MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Tolerancja

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

Str 2 z 9

temat zamknięty | nowy temat | Regulamin

stokesay

Post #1 Ocena: 0

2009-03-12 00:56:12 (16 lat temu)

stokesay

Mężczyzna

Z nami od: 30-05-2007

A na PW nie mozna ? Toczycie swoja mala wojenke na publicznym forum! Troche rozwagi - jestescie przeciez doroslymi osobami!
Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

Adacymru

Post #2 Ocena: 0

2009-03-12 01:00:53 (16 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Takie osobieste wycieczki na pw zakonczyly by sie natychmiastowa czarna lista dla autora. Obrazliwe uwagi pojawily sie na publicznym forum, i sadze, ze sprostowanie/obrona rowniez maja prawo pojawic sie na tym samym forum.

Z mojej strony dyskusja z autorem zakonczona
Ada

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

refleksja

Post #3 Ocena: 0

2009-03-12 07:58:29 (16 lat temu)

refleksja

Kobieta

Z nami od: 13-09-2008

Nie zauważyłam żadnej wycieczki osobistej... chyba, że mam granice szerzej ustawione.
Nawet nic obraźliwego catch w sumie nie napisał - było na forum wiele więcej ostrych tekstów. Ba! Wydaje mi się, że wiele osób podziela zdanie założyciela wątku, co prawdopodobnie nie wynika z braku wrodzonej antypatii czy rasizmu <przywiezionego z Polski>, ale z OBSERWACJI i wiązania faktów.

Osobiście, doszłam ostatnio do wniosku, że łatwo było mi nie być rasistą w Polsce, gdzie kraj jest w zasadzie jednolity etnicznie, niż tutaj, gdzie mamy do czynia ze środowiskiem wielokulturowym na wielką skalę. Oczywiście, moje słowa są GENERALIZACJĄ i absolutnie nie wątpię w porządnuch ludzi w innym odcieniu.

Adusiu Kochana, myślę, że powinnaś trochę wyluzować. Założę się, że nie popierasz w całości zachowań Polaków, że być może zdarzyło Ci się powiedzieć Polaczek lub kpić z tego, że przyjechali tu głównie ludzie bez wykształcenia, że dają złe świadectwo. Może więc warto przetrzeć oczka i zauważyć, że NIE WSZYSTKO jest kolorowe - tak u nas, jak i w kulturze Twojego męża. Jeśli Twój wyżej nazwany śniadek, jest inny, nie bije Cię, nie gwałci, szanuje matkę i pozostałych to dziękuj za to Bogu i szczęściu. Stawaj w jego obronie, ale nie w obronie całej narodowości. Obiektywnie Arabowie robią wiele rzeczy, których nie można popierać - może lepiej będzie zrobić "ufff.... dobrze, że mój [tu imię] taki nie jest".

Pozdrawiam

PS. Coś jest na rzeczy, skoro o Azjatach (Chiny - nie mówię o władzach, Korea itp.) nie mówi źle, z agresją i przestrachem (bo nie robią nic kontrowersyjnego). Mówi się o nich z przymróżeniem oka, że np. szybko szyją dżinsy lub poznać ich po aparatach - i to także wynika z obserwacji!!

[ Ostatnio edytowany przez: refleksja 14-03-2009 16:35 ]

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

krakn

Post #4 Ocena: 0

2009-03-12 08:19:15 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Ada, nie wiem dlaczego ten atak, przedstawiono fakt i pytanie logiczne jaka była by reakcja.
hm, skoro żart w gazecie europejskiej wywołuje święta wojnę a autor musi się ukrywać, rozumiesz?

polscy ekstremiści z młodzieży wszech idiotycznej razem z oszołomami od rodzin, używają najwyżej jajek.

Ada jak być może wiesz bo pisałem o tym wiele razy na forum, spędziłem wiele lat w afryce w tym Egipcie, byłem z nim bardzo mocno związany i wiele spraw dotknęło mnie osobiście, ale nie będę tego roztrząsał na forum.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #5 Ocena: 0

2009-03-12 08:21:03 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Post #6 Ocena: 0

2009-03-12 09:25:58 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Post #7 Ocena: 0

2009-03-12 09:45:13 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

refleksja

Post #8 Ocena: 0

2009-03-12 10:20:04 (16 lat temu)

refleksja

Kobieta

Z nami od: 13-09-2008

Cytat:

2009-03-12 09:45:13, severance napisał(a):

Nie bardzo rozumiem Catch po co w ogole zamiesciles ten temat ?
Do grupy przewrazliwionych i "nadtorelancyjnych" i tak nie dociera sedno problemu, wiec po co to ciagle walkowac ?

pozdrawiam

Może po to aby poprowokować? Ja tam lubię takie prowokacje - jak się ludzie później ściskają, żeby udowodnić swoje racje, w które mało kto wierzy:)

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

jarek_jan

Post #9 Ocena: 0

2009-03-12 10:22:17 (16 lat temu)

jarek_jan

Mężczyzna

Z nami od: 11-03-2009

Tolerancja to sprawa jak najbardziej sluszna i nikt chyba tego nie podwaza. To co denerwuje niektorych z nas Polakow, to calkowity brak symetrii. W kazdej szkole muzulmanie moga nosic swoje szaty natomiast zalozenie krzyzyka ktory jest widoczny moze sie skonczyc wyrzuceniem z pracy. Za obrazliwy artykul o muzulmanach ktos by zaplacil milionowe odszkodowanie i nazwany bylby rasista, natomiast obrazliwe teksty o Polakach uchodza plazem. Wreszcie obrazanie katolikow w Izraelu jest bezkarne, natomiast obrazenie Izraelczyka to Antysemityzm mimo ze to oni okupuja Palestyne. Przyklady mozna mnozyc i ten brak rownowagi jest na codzien. Ja jeszcze tylko dodam, ze w ramach tzw poprawnosci politycznej nie mozna mowic o tym, ze duza czesc pogladow Islamu jest bardzo zacofana i szkodzaca kobieta, zwlaszcza po slubie. Jesli u nas facet nie szanuje kobiety to jest to dran (wiec moze dla odmiany powinnismy go nazwac ortodoksyjnym katolikiem), jesli tam nie szanuje to mowi, ze tak pisze Koran. Ja naprawde mam duzy szacunek do wszystkich religii, ale klaskanie, albo przymykanie oka na to co sie dzieje powoduje, ze zle zwyczaje nie zostana wykorzenione z tradycji. Dobrze, ze my mielismy Sobor i reformacje, ale i tak duzo do zrobienia :-)

Pozdrawiam Bialych, Sniadych i Bardziej Sniadych
Jarek

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

andyopole

Post #10 Ocena: 0

2009-03-12 10:26:46 (16 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Cytat:

2009-03-12 07:58:29, refleksja napisał(a):
Osobiście, doszłam ostatnio do wniosku, że łatwo było mi nie być rasistą w Polsce, gdzie kraj jest w zasadzie jednolity etnicznie, niż tutaj, gdzie na każdym kroku mijają mnie rozlaźli i śmierdzący Murzyni, Hindusi, Pakistańczycy itp.

Otoz. W anglii mieszkalem w miejscu gdzie jakiegos "kolorowego" mozna bylo spotkac raz na tydzien. Wrocilem do kraju i w mojej podopolskiej wsi niemal codziennie spotykam Hindusow jak zasuwaja gdzies do pracy. Gdy sie dowiem sie co oni tu robia to Wam powiem. Wlasnie dzieci mi podpowiadaja ze co niedziela widza ich w naszym kosciele. Swiat sie konczy!!! :-D;-):-P

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Strona 2 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,