlotaPerla2 | Post #3 Ocena: 0 2024-10-15 08:04:52 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
Cytat: 2024-10-14 21:24:43, rafald napisał(a): Nad czym zawsze ubolewam, to że moje dzieci raczej nie będą miały szansy na spróbowanie żarcia takiego 100% organic, na jakim miałem szczęście wyrosnąć. Chleb z własnego żyta, bez nawozów, do tego kubeł świeżo udojonego mleka… Ehhh, rozmarzyłem się niczym Księżniczka 😄 gal ci shed ogarnie, wprowadzisz tam mućkę i będzie kubeł mleka, a chleb to przecież tylko mąka, woda … Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|
karjo1 | Post #4 Ocena: 0 2024-10-15 09:46:41 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
To zyto bez nawozow byloby kiepskie
![]() Ale nadal do dostania maka z wlasnych upraw gospodarskich, gdzie zboze zawiezione do mlyna, a maka ma zupelnie inny smak. Podobnie z mlekiem, nadal dostepne i inne domowe smaki w wielu gospodarstwach agroturystycznych. Z sentymentem wspominam coroczne, letnie wypady w okolice Brodnicy, gospodarstwo z wlasnymi zbozami, warzywami, owocami, miesa i mleko z sasiedztwa. Zawsze zal, gdy upadaja male, lokalne firmy z dobrymi wyrobami. |
rafald | Post #5 Ocena: 0 2024-10-17 19:49:11 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
@Gal - w Lidlu jakieś różowe kurtki softshell mają być od niedzieli...
|
|
|
galadriel | Post #6 Ocena: 0 2024-10-17 20:40:04 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Cytat: 2024-10-17 19:49:11, rafald napisał(a): @Gal - w Lidlu jakieś różowe kurtki softshell mają być od niedzieli... Dzieki, ale juz kupilam w Tk maxxie bo mieli po 20£ : D ale do Lidla tez zajrze. w Aldim niedawno mieli zolte odblaskowe na rower. A tak przy okazji, w tych rozowych kurtkach, sukienkach to wszyscy sie na mnie gapia. Moze mysla: Bosh, jaka grubaska, jak swinka Piggy ![]() ![]() Tak czy inaczej faceci wszelkiego wieku i ethnicity sie milo usmiechaja, moze mysla, ze slodziusia jestem. No to udaje, ze jestem takie niewiniatko, zlotowloska jak z bajki o misiach ( mieszajac trucizne z kociolku to rzekla)… ![]() Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
kksiezniczka | Post #7 Ocena: 0 2024-10-17 21:45:13 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 22-12-2006 Skąd: Już nie Essex |
Hehe. Też od zawsze lecę na opinii te grzecznej, kochanej w okularach
![]() Nawet nic różowego nie muszę nakładać ![]() ...Wehikuł czasu to byłby cud...
|
galadriel | Post #8 Ocena: 0 2024-10-17 21:56:35 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Cytat: 2024-10-17 21:45:13, kksiezniczka napisał(a): Hehe. Też od zawsze lecę na opinii te grzecznej, kochanej w okularach ![]() Nawet nic różowego nie muszę nakładać ![]() ![]() A tak poza tym, ktos jeszcze jest chory? Dzis gardlo mi siada, troche kaszle, i ogolnie glowa zaczyna mi pekac. Mam jednego chorego tu w domu i kolezanka w pracyod tygodnia kaszle jak najeta. Pewnie mnie zarazili. No i kaplica: / Kolzanka moja z Polski, sprzedala mieskzanie w Poz i wyniosla sie na wies. Wsi spokojna, wsi łagodna. Czy jakos tak. Minelo pare lat i teraz sie wkurza. Zrozumiala, ze ona tam zwyczajnie nie pasuje. Denerwuja ja ludzie, ze sa tacy malostkowi, przyziemni i glupi. Brakuje jej madrych, inspirujacych ludzi w otoczeniu ( nie wiem czy ja sie kwalifikuje, pewnie jak zwykle rola terapeutymi przypadla, a nie tam madrzy, inspirujacy). Pociesze ja, ze co niby ja mam powiedziec… ![]() [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 17-10-2024 22:03 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
andyopole | Post #9 Ocena: 0 2024-10-17 22:31:57 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2024-10-17 21:56:35, galadriel napisał(a): Cytat: 2024-10-17 21:45:13, kksiezniczka napisał(a): Hehe. Też od zawsze lecę na opinii te grzecznej, kochanej w okularach ![]() Nawet nic różowego nie muszę nakładać ![]() ![]() A tak poza tym, ktos jeszcze jest chory? Dzis gardlo mi siada, troche kaszle, i ogolnie glowa zaczyna mi pekac. Mam jednego chorego tu w domu i kolezanka w pracyod tygodnia kaszle jak najeta. Pewnie mnie zarazili. No i kaplica: / Kolzanka moja z Polski, sprzedala mieskzanie w Poz i wyniosla sie na wies. Wsi spokojna, wsi łagodna. Czy jakos tak. Minelo pare lat i teraz sie wkurza. Zrozumiala, ze ona tam zwyczajnie nie pasuje. Denerwuja ja ludzie, ze sa tacy malostkowi, przyziemni i glupi. Brakuje jej madrych, inspirujacych ludzi w otoczeniu ( nie wiem czy ja sie kwalifikuje, pewnie jak zwykle rola terapeutymi przypadla, a nie tam madrzy, inspirujacy). Pociesze ja, ze co niby ja mam powiedziec… ![]() [ Ostatnio edytowany przez: <i>galadriel</i> 17-10-2024 22:03 ] Niech zacznie kurki hodować. |
Maat17 | Post #10 Ocena: 0 2024-10-17 23:26:10 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Ludzie za plotem, nie musi z nimi rozmawiać jak nie chce.
…a ma jakaś zwierzynę do towarzystwa? |