MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Gdzie spisać testament?

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

simka

Post #1 Ocena: 0

2011-01-20 15:17:00 (14 lat temu)

simka

Z nami od: 12-04-2006

Witam! kupiłam w Anglii domek i chciałabym go w spadku zapisać dorosłej córce. Obie mieszkamy w Anglii, ale obywatelstwo mamy polskie. Ja nie mam zamiaru zmieniać obywatelstwa, a córka nie wie jeszcze co chce. Gdzie spisać testament , w Polsce czy w Anglii?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2011-01-20 15:26:11 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

W UK, poniewaz nieruchomosc jest w UK i odnosi sie do niej lokalne prawo. Obywatelstwo nie ma nic do rzeczy w tym przypadku.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

simka

Post #3 Ocena: 0

2011-01-20 15:35:43 (14 lat temu)

simka

Dziękuję bardzo. Zawsze jak wsiadam do samolotu to myślę o tym testamencie( hihihi), ale nie wiedziałam gdzie sie za to zabrac.

Do góry stronyOffline

Nie_z_tej_bajki

Post #4 Ocena: 0

2011-01-20 15:41:00 (14 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Mozesz kupic na poczcie "zestaw" do spisania testamentu ;-). Widzialam u nas na tej glownej ;-).
Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #5 Ocena: 0

2011-01-20 15:42:42 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2011-01-20 16:11:43 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Simka mam podobne mysli ;-) Nie boje sie latac, ale zawsze w mojej glowie jest ta mysl, ze to moze byc ostatni lot, bo nigdy nic nie wiadomo.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #7 Ocena: 0

2011-01-20 16:17:48 (14 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2011-01-20 16:11:43, Richmond napisał(a):
Simka mam podobne mysli ;-) Nie boje sie latac, ale zawsze w mojej glowie jest ta mysl, ze to moze byc ostatni lot, bo nigdy nic nie wiadomo.

A nie macie takich myśli jak wsiadacie do taksówki na lotnisko?
takie same szanse....JEŚLI NIE WIĘKSZE.
Żartuję, ale zawsze mnie zastanawia ten strach czy niespokojne myśli u ludzi przed lotem.

A co do testamentów to teraz jest masę firm,banków u których można to zrobić za darmo.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2011-01-20 16:29:42 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

To nie jest strach tylko swiadomosc, ze nie da sie nic przewidziec. Teoretycznie samoloty sa najbezpieczniejsze, bo liczba ofiar kontra liczba przewiezionych pasazerow jest najnizsza.

Ale z drugiej strony jak cos popsuje sie na powaznie w samolocie, to szanse na dobre zakonczenie sa male.

Nie ma to nic wspolnego ze strachem z powodu latania. Ja o tym nie mysle, jak wsiadam do samolotu tylko np pare dni wczesniej. Taka przelotna mysl. Dodam, ze dosc czesto latam, chociaz moze nie tak czesto jak niektorzy sluzbowo. W kazdym razie im czesciej latam tym mam wieksze szanse na pecha.
BTW nastepny raz lece w niedziele, a potem tydzien pozniej i znowu tydzien pozniej. Wlasciwie to wiecej latam niz jezdze samochodem ;-)

Jak w Polsce jechalam w trase samochodem, to tez zakladalam, ze moge nie wrocic. Tutaj juz tak nie mam, bo jest mniej wypadkow/szalencow na drogach, wiec statycznie moje szanse zejscia ze swiata maleja. No i nie musze martwic sie, ze ktos bedzie wyprzedzal mnie na trzeciego i ogladac sie za kazdym skretem, gdy przecinam jezdnie, czy ktos akurat mnie nie wyprzedza i nie wpakuje sie na mnie.

[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 20-01-2011 16:36 ]

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

simka

Post #9 Ocena: 0

2011-01-20 16:37:01 (14 lat temu)

simka

Dzięki jescze raz. Wezme sie za to, bo juz 3 lata mineły. Latać tez się nie boję i nie wiem dlaczego akurat wtedy o tym myślę.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #10 Ocena: 0

2011-01-20 17:07:07 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Obojętie, ale skoro mieszkacie w uk dom w uk to nie ma sensu spisywać w Polsce.
W sumie to ostatnia wola może, być nawet napisana na karteczce i schowana w szufladzie, można też komuś oznajmić słownie, najlepiej by był jeszcze świadek, ale wiadomo co na papierze to to na papierze, nie ma problemu z podważaniem i domyślaniem się co miał zmarły na myśli np mówiąc pocałujcie mnie w D :)))))))))))

Bylem kiedyś powiernikiem i świadkiem testamentu, wszytko było Ok do puki dalsza rodzina zaczęła podważać moje słowa i szukać dziury w całym. Łażenie po sądach tylko :/
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,