MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pieczenie chleba

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 9 z 15 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 ... 13 | 14 | 15 ] - Skocz do strony

Str 9 z 15

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

dzidka1

Post #1 Ocena: 0

2011-11-17 11:18:41 (13 lat temu)

dzidka1

Posty: 19

Kobieta

Z nami od: 28-10-2011

Skąd: Luton

Wprawdzie ja nie Karolkowa ale ja kazdy chlebek wyrabiam w maszynie a piekę w piekarniku. Maszyna jest super do wyrabiania ale chlebki upieczone w piekarniku sa o niebo lepsze.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Guylian

Post #2 Ocena: 0

2011-11-17 11:51:03 (13 lat temu)

Guylian

Posty: 429

Kobieta

Z nami od: 29-11-2007

Skąd: Birmingham

Ja przepis na zakwas wzielam z tej strony: http://www.chleb.info.pl/ i chleb albo bulki wychodza super. Niestety nie mam pojecia jak go potem prawidlowo przechowywac i wszystkie moje proby (trzy na dzisiaj) skonczyly sie katastrofa - zakwas po kilku dniach dokarmiania w lodowce smierdzi jak stare skarpety. Czy ktos opracowal jakas metode na przechowanie zakwasu? Podobno im starszy tym lepszy.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Libbii

Post #3 Ocena: 0

2011-11-17 13:17:46 (13 lat temu)

Libbii

Posty: 659

Kobieta

Z nami od: 17-03-2009

Skąd: Leicester

Jolantina, maszyna z założenia nie nadaje się do pieczenia chleba na zakwasie - piecze w dużo niższej temperaturze, a zakwas potrzebuje jednak więcej.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Libbii

Post #4 Ocena: 0

2011-11-17 22:45:19 (13 lat temu)

Libbii

Posty: 659

Kobieta

Z nami od: 17-03-2009

Skąd: Leicester

Cytat:

2011-11-17 11:51:03, Guylian napisał(a):
Ja przepis na zakwas wzielam z tej strony: <a href="http://www.chleb.info.pl/" target="_blank" target="_new">http://www.chleb.info.pl/</a> i chleb albo bulki wychodza super. Niestety nie mam pojecia jak go potem prawidlowo przechowywac i wszystkie moje proby (trzy na dzisiaj) skonczyly sie katastrofa - zakwas po kilku dniach dokarmiania w lodowce smierdzi jak stare skarpety. Czy ktos opracowal jakas metode na przechowanie zakwasu? Podobno im starszy tym lepszy.


Ja przechowuję normalnie w szklance, przykryty ręcznikiem papierowym, przytrzymanym gumką recepturką. Mój ma już chyba z półtora roku. Fakt, śmierdzi nieprzeciętnie jak go dokarmiam, ale jak siedzi grzecznie w lodówce, to nic nie czuć.

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

jolantina

Post #5 Ocena: 0

2011-11-18 07:34:14 (13 lat temu)

jolantina

Posty: 3961

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

Skąd: Hogwart

dzięki dziewczyny za podpowiedzi, co prawda mój zakwasik jest wzorcowy, rosnący i pachnący, powstał w lipcu i do tej pory pięknie wygląda, ale przy pieczeniu robię coś nie tak. Zaazwyczaj piekłam w piekarniku, ale po kilkunastu zakalcach albo gumowatych zbitkach postanowiłam upiec w maszynce i to dopiero była katastrofa.
Diabla oszukac nie grzech

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Guylian

Post #6 Ocena: 0

2011-11-18 09:55:35 (13 lat temu)

Guylian

Posty: 429

Kobieta

Z nami od: 29-11-2007

Skąd: Birmingham

Musisz uwazac na temperature i ustawienia piekarnika (gdzies znalazlam, ze powinna byc wlaczona tylko gorna i dolna grzalka bez termoobiegu). Sprawdza sie tez delikatne spryskiwanie piekarnika woda w celu wyprodukowania chrupiacej skorki. W sumie to pieczenie chleba nie jest praca ani latwa ani przyjemna; ale jak pachnie w domu swiezutkim chlebem, to wiem, ze jestem w domu :-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Libbii

Post #7 Ocena: 0

2011-11-18 10:48:58 (13 lat temu)

Libbii

Posty: 659

Kobieta

Z nami od: 17-03-2009

Skąd: Leicester

Polecam zakup garnka żeliwnego - skórka zawsze chrupiąca, bochenek o ładnym kształcie i termoobiegiem się można nie przejmować. :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

agnieszkass

Post #8 Ocena: 0

2011-11-18 12:12:06 (13 lat temu)

agnieszkass

Posty: 9

Kobieta

Z nami od: 17-11-2011

Skąd: Londyn

Mój ulubiony chleb dukana:

http://www.chleby.info/2011/08/chleb-dukana-iii.html

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

D0rotKa

Post #9 Ocena: 0

2011-11-21 16:26:05 (13 lat temu)

D0rotKa

Posty: 2

Kobieta

Z nami od: 21-10-2011

Skąd: Edynburg

Witam. Ja pieke zazwyczaj chleb na zakwasie. Musze wlasnie zrobic nowy, bo poprzedni przetrzymalam w lodowce i sie zepsul. Pieke w piekarniku, w maszynie jeszcze nie probowalam.
Czesto korzystam z tej strony, chociaz niektore przepisy sa jak dla mnie zbyt zaawansowane:-)
http://piekarniatatter.blogspot.com/

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ewamik

Post #10 Ocena: 0

2011-12-13 01:17:19 (13 lat temu)

ewamik

Posty: 4126

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

Skąd: London

a ja od wczoraj posiadam maszynę.
Dzisiaj mąz upiekł 1-wszy chleb.Wyszedł przepyszny.
MOże ktoś ma przepisy na chleb z maszyny?
Orkiszowy czy z ziarnami?
Bardzo prosze :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 9 z 15 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 ... 13 | 14 | 15 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,