Uwielbia swiniaka.
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
[ Ostatnio edytowany przez: Misia13 13-12-2020 11:56 ]
Str 11 z 13 |
|
---|---|
Misia13 | Post #1 Ocena: 0 2020-12-13 11:55:07 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Moj jest katolikiem.... ale roznica tradycji ogromna.
Uwielbia swiniaka. ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Misia13 13-12-2020 11:56 ] |
dominikana36 | Post #2 Ocena: 0 2020-12-13 13:27:46 (4 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Cytat: 2020-12-12 20:30:01, ZosiaS napisał(a): Cytat: 2020-12-12 17:47:56, dominikana36 napisał(a): pasztet z soczewicy serwowany z cwikla Dominikana, podziel się proszę przepisem. Prosze bardzo, tylko to przepis taki moj, "na oko": szklanka ugotowanej zielonej soczewicy, szklanka ugotowanej czerwonej fasoli, spora cebula, 2 duze marchewki, 2 zabki czosnku, jajko (mozna uzic substytutu 1 porcja jak ktos nie je), pol kubka orzechow wloskich, pol kubka migdalow, pol kubka pestek z dyni, lyzka koncentratu pomidorowego. Cebule i marchewke tre i podsmazam na patelini z czosnkiem( az sie cebula zeszkli i marchewka zmieknie). Studze i wszystkie skladniki miksuje razem w robocie. Dodaje 2 lyzki oleju albo jakiegos innego tluszczu. Przyprawiam roznie: mozna klasycznie (tymianek , rozmaryn, pieprz czarny, pietruszka, ziolowy)- wtedy mozna tez dodac grzyby albo suszone sliwki (oczywiscie uprzednio moczone), albo dodaje kumin, ground ground coriander, chilli, pieprz czerwony. Co kto lubi.Sol do smaku No i trzeba patrzec , zeby masa nie byla za sucha bo bedzie sie bardzo kruszyl- jak wydaje sie za sucha to mozna dodac jajko wiecej albo wiecej oleju. Ja pieke w tortownicy wylozinej papierem spryskanym olejem az sie upiecze ![]() |
ZosiaS | Post #3 Ocena: 0 2020-12-13 13:35:53 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Dziękuję Dominikana, zrobię na święta dla syna. On jest veganinem, więc zastapię jajka siemieniem (zapewne).
W necie sporo przepisów, ale ja na codzień gotuję tradycyjnie, więc każdy sprawdzony i smaczny przepis jest na wagę złota. |
dominikana36 | Post #4 Ocena: 0 2020-12-13 13:40:25 (4 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Zosia, mozesz tez zamiast jajek uzyc tego gluta/ zalewy z fasoli czerwonej jesli zamiast moczyc i gotowac surowa dodasz taka z puszki. Ale ja nie uzywam zadnych puszek.
|
ZosiaS | Post #5 Ocena: 0 2020-12-13 13:45:23 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
O, dzięki za tip!
Fasolę też wolę sama ugotować, chociaż zdarza mi się użyć z puszki, więc jak w ferworze walki zapomnę zamoczyć, to już mam rozwiązanie na jajka. Czasem robię aquafabę z wody z ciecierzycy do ciasta albo musu czekoladowego. |
|
|
dominikana36 | Post #6 Ocena: 0 2020-12-13 13:52:24 (4 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Ooo! podzruc jakies fajne przepisy prosze. Ja z nabialu jem tylko jajka
![]() Tylko moze w np watku "co dzis na obiad", zeby tego nie zasmiecac |
PannaZMokraGlow | Post #7 Ocena: 0 2020-12-13 14:10:23 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
No i wyglada na to ze nikt tu nie robi kompotu z suszu.
![]() U mnie w domu rodzinnym akurat tez sie nie robilo. |
dominikana36 | Post #8 Ocena: 0 2020-12-13 14:14:21 (4 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Moja babcia robila ale nikt nie pamieta jak
![]() |
SweetLiar | Post #9 Ocena: 0 2020-12-13 14:22:52 (4 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Moja mama też robi, ale nigdy się tym nie interesowałam.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
Adacymru | Post #10 Ocena: 0 2020-12-13 14:55:50 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Kompot - ja zalewam woda suszone jabłka, śliwki, gruszki, zagotowuje z cukrem, laska cynamonu, goździkami, i skorka pomarańczową. Parę minut gotuje, zeby się owoce nie rozleciały. Jak mam dodaje do suszu morele, czasem rodzynki.
Ada
|