Str 7 z 13 |
|
---|---|
avista | Post #1 Ocena: 0 2008-12-14 23:05:35 (16 lat temu) |
Z nami od: 14-12-2008 Skąd: walia |
Ja na wigilie przygotowuje zupe rybna, karpia smazonego z salatka z selera,pierogi z grzybami,sledzika w oleju,kapusty z grzybami,rybki po grecku,kompot z suszonych owocow,makielki.Razem 12 potraw.Jesli ktos chcialby skorzystac z moich prepisow to bardzo prosze.
pozdrawiam les. |
remigiusz2002 | Post #2 Ocena: 0 2008-12-14 23:06:06 (16 lat temu) |
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: leicester |
zapraszam wszystkich do LEICESTER mamy tu super delikatesy polskie i na swieta mozna wszystko dostac lacznie ze swierzym karpiem polskie wedliny 2 razy w tygodniu jest dostawa jak w polsce a i ceny sa przystepne sam sie tam z rodzina zaopatruje
![]() |
Post #3 Ocena: 0 2008-12-15 16:12:11 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Ewa19 | Post #4 Ocena: 0 2008-12-15 16:17:00 (16 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Londyn |
Cytat: 2008-12-15 16:12:11, asia12112 napisał(a): Anielka, oto przepis na "sos po zydowsku do ryby" W rondlu udusic cebule pokrojona w pol talarki na maselku. Gdy juz bedzie uduszona podlac troszke rosole (tak niecale pol szklanki) wlac kwasna smietane, posolic, popieprzyc i zagescic troszke maka. Gdy zacznie pyrczec wylaczyc i wlozyc do tego rybe. Palce lizac. Ja czasami robie ten sos do filetow rybnych. Tak po kryjomu bo rodzina uwaza ze niszcze tradycje. Jak wigilijny to wigilijny sos. ![]() Ja nie zamawialam ale skorzystam ![]() Dzieki ![]() pozdrawiam ![]() |
Post #5 Ocena: 0 2008-12-15 16:18:42 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
anielka | Post #6 Ocena: 0 2008-12-15 16:24:58 (16 lat temu) |
Z nami od: 13-08-2007 Skąd: Londyn/Hanwell |
Dziekuje bardzo.
Zrobie napewno i napisze po swietach jak smakowal ![]() |
anielka | Post #7 Ocena: 0 2008-12-27 11:20:37 (16 lat temu) |
Z nami od: 13-08-2007 Skąd: Londyn/Hanwell |
Cytat: 2008-12-15 16:12:11, asia12112 napisał(a): Anielka, oto przepis na "sos po zydowsku do ryby" W rondlu udusic cebule pokrojona w pol talarki na maselku. Gdy juz bedzie uduszona podlac troszke rosole (tak niecale pol szklanki) wlac kwasna smietane, posolic, popieprzyc i zagescic troszke maka. Gdy zacznie pyrczec wylaczyc i wlozyc do tego rybe. Palce lizac. Ja czasami robie ten sos do filetow rybnych. Tak po kryjomu bo rodzina uwaza ze niszcze tradycje. Jak wigilijny to wigilijny sos. ![]() Witam po swietach. No wiec sosik zrobilam. Ugotowalam go jednak troche wiecej i podzielilam na dwie czesci.Jedna zostawilam taka jak podalas w przepisie a do drugiej dodalam na sam koniec garsc malych lisci szpinaku pomieszalam pare razy i wylaczylam.Smak pozostal wlasciwie ten sam tylko kolorystyka sie zmienila. Jeden i drugi palce lizac. A do karpia jak zalazl. |
Adacymru | Post #8 Ocena: 0 2014-12-10 18:03:27 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Odnowie, chyba pora...
Ada
|
Post #9 Ocena: 0 2014-12-10 18:45:29 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
lamargo | Post #10 Ocena: 0 2015-12-11 10:14:07 (9 lat temu) |
Z nami od: 12-06-2013 Skąd: Bath |
Odświeżam temat
![]() To moja pierwsza Wigilia z dala od domu rodzinnego wiec tez duże wyzwanie. Do tej pory mama wszystkim rzadzila, ja tylko wykonywalam polecenia ![]() Wyzwanie tym wieksze, że oprócz mnie i męża będą znajomi Brytole, chciałabym więc pokazać im nasze tradycje jak najlepiej. Kolejny problem to taki, że jedna z zaproszonych osób nie może jeść glutenu więc musi być wystarczająco wiele potraw bez mąki i tego co gluten zawiera. To co wymyśliłam do tej pory: 1. Barszcz czerwony + paszteciki z kapustą i grzybami (paszteciki w wersji glutenowej i bezglutenowej) 2. Karp w białym winie (u mnie w domu zawsze był smażony, ale panierka to gluten, więc wynalazlam inny przepis gdzie karp leżakuje kilka godzin w bialym winie a następnie jest obsmażany i duszony, brzmi apetycznie, mam nadzieje ze taki też będzie) 3. Ryba po grecku (podawać na ciepło czy na zimno, jak radzicie?) 4. śledzie pod pierzynką 5. śledzie w musztardzie (przepis od kolezanki, podobno oblędne a wygrywają tym, że robi się je tydzien wczesniej, wiec nie zostają na ostatnią chwilę) 6. śledzie w smietanie (musze zrobic bo jak nie to bedzie rozwod) 7. losoś w galarecie 8. kompot z suszu 9. kapusta z grochem 10. zupa śledziowa 11. chlebek 12. ciasta (sernik, makowiec, piernik/pierniczki) o czymś zapomnialam? wydaje mi sie ze mam bardzo malo dodatkow, w sumie tylko kapusta z grochem, powinnam zrobic jakies surowki? jak myslicie? czy ryba w galarecie moze byc zrobiona kilka dni wczesniej czy maksymalnie 1 dzien? o jakich tradycjach pamietac zeby pokazac gosciom jak najwiecej polskich obyczajow? - dodatkowe nakrycie - siano pod obrusem (utne jutro troche trawy przed domem, powinna sie ususzyc do wigilii ![]() - oplatek - co jeszcze?? przeraza mnie to ale wole gotowac niz sprzatac, tym zajmie sie malzonek :D |