MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Podlaczenie gniazdka elek

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2010-03-11 12:10:08 (15 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

no ale ze przecież zmostkować obydwa uziemienia do jednego kabla.
ten zielono żółty to pewnie dwukolorowa koszulka, kolor stosowany jako uziemienie.

I mała dygresia, postaraj się na prawdę solidnie skręcić na stykach kabelki, bo przy większym poborze prądu to się nieźle grzeje, a przecież teraz wiele urządzeń domowych jedzie na 16A i aż bolce we wtyczkach sa gorące
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

walkor

Post #2 Ocena: 0

2010-03-11 12:17:40 (15 lat temu)

walkor

Mężczyzna

Z nami od: 04-12-2008

No oczywiscie ale kolega mowi ze ma dwa przewody i jedno uziemienie czyli:
a jedno uziemienie z kabla jest wyciete badz ulamane
b jezeli instalacja jest zrobiona pojedynczymi przewodami jednego przewodu uziemiajacego brakuje

1. Dwa kable = 6 zyl/2xL-2xN-2xuziemienie
2. 6x pojedyncze zyly= 2xL-2xN-2x uziemienie
„Ścieżka sprawiedliwych wiedzie przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi. ... "

Do góry stronyOffline

E-mailNumer AIMNumer gadu-gadu

krakn

Post #3 Ocena: 0

2010-03-11 12:29:40 (15 lat temu)

krakn

Mężczyzna

pewnie położyli albo kabel 5 żyłowy, albo 1 kabel 3 żyłowy i jeden 2 żyłowy, by było taniej, jeżeli były gniazdka na dwie wtyczki to pewnie był mostek, albo bardziej prawdopodobne był jeden wtyk.
No myślę że nie ma nad czym się zastanawiać przecież nie będzie ciągnął nowego uziemienia :))

Do góry stronyOffline

yandce

Post #4 Ocena: 0

2010-03-11 12:35:22 (15 lat temu)

yandce

Mężczyzna

Z nami od: 17-08-2008

wole sie upewnic za nim puszecze chate z dymem albo mnie p...e.
czyli musze polaczyc w nowym gniazdku obydwa wejscia na uziemienia jednym kablem i do jednego z tych wejsc doprowadzic kabel uziemiajacy z puszki w scianie?
czyli nie moge zostawic jednego wejscia w nowym gniazku niepodlaczonego jak pisal wyzej walkor?

Do góry stronyOffline

roztocz

Post #5 Ocena: 0

2010-03-11 12:42:05 (15 lat temu)

roztocz

Mężczyzna

Z nami od: 23-05-2007

"czyli nie moge zostawic jednego wejscia w nowym gniazku niepodlaczonego jak pisal wyzej walkor?"

lepiej nie
zrob tak jak radzi krakn
Praca - to bardzo prymitywny sposob spedzania czasu.

Do góry stronyOffline

walkor

Post #6 Ocena: 0

2010-03-11 12:42:16 (15 lat temu)

walkor

Mężczyzna

Mozesz zostawic wolny jeden zacisk na uziemienie. Wazne zeby wszystkie uziemienia byly podlaczone razem.A czy podlaczysz wszystkie do jednego czy podzielisz sobie to na dwa zaciski uziemiajace to juz od ciebie zalezy.
„Ścieżka sprawiedliwych wiedzie przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi. ... "

Do góry stronyOffline

walkor

Post #7 Ocena: 0

2010-03-11 12:48:00 (15 lat temu)

walkor

Mężczyzna

Cytat:

2010-03-11 12:29:40, krakn napisał(a):
pewnie położyli albo kabel 5 żyłowy, albo 1 kabel 3 żyłowy i jeden 2 żyłowy, by było taniej, jeżeli były gniazdka na dwie wtyczki to pewnie był mostek, albo bardziej prawdopodobne był jeden wtyk.
No myślę że nie ma nad czym się zastanawiać przecież nie będzie ciągnął nowego uziemienia :))

I tu sie z toba nie zgodze bo jezeli jeden kabel jest 3 zylowy czyli twin+eart a drugi dwu zylowy wiec jest to nie zgodne z przepisami. moze stwazac zagrozenie.

Do góry stronyOffline

walkor

Post #8 Ocena: 0

2010-03-11 12:53:14 (15 lat temu)

walkor

Mężczyzna

Cytat:

2010-03-11 12:10:08, krakn napisał(a):
no ale ze przecież zmostkować obydwa uziemienia do jednego kabla.
ten zielono żółty to pewnie dwukolorowa koszulka, kolor stosowany jako uziemienie.

I mała dygresia, postaraj się na prawdę solidnie skręcić na stykach kabelki, bo przy większym poborze prądu to się nieźle grzeje, a przecież teraz wiele urządzeń domowych jedzie na 16A i aż bolce we wtyczkach sa gorące

Niestety kolejna niescislosc zadne uzadzenie podlaczane pod gniazdko nie moze miec wiekszego poboru jak 13A poniewaz takie maksymalne zabezpieczenie ma w wtyczce.Wiec tu kolga daleko minal sie z prawda.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2010-03-11 13:03:45 (15 lat temu)

krakn

Mężczyzna

no stwarzać może co nie znaczy ze ktos tak nie zrobił, na starym mieszkaniu miałem napięcie/ przebicie na gruncie, okazało się po chyba 4 latach że u sasiadki ktoś skręcił uziemienie do brązowego kabla w lampie, a niebieski do niebieskiego.
Odkręcałem lampe gy się nam sasidka wyprowadzała bo nie mogła się doczekać na elektryka, a już wszytkie meble jej wynieśliśmy.
Jak to zobaczyłem to mi szczena spadła.
Poza tym spotkałem się kiedyś ze była skrzynka z bezpiecznikami na 100A, podłączyłem swoją maszynę na full power i 3 grzałki, zazwyczaj uzywma jedną max 2, a tu zonk, okazało się ze główne zabezpieczanie jest na 60A, musiał przyjechać gościu z energetyki.

robimy wieżowiec, 10 pięter każde piętro po około 200 metrów długie całkowita powierzchnia około 4000mkw i tam jest dopiero jazda,
na niektórych piętrach musimy brać prąd z różnych pięter na innych z tego samego piętra.
Teraz już mniej więcej wiem jak mam się podpinać ale pierwsze dwa razy to więcej czasu straciliśmy na lataniu po piętrach niż było roboty.
Tam po prostu nie ma logiki jak są zrobione obwody!
tak ze nic nie dziwi

przepraszam faktycznie 13A mnie by pasowało 16 :):)

Do góry stronyOffline

walkor

Post #10 Ocena: 0

2010-03-11 13:10:36 (15 lat temu)

walkor

Mężczyzna

A co to za maszyna ktora bierze prawie 3,7kW. Chyba przemyslowa nie domestic.

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,