Str 6 z 13 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Kasia_ |
Post #1 Ocena: 0 2008-12-14 01:11:30 (16 lat temu) |
Z nami od: 22-06-2008 |
Cytat:
2008-12-14 00:05:27, Ewa19 napisał(a):
To moze ja podziele sie spostrzezeniami na temat bigosu  )
Kapusta kiszona, troche slodkiej. Gotuje w wodzie z rosolkami grzybowymi, do tego suszone grzyby, sliwki, mieso wczesniej podsmazone.
Bardzo rozne rodzaje miesa, w miare mozliwosci jakie tylko masz pod reka. Ja dodaje nawet tutejszy wedzony bekon, pokrojony w kosteczke.
Oczywiscie rowniez kielbasa, mozna dostac polska w tesco.
Z przypraw- jalowiec rozgnieciony, pieprz, i nie pamietam  )
Gotuje, az wszystko bedzie mieciutkie.
W Polsce pozniej stawialam na balkonie i zamrazal sie, a teraz zamrazam w lodowce  )
Moze cos zapomnialam, bede uzupelniac  )
A jak Wasze bigosy  )

Ja robie tylko z kiszonej kapusty, reszta jw... bez boczku, za to zeberka i wolowina obowiazkowo... kosci po ugotowaniu oczwiscie wyciagam.
Polecam tez przyprawe do bigosu, bodajze kamisa...rewelka, oczywiscie trzeba dodac ziele angielskie i liscie laurowe oraz pieprz... ale przyprawa jak dla mnie bynajmniej sie sprawdza... nic dodac nic ujac... i jest do kupienia przypuszczam w kazdym polskim sklepie, a moze i nawet tesco..
Pozdrawiam, i zycze udanych potraw
|

|
 |
|
|
Ewa19 |
Post #2 Ocena: 0 2008-12-14 10:45:52 (16 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Londyn |
Zeberka tez u mnie sa
Wlasnie dzis juz zaczynam gotowanie bigosiku  )
Polecam kapuste kiszona z Krakusa w sloikach, kupowalam w tesco.Lepsza niz z Dantona  )
Mam nadzieje, ze nie bedzie to wyciete za reklame
pozdrowionka  ))
|

|
 |
|
Ewa19 |
Post #3 Ocena: 0 2008-12-14 10:46:55 (16 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Londyn |
Cytat:
2008-12-14 01:11:30, Kasia_ napisał(a):
Cytat:
2008-12-14 00:05:27, Ewa19 napisał(a):
To moze ja podziele sie spostrzezeniami na temat bigosu  )
Kapusta kiszona, troche slodkiej. Gotuje w wodzie z rosolkami grzybowymi, do tego suszone grzyby, sliwki, mieso wczesniej podsmazone.
Bardzo rozne rodzaje miesa, w miare mozliwosci jakie tylko masz pod reka. Ja dodaje nawet tutejszy wedzony bekon, pokrojony w kosteczke.
Oczywiscie rowniez kielbasa, mozna dostac polska w tesco.
Z przypraw- jalowiec rozgnieciony, pieprz, i nie pamietam  )
Gotuje, az wszystko bedzie mieciutkie.
W Polsce pozniej stawialam na balkonie i zamrazal sie, a teraz zamrazam w lodowce  )
Moze cos zapomnialam, bede uzupelniac  )
A jak Wasze bigosy  )

Ja robie tylko z kiszonej kapusty, reszta jw... bez boczku, za to zeberka i wolowina obowiazkowo... kosci po ugotowaniu oczwiscie wyciagam.
Polecam tez przyprawe do bigosu, bodajze kamisa...rewelka, oczywiscie trzeba dodac ziele angielskie i liscie laurowe oraz pieprz... ale przyprawa jak dla mnie bynajmniej sie sprawdza... nic dodac nic ujac... i jest do kupienia przypuszczam w kazdym polskim sklepie, a moze i nawet tesco..
Pozdrawiam, i zycze udanych potraw
Dzieki za przypomnienie o przyprawie  Mam w szafce  )
pozdrowionka  )
|

|
 |
|
karjo1 |
Post #4 Ocena: 0 2008-12-14 12:54:03 (16 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Dorzuce pomysl na inna kutie. Zamiast pszenicy dajemy namoczone w mleku platki kukurydziane, snadaniowe, jakos smaczniejsza wychodzi.
|

|
 |
|
justin1976 |
Post #5 Ocena: 0 2008-12-14 14:42:12 (16 lat temu) |
Z nami od: 05-06-2007 Skąd: Londyn/Croydon |
U mnie na wigilję oprócz barszczyku z uszkami, rybki gotowanej i smażonej, rosołu z ryby, kapusty z grzybami, kompotu z suszu, makówek (to już na słodko), pierniczków domowej roboty (pycha), robi się jeszcze siemieniotkę. Jest to zupa znana kiedys na sląsku. Teraz niestety mało kto ją robi, bo jest bardzo pracochłonna. W zasadzie gotuje się ją przez dwa dni, ale warto. Niestety produkty musze sprowadzac sobie z Polski.
|

|

|
|
|
malka85 |
Post #6 Ocena: 0 2008-12-14 18:02:46 (16 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2008 |
a moze napiszesz dokladniej co to za zupa!!!jestem bardzo ciekawa
|

|
 |
|
malke |
Post #7 Ocena: 0 2008-12-14 18:27:44 (16 lat temu) |
Z nami od: 26-06-2007 Skąd: Mansfield |
Cytat:
2008-12-14 18:02:46, malka85 napisał(a):
a moze napiszesz dokladniej co to za zupa!!!jestem bardzo ciekawa
Malka Ty chyba jestes z okolic Nottingham.Gdzie kupujesz karpia jesli można wiedzieć?
|

|
 |
|
justin1976 |
Post #8 Ocena: 0 2008-12-14 21:20:05 (16 lat temu) |
Z nami od: 05-06-2007 Skąd: Londyn/Croydon |
Siemieniotka jest to zupa z konopi. Do garnka wsypujemy konopie, zalewamy je wodą i gotujemy. Kilka razy trzeba odlac wodę, bo inaczej zupa będzie gorzka. Potem trzeba wycisnąć mleczko z pękających ziaren konopia. Zagęszamy to wszystko smietaną i kaszą jagladą, dodajemy jeszcze zasmażkę i jemy. Taka zupa krem. To w malutkim skrócie. Najgorsze jest to wyciskanie mleczka. Pamiętam jak mój dziadek wyciskał je za pomocą zwykłego, drewnianego tłuczka. My dzisiaj idziemy na łatwiznę i wrzucamy wszytko do robota kuchennego, mielimy, a potem filtrujemy przez drobne sito i gazę (żeby łusek nie było). Polewamy jesze odrobiną gorącej wody, żeby jak najwięcej mleczka wydobyć.
Nie wyobrazam sobie Wigilii bez tej zupy...
|

|

|
|
malka85 |
Post #9 Ocena: 0 2008-12-14 21:28:28 (16 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2008 |
Cytat:
2008-12-14 21:20:05, justin1976 napisał(a):
Siemieniotka jest to zupa z konopi. Do garnka wsypujemy konopie, zalewamy je wodą i gotujemy. Kilka razy trzeba odlac wodę, bo inaczej zupa będzie gorzka. Potem trzeba wycisnąć mleczko z pękających ziaren konopia. Zagęszamy to wszystko smietaną i kaszą jagladą, dodajemy jeszcze zasmażkę i jemy. Taka zupa krem. To w malutkim skrócie. Najgorsze jest to wyciskanie mleczka. Pamiętam jak mój dziadek wyciskał je za pomocą zwykłego, drewnianego tłuczka. My dzisiaj idziemy na łatwiznę i wrzucamy wszytko do robota kuchennego, mielimy, a potem filtrujemy przez drobne sito i gazę (żeby łusek nie było). Polewamy jesze odrobiną gorącej wody, żeby jak najwięcej mleczka wydobyć.
Nie wyobrazam sobie Wigilii bez tej zupy...
oj no ciekawe ale ja nawet nie wiem co to ta konopia
ale brzmi to wszystko ciekawie
do malke-jestem z nottingham i juz pisalam w poscie na temat karpia  ja w srode ide go odebrac do victori!mam nadzieje ze bedzie ok!!!
|

|
 |
|
Kasia_ |
Post #10 Ocena: 0 2008-12-14 22:53:42 (16 lat temu) |
Z nami od: 22-06-2008 |
Czy ma ktos z was sprawdzony przeps na rybe w galarecie?
Teoretycznie wiem co i jak, ale nie pamietam jak otrzymac czysta i klarowna galarete...
Niestety to moje pierwsze Swieta, ktore musze przygotowac samodzielnie
dzieki za rade
|

|
 |
|