
ale jakie cudowne

pozdrawiam

Str 5 z 13 |
|
---|---|
Ewa19 | Post #1 Ocena: 0 2008-12-12 22:38:02 (16 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Londyn |
To bede miala dzis kulinarne sny
![]() ale jakie cudowne ![]() pozdrawiam ![]() |
gosian | Post #2 Ocena: 0 2008-12-12 22:39:00 (16 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Anielka u mnie makielki robi sie z makaronem+mak
![]() ![]() Ewa a co do zupy ze suszonych sliwek,to nie ma chyba nic bardziej prostego...Gotuje duza ilosc suszonych sliwek w wodzie,dodaje do smaku cukier(chociaz niekoniecznie) i to wszystko.Zupke podaje z makaronem.Lepiej smakuje przestudzona nie goráca... Sos grzybowy natomiast u mnie sie je z ziemniakami do tego kapusta z grochem i grzybkami....mniam mniam... ![]() Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
Ewa19 | Post #3 Ocena: 0 2008-12-12 22:45:31 (16 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Londyn |
Tak domyslalam sie, ale wolalam spytac
![]() Dzieki ![]() A wiesz, ciekawe jest, ze podajesz ziemnaczki. To jest dobry pomysl. U mnie nigdy nie podawano,raczej wszystko z chlebkiem. ![]() ![]() |
gosian | Post #4 Ocena: 0 2008-12-12 22:50:56 (16 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Ewa u mnie od kiedy pamietam to zawsze byly ziemniaki podawane...Kazdy poscil przez caly dzien,tylko lekkie sniadanko,wiec ziemniaki musialy byc(nie to,zebysmy byli zarlokami
![]() O rany to jeszcze ile dni zostalo do Swiát? ja juz sie nie moge doczekac ![]() ![]() Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
Ewa19 | Post #5 Ocena: 0 2008-12-12 23:01:19 (16 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Londyn |
O tak, poscilo sie caly dzien
![]() Szczegolnie moja Babcia byla nie do przskoczenia pod tym wzgledem ![]() No wlasnie, ile dni zostalo ![]() ![]() |
|
|
anielka | Post #6 Ocena: 0 2008-12-12 23:06:56 (16 lat temu) |
Z nami od: 13-08-2007 Skąd: Londyn/Hanwell |
Cytat: 2008-12-12 22:39:00, gosian napisał(a): Anielka u mnie makielki robi sie z makaronem+mak ![]() ![]() dokladny przepis poprosze!!!! [ Ostatnio edytowany przez: anielka 12-12-2008 23:09 ] |
gosian | Post #7 Ocena: 0 2008-12-12 23:19:10 (16 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Cytat: 2008-12-12 23:06:56, anielka napisał(a): Cytat: 2008-12-12 22:39:00, gosian napisał(a): Anielka u mnie makielki robi sie z makaronem+mak ![]() ![]() Do ugotowanego i zmielonego drobno maku dodaje,tluszcz,miód,powidla,jajka,cukier i orzechy.Mieszam...To wszystko.Zawsze robie tak mak na makowce i zostawiam kilka lyzek maku na makielki.Chociaz w zeszlym i w tym roku kupilam mak gotowy w puszce,tylko dodam jajka i tluszcz i beda pyszne makowce i makielki... P.s...musze dodac,ze jajka nalezy wyparzyc przed wybiciem,poniewaz mak do makielek jest konsumowany na surowo,wiec w celu unikniecia salmonelli jaja polac wrzatkiem... dokladny przepis poprosze!!!! [ Ostatnio edytowany przez: <i>anielka</i> 12-12-2008 23:09 ] Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
paposki19 | Post #8 Ocena: 0 2008-12-13 01:37:47 (16 lat temu) |
Z nami od: 19-11-2007 Skąd: SUFFOLK |
W moich stronach(swietokrzyskie)z wywaru grzybowego wyjmowalo sie susz grzybowy-z tego byl barszcz.Dodatkiem mial byc olej (koniecznie)rzepakowy 3 lyzki stolowe-do barszczu.Bez burakow(oczywiscie zaprawiany kwasem chlebowym).Barszczem burakowym popijalo sie tylko pierogi.Odsaczalo sie caly susz grzybowy.Nastepnie tzw.susz z barszczu mielilo sie i mieszzalo z gotowana kasza gryczana(250gr)-mama moja mielila w maszynce,a ja w w mixerze.Farsz jest gotowy +dodaj przyprawy!Polowe daje do kapusty z grochem,a drugie ...pol mieszam z duszona cebulka z koprem
![]() ![]() ![]() ![]() O Nadziejo...
Matka glupich Cie nazwali-ludzie glupi,ludzie mali...
|
anielka | Post #9 Ocena: 0 2008-12-13 21:48:56 (16 lat temu) |
Z nami od: 13-08-2007 Skąd: Londyn/Hanwell |
Szkoda ze temat tak szybko sie skonczyl bo mialam nadzieje na jakies smaczne, sprawdzone wigilijne przepisy.
Wiem, ze w internecie mozna znalesc tego pelno ale wole jednak te sprawdzone przez kogos. |
Ewa19 | Post #10 Ocena: 0 2008-12-14 00:05:27 (16 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Londyn |
To moze ja podziele sie spostrzezeniami na temat bigosu
![]() Kapusta kiszona, troche slodkiej. Gotuje w wodzie z rosolkami grzybowymi, do tego suszone grzyby, sliwki, mieso wczesniej podsmazone. Bardzo rozne rodzaje miesa, w miare mozliwosci jakie tylko masz pod reka. Ja dodaje nawet tutejszy wedzony bekon, pokrojony w kosteczke. Oczywiscie rowniez kielbasa, mozna dostac polska w tesco. Z przypraw- jalowiec rozgnieciony, pieprz, i nie pamietam ![]() Gotuje, az wszystko bedzie mieciutkie. W Polsce pozniej stawialam na balkonie i zamrazal sie, a teraz zamrazam w lodowce ![]() Moze cos zapomnialam, bede uzupelniac ![]() A jak Wasze bigosy ![]() ![]() ![]() |