MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wigilia - suszone grzyby .. i nie tylko :-)

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 8 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

Str 8 z 13

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Adacymru

Post #1 Ocena: 0

2015-12-11 10:38:07 (9 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Troche duzo ryby, fakt ze w roznych wydaniach, ale u nas rybnych potraw jest dwie moze. Co kraj to obyczaj zapewne.

Barszcz z uszkami, pierogi z kapusta, grzybami, kasza ze sliwkami... to co z wigilijnych dan lubie (moze dlatego ze pierogi nie naleza do moich popisowych dan, wiec jak ktos zrobi to tym bardziej smakuja).
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

lamargo

Post #2 Ocena: 0

2015-12-11 10:43:43 (9 lat temu)

lamargo

Posty: 226

Kobieta

Z nami od: 12-06-2013

Skąd: Bath

no wlasnie sie zastanawiam czy nie wymienic jednej z rybnych potraw na jakas pieczen...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

SweetLiar

Post #3 Ocena: 0

2015-12-11 11:13:19 (9 lat temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Z tego co ja zauważyłam to Anglicy raczej nie przepadają za rybą w galarecie.
W niektórych częściach Polski robi się też "gołąbki wigilijne" tylko zamiast mięsa są grzyby, warzywa i ryż oczywiście albo kasza gryczana.
U nas się jeszcze robi tzw bigos wigilijny czyli kapusta kiszona i grzyby, taki bigos tylko bez mięsa, ale chyba kapusta z grochem wystarczy.




Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

lamargo

Post #4 Ocena: 0

2015-12-11 11:21:17 (9 lat temu)

lamargo

Posty: 226

Kobieta

Z nami od: 12-06-2013

Skąd: Bath

widzialam wlasnie przepis na kapuste z grzybami i myslalam nad tym ale za duzo tej kapusty wszedzie :D podejrzewam ze za zupa sledziowa (zimna zupa + gorace ziemniaczki) tez nie beda szalec ale to jest zupa ktora u mnie w domu zawsze "otwierala" wigilie :) musi byc!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

nemesis83

Post #5 Ocena: 0

2015-12-11 13:06:57 (9 lat temu)

nemesis83

Posty: 10934

Kobieta

Z nami od: 21-01-2011

Skąd: Dorset

U mnie w domu kolejna potrawa to gotowana fasola Jas, polana maslem z bulka tarta. Fasole trzeba namoczyc przez noc i potem ugotowwac do miekkosci, z czerwonym barszczem tez smakuje dobrze.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

predatorstopa

Post #6 Ocena: 0

2015-12-11 19:21:18 (9 lat temu)

predatorstopa

Posty: 552

Kobieta

Z nami od: 05-03-2013

Skąd: leicester

Lamargo poproszę przepisy na zupę śledziowa :-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #7 Ocena: 0

2015-12-11 21:27:57 (9 lat temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Cytat:

2015-12-11 11:21:17, lamargo napisał(a):
widzialam wlasnie przepis na kapuste z grzybami i myslalam nad tym ale za duzo tej kapusty wszedzie :D

Niby tak, ale w kapuście z grochem główne skrzypce gra groch, a ta z grzybami smakuje tak samo jak farsz wigilijny do uszek lub pierogów. Moja mama zresztą gotuje taki "bigos" i część mieli na farsz, a reszta idzie na stół.
Jeśli nie robisz ani uszek ani pierogów to nie będzie tej kapusty za dużo :-)
Poza tym takich dodatków jak wyżej zrobiłabym niezbyt duża ilość, raczej postaw na różne rodzaje ryb, a do ryb goście sobie przy okazji popróbują nowych rzeczy, napewno z tymi dodatkami nie da się trafić na 100% w gusta wszystkich, dlatego bezpieczniej chyba zrobić po trochu kilku rzeczy.


Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #8 Ocena: 0

2015-12-11 22:05:01 (9 lat temu)

karjo1

Posty: 21225

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Uszka tylko i wylacznie z nadzieniem grzybowym, do pierogow i ryby smazonej sos grzybowy.
Wszelkie pieczenie, miesa odpadaja na Wigilie, ma byc 'postna' ;).

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kasiachery

Post #9 Ocena: 0

2015-12-12 09:38:46 (9 lat temu)

kasiachery

Posty: 1528

Kobieta

Z nami od: 17-06-2013

Skąd: wypizdowek

a ja jestem wygodna w tym roku i zamowilam katering, przywioza mi uszka, kapuste z grochem i pierogi. ja tylko bigos zrobie i ze 2 ciasta :P co polcecie do ryby smazonej? ziemniaki czy cos innego? czy poprostu sama rybe z dodatkiem kapusty z grochem na talerzu? u mnie w domu rodzinnym mamy dania jakie robilo sie 400 lat temu :P jaies kasze ze sliwkami, kasze z grochem, kluski z makiem i nawet nie wiem co tam jeszcze wiec chcialabym zrobic swoja rodzinna tradycje :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

KropkaIT

Post #10 Ocena: 0

2015-12-12 13:39:30 (9 lat temu)

KropkaIT

Posty: 7

Kobieta

Z nami od: 11-11-2014

Skąd: Glasgow

Cytat:

2015-12-11 10:14:07, lamargo napisał(a):
Odświeżam temat :)

... jedna z zaproszonych osób nie może jeść glutenu więc musi być wystarczająco wiele potraw bez mąki i tego co gluten zawiera.




Też jestem "bezglutenowcem", ale u mnie Wigilia musi być w 100% tradycyjna. Są więc i uszka z grzybami i 3 rodzaje pierogów (a co!). Mam świetny, dopracowany do perfekcji przepis na ciasto z mąki gryczanej, jeżeli chcesz mogę Ci go podać (można zrobić wcześniej i zamrozić). Co do panierki to możesz przecież znaleźć w sklepach panierkę bezglutenową lub wykonać sama z mąki kukurydzianej (taka grubiej zmielona). Ja jestem na wyspach stosunkowo od niedawna, więc mam jeszcze zapasy z Europy, w tym oczywiście suszonych grzybów (chociaż przyznam szczerze, w Szkocji trochę grzybów nazbierałam i ususzyłam) :-]

[ Ostatnio edytowany przez: KropkaIT 12-12-2015 13:40 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 8 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,