|
|
---|---|
mak4701 | Post #1 Ocena: 0 2008-10-08 18:04:46 (17 lat temu) |
Z nami od: 12-04-2007 Skąd: UK |
Czy ktos sie orientuje na czym dokladnie polega GAP Insurance? Podobno jest to ubezpieczenie na samochody bardzo cenione wsrod Brytyjczykow...
Pozdrawiam
|
vitek | Post #2 Ocena: 0 2008-10-08 18:38:20 (17 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-06-2007 Skąd: Yorkshire |
Jeżeli kupisz samochód na raty i go na przykład rozbijesz, to ubezpieczalnia zwróci ci z grubsza tyle ile za podobne auto żądają w ogłoszeniach. A to może być mniej niż kwota którą ciągle jesteś winna bankowi (a warto wiedzieć że w przypadku zniszczenia auta umowa kredytowa rozwiązuje się i musisz spłacić pozostały dług od razu). Dlatego można zawrzeć dodatkowe ubezpieczenie guaranteed asset protection (gap) które w takim przypadku dopłaci tyle żeby spłacić bank (oczywiście płaci się za to dodatkową składkę)
The Mythbuster
|
tomaszzet | Post #3 Ocena: 0 2012-11-26 23:13:21 (13 lat temu) |
Z nami od: 09-05-2010 Skąd: South Yorkshire |
Była przerwa, ale myslę że warto wrócić do tematu.
Z tego co się zorientowałem to są różne wersje tego ubezpieczenia. Własnie się zastanawiam, szukam, czytam i wyszło mi, że na stronie gapinsurance123 jest cos dla mnie. Ale pomyslałem sobie jeszcze o Was, że z pewnoscią ktos z Was wykupił takie ubezpieczenie i wie cos więcej. Przy zakupie zaproponowano mi 3 lata za cenę 290 królewskich pieniążków, na wspomnianej stronie wyszło mi 189 na okres 5 lat. Po drodze widziałem ubezpieczenia z dodatkowo płatnymi opcjami typu "opony" , "rysy na lakierze" , "felgi". Oczywiscie "ładnie" płatne. No i jeszcze jakie będzie lepsze: cena niższa : "Combined Return to Invoice: Pays the difference between the Vehicle Market Value on the day it is written off, and the invoice price you paid or amount outstanding on finance which ever is the higher. You can defer the start date for up to 12 months.* " czy może: cena wyższa : "Combined Vehicle Replacement: Pays the difference between vehicles value at the point of loss and the cost of replacing it with another vehicle matching the vehicles original specification age and mileage or amount outstanding on finance which ever is the higher. You can defer the start date for up to 12 months.* " Pozornie odpowiedź jest prosta. Różnica w cenie to 27 funtów w moim przypadku, więc byłoby bez wahania. Ale jestem ciekaw Waszych opinii. ***** To jest ciekawy temat, więc nie pogrążajcie go w czelusciach przeszłosci. [ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 26-11-2012 23:19 ] Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.
|
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2012-11-27 06:28:22 (13 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2012-11-26 23:13:21, tomaszzet napisał(a): Była przerwa, ale myslę że warto wrócić do tematu. Z tego co się zorientowałem to są różne wersje tego ubezpieczenia. Własnie się zastanawiam, szukam, czytam i wyszło mi, że na stronie gapinsurance123 jest cos dla mnie. Ale pomyslałem sobie jeszcze o Was, że z pewnoscią ktos z Was wykupił takie ubezpieczenie i wie cos więcej. Przy zakupie zaproponowano mi 3 lata za cenę 290 królewskich pieniążków, na wspomnianej stronie wyszło mi 189 na okres 5 lat. Po drodze widziałem ubezpieczenia z dodatkowo płatnymi opcjami typu "opony" , "rysy na lakierze" , "felgi". Oczywiscie "ładnie" płatne. No i jeszcze jakie będzie lepsze: cena niższa : "Combined Return to Invoice: Pays the difference between the Vehicle Market Value on the day it is written off, and the invoice price you paid or amount outstanding on finance which ever is the higher. You can defer the start date for up to 12 months.* " czy może: cena wyższa : "Combined Vehicle Replacement: Pays the difference between vehicles value at the point of loss and the cost of replacing it with another vehicle matching the vehicles original specification age and mileage or amount outstanding on finance which ever is the higher. You can defer the start date for up to 12 months.* " Pozornie odpowiedź jest prosta. Różnica w cenie to 27 funtów w moim przypadku, więc byłoby bez wahania. Ale jestem ciekaw Waszych opinii. ***** To jest ciekawy temat, więc nie pogrążajcie go w czelusciach przeszłosci. To czy chcesz powrot do faktury czy pieniadze na zastapienie auta nowym, zalezy wylacznie od Ciebie. Jak sie przez te kilka lat zmieni cena nowego samochodu, a chcialbys "dostac" nowy samochod w razie czego, a nie pieniadze, ktore zaplaciles za obecny, to bierz drozsza opcje. Ja mialam przez 3 lata powrot do faktury, zalowalam, ze nie wykupilam ubezpieczenia na 4 lata, bo moze zatrzymalabym auto dluzej. Carpe diem.
|
Eddmund | Post #5 Ocena: 0 2012-11-27 09:06:18 (13 lat temu) |
Z nami od: 28-09-2010 Skąd: Manchester |
Tutaj jest dobre porównanie ubezpieczycieli: http://www.which.co.uk/money/insurance/guides/gap-insurance/return-to-invoice-gap-insurance-review/
Nie należy kupować takiego ubezpieczenia od dealera sprzedającego samochód, bo przepłacamy wtedy kilkaset procent. |
|
|
tomaszzet | Post #6 Ocena: 0 2012-11-27 09:27:47 (13 lat temu) |
Z nami od: 09-05-2010 Skąd: South Yorkshire |
Richmond, Ja wasnie obstaje za drozsza opcja. Roznica tylko 30 funi.
Cytat: 2012-11-27 09:06:18, Eddmund napisał(a): Tutaj jest dobre porównanie ubezpieczycieli: http://www.which.co.uk/money/insurance/guides/gap-insurance/return-to-invoice-gap-insurance-review/ Nie należy kupować takiego ubezpieczenia od dealera sprzedającego samochód, bo przepłacamy wtedy kilkaset procent. Wlasnie dlatego sie rozgladam. Dzieki za wsparcie. Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.
|
|