MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wigilia - suszone grzyby .. i nie tylko :-)

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 6 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

Str 6 z 13

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Kasia_

Post #1 Ocena: 0

2008-12-14 01:11:30 (16 lat temu)

Kasia_

Kobieta

Z nami od: 22-06-2008

Cytat:

2008-12-14 00:05:27, Ewa19 napisał(a):
To moze ja podziele sie spostrzezeniami na temat bigosu :-))

Kapusta kiszona, troche slodkiej. Gotuje w wodzie z rosolkami grzybowymi, do tego suszone grzyby, sliwki, mieso wczesniej podsmazone.
Bardzo rozne rodzaje miesa, w miare mozliwosci jakie tylko masz pod reka. Ja dodaje nawet tutejszy wedzony bekon, pokrojony w kosteczke.
Oczywiscie rowniez kielbasa, mozna dostac polska w tesco.
Z przypraw- jalowiec rozgnieciony, pieprz, i nie pamietam ;-))

Gotuje, az wszystko bedzie mieciutkie.
W Polsce pozniej stawialam na balkonie i zamrazal sie, a teraz zamrazam w lodowce ;-))

Moze cos zapomnialam, bede uzupelniac :-))

A jak Wasze bigosy :-))

:-D:-D

Ja robie tylko z kiszonej kapusty, reszta jw... bez boczku, za to zeberka i wolowina obowiazkowo... kosci po ugotowaniu oczwiscie wyciagam.
Polecam tez przyprawe do bigosu, bodajze kamisa...rewelka, oczywiscie trzeba dodac ziele angielskie i liscie laurowe oraz pieprz... ale przyprawa jak dla mnie bynajmniej sie sprawdza... nic dodac nic ujac... i jest do kupienia przypuszczam w kazdym polskim sklepie, a moze i nawet tesco..
Pozdrawiam, i zycze udanych potraw :-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Ewa19

Post #2 Ocena: 0

2008-12-14 10:45:52 (16 lat temu)

Ewa19

Kobieta

Z nami od: 30-05-2007

Zeberka tez u mnie sa :-)

Wlasnie dzis juz zaczynam gotowanie bigosiku :-))

Polecam kapuste kiszona z Krakusa w sloikach, kupowalam w tesco.Lepsza niz z Dantona ;-))

Mam nadzieje, ze nie bedzie to wyciete za reklame ;-) ;-)

pozdrowionka :-))):-D

Do góry stronyOffline

Ewa19

Post #3 Ocena: 0

2008-12-14 10:46:55 (16 lat temu)

Ewa19

Kobieta

Z nami od: 30-05-2007

Cytat:

2008-12-14 01:11:30, Kasia_ napisał(a):
Cytat:

2008-12-14 00:05:27, Ewa19 napisał(a):
To moze ja podziele sie spostrzezeniami na temat bigosu :-))

Kapusta kiszona, troche slodkiej. Gotuje w wodzie z rosolkami grzybowymi, do tego suszone grzyby, sliwki, mieso wczesniej podsmazone.
Bardzo rozne rodzaje miesa, w miare mozliwosci jakie tylko masz pod reka. Ja dodaje nawet tutejszy wedzony bekon, pokrojony w kosteczke.
Oczywiscie rowniez kielbasa, mozna dostac polska w tesco.
Z przypraw- jalowiec rozgnieciony, pieprz, i nie pamietam ;-))

Gotuje, az wszystko bedzie mieciutkie.
W Polsce pozniej stawialam na balkonie i zamrazal sie, a teraz zamrazam w lodowce ;-))

Moze cos zapomnialam, bede uzupelniac :-))

A jak Wasze bigosy :-))

:-D:-D

Ja robie tylko z kiszonej kapusty, reszta jw... bez boczku, za to zeberka i wolowina obowiazkowo... kosci po ugotowaniu oczwiscie wyciagam.
Polecam tez przyprawe do bigosu, bodajze kamisa...rewelka, oczywiscie trzeba dodac ziele angielskie i liscie laurowe oraz pieprz... ale przyprawa jak dla mnie bynajmniej sie sprawdza... nic dodac nic ujac... i jest do kupienia przypuszczam w kazdym polskim sklepie, a moze i nawet tesco..
Pozdrawiam, i zycze udanych potraw :-)

Dzieki za przypomnienie o przyprawie :-) Mam w szafce :-))

pozdrowionka :-))

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #4 Ocena: 0

2008-12-14 12:54:03 (16 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Dorzuce pomysl na inna kutie. Zamiast pszenicy dajemy namoczone w mleku platki kukurydziane, snadaniowe, jakos smaczniejsza wychodzi.

Do góry stronyOffline

justin1976

Post #5 Ocena: 0

2008-12-14 14:42:12 (16 lat temu)

justin1976

Kobieta

Z nami od: 05-06-2007

U mnie na wigilję oprócz barszczyku z uszkami, rybki gotowanej i smażonej, rosołu z ryby, kapusty z grzybami, kompotu z suszu, makówek (to już na słodko), pierniczków domowej roboty (pycha), robi się jeszcze siemieniotkę. Jest to zupa znana kiedys na sląsku. Teraz niestety mało kto ją robi, bo jest bardzo pracochłonna. W zasadzie gotuje się ją przez dwa dni, ale warto. Niestety produkty musze sprowadzac sobie z Polski.

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

malka85

Post #6 Ocena: 0

2008-12-14 18:02:46 (16 lat temu)

malka85

Kobieta

Z nami od: 09-02-2008

a moze napiszesz dokladniej co to za zupa!!!jestem bardzo ciekawa

Do góry stronyOffline

malke

Post #7 Ocena: 0

2008-12-14 18:27:44 (16 lat temu)

malke

Kobieta

Z nami od: 26-06-2007

Cytat:

2008-12-14 18:02:46, malka85 napisał(a):
a moze napiszesz dokladniej co to za zupa!!!jestem bardzo ciekawa

Malka Ty chyba jestes z okolic Nottingham.Gdzie kupujesz karpia jesli można wiedzieć?

Do góry stronyOffline

justin1976

Post #8 Ocena: 0

2008-12-14 21:20:05 (16 lat temu)

justin1976

Kobieta

Z nami od: 05-06-2007

Siemieniotka jest to zupa z konopi. Do garnka wsypujemy konopie, zalewamy je wodą i gotujemy. Kilka razy trzeba odlac wodę, bo inaczej zupa będzie gorzka. Potem trzeba wycisnąć mleczko z pękających ziaren konopia. Zagęszamy to wszystko smietaną i kaszą jagladą, dodajemy jeszcze zasmażkę i jemy. Taka zupa krem. To w malutkim skrócie. Najgorsze jest to wyciskanie mleczka. Pamiętam jak mój dziadek wyciskał je za pomocą zwykłego, drewnianego tłuczka. My dzisiaj idziemy na łatwiznę i wrzucamy wszytko do robota kuchennego, mielimy, a potem filtrujemy przez drobne sito i gazę (żeby łusek nie było). Polewamy jesze odrobiną gorącej wody, żeby jak najwięcej mleczka wydobyć.
Nie wyobrazam sobie Wigilii bez tej zupy...

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

malka85

Post #9 Ocena: 0

2008-12-14 21:28:28 (16 lat temu)

malka85

Kobieta

Z nami od: 09-02-2008

Cytat:

2008-12-14 21:20:05, justin1976 napisał(a):
Siemieniotka jest to zupa z konopi. Do garnka wsypujemy konopie, zalewamy je wodą i gotujemy. Kilka razy trzeba odlac wodę, bo inaczej zupa będzie gorzka. Potem trzeba wycisnąć mleczko z pękających ziaren konopia. Zagęszamy to wszystko smietaną i kaszą jagladą, dodajemy jeszcze zasmażkę i jemy. Taka zupa krem. To w malutkim skrócie. Najgorsze jest to wyciskanie mleczka. Pamiętam jak mój dziadek wyciskał je za pomocą zwykłego, drewnianego tłuczka. My dzisiaj idziemy na łatwiznę i wrzucamy wszytko do robota kuchennego, mielimy, a potem filtrujemy przez drobne sito i gazę (żeby łusek nie było). Polewamy jesze odrobiną gorącej wody, żeby jak najwięcej mleczka wydobyć.
Nie wyobrazam sobie Wigilii bez tej zupy...

oj no ciekawe ale ja nawet nie wiem co to ta konopia:]
ale brzmi to wszystko ciekawie

do malke-jestem z nottingham i juz pisalam w poscie na temat karpia:)ja w srode ide go odebrac do victori!mam nadzieje ze bedzie ok!!!

Do góry stronyOffline

Kasia_

Post #10 Ocena: 0

2008-12-14 22:53:42 (16 lat temu)

Kasia_

Kobieta

Z nami od: 22-06-2008

Czy ma ktos z was sprawdzony przeps na rybe w galarecie?
Teoretycznie wiem co i jak, ale nie pamietam jak otrzymac czysta i klarowna galarete...
Niestety to moje pierwsze Swieta, ktore musze przygotowac samodzielnie :-)
dzieki za rade

Do góry stronyOffline

Strona 6 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,