Rozumiem piętro ale ground level tez masz podlogowka bo tu raczej podłoga w powietrzu wisi
Str 3439 z 5233 |
|
---|---|
sqlserver | Post #1 Ocena: 0 2021-02-08 10:41:22 (4 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
Podłogówka jeszcze szybciej się zapowietrzy niż grzejniki
Rozumiem piętro ale ground level tez masz podlogowka bo tu raczej podłoga w powietrzu wisi moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2021-02-08 11:46:12 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Caly dom mam ogrzewanie UFH, 3 poziomy. Nic sie nie zapowietrza, po prostu piec nie daje rady ogrzac tego wszystkiego, do tego jest utrata ciepla po drodze.
Carpe diem.
|
sqlserver | Post #3 Ocena: 0 2021-02-08 12:34:02 (4 lata temu) |
no to pogratulować, kto Pani to tak spi*rdoli
jeżeli masz pływająca podłogę na parterze to grzejesz fundamenty piętro już lepiej bo grzejesz podłogę i sufit, tylko grzanie sufitu na mały sens bo ciepło idzie do góry. W sypialniach niewskazane jest używanie ogrzewania podłogowego w łazience zresztą tez a to dlatego ze podłoże powinno być kumulujące ciepło czyli najlepiej kamień, metal, terakota na pewno nie wykładzina czy panele albo drewno, cokolwiek by ci nie wmawiali. Ogrzewanie podłogowe ma dużą bezwładność cieplna, jeżeli zmniejszysz albo zwiększysz ogrzewanie to odczujesz to po kilku godzinach dlatego w łazienkach używa się elektrycznych mat które reagują dużo szybciej. W Polsce miałem ogrzewanie podłogowe ale tylko na parterze, tylko do ziemi było kilkanaście centymetrów styropianu i terakota na podłodze było super milutko po tym chodzić ale w sypialniach tradycyjne grzejniki Oczywiście to ze masz nieizolowane rury na strychu to dodatkowa strata Do podłogówki woda nie powinna płynąc z pieca tylko z miksownika, piec grzeje wodę za mocno żeby podawać ja bezpośrednio do podłogi wiec pytanie zadane na początku może mieć sens jeżeli jednak masz mieszalnik to może tu jest problem bo podaje za dużo zimnej wody [ Ostatnio edytowany przez: sqlserver 08-02-2021 13:00 ] moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
|
Jurny_Jurek | Post #4 Ocena: 0 2021-02-08 13:02:28 (4 lata temu) |
Z nami od: 28-06-2016 Skąd: Faggot |
Jak ja lubię twoje merytoryczne wpisy sqlserver. Koledze bez podkładu wkuli w kuchni-jadalni i conservatory i płacze, że zimno. Śmieje sie, że dżdżownice ogrzewa i połowa ciepła ucieka by wspomóc krety. Do tego najtańsza cienka terakota - a mówiłem gruby kamień ciepło bedzie trzymal i nie włączac/wyłączać bez przerwy. Nie słuchał bo firma mądra i po co iść w koszty. Firma polska wiec chyba chlopaki nie widzieli jak sie robi w PL.
Jak widze zdjecia zim z lat 60-80 to sie dziwie jak oni takie domki stawiali? Chyba jak tu ktoś trafnie zauważył - 16st i robimy parawaniki przy kominku i gorąca tea. Moj kumpel ze 4 lata temu kupil bungalow i mial kiepska elewacje - dal styropian 10, ladny tynk z kolorem, pieknie. Mowil, ze spoko bo latem zamiast 25 w nocy gdzie nie szlo spac ma chlodek. A teraz sie cieszy bo dal duze grzejniki i chwile pobuzuje i ma cieplo na 6-8h. Tylko jeszcze podkopal, ocieplil i zaizolował fundament a w drewniane podlogi dał ocieplenie. Rachunki za gaz za styczen jakies 60f za duzy 2 bed bungalow. Na gazie takze gotowanie oraz podgrzewanie warsztatu w garażu. Jak na taki metraż bardzo mało, zwlaszcza ze siedza w domu. [ Ostatnio edytowany przez: Jurny_Jurek 08-02-2021 13:04 ] I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..
|
sqlserver | Post #5 Ocena: 0 2021-02-08 13:13:02 (4 lata temu) |
tu jak by była taka temperatura jak dziś w nocy w Polsce to polowa okien by popękała, ja dopiero tutaj zobaczyłem jak wygląda skroplina w podwójnym oknie a niektóre domy maja tyle wody ze nie trzeba firanek zasłaniać
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
|
|
|
cris82 | Post #6 Ocena: 0 2021-02-08 13:14:01 (4 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
richmond wezie jakiegos fachowca niech wam przerobi instalacje zamontuje grzejnik 160x50 w salonie i bedzie spoko
hehe 17 st to zimno jak w psiarni ja dzisiaj wstalem to pierwsza mysl ze musze przeprogramowac termostat za goraco bylo w domu az sie nieprzyjemnie spalo taki mam piec kiedys myslalem ze to wada ale jednak mi to odpowiada ze grzeje na maksa -zero regulacji temp grzania wody ale w 15 minut goraco w domu i pozniej wylaczony przez godzine tylko pierwsze co zrobilem po zakupie domu to wymiana wszystkich grzejnikow wczesniej mieszkalem 2 ulice dalej podobne budownictwo to zalamka co oni tam za grzejniki po pokojach montowali pojedynczy 50x50 : )) teraz w sypialniach sa 100x50 podwojne i jest mega a w master b. 160 [ Ostatnio edytowany przez: cris82 08-02-2021 13:17 ] |
wit_oldo | Post #7 Ocena: 0 2021-02-08 13:26:39 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Mam taki sam system ogrzewnia na dwóch poziomach i działa ok. Piec 14Kw przy 220m podłogi utrzymuje mi temperaturę 23 stopnie w domu przy wachaniach 0,2C. Kotłownia jest w oddzilnym budynku w odleglosci od domu ok 20m.
Tak wiec mam troche stratna przesylowych. Na twoim miejscu sprawdzilbym kilka rzeczy. 1.Ustawienia kotla do jakiej grzeje wode CO. 2.Ustawienia pompy podlogowej w jakim trybie pracuje.Moze byc tak ze pracuje ze zbyt malym cisnieniem i nie jest w stanie podac tej wody do gory. 3.Sprawdź cisnienie w zbiorniku przeponowym od podlogowki.Przy rozgrzanym układzie na manometrze powinno być ok.1,5atm. I ostatnia sprawa mozna pokombinowac rotametrami i ograniczyc przeplywy na dole wtedy pompka od podlogowki przetloczy wiecej wody na gorna kondygnacje. |
Richmond | Post #8 Ocena: 0 2021-02-08 14:20:37 (4 lata temu) |
Juz doszlo do 19C w salonie. W biurze mamy 18C, bo mam ogrzewanie tylko do 10.00 rano nastawione i potem grzeja nas komputery.
Ja juz przerobilam wiele rzeczy z tym ogrzewaniem, walcze z tym co roku. Dzisiaj, to tylko tak sobie skomentowalam. 23C w zyciu nie zobacze z ogrzewania, chyba ze na dworzu bedzie 15C. Jak piec 14Kw grzeje te 220m, to masz dobrze wszystko zrobione. Ja mam piec 28Kw. Woda z pieca wychodzi 70C, idzie rurami dwa poziomy do gory do zbiornika z ciepla woda, tam jest maks 55C, stamtad wychodzi do kaloryferow w lazienkach i podlog na 3 poziomach. Czyli zanim podloga na parterze dostanie swoja wode, to idzie ona na gore i wraca na dol. Na dole max temp. wody w podlodze to 40C. Na srodkowym poziomie dochodzi do 50C, ale tylko jak salon jest wlaczony. Jak wlacze wiecej pomieszczen, to woda jest zimniejsza. Cytat: 2021-02-08 12:34:02, sqlserver napisał(a): W sypialniach niewskazane jest używanie ogrzewania podłogowego w łazience zresztą tez Na ostatnim pietrze nie grzejemy. Jest tam 18-19C od kaloryferow w lazienkach i z grzania na srodkowym poziomie. Chris, fachowcow od takich pokreconych instalacji nie ma. Znam jednego Polaka, ktory ma troche pojecia o tym, ale nie ufam mu do konca i juz mnie sporo kosztowal. --------- Z innej beczki, to mialam dzisiaj interview do firmy finansowej. Pocieszam sie, ze nie zajechali mnie pytaniami technicznymi, ale tylko dlatego, ze mialam pytania z interview 2 lata temu, kiedy mnie podjechali. Mam teraz taka imponujaca liste pytan z pewnych dzialek, ze chyba nikt mnie nie podjedzie wiecej. Carpe diem.
|
sqlserver | Post #9 Ocena: 0 2021-02-08 15:35:31 (4 lata temu) |
Cytat: 2021-02-08 14:20:37, Richmond napisał(a): Woda z pieca wychodzi 70C, idzie rurami dwa poziomy do gory do zbiornika z ciepla woda, tam jest maks 55C, stamtad wychodzi do kaloryferow w lazienkach i podlog na 3 poziomach. Czyli zanim podloga na parterze dostanie swoja wode, to idzie ona na gore i wraca na dol. Na dole max temp. wody w podlodze to 40C. Na srodkowym poziomie dochodzi do 50C, ale tylko jak salon jest wlaczony. Jak wlacze wiecej pomieszczen, to woda jest zimniejsza. robi się coraz ciekawiej, jaki zbiornik cieplej wody? grzanie wody i ogrzewanie to powinny być dwa niezależne układy powodzenia z interview, podaj zakres tematyczny to cie czymś zaskoczę mam ogromne doświadczenie w prowadzeniu rozmów ![]() moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
|
Richmond | Post #10 Ocena: 0 2021-02-08 16:09:04 (4 lata temu) |
Jaki zbiornik cieplej wody? Wody do kranow. Ze zbiornika wychodzi rurka, na tej rurce jest zawor, ktory otwiera sie jak jest wlaczone ogrzewanie.
Carpe diem.
|