Str 10 z 14 |
|
---|---|
sbrajt | Post #1 Ocena: 0 2017-12-05 16:14:24 (8 lat temu) |
Z nami od: 05-12-2017 Skąd: Londyn |
San Agustin to dobry wybór - jest tu mniej tłoczno niż np. W Playa de Ingles ogromnym blokowisku hoteli. W San Agustin jest kilka fajnych piaszczystych plaż. Akurat ta twoja jest ok. Seat jest ok w góry ale nie bierz nic co ma poniżej 1,4l ( ja wolę automat bo noga się tak nie męczy a wieżdzając na 1800m może się zmęczyć gwarantuje...) Z parkowaniem to tu wszędzie jest problem...zazwyczaj na lusterka się parkuje. Teraz mamy zimę na Gran Canaria ( przyjechałam tu właśnie na zime -uciekam od tej prawdziwej z powodów zdrowotnych). A skoro jest zima to znaczy dziś mamy na południu tylko 19ºC w cieniu a w nocy to już nawet ze 2 dni temperatura spadła do 14ºC. Jest taka huśtawka temperatury jeden dzień 30 a drugi jak dziś 19. Raz pochmurną raz słońce. W górach będzie zimno bez ciepłej bluzy nie polecam jechać.Woda w oceanie ma 21 - mój mąż się kąpie regularnie i tłumy ludzi tez....
|
andypolo | Post #2 Ocena: 0 2017-12-05 16:33:13 (8 lat temu) |
Z nami od: 27-03-2010 Skąd: C-L-S |
Dzięki za info. Ja będę na Gran Canarii od 24 do 31 grudnia. Jak tam ze sklepami i restauracjami w wigilię i święta?
|
sbrajt | Post #3 Ocena: 0 2017-12-05 17:31:44 (8 lat temu) |
Z nami od: 05-12-2017 Skąd: Londyn |
Oni nie mają takiej tradycji wigilii jak my chociaż są katolikami i chodzą na pasterkę - dla mnie było zaskoczeniem, że nie dzielą się opłatkiemi - w kościele go nie można dostać bo nie ma takiej tradycji.W wigilę chodzą do knajpy na kolacje albo robią kolację w domu taką uroczystą ale to nie ma nic wspólnego z naszymi 12 daniami. I tu jest problem z ich przygotowniem bo nie ma produktów np masa makowa czy kapusta kwaszona - ja mam dostawę w tym roku z Polski wszystkiego czego tu nie ma. A sklepów do bólu...Najtańszy Lidl - czynny codziennie, potem Mercadonia, Hiper Dino, Carrefour, Al Campo itd. Najdroższy jest Spar bo dla turystów...Generalnie hipermarkety są zamknięte w niedziele i święta ale Lidl i Spar są czynne. Swieta są tu fajne - wszystko przystrojone,lampki na palmach...A w wigilię ma być dużo dużo słońca!
|
andypolo | Post #4 Ocena: 0 2017-12-06 01:11:15 (8 lat temu) |
Sbrajt, możesz polecić ciekawe miejsca, miejscowości, trasy widokowe itp. Takie, gdzie zbyt wielu turystów niezagląda.
|
SweetLiar | Post #5 Ocena: 0 2017-12-06 04:34:24 (8 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat: 2017-12-05 17:31:44, sbrajt napisał(a): Oni nie mają takiej tradycji wigilii jak my chociaż są katolikami i chodzą na pasterkę - dla mnie było zaskoczeniem, że nie dzielą się opłatkiemi - w kościele go nie można dostać bo nie ma takiej tradycji. Bo opłatek to typowo nasza tradycja, w żadnym innym kraju tego nie spotkałam. Wigilia, w sumie taka uroczysta, też jest nasza, piękna, śniegu tylko czasem brak ![]() ![]() Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
|
|
andypolo | Post #6 Ocena: 0 2018-01-28 16:30:28 (7 lat temu) |
Ostatnie święta Bożego Narodzenia postanowiliśmy spędzić zgoła inaczej. Nasze wychłodzone, umęczone jesienną słotą blade ciała domagały się słońca. Padło na Gran Canarię i San Agustin. Miejscowość jak i hotel Buganvilla idealne dla nas. Spokój, mało turystów, bliskość plaży, dobre miejsce wypadowe na zwiedzanie wyspy, a także możliwość podziwiania wschodów i zachodów słońca. Spędziliśmy tu tydzień, od Wigilii do Sylwestra. Pogoda dopisała, dzienna temperatura powietrza nie spadała poniżej 22 stopnii. Nasz skrupulatnie zaplanowany dzień składał się z plażingu, zwiedzajingu i knajpingu.
![]() ![]() Hotel Buganvilla w San Agustin ![]() ![]() San Agustin, widok z hotelu. ![]() Zachód słońca nad San Agustin ![]() ![]() Wschód słońca w San Agustin Na Gran Canarii są tylko trzy plaże z delikatnym, białym piaskiem i turkusową wodą: Playa las Canteras przy Las Palmas, Playa de Amadores przy Puerto Rico, Playa Anfi del Mar miedzy Puerto Rico i Arguineguin. Wszystkie te plaże są skomercjalizowane. Najmniej obleganą, najładniejszą, najmniej znaną jest plaża Anfi. Jest plażą publiczną położoną na terenie hotelowym i dlatego dostęp do niej jest utrudniony (parking 3 euro za dzień na ulicy przed hotelem). ![]() ![]() Playa de Amadores ![]() ![]() ![]() ![]() Anfi de Mar Pozostałe plaże na wyspie nie są już tak efektowne wizualnie choć to nie znaczy, że są brzydkie. [ Ostatnio edytowany przez: andypolo 28-01-2018 17:19 ] |
stanislawski | Post #7 Ocena: 0 2018-01-28 16:32:21 (7 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Andy - znakomity, przemyślany i dopracowany plan dnia! I tego się trzymajmy.
|
DADAM1986 | Post #8 Ocena: 0 2018-01-28 17:12:43 (7 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 26-09-2017 Skąd: Waterlooville |
Dla mnie Gran Canaria to było przede wszystkim zwiedzanie autem.
Mapa w rękę i po najbardziej krętych serpentynach w centrum wyspy. Tam czułem się wolny, a przynajmniej z namiastką wolności. My byliśmy tam prawie 3 tygodnie w okresie Wielkiej Nocy i chociaż nie jestem Paszczakiem z Muminkow to zapach kwiatów i kwitnącej roślinności z centrum wyspy zapamiętam na długo. Kto był na Gran Canaria i nie pojeździł dobrze po niej to tak jakby tam wcale nie był ![]() |
andypolo | Post #9 Ocena: 0 2018-01-28 18:38:05 (7 lat temu) |
Godne polecenia miejscowości, które odwiedziliśmy:
Taurito to miejscowość wypoczynkowa położona w skalistej dolinie zakończonej plażą o drobnym, brązowym, twardym piasku. Po obu stronach doliny, wkomponowane w skalne zbocza są hotele, a w środkowej części, przy plaży jest park wodny (dzienny bilet to 17 euro lub 28 euro z posiłkiem). Na plaży są barki/restauracje, toalety (płatne 50 centów), wypożyczalnie leżaków i sprzętu wodnego. ![]() ![]() ![]() ![]() Puerto de Mogan zwane Małą Wenecją. Warto spędzić dzień na beztroskim szwędaniu się urokliwymi, stylowymi uliczkami miasteczka. Biel domostw, wielobarwność roślin i kolor wody pięknie komponują się na tle otaczających gór. Po długim spacerze przez Little Venice można zażyć słońca na pobliskiej plaży lub uraczyć podniebienie lokalnymi specjałami w jednej z wielu tawern. Po prawej stronie plaży, za falochronem jest idealne miejsce do nurkowania. Cena parkingów to 3 centy za minutę lub 15 euro za dzień. ![]() ![]() ![]() ![]() Puerto de las Nievas i Agaete to kolejne osobliwe miejsca. Położone z dala od kurortów i większych miast przez co nie ma tu natłoku turystów. Puerto de las Nievas – portowe miasteczko z niską zabudową, zabytkowym kościółkiem, wysoką skałą w tle i kamienistą plażą. Wzdłuż wybrzeża biegnie deptak do skalnych basenów Las Salinas. W okolicy Agaete warte odwiedzenia są plantacje kawy (wstęp 5 euro). ![]() ![]() ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: andypolo 28-01-2018 18:51 ] |
gosian | Post #10 Ocena: 0 2018-01-28 18:43:29 (7 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Jak jest cenowo w grudniu? Hotel, przelot? ? Myślę o październiku ,ceny pewnie zbliżone do grudniowych bo to half term będzie. ..
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|