MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Problem z lokatorem

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Milusia

Post #1 Ocena: 0

2009-05-25 13:00:43 (16 lat temu)

Milusia

Kobieta

Z nami od: 07-11-2007

Od kilku godzin znajoma opowiada mi o swoim problemie i wyplakuje mi sie w rekaw a ja nie wiem jak jej pomoc. Postanowilysmy wiec opisac sprawe, moze ktos z was znajdzie wyjscie z tej sytuacji.
Ale od poczatku.
Zaprzyjaznione malzenstwo wynajmuje dwupokojowe mieszkanie w Londynie. Ona jakis czas temu musiala zrezygnowac z pracy i poleciec na dluzej do Polski. Pracuje wiec tylko on, ona niedawno wrocila i obecnie szuka pracy ale sami wiecie ze jest ciezko. Nie przyslugiwal jej zasilek, nie dostali tez housing benefit, ciezko bylo pogodzic wydatki z jednej wyplaty, zwlaszcza ze splacaja tu ktedyt.
Postanowili wynajac wiec komus jeden z pokoi w swoim mieszkaniu. Zglosil sie wiec mezczyzna, wydalwal sie byc bardzo sympatyczny i spokojny. Umowili sie na 100 funtow tygodniowo. Oczywiscie wszystko bylo nieoficjalne i do reki.
Facet jednak od poczatku mial problemy z platnoscia za czynsz, zawsze placil kilka dni pozniej, przepraszal, obiecywal, ze to juz ostatni raz.
W koncu okazalo sie, ze zamknal swoja dzialalnosc, i nie ma zadnych oszczednosci, kart kredytowych, poprostu nic. Przestal wiec placic, ciagle obiecujac, ze jutro, za dwa dni, za tydzien bedzie mial pieniadze.
I tak jest juz od miesiaca, depozyt byl tylko tygodniowy, wiec znajomi nie maja juz zadnego zabezpieczenia. Nie sa w stanie wyegzekwowac od niego platnosci w zaden sposob. Sami sa w ciezkiej sytuacji, musza utrzymac i oplacic mieszkanie, sami sa na minusie i pieniadze za pokoj byly dla nich zbawienne.
Chcieli zmusic tego czlowieka, zeby sie wyprowadzil, obawiaja sie bowiem, ze i tak nie odzyskaja pieniedzy, zwlaszcza ze dlug rosnie z kazdym tygodniem. I wtedy on nastraszyl ich znajomym prawnikiem, powiedzial im, ze nie moga go wyrzucic, bo jest zarejestrowany w job center jako poszukujacy pracy wiec prawo go chroni. Z drugiej strony wyglada na to, ze niewiele robi, zeby podjac jakakolwiek prace.
Znajoma obawia sie, ze to jest jego sposob na zycie, zerowanie na naiwnosci innych, zwlaszcza ze jest cwany i zna swoje prawa.
Czy ktos z was slyszal o podobnej sytuacji lub zna sie na prawie?
Czy znajomi moga zrobic cos w tej sytuacji? Ja nie mam pomyslu a bardzo chcialabym im pomoc. Sa to bardzo spokojni ludzie, nigdy nie byli w podobnej sytuacji, nigdy nie mieli problemow z prawem.
Boja sie rowiez, bo w kontrakcie napisane jest, ze nie wolno im wynajmowac, jednak zaryzykowali... Co zrobic???

[ Ostatnio edytowany przez: Milusia 25-05-2009 13:08 ]

jewelleryjunction co uk

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWWNumer Skype

Post #2 Ocena: 0

2009-05-25 13:13:36 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

zaneta123454

Post #3 Ocena: 0

2009-05-25 13:23:49 (16 lat temu)

zaneta123454

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 27-04-2009

szkoda,ze szybciej sie pasozyta nie pozbyli!!!Najlepiej zrobic to co ironiqus napisal "but,bupa,drzwi" jezeli w kontrakcie nie ma napisane,ze on tam mieszka to swoja znajomoscia praw moze sobie podetrzec co nieco. Ja nie jestem tak mila i cierpliwa jak twoja znajoma i mysle,ze bylabym w stanie upozorowac wlamanie do mojego mieszkania przez tego pasozyta. Z ludzmi z tak wielkim tupetem, ktorzy sie odgrazaja swoimi prawami, zamiast placic trzeba krotko
..Bee alive..: w w w. s a v e o u r b e e s. o r g. u k

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Post #4 Ocena: 0

2009-05-25 13:27:46 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

moniunia

Post #5 Ocena: 0

2009-05-25 13:29:47 (16 lat temu)

moniunia

Kobieta

Z nami od: 16-02-2008

Myślę,że spokojnie mogą go wyrzucić, żadne prawo go nie chroni. Jak zaszłam w ciąże to mój landlord powiedział że mam się wyprowadzić przed urodzeniem dziecka, byłam w councilu i tam zaproponowali mi hostel do puki nie znajdą mi mieszkania. Na szczęście dostałam councilowskie tuż przed porodem. Zmierzam do tego,że skoro landlord miał prawo wymówić mieszkanie (albo i nie miał?!) kobiecie w ciąży to tego typka też nic nie uratuje i tak jak mówi Ironiqus- but, dupa, drzwi...

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2009-05-25 13:34:05 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

zaneta123454

Post #7 Ocena: 0

2009-05-25 13:39:00 (16 lat temu)

zaneta123454

Kobieta

Konto zablokowane

Gonzales Milusia napisala,ze wszystko bylo nieoficjalnie, wiec facet pewnie tylko mowi,ze jest zarejestrowany, zeby ich pozwodzic o swoich prawach i postraszyc. Skoro nie ma dowodu na wynajem tego pokoju to raczej nie mogl podac tego adresu,wiec oficjalnie pasozyt nie istnieje i mozna go usunac

Do góry stronyOffline

Milusia

Post #8 Ocena: 0

2009-05-25 13:41:03 (16 lat temu)

Milusia

Kobieta

Z nami od: 07-11-2007

Dzieki za wszystkie odpowiedzi, znajoma czyta razem ze mna i oczy jej sie powoli otwieraja.
Chcialabym sie tylko upenic, ze napewno nie jest w zaden sposob chroniony, no bo niby mieszka nielegalnie i oficjalnie nie istnieje ale jednak przychodzi do niego poczta wiec zapewne podal adres w kilku miejscach, czy moze to wykorzystac w jakikolwiek sposob? Czy aby napewno nie ma zadnego kruczka prawnego ktory moglby wykorzystac przeciw znajomym.

Gonzales co miales na mysli piszac na poczatku postu, ze jednak prawo go chroni?

[ Ostatnio edytowany przez: Milusia 11-01-2011 19:16 ]

jewelleryjunction co uk

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

Post #9 Ocena: 0

2009-05-25 13:44:31 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

zaneta123454

Post #10 Ocena: 0

2009-05-25 13:46:33 (16 lat temu)

zaneta123454

Kobieta

Konto zablokowane

Najpierw sprawdzilabym czy istnieja jakies dowody,ze to jego. faktory, rachunki imienne itd. jezeli mialabym pewnosc, ze owy pan nie posiada takich dowodow to oczywiscie puscilabym go z torba podreczna, z rzeczami osobistymi. Najwarzniejsze jednak zeby usunac jego, a dlug to w tym momencie drugorzedna sprawa

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,