[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 24-07-2024 16:05 ]
Str 4906 z 5277 |
|
---|---|
galadriel | Post #1 Ocena: 0 2024-07-24 16:04:40 (rok temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Misiaki, przypomnijcie mi prosze. Revolut normalnie mozna sobie przelac i zmienic na zlotowki i potem placic karta i wycoagac gotowke za darmo jak polska karta, tak?
[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 24-07-2024 16:05 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
dominikana36 | Post #2 Ocena: 0 2024-07-24 16:19:07 (rok temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Tak. Tylko musisz znalezc bankomat w PL, ktory nie pobiera prowizji od transakcji z kart zagranicznych ( bo Revolut wydany w UK to w PL karta zagraniczna). Wiem, ze ktorys PKO nie pobiera- niestety nie pamietam, ktory, ale wiem gdzie te bankomaty sa w Lublinie (tylko to Ci raczej nie pomoze).
A i ponoc na nowszych planach sa jakies drobne oplaty za przewalutowanie w weekend- ale ja mam plan stary ja swiat i tych oplat nie mam. I I jak masz konto podstawowe to mozesz wyjac rownowartosc do 200f na miesiac z bankomatu za free, powyzej kwoty jakas prowizja niewielka. W Premium do 400f, metal do 800f. |
galadriel | Post #3 Ocena: 0 2024-07-24 16:54:10 (rok temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Ja przerzucalam siostrze w weekendy i nigdy nic mi nie naliczyło, to pewnie tez mamy stary plan. Rzadko uzywana, musialam sobie pin podejrzec, bo przeciez kto to spamieta.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
xxxx1234 | Post #4 Ocena: 0 2024-07-24 17:33:21 (rok temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
To nie kwestia stary/ nowy plan tylko darmowy / płatny w darmowych od jakiegoś czasu w weekendy jest naliczana opłata dodatkowo w weekendy nie opłaca się robić przewalutowania bo spred jest wyższy dlatego, że nie działają rynki finansowe to tyczy się wszystkich instytucji, które wymieniają walutę, nie tylko revoluta.
Kasę bez opłat z angielskiej karty revoluta można wybierać z bankomatów Santandera. W temacie bankowo gotówkowym pewnie mało kto wie, że według prawa pieniądze trzymane w banku nie są nasza własnością bank ma wobec nas zobowiązanie no niby nic istotnego, ale po coś ten akt prawny istnieje. Trzymanie "jakiś" rezerw poza systemem bankowym i to najlepiej w kilku walutach ma jakiś sens, ale też nie ma gwarancji, że pewnego dnia waluta nie zostanie unieważniona aktem prawnym i za kawałek fioletowego papieru z napisem 20£ rząd nam da kawałek papieru z napisem 1£. Dlatego najsensowniej (moim zdaniem)jest trzymać rezerwy finansowe w złocie tego nie da się unieważnić aktem prawnym. Korzystając z okazji nie mieliście ostatnio problemów z waszymi kontami w polskich bankach. Ostatnio mój bank "BNP Paribas" wypowiedział mi i mojej żonie umowę i zamknął nasze konta jako powód podali, że nie jesteśmy rezydentami podatkowymi w PL. Na kontach były środki (po około 10k zł), które zostały nam wypłacone, a konta zamknięte. Nie wiem czy coś się zmieniło w polskim prawie, czy to był wymyśl BNP Paribas, bo osoba która zamykała nasze konta nie potrafiła na to odpowiedzieć. Czy ktoś miał podobne problemy ze swoim polskim kontem? [ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 24-07-2024 18:43 ] |
tesstickle | Post #5 Ocena: 0 2024-07-24 19:02:26 (rok temu) |
Z nami od: 19-01-2020 Skąd: Dolna szuflada |
Cytat: 2024-07-24 17:33:21, xxxx1234 napisał(a): ... W temacie bankowo gotówkowym pewnie mało kto wie, że według prawa pieniądze trzymane w banku nie są nasza własnością bank ma wobec nas zobowiązanie ... Czytałem już o tym. Od jutra zaczynam rozpraszać zasoby. Czy tu (w UK) można kupić złoto inwestycyjne? edit: Zaczyna do mnie docierać czemu ludzie w portfelach maja po kilka kart z różnych banków. To że nie jestem zbyt bystry to wiedziałem, ale że aż tak?!?!? ![]() [ Ostatnio edytowany przez: tesstickle 24-07-2024 19:09 ] - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
|
|
|
Gwontownik | Post #6 Ocena: 0 2024-07-24 19:26:21 (rok temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat: 2024-07-24 19:02:26, tesstickle napisał(a): Od jutra zaczynam rozpraszać zasoby. Czy tu (w UK) można kupić złoto inwestycyjne? Możliwości jest sporo. Musisz poszukać sobie pewne źródełko. Że znanych mi bulionbypost i Atkinson. Ale jest tego znacznie więcej. Nawet na eBay sprzedają. Zanim cokolwiek kupisz to dobrze się zastanów co chcesz. Złoto, srebro, platyna w monetach bulionowych czy w sztabach. A może kamyczki? Wszystko ma swoje plusy i minusy. [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 24-07-2024 19:29 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
tesstickle | Post #7 Ocena: 0 2024-07-24 19:31:36 (rok temu) |
Cytat: 2024-07-24 19:26:21, Gwontownik napisał(a): Cytat: 2024-07-24 19:02:26, tesstickle napisał(a): Od jutra zaczynam rozpraszać zasoby. Czy tu (w UK) można kupić złoto inwestycyjne? Możliwości jest sporo. Musisz poszukać sobie pewne źródełko. Że znanych mi bulionbypost i Atkinson. Ale jest tego znacznie więcej. Nawet na eBay sprzedają. Zanim cokolwiek kupisz to dobrze się zastanów co chcesz. Złoto, srebro, platyna w monetach bulionowych czy w sztabach. A może kamyczki? Wszystko ma swoje plusy i minusy. [ Ostatnio edytowany przez: <i>Gwontownik</i> 24-07-2024 19:29 ] W małych sztabkach, takich góra po 5k. Z full legalnego źródła. - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
|
xxxx1234 | Post #8 Ocena: 0 2024-07-24 20:16:00 (rok temu) |
Moim zdaniem najlepsze są jedno-uncjowe monety najłatwiej zweryfikować autentyczność.
W razie chęci odsprzedania łatwiej będzie znaleźć kogoś na wolnym rynku jedna uncja na ten moment to nie jest jakaś nie osiągalna kwota dla "zwykłego zjadacza chleba". Co do zakupu złota. W UK jest problem, że nie kupisz złota anonimowo, a już mieliśmy takie okresy w historii świata, że posiadanie złota było nielegalne, były konfiskaty, były przymusowe skupy itd... Co do samego bulion by post słyszałem o przypadku, że kurier zostawił paczkę na wycieraczce przed domem. Ja kupuję za gotówkę w Polsce od dilera, z którym współpracuje od lat, ale w ostatnich latach zrobił się z tym problem bo maksymalna transakcja gotówkowa to 20k zł. Mimo wszystko nawet jeśli robię przelew, a paczka przychodzi kurierem to ciągle jest to lepsze rozwiązanie bo paczka przychodzi na polski adres, a metal zabieram do UK, więc trudniej będzie go zlokalizować rządzącym w razie w. Wiem, że brzmi to jak teoria spiskowa, ale nie ma takiej niegodziwości przed, która cofną się politycy. |
tesstickle | Post #9 Ocena: 0 2024-07-24 20:36:42 (rok temu) |
Cytat: 2024-07-24 20:16:00, xxxx1234 napisał(a): Moim zdaniem najlepsze są jedno-uncjowe monety najłatwiej zweryfikować autentyczność. .. Link poprosze. - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
|
xxxx1234 | Post #10 Ocena: 0 2024-07-24 20:43:15 (rok temu) |
Link do czego?
|