MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Jakie miasto?

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

tomash

Post #1 Ocena: 0

2005-07-18 16:05 (20 lat temu)

tomash

Z nami od: 30-06-2005

Witam!

Planuje wyjechac do UK na dlugi czas (mysle nawet ostalym zamieszkaniu tam), zebralem 500Ł+koszta transportu. Jade w ciemno ale wierze ze mi sie uda. Na poczatku planuje znalezc taka prace ktora pozwoli mi sie utrzymac dopoki nieznajde czegos ciekawszego (na poczatek starczy pokoj, zarcie i podstawy). Dlatego chcailem sie zapytac ktore miasto polecacie? Czy ktos jzu tak wyjechal? Musialbym tez znalezc jakis pokoj zaraz po przyjezdzie, mam nadzieje poznac tez polakow ktorzy tam mieszkaja zeby neibyc sam na obczyznie :) Jezeli ktos mialby do wynajecia pokoj, miejsce w pokoju w jakims z wiekszych miast UK to prosilbym o kontakt tomash_@op.pl .

Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Anonim

Post #2 Ocena: 0

2005-07-18 17:06 (20 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

manchester - pracy trochę jest, a taniej niz w londynie

Do góry stronyOffline

Kaska1

Post #3 Ocena: 0

2005-07-18 17:15 (20 lat temu)

Kaska1

W Londynie jest drogo ale równocześnie zarabiasz też więcej, więc tak naprawdę nie ma znaczenia gdzie pracujesz. Jeśli zależy Ci na szybkiej zmianie pracy to naprawdę dobrym miejscem jest Manchester i okolice, gdyż jest tam małe skupisko miast. Ze znalezieniem pracy nie jest tak łatwo jak myślisz, tym bardziej, że masz na to miesiąc. Natomiast jeśli masz ochote poopiekowac się dziadkam za nienajgorsze pieniądze to prace dostaniesz od ręki. Znam wiarygodna firmę U.K. Nr. tel 00441403275580. Jeśli Twój angielski jest nie najlepszy po prostu poproś osobę, która odbierze telefon o rozmowę z kimś mówiącym po polsku.
Kaska

Do góry stronyOffline

tomash

Post #4 Ocena: 0

2005-07-18 17:21 (20 lat temu)

tomash

Tez juz myslalem nad Menchesterem, angielski znam dobrze jednak niemam maxymalengo zakresu slow :) no ale to normalne, a z doswaidczenia wiem ze jak meisiaic pogadam z ludzmi to bede gadal jak anglik ;-)

Dziekuje za numer, tylko jezeli w gre wchdozi mycie dziadkow itp to ja raczej sie do tego nei nadaje :) Chbya ze jest to pomoc typu, posprzotaj dom zrob zakupy przybij gwozdzia. No ale zawsze moge skorzystac z nr telefonu jezeli bede jzu na miejscu.

Dzisiaj dostalem wiadomosc od znajiopmego ze przyjezdza na tydzien an urlop do kraju wiec chyba sie zabiore znim (mieszka kolo Londynu) i tam pokombinuje troche, ale jeszce z nim zagadam dokladnie.

Prosilbym o wiecej informacji jezeli to mozliwe :)

Do góry stronyOffline

Kaska1

Post #5 Ocena: 0

2005-07-19 18:34 (20 lat temu)

Kaska1

Z tego co mi wiadomo, domy opieki w Anglii wyglądaja troche inaczej niż w Polsce. Ludzie tam się znajduja z innych powodów. Chodzi głównie o dotrzymywanie im towarzystwa, pomoc w dotarciu np. na stołówkę, jeśli ktoś ma z tym problemy, wyjście na spacer itp. O sprzataniu i gwoździach nie ma mowy, chyba, że będziesz bardzo chciał przybic jakiś gwoździk myślę, że w ramach wolontariatu nikt Ci tego nie zabroni.
Jeśli naprawdę myslisz o wuyjeździe, nie jedź w ciemno, bo to tylko stres i wielka niewiadoma. Jest tyle agencji opośrednictwa. Mój chłopak wyjechał w ciągu 3 tygodzi od rozmowy kwalifikacyjnej. Ma mieszkanie, za które firma mu zapłaciła za 1 miesiąc, pokryła koszty podróży. Jest naprawdę zadowolony.
To, jak szybko wyjedziesz zależy od Twojej organizacji, czyli załatwianie papierków typu zaświadczenie o niekaralności, czy aktu urodzenia itp. Mi sie zeszło z tym trochę dłużej, bo ja i organizacja to zupełnie dwie różne rzeczy. Gdybyś chciał jeszcze coś wiedzieć to się polecam
Pozdrawiam!
Kaska

Do góry stronyOffline

tomash

Post #6 Ocena: 0

2005-07-19 18:54 (20 lat temu)

tomash

Ogolnie wszytkie papiery juz mam, czekam na paszport (ma byc jutro).

Jezeli trzeba tylko dotrzymac towarzystwa i pomoc kiedy trzeba to nawet z dziadkami w pilke moge zagrac ;-)

Stresu sie nei boje, radzilem sobei juz w roznych sytuacjach wiec mam nadzieje ze i tutaj sobie poradze. Oczywsicie wiem ze bedzei na poczatku ciezko i ze niebede mial kokosow ale mi na tym neizalezy. Chce poprstu wyjechac z kraju i zaczac tam nowe zycie :)

Moj plan jest taki:
1. wsiasc w autobus/samolot->doleciec/dojechac rano
2. znalezc pokoj (byle co na poczatek, moze ktos moze pomoc albo ma jakies wolne miejsce? jak tak prosilbym o kontakt: tomash_@op.pl)
3. szukac pracy. Od rana do wieczora caly dzien a nawet w nocy az znajde, na poczatek taka zeby starczylo mi na pokoj i wyzywienie (niemsuze meic luxusow). Moge nawet brac sie za prace tymczasowe na krotki okres, albo jedno razowe, poniewaz kazda taka praca bedzei mi przedluzac okres jaki bede mogl byc i szukac pracy stalej (przynajmneij czesciowo).

Tak wiec-> nie licze na to ze ktos mi znajdzie prace (chcoaiz bylo by to cudowne :) ), czy zaltawi wszytko za mnie (c ooczywiscie byloby jescze lepsze ;-) ). Chccialbym poprstu skorzystac z wiedzy ludzi ktorzy juz tam sa i jakos sobie radza.

Skonczylem szkole srednia, chcialem isc na studia (mzoe keidys pojde) jednak zdecydowalem sie na wyjazd. Zanm sie bardzo dobrze na komputerach (robienie stron www w kazdej odmienaie, programowanie, software+hardware, trenuje BJJ i Vale Tudo w Szczecinie, umiem opiekowac sie ludzmi jak i zwierzetami, jezdze konno, w skorcie moge sie podjac wszystkiego :)
Neiboje sie ciezkeij pracy i jestem na taka przygotowany. Jezyk znam komunikatywnie.
Wiec mam nadzieje znalezc cos dla siebei. Oczywscie przyjme kazda pomoc, informacje itp

Do góry stronyOffline

magdala2

Post #7 Ocena: 0

2005-09-23 10:50 (20 lat temu)

magdala2

Z nami od: 10-09-2005

Do Kaski1: "na znalezienie prwcy masz miesiac". mowisz o jakims przepisie konkretnym?

Do góry stronyOffline

Larry

Post #8 Ocena: 0

2005-09-23 11:29 (20 lat temu)

Larry

Z nami od: 09-06-2005

Cytat:

......"na znalezienie prwcy masz miesiac". mowisz o jakims przepisie konkretnym?
Zapewne jest tu delikatne niedopowiedzenie.
Pracy możesz szukać i 100 lat, jeżeli masz czas i pieniądze ;-)

Spróbuj poczytać temat o "WRS". :-W :-W :-W
Ewentualnie "Ciągłość Okresu Pracy" , czy jakoś tak.

.

[ Wiadomość edytowana przez : Larry on 23-09-2005 11:35 ]
Świat stoi otworem, tylko ciężko znaleść odpowiednie drzwi :-)

Do góry stronyOffline

Anonim

Post #9 Ocena: 0

2005-09-23 12:18 (20 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

no jak masz tylko 500 funtow to dluzej jak miesiac nie pociagniesz... :-]

Do góry stronyOffline

Anonim

Post #10 Ocena: 0