MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pieczenie chleba

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 10 z 15 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ... 13 | 14 | 15 ] - Skocz do strony

Str 10 z 15

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

nika79

Post #1 Ocena: 0

2012-01-09 12:32:20 (13 lat temu)

nika79

Kobieta

Z nami od: 04-09-2011

Cytat:

2011-11-18 07:34:14, jolantina napisał(a):
dzięki dziewczyny za podpowiedzi, co prawda mój zakwasik jest wzorcowy, rosnący i pachnący, powstał w lipcu i do tej pory pięknie wygląda, ale przy pieczeniu robię coś nie tak. Zaazwyczaj piekłam w piekarniku, ale po kilkunastu zakalcach albo gumowatych zbitkach postanowiłam upiec w maszynce i to dopiero była katastrofa.

Chleb na zakwasie musi! byc pieczony w piekarniku zwykle w tem nie nizszej niz 220 stopni, dobrze jest tez zeby to byl "naparowany" piekarnik-w tym celu mozna spryskiwac scianki lub wstawic na dno piekarnika naczynie z woda. Chleb musi byc dobrze wyrobiony-maszyna ulatwia, ale recznie tez sie da-okolo 15 min wyrabiania. Druga wazna rzecz to musi byc wyrosniety-nie zawsze uda mu sie to w przepisowym czasie- sprawdzamy ugnatajac delikatnie palcem wierz-jesli ciasto "wstaje" powoli chleb jest gotowy do piekarnika, jesli szybko wraca do pierwotnego ksztaltu-musi jeszcze rosnac. Im wolniej proces wyrastania przebiega tym lepiej- czesto stosuje sie lezakowanie przez noc w lodowce lub innym chlodnym miejscu, wtedy przed pieczeniem czekamy az "ocielpi sie" do temperatury pokojowej i pieczemy. Jest jescze kilka innych szczegolow ktore wplywaj na jego strukture. Praktyka czyni mistrza. Pozdrawiam :)

[ Ostatnio edytowany przez: nika79 09-01-2012 12:35 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Samurajka

Post #2 Ocena: 0

2012-01-09 13:59:36 (13 lat temu)

Samurajka

Kobieta

Z nami od: 14-08-2010

podaje swietna stronke z mnostwem przepisow na pieczywo,w wiekszosci sprawdzonych przeze mnie :-]
pieczywo
Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość. :*

Do góry stronyOffline

Kasia_red

Post #3 Ocena: 0

2012-01-09 15:44:36 (13 lat temu)

Kasia_red

Kobieta

Z nami od: 10-07-2009

Cytat:

2012-01-09 12:32:20, nika79 napisał(a):
Chleb musi byc dobrze wyrobiony-maszyna ulatwia, ale recznie tez sie da-okolo 15 min wyrabiania.

Etam, chleba na zakwasie się nie wyrabia, wystarczy zmieszać dokładnie składniki. Ja w minionym tygodniu po raz pierwszy robiłam zakwas i piekłam chleb żytni z mąki razowej typ 2000. I jestem pod wrażeniem - co prawda wyszedł kwaśny jak diabli i niezbyt wyrośnięty (jak to pierwszy chleb z nowego zakwasu), ale za to bez posmaku drożdży. No i da się go idealnie cieniutko kroić. Kolejne pieczenie - już jutro 8-)

Obrazek

Obrazek
Nie wchodź w dyskusję z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem

Do góry stronyOffline

Strona WWW

jolantina

Post #4 Ocena: 0

2012-01-09 17:18:15 (13 lat temu)

jolantina

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

Ostatnio poprawiłam technikę pieczenia a w zasadzie przedłużyłam mu czas leżakowania do minimum 8 godzin przed pieczeniem, ale nie w lodówce, ale w temperaturze pokojowej(kuchennej;-)).
O ile poprzednie gniotki-klapnięte kamienie były konsumowane tydzień to ostatni poszedł w 3 dni.
Diabla oszukac nie grzech

Do góry stronyOffline

nika79

Post #5 Ocena: 0

2012-01-11 15:37:35 (13 lat temu)

nika79

Kobieta

Z nami od: 04-09-2011

Cytat:

2012-01-09 15:44:36, Kasia_red napisał(a):
Cytat:

Chleb musi byc dobrze wyrobiony-maszyna ulatwia, ale recznie tez sie da-okolo 15 min wyrabiania.

Etam, chleba na zakwasie się nie wyrabia, wystarczy zmieszać dokładnie składniki. Ja w minionym tygodniu po raz pierwszy robiłam zakwas i piekłam chleb żytni z mąki razowej typ 2000. I jestem pod wrażeniem - co prawda wyszedł kwaśny jak diabli i niezbyt wyrośnięty (jak to pierwszy chleb z nowego zakwasu), ale za to bez posmaku drożdży. No i da się go idealnie cieniutko kroić. Kolejne pieczenie - już jutro 8-)

Obrazek

Obrazek

No ekstra Kasia-wyglada pysznie. A co jesli ktos nie lubi "czysto zytniego"? tez tylko zamieszac? :)

Do góry stronyOffline

grajek151

Post #6 Ocena: 0

2012-01-17 23:15:39 (13 lat temu)

grajek151

Mężczyzna

Z nami od: 17-01-2012

Cytat:

Mąki

Mąki będące u nas w sprzedaży podzielone są na typy, oznaczone numerami. Numer ten oznacza, bardzo upraszczając, ile mąki otrzymamy po obróbce ze 100 kg ziarna. Czyli im numer jest wyższy, tym mąka jest ciemniejsza i w swoim składzie zbliżona do składu chemicznego ziarna. I taka wiedza w zasadzie nam wystarczy.

Mąka jaśniejsza zawiera niewielkie ilości błonnika, soli mineralnych i białka, bo jest bardziej oczyszczona. Im ciemniejsza mąka, tym bardziej wartościowa dla organizmu, bo największa ilość barwników gromadzi się w łupinie ziarna. Podczas przemiału część barwników przedostaje się do mąki. Najciemniejsze są gatunki mąki zawierające wszystkie składniki ziarna, czyli graham i razowa.

Zapach i smak mąki są trudne do zdefiniowania, dlatego określa się je jako zapach przyjemny lub nieprzyjemny, dobra mąka ma zapach zdrowego zboża.

Moim zdaniem powinno się bezwzględnie przestrzegać terminu ważności maki do spożycia podanego na opakowaniu. Najcenniejsze właściwości ma mąka po 1 - 2 miesiącach od chwili przemiału. Pieczywo z mąki starej, pomijając jego walory zdrowotne, pozbawione jest charakterystycznego aromatu i smaku.

Aktualne handlowe typy mąki według norm polskich:

pszenne:

450 - mąka tortowa
500 - mąka wrocławska, poznańska, szymanowska
500 - krupczatka
550 - mąka luksusowa
750 - mąka chlebowa
950 - mąka bułkowa
1400 - mąka sitkowa
1850 - mąka graham
2000 - mąka razowa

żytnie:

580 - mąka żytnia jasna
650 - mąka żytnia jasna
800 - mąka żytnia jasna
950 - mąka żytnia jasna
1400 - mąka sitkowa żytnia
1850 - mąka starogardzka
2000 - razowa

Jaka mąka do czego ?

Do większości ciast pasuje mąka typ 450 do 550. Ale ta druga także idealna do białego chleba, bulek i innych wypieków.

Jasne i chleby mieszane - typy 650 do 950

Chleb ciemniejszy, razowy - mąka 1400 - 1850
Trzeba wziąć pod uwagę, ze ten typ mąki wymaga przy przygotowaniu chleba użycia ok. 10% więcej płynów.

Chleby, bulki a także ciasta z mąki z pełnego przemiału - mąka 2000
Ten typ mąki wymaga dodania ok. 20% więcej płynów niż w przypadku mąki tzw. jasnej.

Jeśli nie mamy akurat takiej mąki jaką przewiduje przepis, możemy wspomóc się zawsze mieszając rożne typy, bądź tez odsiewając część otrąb z mąki z pełnego przemiału.

Mąka z innych zbóż: kukurydzy, owsa, jęczmienia, gryki, czy ryżu jest najczęściej używane w wypiekach, jako dodatek do mąki pszennej i żytniej. Chyba, że mówimy o wypiekach bezglutenowych, ale to zupełnie inne zagadnienie.

Witam. bez obrazy ale albo komus sie to pomylilo piszac to albo ktos mu niezlych glupot nagadal. Na czeladniczym za takie cos od razu wypad. Typy maki oznaczaja doslownie ilosc gram pylu przemialowego z ziarna. np 750g. ja osobiscie sie z kilkoma wyzej podanymi typami nie spotkalem. Co do proporcji, to najodpowiedniejszym sposobem jest zawsze odliczac skladniki porownujac na litr wody. (litr to nie kg jak wmawiano nam w szkole.) i tak: 4g soli/ 1 litr wody, 2kg maki/litr wody, drozdze trzeba dostosowac do warunkow. Jezeli w maka zawiera kwas L-askorbinowy to musimy dac cieplejsza wode w domowych warunkach ok 25C bedzie dobre.w foremkach tego nie widac,ale Jak jest za zimna woda to chleb wolniej rosnie w piecu i wolniej lapie kolor, tym samym dluzej sie piecze i jest twardszy. a dalej wg uznania. ziarna truskawki arbuzy,,, jak kto woli. Sluze pomoca jezeli ktos cos chcialby wiedziec.
P.S. Gdzies w poprzedniejszym poscie bylo ''maka zytnia orkiszowa''
Orkisz to odmiana pszenicy.
Na koniec zagadka. Kto wie, nie zagladajac na google, z czego wytwarza sie drozdze? :)
SEMPER FIDELIS

Do góry stronyOffline

karolkowa

Post #7 Ocena: 0

2012-01-17 23:35:45 (13 lat temu)

karolkowa

Z nami od: 03-06-2007

Cytat:

2012-01-09 15:44:36, Kasia_red napisał(a):
Cytat:

Obrazek

Obrazek

Tak,chleb zytni wystarczy zamieszac ale z przenno-zytnim juz tak sie niestety nie da. Przenno-zytni trzeba zagniesc(najlepiej w maszynie :),pozniej zlozyc przed wlozeniam do kosza do wyrastania :)

Do góry stronyOffline

Kasia_red

Post #8 Ocena: 0

2012-01-18 08:01:35 (13 lat temu)

Kasia_red

Kobieta

Z nami od: 10-07-2009

Cytat:

2012-01-11 15:37:35, nika79 napisał(a):
No ekstra Kasia-wyglada pysznie. A co jesli ktos nie lubi "czysto zytniego"? tez tylko zamieszac? :)

Ostatnio robiłam pszenno-żytni i zamiast części mąki żytniej dodałam pszenną i tylko zamieszałam. Dodam, że zrobiłam to intuicyjnie, bo nie wiem, czy należy wyrobić ciasto, czy nie. Wyrosło całkiem niezłe. Muszę doczytać, jak to jest z tym wyrabianiem. W weekend następne pieczenie, więc dam znać, co mi wyszło.

Grajek - pewnie w piekarnictwie używa się innej nomenklatury, ale jak ja idę w Polsce do sklepu i kupuję mąkę razową, to sięgam na półkę po mąkę z numerkiem np. 1850, 2000
Nie wchodź w dyskusję z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem

Do góry stronyOffline

Strona WWW

royaloak2

Post #9 Ocena: 0

2012-02-11 17:07:41 (13 lat temu)

royaloak2

Kobieta

Z nami od: 06-10-2011

Witam, mam pytanie do osob z doswiadczeniem w pieczeniu chleba. Moja corka ma alergie na jaja, drozdze, mleko i gluten. Zastanawialam sie czy jest moze jakis przepis na chleb ktory moglabym jej zrobic. Szukalam w necie ale moge nic znalesc.

Do góry stronyOffline

wildesfan

Post #10 Ocena: 0

2012-03-06 12:08:39 (13 lat temu)

wildesfan

Kobieta

Z nami od: 24-03-2010

moi rodzice robia chleb na zakwasie w maszynce, zawsze wychodzi super

Do góry stronyOffline

Strona 10 z 15 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ... 13 | 14 | 15 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,