Str 65.3 z 131 |
temat zamknięty | nowy temat | Regulamin |
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2010-07-25 17:52:54 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
BADmanners | Post #2 Ocena: 0 2010-07-25 18:37:47 (15 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 23-04-2010 Skąd: liverpool |
mocne? na tym samym poziomie co incydent z psem i autobusem, właściwie analogiczny przykład. Oczywiście nie popieram jego zachowania, powinien użyc płynu bez dwóch zdań, tak samo jak kierowca powinien wpuścic psa- to nie ulega wątpliwości. No i to stwierdzenia na koniec , że przegrywamy na wszystkich frontach uważam ,za grubą przesadę. Przegrywalibyśmy, gdyby inni lekarze(nie islamscy) przyjęli zasady nie używania płynu z alkoholem, lub gdyby ratusz zabronił wpuszczac psów do autobusów odgórnie- a tak się nigdy nie stanie. Więc gdzie tu porażka.
Tu nadaje radio VAVAMUFFIN.
|
karenblue | Post #3 Ocena: 0 2010-07-25 19:21:31 (15 lat temu) |
Z nami od: 18-07-2010 Skąd: Wolverhampton |
A ja się tak zastanawiam , czy Wy w ogóle zdajecie sobie sprawę jaki jest status kobiety w chrześcijaństwie? Czy on jest tak bardzo inny i odbiegający od tego w islamie?
Jestem prawie że pewna tego , że niewielu z Was mogłoby choć jeden cytat przytoczyć obrazujący ową wolnośc kobiet. Na przykład i na początek podam Wam co o kobietach myśla święci do których nomen omen wielu się modli. Kobieta jest istotą poślednią, która nie została stworzona na obraz i podobieństwo Boga. To naturalny porządek rzeczy, że kobieta ma służyć męzczyźnie. (św.Augustyn 354-430) Kiedy widzisz kobietę, pamiętaj, to diabeł! Ona jest swoistym piekłem! (Papież Pius II, 1405-1464) Za twym mężem winno iść twe pożądanie, i on winien być twoim panem... zniż się zatem do poddaństwa... bądź jedną z podległych (św Jan Chryzostom, Ojciec Kościoła ) To tylko kilka z wielu które mogłabym wkleić a tu macie cytat bezpośrednio z Biblii (22)Żony, bądźcie uległe mężom swoim jak Panu, (23)Bo maż jest głową żony, jak Chrystus Głową Kościoła, ciała, którego jest Zbawicielem. (24)Ale jak Kościół podlega Chrystusowi, tak i żony mężom swoim we wszystkim ( List do Efezjan 5: 22-24) Według mnie osoba która nie zna wszystkich za i przeciw czyli w tym wypadku roli kobiety w chrześcijaństwie i islamie równocześnie w ogóle nie powinna dyskutować. Wytyka się w innej religii i kulturze coś co funkcjonuje też w naszej ale jednocześnie własnie ta nasza jest lepsza. Pytam się w czym? W czym lepsza? I nie podawajcie mi przykładów dewiacji i wypaczeń bo takie przykłady z polskich czy europejskich podwórek też można mnożyć. Niestety smutna prawda jest taka , że biały uważa się za rasę wyższą , przez to był kolonializm i narzucanie kultury wręcz siłą. Nie dociera jednak do ludzi , że wiele z tego co ma zostało zapoczątkowane nie przez nich. Tolerancji więcej i obiektywizmu a co najważniejsze nie robienia problemu z pojedyńczych zdarzeń. Kościały w krajach arabskich? Są i to dużo w Dubaju również , nawet jest świetny polski ksiądz. Są w Tunezji , Maroku , Algierii oraz w Egipcie gdzie chrzescijan (koptów) żyje baardzo wielu (około 20% egipskiej populacji) Tak się muzułmanów czepiliście...no ale hindus czy murzyn to nie muzułmanin. W czym zatem problem? W kolorze skóry? |
Post #4 Ocena: 0 2010-07-25 19:38:33 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #5 Ocena: 0 2010-07-25 19:45:15 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
karenblue | Post #6 Ocena: 0 2010-07-25 19:54:49 (15 lat temu) |
Ale mnie rozśmieszasz.
Teraz schodzimy na Arabię Saudyjską? Przed chwilą czepiałaś się Dubaju. Do czego ma się zatem dalej odnosić? A może dla ciebie Dubaj to Saudi , co? Ale jaja Hipokrytką nie jestem ani w islamie zakochana ale w przeciwieństwie do wielu potrafię dostrzec wady i zalety jednej i drugiej kultury. Nie upraszczam i nie stosuje skrótów myślowych bo wiem , że chrześcijanie też nie są "boscy" i bez wad. Popatrz w lustro i zanim ocenisz kogoś oceń siebie. Z tym psem to prawda i chętnie odniosłabym ten przykład do tzw. "polaczków" goszczących na wyspach , bo co tu mówić czasami można się wstydzić że się jest polakiem a karmiącą rękę to oni dawno połknęli nawet nie gryząc. Z takim podejściem jak masz to zalecam wracać do polskiej zaściankowości , zaszyć się wśród białych żeby nie mieś odmienności wokól , czytać Biblie a co najważniejsze to się DO NIEJ STOSOWAC. |
Post #7 Ocena: 0 2010-07-25 20:09:00 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #8 Ocena: 0 2010-07-25 20:18:13 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #9 Ocena: 0 2010-07-25 20:30:14 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
karenblue | Post #10 Ocena: 0 2010-07-25 20:32:04 (15 lat temu) |
Z racji mojego zawodu i Koran i Biblię i Torę czytałam dlatego potrafie dyskutowąc na argumenty których Tobie brakuje , zresztą nie tylko Tobie ale wielu ludziom krzyczącym o islamie a nie znającym co własciwie mówi chrześcijaństwo. Jakieś przykłady podróżującego Wałesy czy psa z autobusy do mnie nie przemawiają bo to są jednostki , owszem mało chlubne ale zdarzające się na każdym gruncie.
Jakby kraj arabski był tak samo atrakcyjny do osiedlania się jak dla arabów europa to jestem przekonana , że wymagalibyśmy respektowania naszego prawa do wyznania tak samo jak oni tutaj. Może nasza polska kultura sie tak wiele od ogólnie europejskiej nie rózni więc dlatego nie ma czego wymagać ale niejednokrotnie polak pokazał że potrafi. Odnosząc się znowu do Dubaju , bo włąśnie jest to kawął arabskiego świata bardzo dla europejczyków atrakcyjny to jako europejka masz tam wszystko co do zycia ci potrzeba. Kościół jeśli chcesz , pracę , możliwośc kupna mieszkania , swobodę życia i dobre zarobki. I jeszcze raz podkreślę , że większośc to nie muzułmanie to hindusi , ciekawe jakbyś zareagowała jakby wypuścili ci świętą krowę pod okno. |