Str 9 z 15 |
|
---|---|
dzidka1 | Post #1 Ocena: 0 2011-11-17 11:18:41 (13 lat temu) |
Z nami od: 28-10-2011 Skąd: Luton |
Wprawdzie ja nie Karolkowa ale ja kazdy chlebek wyrabiam w maszynie a piekę w piekarniku. Maszyna jest super do wyrabiania ale chlebki upieczone w piekarniku sa o niebo lepsze.
|
Guylian | Post #2 Ocena: 0 2011-11-17 11:51:03 (13 lat temu) |
Z nami od: 29-11-2007 Skąd: Birmingham |
Ja przepis na zakwas wzielam z tej strony: http://www.chleb.info.pl/ i chleb albo bulki wychodza super. Niestety nie mam pojecia jak go potem prawidlowo przechowywac i wszystkie moje proby (trzy na dzisiaj) skonczyly sie katastrofa - zakwas po kilku dniach dokarmiania w lodowce smierdzi jak stare skarpety. Czy ktos opracowal jakas metode na przechowanie zakwasu? Podobno im starszy tym lepszy.
|
Libbii | Post #3 Ocena: 0 2011-11-17 13:17:46 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-03-2009 Skąd: Leicester |
Jolantina, maszyna z założenia nie nadaje się do pieczenia chleba na zakwasie - piecze w dużo niższej temperaturze, a zakwas potrzebuje jednak więcej.
|
Libbii | Post #4 Ocena: 0 2011-11-17 22:45:19 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-03-2009 Skąd: Leicester |
Cytat: 2011-11-17 11:51:03, Guylian napisał(a): Ja przepis na zakwas wzielam z tej strony: <a href="http://www.chleb.info.pl/" target="_blank" target="_new">http://www.chleb.info.pl/</a> i chleb albo bulki wychodza super. Niestety nie mam pojecia jak go potem prawidlowo przechowywac i wszystkie moje proby (trzy na dzisiaj) skonczyly sie katastrofa - zakwas po kilku dniach dokarmiania w lodowce smierdzi jak stare skarpety. Czy ktos opracowal jakas metode na przechowanie zakwasu? Podobno im starszy tym lepszy. Ja przechowuję normalnie w szklance, przykryty ręcznikiem papierowym, przytrzymanym gumką recepturką. Mój ma już chyba z półtora roku. Fakt, śmierdzi nieprzeciętnie jak go dokarmiam, ale jak siedzi grzecznie w lodówce, to nic nie czuć. Pozdrawiam |
jolantina | Post #5 Ocena: 0 2011-11-18 07:34:14 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
dzięki dziewczyny za podpowiedzi, co prawda mój zakwasik jest wzorcowy, rosnący i pachnący, powstał w lipcu i do tej pory pięknie wygląda, ale przy pieczeniu robię coś nie tak. Zaazwyczaj piekłam w piekarniku, ale po kilkunastu zakalcach albo gumowatych zbitkach postanowiłam upiec w maszynce i to dopiero była katastrofa.
Diabla oszukac nie grzech
|
|
|
Guylian | Post #6 Ocena: 0 2011-11-18 09:55:35 (13 lat temu) |
Z nami od: 29-11-2007 Skąd: Birmingham |
Musisz uwazac na temperature i ustawienia piekarnika (gdzies znalazlam, ze powinna byc wlaczona tylko gorna i dolna grzalka bez termoobiegu). Sprawdza sie tez delikatne spryskiwanie piekarnika woda w celu wyprodukowania chrupiacej skorki. W sumie to pieczenie chleba nie jest praca ani latwa ani przyjemna; ale jak pachnie w domu swiezutkim chlebem, to wiem, ze jestem w domu
![]() |
Libbii | Post #7 Ocena: 0 2011-11-18 10:48:58 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-03-2009 Skąd: Leicester |
Polecam zakup garnka żeliwnego - skórka zawsze chrupiąca, bochenek o ładnym kształcie i termoobiegiem się można nie przejmować.
![]() |
agnieszkass | Post #8 Ocena: 0 2011-11-18 12:12:06 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-11-2011 Skąd: Londyn |
Mój ulubiony chleb dukana:
http://www.chleby.info/2011/08/chleb-dukana-iii.html |
D0rotKa | Post #9 Ocena: 0 2011-11-21 16:26:05 (13 lat temu) |
Z nami od: 21-10-2011 Skąd: Edynburg |
Witam. Ja pieke zazwyczaj chleb na zakwasie. Musze wlasnie zrobic nowy, bo poprzedni przetrzymalam w lodowce i sie zepsul. Pieke w piekarniku, w maszynie jeszcze nie probowalam.
Czesto korzystam z tej strony, chociaz niektore przepisy sa jak dla mnie zbyt zaawansowane ![]() http://piekarniatatter.blogspot.com/ |
ewamik | Post #10 Ocena: 0 2011-12-13 01:17:19 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
a ja od wczoraj posiadam maszynę.
Dzisiaj mąz upiekł 1-wszy chleb.Wyszedł przepyszny. MOże ktoś ma przepisy na chleb z maszyny? Orkiszowy czy z ziarnami? Bardzo prosze ![]() |