MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wigilia - suszone grzyby .. i nie tylko :-)

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

Str 4 z 13

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Ewa19

Post #1 Ocena: 0

2008-12-12 21:00:47 (16 lat temu)

Ewa19

Posty: 96

Kobieta

Z nami od: 30-05-2007

Skąd: Londyn

A kto powie mi jak to jest z grochem z kapusta ?
Nigdy nie jadlam, jak to sie robi ?:-D

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Ewa19

Post #2 Ocena: 0

2008-12-12 21:03:39 (16 lat temu)

Ewa19

Posty: 96

Kobieta

Z nami od: 30-05-2007

Skąd: Londyn

Cytat:

2008-12-12 12:35:28, asia12112 napisał(a):
A napiszcie jak robicie te zupe grzybowa.:-] Bo tu to ja raczej robie z pieczarek, ale chce taka pycha z polskich grzybkow zrobic na Wigilie. Dzieki.


Ja mocze suszone grzyby, ktore pozniej smaze, a z tej wody gotuje zupe, z warzywami, ktora pozniej podprawiam smietana. Dodaje rosolki gzrybowe, dla wzmocnienia smaku :-))
No i przygotowywuje kluseczki, jak makaron, tylko kroje w male kwadraciki :-))
Polecam :-))

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Ewa19

Post #3 Ocena: 0

2008-12-12 21:19:02 (16 lat temu)

Ewa19

Posty: 96

Kobieta

Z nami od: 30-05-2007

Skąd: Londyn

zapomnialam, pare gzrybkow kroje w paseczki i zostawiam w zupce, gotuja sie razem :-)))
juz mam slinotok :-)))

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #4 Ocena: 0

2008-12-12 21:38:44 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

anmi

Post #5 Ocena: 0

2008-12-12 22:05:26 (16 lat temu)

anmi

Posty: 584

Mężczyzna

Z nami od: 26-03-2007

Skąd: Newark

Cytat:

2008-12-12 21:00:47, Ewa19 napisał(a):
A kto powie mi jak to jest z grochem z kapusta ?
Nigdy nie jadlam, jak to sie robi ?:-D

l:official&client=firefox-a" target="_blank">Na pewno cos tutaj znajdziesz ;), a kapustka z grochem jest super :-) choć ja robię z fasolą:-P i też jest super:-]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

gosian

Post #6 Ocena: 0

2008-12-12 22:10:19 (16 lat temu)

gosian

Posty: 9919

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

A u mnie na stole wigilijnym zawsze jest zupa ze suszonych sliwek.Sos grzybowy. Jak widac u kazdego co innego....

Karpia natomiast robie w ten sposób: dzien przed smazeniem przyprawiam go sola i pieprzem i obkladam cebula i czosnkiem..Na noc wkladam do lodówki.Na drugi dzien zmaze go na patelce i wkladam na blaszke lub naczynie zaroodporne.Na spod klade warzywa(seler,pietruszka,marchewka,cebulka..itp co kto lubi..) i do piekarnika na okolo 15 minut..Karp wspaniale przejdzie warzywami.Polecam:-D

A co do kutii...ja osobiscie tego nigdy nie jadlam,bo u mnie królujá na stole makielki,ale dzisiaj widzialam w polskim sklepie gotowá kutie w puszce...
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Ewa19

Post #7 Ocena: 0

2008-12-12 22:20:46 (16 lat temu)

Ewa19

Posty: 96

Kobieta

Z nami od: 30-05-2007

Skąd: Londyn

Cytat:

2008-12-12 22:10:19, gosian napisał(a):
A u mnie na stole wigilijnym zawsze jest zupa ze suszonych sliwek.Sos grzybowy. Jak widac u kazdego co innego....

Karpia natomiast robie w ten sposób: dzien przed smazeniem przyprawiam go sola i pieprzem i obkladam cebula i czosnkiem..Na noc wkladam do lodówki.Na drugi dzien zmaze go na patelce i wkladam na blaszke lub naczynie zaroodporne.Na spod klade warzywa(seler,pietruszka,marchewka,cebulka..itp co kto lubi..) i do piekarnika na okolo 15 minut..Karp wspaniale przejdzie warzywami.Polecam:-D

A co do kutii...ja osobiscie tego nigdy nie jadlam,bo u mnie królujá na stole makielki,ale dzisiaj widzialam w polskim sklepie gotowá kutie w puszce...



Zupa z suszonych sliwek ? :-)
Mozesz podac przepis ?
Brzmi ciekawie, a ja uwielbiam sliwki.
W kazdej postaci :-))

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Ewa19

Post #8 Ocena: 0

2008-12-12 22:27:01 (16 lat temu)

Ewa19

Posty: 96

Kobieta

Z nami od: 30-05-2007

Skąd: Londyn

Cytat:

2008-12-12 22:05:26, anmi napisał(a):
Cytat:

2008-12-12 21:00:47, Ewa19 napisał(a):
A kto powie mi jak to jest z grochem z kapusta ?
Nigdy nie jadlam, jak to sie robi ?:-D

l:official&client=firefox-a" target="_blank">Na pewno cos tutaj znajdziesz ;), a kapustka z grochem jest super :-) choć ja robię z fasolą:-P i też jest super:-]


dzieki :-))))))))

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

anielka

Post #9 Ocena: 0

2008-12-12 22:29:22 (16 lat temu)

anielka

Posty: 1113

Kobieta

Z nami od: 13-08-2007

Skąd: Londyn/Hanwell

Cytat:

2008-12-12 12:49:56, anielka napisał(a):
A co to sa makielki?




Pytalam, bo nie usmiecha mi sie piec tradycyjnego makowca a po nazwie-to cos z makiem pewnie.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

malka85

Post #10 Ocena: 0

2008-12-12 22:31:50 (16 lat temu)

malka85

Posty: 249

Kobieta

Z nami od: 09-02-2008

eh temat taki ze az sie lezka w oku kreci znowu...

ktos pytal o makielki...u mnie robi sie to z czerstwej bulki+mak+bakalie
wykonie:ja do polmiska kroje bule w male kawaleczki na wierzch klade sporo porcje mielonego ugotowanego maku(przewaznie zostaje jeden od makowca i kuti)i to zalewam gorocym mlekiem i zostawim do ostygniecia

kutia(wg mojego przepisu
gotuje pszenice przez jakies 2 godziny czesto zmieniajac wode (co jakies pol godziny inaczej pszenica bedzie gozka)
zostawiam do ostygniecia dodaje bakalie(im wiecej tym lepiej:)orzechy rodzynki-namoczone,sliwki suszone itp itd)slodze miodem-ilosc wedlug upodoban
dodaje mak(mak musi byc ugotowany i przemielony tak jak do makowca-ja jesli mak wydaje mi sie zbyt suchy lubie zalac go szklanka wrzacego mleka-kutia jest wtedy bardziej "mokra";)
to wszystko mieszam wstawiam do lodowki i pyyyychotka...przez cale swita z mama przezuwamy jak krowki:)w zebach mak szczeka boli ale warto :)

a w tym roku bede experymentowac z peczakiem-bo pszenicy polsiej nie mam skad wytrzasnac!wiec bedzie mniej przezuwania:)oby tez bylo dobre

a reszta potraw
u mnie zupka z suszonych owocow(w wiekszosci suszone gruszki z wlasnego ogrodu zbierane iu suszone latem przez mame-bardzo specyficzny smak) do tego makaron wlasnej roboty(roboty mamy:) )
dalej ziemniaczki,smazony kar,smazony mintaj i roznaste rodzaje ryb tak samo smazonych
taty przysmak-sledz w smietanie(taki sledz solony caly z mleczem!!!mama go czysci filetuje,gotuje zalewe z octu+cebula+ziele angiels+lisc laurowy do tego daje roztary melcz i miesza ze smietana:)ja sama nigdy tego nie robilam ale jest pyszne
oczywiscie salatka wazywna
kapusta z fasoala "jaś"mmmm
i chyba to na tyle:)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 4 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,