Nigdy nie jadlam, jak to sie robi ?

Str 4 z 13 |
|
---|---|
Ewa19 | Post #1 Ocena: 0 2008-12-12 21:00:47 (16 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Londyn |
A kto powie mi jak to jest z grochem z kapusta ?
Nigdy nie jadlam, jak to sie robi ? ![]() |
Ewa19 | Post #2 Ocena: 0 2008-12-12 21:03:39 (16 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Londyn |
Cytat: 2008-12-12 12:35:28, asia12112 napisał(a): A napiszcie jak robicie te zupe grzybowa. ![]() Ja mocze suszone grzyby, ktore pozniej smaze, a z tej wody gotuje zupe, z warzywami, ktora pozniej podprawiam smietana. Dodaje rosolki gzrybowe, dla wzmocnienia smaku ![]() No i przygotowywuje kluseczki, jak makaron, tylko kroje w male kwadraciki ![]() Polecam ![]() |
Ewa19 | Post #3 Ocena: 0 2008-12-12 21:19:02 (16 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Londyn |
zapomnialam, pare gzrybkow kroje w paseczki i zostawiam w zupce, gotuja sie razem
![]() juz mam slinotok ![]() |
Post #4 Ocena: 0 2008-12-12 21:38:44 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
anmi | Post #5 Ocena: 0 2008-12-12 22:05:26 (16 lat temu) |
Z nami od: 26-03-2007 Skąd: Newark |
|
|
|
gosian | Post #6 Ocena: 0 2008-12-12 22:10:19 (16 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
A u mnie na stole wigilijnym zawsze jest zupa ze suszonych sliwek.Sos grzybowy. Jak widac u kazdego co innego....
Karpia natomiast robie w ten sposób: dzien przed smazeniem przyprawiam go sola i pieprzem i obkladam cebula i czosnkiem..Na noc wkladam do lodówki.Na drugi dzien zmaze go na patelce i wkladam na blaszke lub naczynie zaroodporne.Na spod klade warzywa(seler,pietruszka,marchewka,cebulka..itp co kto lubi..) i do piekarnika na okolo 15 minut..Karp wspaniale przejdzie warzywami.Polecam ![]() A co do kutii...ja osobiscie tego nigdy nie jadlam,bo u mnie królujá na stole makielki,ale dzisiaj widzialam w polskim sklepie gotowá kutie w puszce... Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
Ewa19 | Post #7 Ocena: 0 2008-12-12 22:20:46 (16 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Londyn |
Cytat: 2008-12-12 22:10:19, gosian napisał(a): A u mnie na stole wigilijnym zawsze jest zupa ze suszonych sliwek.Sos grzybowy. Jak widac u kazdego co innego.... Karpia natomiast robie w ten sposób: dzien przed smazeniem przyprawiam go sola i pieprzem i obkladam cebula i czosnkiem..Na noc wkladam do lodówki.Na drugi dzien zmaze go na patelce i wkladam na blaszke lub naczynie zaroodporne.Na spod klade warzywa(seler,pietruszka,marchewka,cebulka..itp co kto lubi..) i do piekarnika na okolo 15 minut..Karp wspaniale przejdzie warzywami.Polecam ![]() A co do kutii...ja osobiscie tego nigdy nie jadlam,bo u mnie królujá na stole makielki,ale dzisiaj widzialam w polskim sklepie gotowá kutie w puszce... Zupa z suszonych sliwek ? ![]() Mozesz podac przepis ? Brzmi ciekawie, a ja uwielbiam sliwki. W kazdej postaci ![]() |
Ewa19 | Post #8 Ocena: 0 2008-12-12 22:27:01 (16 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Londyn |
Cytat: 2008-12-12 22:05:26, anmi napisał(a): Cytat: 2008-12-12 21:00:47, Ewa19 napisał(a): A kto powie mi jak to jest z grochem z kapusta ? Nigdy nie jadlam, jak to sie robi ? ![]() l ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() dzieki ![]() |
anielka | Post #9 Ocena: 0 2008-12-12 22:29:22 (16 lat temu) |
Z nami od: 13-08-2007 Skąd: Londyn/Hanwell |
Cytat: 2008-12-12 12:49:56, anielka napisał(a): A co to sa makielki? Pytalam, bo nie usmiecha mi sie piec tradycyjnego makowca a po nazwie-to cos z makiem pewnie. |
malka85 | Post #10 Ocena: 0 2008-12-12 22:31:50 (16 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2008 |
eh temat taki ze az sie lezka w oku kreci znowu...
ktos pytal o makielki...u mnie robi sie to z czerstwej bulki+mak ![]() wykonie:ja do polmiska kroje bule w male kawaleczki na wierzch klade sporo porcje mielonego ugotowanego maku(przewaznie zostaje jeden od makowca i kuti)i to zalewam gorocym mlekiem i zostawim do ostygniecia kutia(wg mojego przepisu gotuje pszenice przez jakies 2 godziny czesto zmieniajac wode (co jakies pol godziny inaczej pszenica bedzie gozka) zostawiam do ostygniecia dodaje bakalie(im wiecej tym lepiej ![]() dodaje mak(mak musi byc ugotowany i przemielony tak jak do makowca-ja jesli mak wydaje mi sie zbyt suchy lubie zalac go szklanka wrzacego mleka-kutia jest wtedy bardziej "mokra" ![]() to wszystko mieszam wstawiam do lodowki i pyyyychotka...przez cale swita z mama przezuwamy jak krowki ![]() ![]() a w tym roku bede experymentowac z peczakiem-bo pszenicy polsiej nie mam skad wytrzasnac!wiec bedzie mniej przezuwania ![]() a reszta potraw u mnie zupka z suszonych owocow(w wiekszosci suszone gruszki z wlasnego ogrodu zbierane iu suszone latem przez mame-bardzo specyficzny smak) do tego makaron wlasnej roboty(roboty mamy ![]() dalej ziemniaczki,smazony kar,smazony mintaj i roznaste rodzaje ryb tak samo smazonych taty przysmak-sledz w smietanie(taki sledz solony caly z mleczem!!!mama go czysci filetuje,gotuje zalewe z octu+cebula+ziele angiels+lisc laurowy do tego daje roztary melcz i miesza ze smietana ![]() oczywiscie salatka wazywna kapusta z fasoala "jaś"mmmm i chyba to na tyle ![]() |