Barszcz z uszkami, pierogi z kapusta, grzybami, kasza ze sliwkami... to co z wigilijnych dan lubie (moze dlatego ze pierogi nie naleza do moich popisowych dan, wiec jak ktos zrobi to tym bardziej smakuja).
Str 8 z 13 |
|
---|---|
Adacymru | Post #1 Ocena: 0 2015-12-11 10:38:07 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Troche duzo ryby, fakt ze w roznych wydaniach, ale u nas rybnych potraw jest dwie moze. Co kraj to obyczaj zapewne.
Barszcz z uszkami, pierogi z kapusta, grzybami, kasza ze sliwkami... to co z wigilijnych dan lubie (moze dlatego ze pierogi nie naleza do moich popisowych dan, wiec jak ktos zrobi to tym bardziej smakuja).
Ada
|
lamargo | Post #2 Ocena: 0 2015-12-11 10:43:43 (9 lat temu) |
Z nami od: 12-06-2013 Skąd: Bath |
no wlasnie sie zastanawiam czy nie wymienic jednej z rybnych potraw na jakas pieczen...
|
SweetLiar | Post #3 Ocena: 0 2015-12-11 11:13:19 (9 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Z tego co ja zauważyłam to Anglicy raczej nie przepadają za rybą w galarecie.
W niektórych częściach Polski robi się też "gołąbki wigilijne" tylko zamiast mięsa są grzyby, warzywa i ryż oczywiście albo kasza gryczana. U nas się jeszcze robi tzw bigos wigilijny czyli kapusta kiszona i grzyby, taki bigos tylko bez mięsa, ale chyba kapusta z grochem wystarczy. Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
lamargo | Post #4 Ocena: 0 2015-12-11 11:21:17 (9 lat temu) |
Z nami od: 12-06-2013 Skąd: Bath |
widzialam wlasnie przepis na kapuste z grzybami i myslalam nad tym ale za duzo tej kapusty wszedzie :D podejrzewam ze za zupa sledziowa (zimna zupa + gorace ziemniaczki) tez nie beda szalec ale to jest zupa ktora u mnie w domu zawsze "otwierala" wigilie
![]() |
nemesis83 | Post #5 Ocena: 0 2015-12-11 13:06:57 (9 lat temu) |
Z nami od: 21-01-2011 Skąd: Dorset |
U mnie w domu kolejna potrawa to gotowana fasola Jas, polana maslem z bulka tarta. Fasole trzeba namoczyc przez noc i potem ugotowwac do miekkosci, z czerwonym barszczem tez smakuje dobrze.
|
|
|
predatorstopa | Post #6 Ocena: 0 2015-12-11 19:21:18 (9 lat temu) |
Z nami od: 05-03-2013 Skąd: leicester |
Lamargo poproszę przepisy na zupę śledziowa
![]() |
SweetLiar | Post #7 Ocena: 0 2015-12-11 21:27:57 (9 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat: 2015-12-11 11:21:17, lamargo napisał(a): widzialam wlasnie przepis na kapuste z grzybami i myslalam nad tym ale za duzo tej kapusty wszedzie :D Niby tak, ale w kapuście z grochem główne skrzypce gra groch, a ta z grzybami smakuje tak samo jak farsz wigilijny do uszek lub pierogów. Moja mama zresztą gotuje taki "bigos" i część mieli na farsz, a reszta idzie na stół. Jeśli nie robisz ani uszek ani pierogów to nie będzie tej kapusty za dużo ![]() Poza tym takich dodatków jak wyżej zrobiłabym niezbyt duża ilość, raczej postaw na różne rodzaje ryb, a do ryb goście sobie przy okazji popróbują nowych rzeczy, napewno z tymi dodatkami nie da się trafić na 100% w gusta wszystkich, dlatego bezpieczniej chyba zrobić po trochu kilku rzeczy. Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
karjo1 | Post #8 Ocena: 0 2015-12-11 22:05:01 (9 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Uszka tylko i wylacznie z nadzieniem grzybowym, do pierogow i ryby smazonej sos grzybowy.
Wszelkie pieczenie, miesa odpadaja na Wigilie, ma byc 'postna' ![]() |
kasiachery | Post #9 Ocena: 0 2015-12-12 09:38:46 (9 lat temu) |
Z nami od: 17-06-2013 Skąd: wypizdowek |
a ja jestem wygodna w tym roku i zamowilam katering, przywioza mi uszka, kapuste z grochem i pierogi. ja tylko bigos zrobie i ze 2 ciasta
![]() ![]() ![]() |
KropkaIT | Post #10 Ocena: 0 2015-12-12 13:39:30 (9 lat temu) |
Z nami od: 11-11-2014 Skąd: Glasgow |
Cytat: 2015-12-11 10:14:07, lamargo napisał(a): Odświeżam temat ![]() ... jedna z zaproszonych osób nie może jeść glutenu więc musi być wystarczająco wiele potraw bez mąki i tego co gluten zawiera. Też jestem "bezglutenowcem", ale u mnie Wigilia musi być w 100% tradycyjna. Są więc i uszka z grzybami i 3 rodzaje pierogów (a co!). Mam świetny, dopracowany do perfekcji przepis na ciasto z mąki gryczanej, jeżeli chcesz mogę Ci go podać (można zrobić wcześniej i zamrozić). Co do panierki to możesz przecież znaleźć w sklepach panierkę bezglutenową lub wykonać sama z mąki kukurydzianej (taka grubiej zmielona). Ja jestem na wyspach stosunkowo od niedawna, więc mam jeszcze zapasy z Europy, w tym oczywiście suszonych grzybów (chociaż przyznam szczerze, w Szkocji trochę grzybów nazbierałam i ususzyłam) ![]() [ Ostatnio edytowany przez: KropkaIT 12-12-2015 13:40 ] |