2022-05-01 16:29:02, Turefu napisał(a): Na wsi położonej 9 mil od mojej zostanie otworzony obóz dla nielegalnych imigrantów na 1500 miejsc. Ludność wsi: 700, głównie samotni emeryci. 8 mil do najblizszego miasta. Cztery autobusy na dobę. Jeden sklep. Jeden pub. Nie ma przychodni ani gabinetu dentystycznego. Naczelnik lokalnej policji już potwierdził , ze nie ma wystarczających środków na zapewnienie tam bezpieczeństwa.
No to mało śmiesznie się zapowiada.
Mnie nadal zadziwia ta polityka.
Jeśli (dla przykładu) Polak przyjedzie, zapłaci za bilet, wynajmie pokój, szuka pracy, kupuje produkty w sklepach.. itd
To wymaga się stosu pozwoleń i opłat.
A w tym drugim przypadku dostają wszystko za free bo ...
są tak biedni! że musieli na pontonach przypłynąć.
- Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
Północne Yorkshire, bardzo rolnicze, tutaj za bardzo nie ma wielkich biznesów , infrastruktury. W ciagu lat zamknięto tu kilka linii autobusowych , bo nie były opłacalne , a teraz będzie jeździł dla nich darmowy bus. Jedno z najbezpieczniejszych okolic w UK staje się nie tak bezpieczne.
2022-05-01 18:23:52, Turefu napisał(a): .. a teraz będzie jeździł dla nich darmowy bus.
Dla NICH? czy dla wszystkich?
I czemu wcześniej nie był darmowy?
- Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
2022-05-01 22:37:03, SweetLiar napisał(a): To ty pierwsza proponowałaś mi douczanie, nie pamietam jak to dokładnie ujęłaś, ale wystarczy się cofnąć kilka stron wstecz i przeczytać.
Wielka nagroda czeka na tego, kto jako pierwszy cofnie się do przodu. Kiedy się mówi, pisze o cofaniu z automatu jest mowa o kierunku akcji. Tak więc w języku polskim za błąd jest uważany taki zlepek słowny. Nie raz zamieszczałem prześmiewcze wypowiedzi do "cofania się do tyłu" ale niektórzy albo nie czytali, albo siła ich przyzwyczajenia tkwienia w błędzie jest większa od prawdy.
Uwaga moderatora: Post przeniesiony. Nie zaśmiecaj innych wątków postami nie na temat. SweetLiar.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
2022-05-02 17:08:25, Richmond napisał(a): Może założymy wątek o typowych błędach językowych, jak to cofanie sie do tylu, obracanie o 360 stopni, itp? Nie wspomnę o bynajmniej.
niedawno u jednego z forumowych "patryjotow" widzialem rozne wariacje wyrazenia: "skąd".
Jak dotad najbardziej "wyrafinowane" trafilo mi sie kiedys na jakims forum: "s kont".
Konflikt jugosłowiański
Tworzenie faktów dokonanych W iększość polityków zajmujących się konfliktem jugosłowiańskim obawiała się, że z początkiem maja,.............
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak