MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wigilia - suszone grzyby .. i nie tylko :-)

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

Str 5 z 13

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Ewa19

Post #1 Ocena: 0

2008-12-12 22:38:02 (16 lat temu)

Ewa19

Posty: 96

Kobieta

Z nami od: 30-05-2007

Skąd: Londyn

To bede miala dzis kulinarne sny :-))
ale jakie cudowne :-))

pozdrawiam :-))

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosian

Post #2 Ocena: 0

2008-12-12 22:39:00 (16 lat temu)

gosian

Posty: 9919

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

Anielka u mnie makielki robi sie z makaronem+mak+bakalie...Mama zawsze robila makaron z wlasnej roboty,ale ja ide na latwizne i robie z kupnego:-]

Ewa a co do zupy ze suszonych sliwek,to nie ma chyba nic bardziej prostego...Gotuje duza ilosc suszonych sliwek w wodzie,dodaje do smaku cukier(chociaz niekoniecznie) i to wszystko.Zupke podaje z makaronem.Lepiej smakuje przestudzona nie goráca...
Sos grzybowy natomiast u mnie sie je z ziemniakami do tego kapusta z grochem i grzybkami....mniam mniam...:-]
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Ewa19

Post #3 Ocena: 0

2008-12-12 22:45:31 (16 lat temu)

Ewa19

Posty: 96

Kobieta

Z nami od: 30-05-2007

Skąd: Londyn

Tak domyslalam sie, ale wolalam spytac :-)
Dzieki ;-)

A wiesz, ciekawe jest, ze podajesz ziemnaczki.
To jest dobry pomysl.
U mnie nigdy nie podawano,raczej wszystko z chlebkiem.




:-D:-D

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosian

Post #4 Ocena: 0

2008-12-12 22:50:56 (16 lat temu)

gosian

Posty: 9919

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

Ewa u mnie od kiedy pamietam to zawsze byly ziemniaki podawane...Kazdy poscil przez caly dzien,tylko lekkie sniadanko,wiec ziemniaki musialy byc(nie to,zebysmy byli zarlokami;-)).Oczywiscie jeszcze bedzie losos,sledzie w smietanie,barszcz..

O rany to jeszcze ile dni zostalo do Swiát? ja juz sie nie moge doczekac;-):-]
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Ewa19

Post #5 Ocena: 0

2008-12-12 23:01:19 (16 lat temu)

Ewa19

Posty: 96

Kobieta

Z nami od: 30-05-2007

Skąd: Londyn

O tak, poscilo sie caly dzien :-))
Szczegolnie moja Babcia byla nie do przskoczenia pod tym wzgledem :-)))

No wlasnie, ile dni zostalo :-)) czy ja zdaze zrobic wszystko :-))

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

anielka

Post #6 Ocena: 0

2008-12-12 23:06:56 (16 lat temu)

anielka

Posty: 1113

Kobieta

Z nami od: 13-08-2007

Skąd: Londyn/Hanwell

Cytat:

2008-12-12 22:39:00, gosian napisał(a):
Anielka u mnie makielki robi sie z makaronem+mak+bakalie...Mama zawsze robila makaron z wlasnej roboty,ale ja ide na latwizne i robie z kupnego:-]



dokladny przepis poprosze!!!!

[ Ostatnio edytowany przez: anielka 12-12-2008 23:09 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

gosian

Post #7 Ocena: 0

2008-12-12 23:19:10 (16 lat temu)

gosian

Posty: 9919

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

Cytat:

2008-12-12 23:06:56, anielka napisał(a):
Cytat:

2008-12-12 22:39:00, gosian napisał(a):
Anielka u mnie makielki robi sie z makaronem+mak+bakalie...Mama zawsze robila makaron z wlasnej roboty,ale ja ide na latwizne i robie z kupnego:-]


Do ugotowanego i zmielonego drobno maku dodaje,tluszcz,miód,powidla,jajka,cukier i orzechy.Mieszam...To wszystko.Zawsze robie tak mak na makowce i zostawiam kilka lyzek maku na makielki.Chociaz w zeszlym i w tym roku kupilam mak gotowy w puszce,tylko dodam jajka i tluszcz i beda pyszne makowce i makielki...
P.s...musze dodac,ze jajka nalezy wyparzyc przed wybiciem,poniewaz mak do makielek jest konsumowany na surowo,wiec w celu unikniecia salmonelli jaja polac wrzatkiem...



dokladny przepis poprosze!!!!

[ Ostatnio edytowany przez: <i>anielka</i> 12-12-2008 23:09 ]


Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

paposki19

Post #8 Ocena: 0

2008-12-13 01:37:47 (16 lat temu)

paposki19

Posty: 1014

Mężczyzna

Z nami od: 19-11-2007

Skąd: SUFFOLK

W moich stronach(swietokrzyskie)z wywaru grzybowego wyjmowalo sie susz grzybowy-z tego byl barszcz.Dodatkiem mial byc olej (koniecznie)rzepakowy 3 lyzki stolowe-do barszczu.Bez burakow(oczywiscie zaprawiany kwasem chlebowym).Barszczem burakowym popijalo sie tylko pierogi.Odsaczalo sie caly susz grzybowy.Nastepnie tzw.susz z barszczu mielilo sie i mieszzalo z gotowana kasza gryczana(250gr)-mama moja mielila w maszynce,a ja w w mixerze.Farsz jest gotowy +dodaj przyprawy!Polowe daje do kapusty z grochem,a drugie ...pol mieszam z duszona cebulka z koprem+pietruszkai dusze z czosnkiem.Dodaje powoli smietame zaprawiona maka i,podawac z...(bliny,kopytka,kluski slaskie)ja to robie i dziala.Podobno smaczne.:-D:-D:-D
O Nadziejo... Matka glupich Cie nazwali-ludzie glupi,ludzie mali...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer Skype

anielka

Post #9 Ocena: 0

2008-12-13 21:48:56 (16 lat temu)

anielka

Posty: 1113

Kobieta

Z nami od: 13-08-2007

Skąd: Londyn/Hanwell

Szkoda ze temat tak szybko sie skonczyl bo mialam nadzieje na jakies smaczne, sprawdzone wigilijne przepisy.
Wiem, ze w internecie mozna znalesc tego pelno ale wole jednak te sprawdzone przez kogos.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Ewa19

Post #10 Ocena: 0

2008-12-14 00:05:27 (16 lat temu)

Ewa19

Posty: 96

Kobieta

Z nami od: 30-05-2007

Skąd: Londyn

To moze ja podziele sie spostrzezeniami na temat bigosu :-))

Kapusta kiszona, troche slodkiej. Gotuje w wodzie z rosolkami grzybowymi, do tego suszone grzyby, sliwki, mieso wczesniej podsmazone.
Bardzo rozne rodzaje miesa, w miare mozliwosci jakie tylko masz pod reka. Ja dodaje nawet tutejszy wedzony bekon, pokrojony w kosteczke.
Oczywiscie rowniez kielbasa, mozna dostac polska w tesco.
Z przypraw- jalowiec rozgnieciony, pieprz, i nie pamietam ;-))

Gotuje, az wszystko bedzie mieciutkie.
W Polsce pozniej stawialam na balkonie i zamrazal sie, a teraz zamrazam w lodowce ;-))

Moze cos zapomnialam, bede uzupelniac :-))

A jak Wasze bigosy :-))

:-D:-D

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 5 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,