Str 4063 z 5259 |
|
---|---|
cris82 | Post #1 Ocena: 0 2022-05-18 21:12:22 (3 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
nic sie nie stalo caly dzien po szkole widze dzieciaki kopiace pilke jezdzace na rowerach nie ma zadnego dramatu
jest cala masa aktywnosci dla dzieciakow za symboliczna kase |
iwona38 | Post #2 Ocena: 0 2022-05-18 21:42:58 (3 lata temu) |
Z nami od: 20-04-2007 Skąd: Anglia |
Obserwuje dzieciaki w mojej okolicy i nikt nie wypuszcza 5-cio, 6-ciolatkow bez opieki z domu. Na rowerach jezdza nastolatkowie, to samo z gra w pilke. Dzieciaki siedza glownie w swoich ogrodkach na paru metrach kwadratowych jak psy w klatkach.
Moje dzieci w tym wieku same chodzily do szkoly, biegaly na plac zabaw, uczyly sie samodzielnosci, co tutaj i dzisiaj jest niemozliwe. Hodujemy swoje dzieci, nie pozwalajac im na jakakolwiek samodzielna decyzyjnosc, co pozniej odbija sie na zachowaniu w zyciu doroslym. Znam osobiscie kilka mamusiek, ktore o wszystkie niepowodzenia swoich dzieci obwiniaja szkole, telewizje, gry tylko nie siebie. Zmienilismy nasz swiat, nasze priorytety, przyzwyczailismy sie do bylejakosci i nawet juz nas nie dziwi, tak jak w linku dodanym przez kogos wyzej, absurd sytuacji z odszkodowaniami, ktore mozna wywalczyc za najglupsze sytuacje. Nie kupuje w Amazonie.
|
cris82 | Post #3 Ocena: 0 2022-05-18 21:59:05 (3 lata temu) |
kto ich nie wypuszcza? obcokrajowcy czy tubylcy?
ja tam zawsze na osiedlu widze pelno dzieci w roznym wieku wiadomo ze po ulicach nie beda biegac same 3latki hehe ale takie 6-7 letnie dzieci juz tak dziecinstwo o jakim ty myslisz to juz tylko na wioskach zawsze mozna wyrzucic tv i komorki do smietnik ale kto to zrobi no kto hehe nie ma co narzekac nic takiego sie nie dzieje nie ma dramatu biegalismy caly dzien po dworze za malolata bo w tv leciala tylko moda ma sukces i jedna bajka o 19 [ Ostatnio edytowany przez: cris82 18-05-2022 22:07 ] |
kinga77 | Post #4 Ocena: 0 2022-05-18 22:17:03 (3 lata temu) |
Z nami od: 04-08-2008 Skąd: UK |
U nas tez lataja cale dnie i po szkole, a naszym osiedlu nie raz z 10 dzieciaków w tym i moja corka.Na rowerach w piłkę graja ,na rolkach.Do domu na kolacje ciezko zgarnąć dziatwe.
No sa i takie co cale dnie spędzają grając wiadomo Ale tak sobie myślę Chris ze jak by za naszych czasów byly takie rozne sprzety i więcej niz jedna bajka na dobe to nie jeden z nas by tez przesiadawal. Chyba ze rodzice byliby tacy jak wtedy to nie byloby szans haha |
Turefu | Post #5 Ocena: 0 2022-05-18 22:31:37 (3 lata temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Nie kazdy pies napadal, a mnie jednak napadl i mialam traume przez lata.
Nie rozumiem tego narzekania, ze dzieci tylko ogladaja TV i graja na komuterach, a w ogole nie wychodza na dwor. Moj synek wychodzil sam gdy mial cztery lata, nie byl na podworku jedynym dzieckiem w tym wieku. Moze dlatego, ze mieszkam w pol-rolniczym Yorkshire, jest tu bezpiecznie i ludzie sa przyzwyczajeni do niezaleznosci dzieciakow. |
|
|
cris82 | Post #6 Ocena: 0 2022-05-18 22:34:48 (3 lata temu) |
nic nie bylo malo kogo bylo stac na wycieczki jakies wyjazdy to sie napierdzielalo w kwadrat czy podchody caly dzien
a konsole to sie wpozyczalo skladalismy sie w 4 i bralo sie ja na weekend taki to byl cud kazdy chcial grac nie bylo takiej osoby co by nie chciala ale nikogo nie bylo stac na konsole dzien byl dlugi na wszystko starczalo czasu tylko na nauke zawsze bylo za malo hehe wielka krzywda sie mojej corce nie dzieje ze odwiedzila w wieku 3 lat 4 kraje a kiedys to niby co bylo chleb z maslem i cukrem u babci robil ze slodycze? o boze boze czego to kiedys nie bylo powietrze mielismy szczesliwi bylismy! ja w pracy poznalem syna menagera juz za gowniarza jak mial 16lat dorabial sobie pracujac na weekendy i latal i zwiedzal rozne kraje jak skonczyl 18lat zatrudnili go w firmie i dalej latal co 2 weekend w innym kraju na party z kumplami no ale on zoski nie kopal w pieniazka nie gral nie wie co to zycie 😅 |
Thorin | Post #7 Ocena: -1 2022-05-18 22:41:41 (3 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 23-06-2021 Skąd: Saffron Walden |
Ale farmazony.. rece opadaja
|
kinga77 | Post #8 Ocena: 0 2022-05-18 22:45:43 (3 lata temu) |
Z nami od: 04-08-2008 Skąd: UK |
Za moich czasow nie bylo zandych konsoli,przynajmniej nie w naszym lesie ino czarnobialy tv.Gralismy juz pozniej jak bylismy nieco starsi jak wujostwo z miasta zawsze mialo wszystko pierwsze.Wiadomo kto nie lubial zamlocic kiedy sie bylo na wakacjach owszem ,ale nie zeby godzinami,nie bylo czasu przeciez
Zreszta latem to sie nad jeziorem siedzialo ,ale po robocie,najpierw robota potem przyjemnosci tak mnie mama tresowala. Szlag mnie trafial wtedy ,no ale teraz nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych,poniekad jestem jej wdzieczna,wszystkiego mnie nauczyla |
Thorin | Post #9 Ocena: 0 2022-05-18 23:06:59 (3 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 23-06-2021 Skąd: Saffron Walden |
Za moich czasow nie bylo tyle „wrazliwosci”. Chlop byl chlopem , baba baba kazdy mial swoie zadania, pas tez nie byl obcy
![]() |
sqlserver | Post #10 Ocena: +1 2022-05-18 23:10:30 (3 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
Cytat: 2022-05-18 23:06:59, Thorin napisał(a): Za moich czasow nie bylo tyle „wrazliwosci”. Chlop byl chlopem , baba baba kazdy mial swoie zadania, pas tez nie byl obcy ![]() Może tu o to chodzi ze cię matka nie przytulała a ojciec po głowie bił moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|