Str 3303 z 5277 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
SweetLiar |
Post #1 Ocena: 0 2020-10-30 21:01:56 (5 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Nie z Abudabi, ale ludzie setki kilometrów nieraz jadą i nawet urlop z tej okazji biorą.
Kwiaciarze to już od miesiąca swoje usługi na fejsie oferowali i jak ktoś słusznie zauważył to jedno znajwazniejszych dla Polaków świąt, które wypada co roku o tej samej porze, na nikogo z nienacka nie spadło i kto miał zarobić to już zarobił.
Nie licząc oczywiście sprzedawców hot dogów i waty cukrowej pod cmentarzami bo ci w tym roku raczej nie zarobią.
[ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 30-10-2020 21:02 ] Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
|
dominikana36 |
Post #2 Ocena: 0 2020-10-30 21:08:51 (5 lat temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Oczywiscie, wladza jedna i sluszna zawsze podejmuje sluszne decyzje w odpowiednim momencie..szkoda, ze kwiaciarze tak nie uwazaja..i ze jednak nie znam jednak nikogo kto kupuje znicza z miesiecznym wyprzedzeniem... a juz na pewno nikogo, kto kupuje swieze kwiaty- to juz nawet z 2 dniowym wyprzedzeniem  . no wy pewnie macie inaczej, znicze od wrzesnia i chryzantemy w donicach
|

|
 |
|
Wembley27 |
Post #3 Ocena: 0 2020-10-30 21:10:17 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2020-10-30 21:01:15, dominikana36 napisał(a):
Cris kwiaty, szczegolnie te swierze to zawszevsie kupuje na ostatnia chwile- widze , ze o ogrodnictwie to masz pojecie slabe..
Na prawde kupujesz znicze 2 tyg przed swietem zmarlych? masz w domu? ciekawe...
Groby sprzata sie wczesniej, ale kwiaty i znicze zapala 1/11.. nie znam nikogo, kto by je gromadzil tygodniami wczesniej..
Pamietam zawsze w domu przed 1.11.zawsze stały kwiaty i znicze w domu
|

|
 |
|
cris82 |
Post #4 Ocena: 0 2020-10-30 21:12:52 (5 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
"tygodniami wczesniej" haha : ) ehh...
zadnymi tygodniami tylko tydzien zawsze tak u nas bylo takie to dziwne?
to mnie raczej dziwi ze ktos posiadajacy auto zostawial to na ostatnia chwile niepowazne podejscie
edit:
"miesiecznym wyprzedzeniem"
ja tez  pewnie w kolejnym poscie bede mial mozliwosc przeczytania o rocznym wyprzedzeniu... ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) [ Ostatnio edytowany przez: cris82 30-10-2020 21:28 ]
|

|
 |
|
SweetLiar |
Post #5 Ocena: 0 2020-10-30 21:18:17 (5 lat temu) |
Miesiąc wcześniej wszystko jest już w sklepach, zapewne żeby cieszyło oko.
Kwiaciarze zbierają zamówienia też wcześniej zapewne żeby nie umrzeć z nudów bo osobiście woleliby te wszystkie zlecenia wykonać w nocy z 31/1.
Na cmentarz normalnie wszyscy itak jeszcze idą pierwszego to i znicze na tą okazje stoją i czekają.
[ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 30-10-2020 21:19 ] Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
|
Adacymru |
Post #6 Ocena: 0 2020-10-30 21:20:05 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
U nas zawsze kupowalo sie chryzantemy w donicach dzien albo dwa wczesniej, ale nie tydzien czy dwa, bo kwiaty by opadły do 1ego. Ciętych kwiatów tez nikt tygodniami nie trzyma w domu. Znicze kupowało się w tygodniu przed, no chyba ze mowa o latach 80tych to kiedy kupowało się kiedy w sklepie cos bylo...nawet w lecie
Tak, na 1.11 zjazdzala sie rodzina, u nas zawsze zatrzymywali się przyjezdni z Sopotu i Szczecina, a u cioci z Warszawy rodzina. Oni nie jechali z donicami na kolanach ani z ciętymi kwiatami.
1.11 jest ważnym dniem, oczywiście że można kiedykolwiek iść na cmentarz, ale można też kiedykolwiek zjeść barszcz z uszkami, ale nie uczyni o zwykłego dnia Wigilią.
Ada
|

|
 |
|
dominikana36 |
Post #7 Ocena: 0 2020-10-30 21:22:06 (5 lat temu) |
Na prawde swieze kwiaty kupowaliscie tydz wczesniej?ilez one na tym grobie ustoja...
Pogadaj z ludzmi na wsiach i w malych miastach kiedy sie kupuje znicze i kwiaty...i od kogo..
No ale oczywiecise na pewno nasz jeden prawdziwy rzad mial cel w tym, zeby decyzje oglosc na kilka godz przed wejsciem w zycie.. i glebok wierze , ze odwiedzanie cmentarzy wplyneloby na rozwoj epidemii...
Cris czy to nie Ty w innym watk poddajesz w watpiliwosc sens restyrykcji?? acha, rozumiem, te restrykcje, kt poddajesz w watpliwosc to wprowadza rzad UK a nie jedyna partia, ktora ma racje...
|

|
 |
|
SweetLiar |
Post #8 Ocena: 0 2020-10-30 21:27:47 (5 lat temu) |
Macie racje. Wszystkich Świętych 2020 wszyscy zapamietają na bardzo długo. Niektórzy będą wnukom opowiadać jak szare były cmentarze pozbawione kwiatów i zniczy, a groby były tak usłane mokrymi liści, że można było jedynie zgadywać kolor płyty nagrobnej.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
cris82 |
Post #9 Ocena: 0 2020-10-30 21:41:26 (5 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
ja nigdzie nie napisalem ze restrykcje sa sluszne tylko ze ty caly czas marudzisz ze nie polecisz pod palmy i jest ci bardzo ciezko
ja rozkrecam biznes wladowalem kilkaset tysiecy zl i wszystko stoi pod znakiem zapytania na przyszly sezon przez tego wirusa nic nie moge zaplanowac dobrze ale w d. mam to ze ktos cierpi katusze bo nie moze sie wyluzowac na zagranicznej wycieczce to sa drobiazgi...
kwiaty zawsze kupowalusmy wczesniej co za problem?
"Zarówno chryzantemy doniczkowe, jak też cięte bez problemu wytrzymują temperatury do 2 st. C, a najniższa, w której mogą przetrwać, to 0 st. C. "
jak siegam pamiecia wstecz to na wszystkich swietych czesto musialem sciagac kurtke bo bylo za cieplo w tym roku tez musi byc luzik widze to po protestujacych chodza w cienkich kurtkach malo kto ma czapke nawet
wiec nie wiem co siejecie panike ogrodn8czki za 5 groszy ... ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) [ Ostatnio edytowany przez: cris82 30-10-2020 21:43 ]
|

|
 |
|
dominikana36 |
Post #10 Ocena: 0 2020-10-30 21:48:10 (5 lat temu) |
Wiesz Cris, ja akurat to pod te palmy polece, z trudnisciami na pewno ale jednak...ciezko mi z innych powodow..
super, ze zawsze na Wszystkich Swietych bylo bardzo cieplo zawsze i kupowales kwiaty i znicza na zapas
akurat wydawalo mo sie , ze nie lubisz restyrykcji i uwazasz je za bezsensowne- no chyba, ze zmieniles zdanie.
No i jestem pewna, ze ecyzje wladzy jedynej prawdziwej zapewnia sukces Twojemu buznesowi ( zreszta szczerze Ci tego zycze)
|

|
 |
|