Str 6 z 9 |
temat zamknięty | nowy temat | Regulamin |
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2009-03-12 16:05:10 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
moniunia | Post #2 Ocena: 0 2009-03-12 16:14:10 (16 lat temu) |
Z nami od: 16-02-2008 |
Podając ten link nie chodziło mi o pedofilię, zresztą dziewczynka spotykała się z nim dobrowolnie. Chodziło mi o to,że zabito tego faceta za to,że spotykał się z nią. Jest to przykład podobny do tego jak muzułmanie zabili chłopaka siostry. Chodziło mi tu przede wszystkim o to,że nie można wkładać wszystkich do jednego wora i mówić muzułmanie be, Polacy cacy bo to się wszędzie zdarza że są dobrzy i źli ludzie. I wcale nie bronię tu muzułmanów bo ich k... nie lubię i pewnie zaraz mi się dostanie,że rasizm etc ale co tam
![]() |
Post #3 Ocena: 0 2009-03-12 16:26:38 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #4 Ocena: 0 2009-03-12 16:36:37 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
djprezes | Post #5 Ocena: 0 2009-03-12 16:49:02 (16 lat temu) |
Z nami od: 01-10-2007 Skąd: Huddersfield |
Ktos powiedzial, ze nie mozna generalizowac. Otoz zalezy co. Jade sobie kiedys autobusem do pracy. Gadka szmatka z kolega (22 lata gosc) 'z pod znaku polksiezyca' i wyjechal nagle z tekstem, ze gdybym np zasnal u niego w domu przypadkiem, to ma religijny obowiazek zabicia mnie jako niewiernego. Hm, zatem skoro on jako wierzacy ma taki obowiazek, tzn ze wszyscy maja zabijac za wiare. Coz wiec dziwnego ze tamci zakatowali chrzescijanina? Z ich punktu widzenia to perspektywa kilkudziesieciu dziewic w raju. I tu nalezy generalizowac. W naszej kulturze sie patrzy na pewne sprawy inaczej, a w ich kulturze zupelnie inaczej. Tzn ze WSZYSCY ONI (czlonkowie tamtej kultury) sa tacy sami pod wzgledem mentalnym, swiatopogladowym. Moze niektorzy mniej ortodoksyjni, ale jednak tacy sami. I nic na to nie poradzimy, a tlumaczenie ze wszedzie znajdzie sie czarna owca to bagatelizowanie zjawiska. Czarnymi owcami mozna nazwac kolesi ktorzy zakatowali polaka-pedofila, bo oni sie wylamali poza panujace u nas zasady. Tamci z Egiptu natomiast zrobili to co maja w zielonej ksiedze przykazane.
Nie jest to moze rasizm (chociaz biorac pod uwage ze wyznawcy tej religi to akurat w duzej mieze jedna rasa), nie jest to raczej niechec religijna (chociaz wynika z ich zasad wiary w duzej mierze) ale nazywajac rzeczy po imieniu, NIE JESTEM W STANIE ZAAKCEPTOWAC ANI TOLEROWAC, ich sposobu postrzegania siebie, relacji miedzyludzkich i szerokopojetego swiatopogladu. Powiem wiecej, nalezy z walczyc z czyms, co poprzez ekspansje doprowadzi kiedys nasze prapraprapra-wnuczki do tego co przezywaja obecnie kobiety 'z pod znaku polksiezyca'. Mowiaz walczyc, mam na mysli: dac otwarcie do zrozumienia dezaprobate naszej kultury wobec kultury tychze. Uprzedzajac atak dodam, ze nasza kultura nie jest napewno idealna, i patrzac co sie np w takim UK dzieje, to poszlismy za daleko w strone konsumpcyjnego-hedonizmu, co z kolei oglupia nas. A zajeci swoimi sprawami nie zwracamy uwagi na problemy jak np wyzej opisany po krotce, a jezeli juz zwracamy, do dajemy swoje przyzwolenie na to co sie dzieje. Opamietajmy sie. Omnia ad maiorem Dei gloriam!
|
|
|
Adacymru | Post #6 Ocena: 0 2009-03-12 19:39:31 (16 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2009-03-12 07:58:29, refleksja napisał(a): Nie zauważyłam żadnej wycieczki osobistej... chyba, że mam granice szerzej ustawione. Nawet nic obraźliwego catch w sumie nie napisał - było na forum wiele więcej ostrych tekstów. Pozwole sobie zauwazyc, ze to czy wypowiedz skierowana do mnie byla obrazliwa czy nie, nie jest w twojej gestii, tylko w mojej, i ja uwazam, ze wypowiedziane slowa byly bardzo obrazliwe. nie wiem skad, ty mozesz wiedziec co jest dla mnie obrazliwe? Nie istnieje takie pojecie, to tak jakby ktos powiedzial, ze jest umiarkowanym zlodziejem, umiarkowanym alkoholikiem etc etc, albo sie jest rasista, albo nie. Mozna nie lubic indywidualnych osob, ale jesli powod uprzedzenia jest w kolorze skory, narodowosci czy religii, to to sie nazywa rasizmem. "Adusiu Kochana, myślę, że powinnaś trochę wyluzować. Założę się, że nie popierasz w całości zachowań Polaków, że być może zdarzyło Ci się powiedzieć Polaczek lub kpić z tego, że przyjechali tu głównie ludzie bez wykształcenia, że dają złe świadectwo. " Nigdy w zyciu nie nazwalam nikogo "Polaczkiem" ![]() "Może więc warto przetrzeć oczka i zauważyć, że NIE WSZYSTKO jest kolorowe - tak u nas, jak i w kulturze Twojego męża. Jeśli Twój wyżej nazwany śniadek, jest inny, nie bije Cię, nie gwałci, szanuje matkę i pozostałych to dziękuj za to Bogu i szczęściu. Stawaj w jego obronie, ale nie w obronie całej narodowości. Obiektywnie Arabowie robią wiele rzeczy, których nie można popierać - może lepiej będzie zrobić "ufff.... dobrze, że mój [tu imię] taki nie jest"." Nie wiem skad pojawil sie pomysl, ze moj maz jest jak to sie wyrazono "sniadkiem"??? Nigdy nie opisalam na forum kim jest moj maz, skad pochodzi, w jakiej kulturze sie wychowal, i nie sadze, zeby ktokolwiek z wypowiadajacych sie kiedys widzial na oczy mojego meza. Gdyby nie to, ze temat o tolerancji zasluguje na powazne potraktowanie, to byloby to nawet smieszne, jak nagle moja rodzina zostala "przenarodowiona" i "przekolorowana". To, ze ktos nie popiera obrazliwych opini o ludziach innych wyznaniach, czy kolorze skory, nie znaczy, ze musi byc w zwiazku z "innowierca" czy "sniadkiem", ze przytocze niestety popularnie uzywane okreslenia. " PS. Coś jest na rzeczy, skoro o Azjatach (Chiny - nie mówię o władzach, Korea itp.) nie mówi źle, z agresją i przestrachem (bo nie robią nic kontrowersyjnego). Mówi się o nich z przymróżeniem oka, że np. szybko szyją dżinsy lub poznać ich po aparatach - i to także wynika z obserwacji " Proponuje poczytac o Triad,...... Ciekawi mnie jedna sprawa, ile osob dumnych ze swoich pogladow o nizszosci innych, jest na tyle odwaznych, ze nie chowa sie na forum, zeby dac sobie upust swoim pogladom, i potrafiloby powtorzyc prosto w oczy a nie za plecami, zza klawiatury??? Nie sadze ze wiele, bo wiekszosc stracilaby prace ze skutkiem natychmiastowym..... Generalizowanie nigdy nie pozwoli na polepszenie sytuacji, dlaczego nie mozna powiedziec, ze spotkana osoba nie przypadla komus do gustu, bo ....( byl/a nudna, obrazliwa, bez kultury osobistej czy ze wzgledy na sposob bycia, zainteresowan, etc etc etc), dlaczego musi byc podreslenie ze "wszyscy muzulmanie, czarnoskorzy, azjaci ...." to, przeciez nikt nie zna wszystkich.... czy to tak trudno popatrzyc bardziej obiektywnie na ludzi innych narodowosci, religi, ...., czy poprostu lenistwo? Sa Polacy, ktorych wielu z nas nie zaprosiloby do swojego domu, ktorzy dopuscili sie okropnych czynow, ale nikt zapewne nie chcialby byc wrzucony do tego samego worka, nikt nie chce zeby na niego patrzono przez pryzmat wypaczonych jednostek. Autor tematu podal przyklad ukamieniowania, hmm w Polsce w 2005 wydano wyrok w sprawie linczu, moze powody byly innej natury, ale jak wytlumaczyc zachowanie ludzi wychowanych w niby bardziej rozwinietym kraju w tak barbazynski sposob? [ Ostatnio edytowany przez: Adacymru 12-03-2009 19:40 ]
Ada
|
djprezes | Post #7 Ocena: 0 2009-03-12 20:47:07 (16 lat temu) |
Z nami od: 01-10-2007 Skąd: Huddersfield |
Cytat: 2009-03-12 19:39:31, Adacymru napisał(a): Generalizowanie nigdy nie pozwoli na polepszenie sytuacji, dlaczego nie mozna powiedziec, ze spotkana osoba nie przypadla komus do gustu, bo ....( byl/a nudna, obrazliwa, bez kultury osobistej czy ze wzgledy na sposob bycia, zainteresowan, etc etc etc), dlaczego musi byc podreslenie ze "wszyscy muzulmanie, czarnoskorzy, azjaci ...." to, przeciez nikt nie zna wszystkich.... czy to tak trudno popatrzyc bardziej obiektywnie na ludzi innych narodowosci, religi, ...., czy poprostu lenistwo? Dlaczego musi byc podkreslane 'wszyscy muzulmanie wyrazilem sie chyba jasno w poprzednim poscie', ktory z byl dosc obiektywny, ukazujacy racjonalne argumenty. A co do chowania sie za klawiatura... ja otwarcie mowie co mysle kto by mnie nie spytal. A jak z nimi rozmawiam na tematy religijne to szczegolnie podkreslam jej slabe punkty. Nie mierz wszystkich swoja miara.. [ Ostatnio edytowany przez: djprezes 12-03-2009 20:48 ] Omnia ad maiorem Dei gloriam!
|
moniunia | Post #8 Ocena: 0 2009-03-12 21:02:46 (16 lat temu) |
Z nami od: 16-02-2008 |
Cytat: 2009-03-12 16:36:37, vicealigator napisał(a): Cytat: 2009-03-12 15:49:14, xFish napisał(a): Co do pedofilli sie nie wypowiem ale wiem ze sa na forum osoby, dla ktorych nie jest to choroba tylko innosc (ale na razie sie do tego nie przyznaja, poczekaja jak pedofile beda walczyc o rowne prawa jak pe... znaczy homoseksualisci. Przeciez nikogo nie krzywdzil a 13-latka go kochala). Wykrakales ... Cytat: 2009-03-12 16:14:10, moniunia napisał(a): Podając ten link nie chodziło mi o pedofilię, zresztą dziewczynka spotykała się z nim dobrowolnie. Chodziło mi o to,że zabito tego faceta za to,że spotykał się z nią. No, ktory tam jest pedofilofobem ? Zaraz sie dowiecie, ze to wstyd i hanba. Ale pedofilolobia jest uleczalna [ Ostatnio edytowany przez: <i>vicealigator</i> 12-03-2009 16:40 ] Ale teraz to nie rozumiem o co Wam chodzi, ja wcale nie bronie tego faceta i nie uważam,że zrobił dobrze spotykając się z 13 latką. Nie toleruje takich zachowań i dla mnie to chore, ale wklejając link nie chciałam podkreślić pedofilii tylko to morderstwo.Zaraz zostanie mi zarzucone,że popieram pedofilię i takie tam... a wcale teak nie jest i nie o to mi chodziło.Zresztą nie ważne |
karjo1 | Post #9 Ocena: 0 2009-03-12 21:20:05 (16 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Alez to wlasnie ten urok forum. Jak wrzucisz info o "niestosownym" zachowaniu Europejczyka ( a nie daj Polaka), to popierasz zboczenia, kalasz wlasne gniazdo itp. banaly. Jedyna sluszna opcja jest opluwanie innych tylko ze wzgledu na to, ze smia miec inny kolor skory, aspiracje, poglady, zwyczaje, kulture.
Jesli sprobujesz argumentowac bezzasadnosc i bezsens takich wypowiedzi, awansujesz na ( w najlepszym wypadku) spowinowacona z "dzikusami". Co ciekawsze, jakos nawet admin - pod pozorem swobodnej dyskusji- nie zauwaza podzegania do niecheci rasowej, tej oslawionej dyskryminacji (eufeminstycznie to nazywajac). |
Adacymru | Post #10 Ocena: 0 2009-03-12 21:24:23 (16 lat temu) |
Konto usunięte |
Djprezes, moja odpowiedz nie nawiazywala akurat do twojego postu.
A co do twojego postu: To, ze ktos wyczytal w "swojej" ksiedze, ze niewierny zasnal u niego w domu przypadkiem, to ma religijny obowiazek zabicia mnie jako niewiernego, dla mnie jest raczej usprawiedliwianiem pewnych zachowan. To jest tylko interpretacja przez ta/te osoby, albo nawet manipulacja przekazan dla wlasnego uzytku. Nie wiem jak mozesz powiedziec, ze doslownie wszyscy sa tacy sami, jesli nawet sam dopuszczasz, ze sa mniej i bardziej ortodoksyjni; albo sa tacy sami, albo sie czyms moga roznic?
Ada
|