Str 6 z 15 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2009-10-09 19:18:26 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
reivilo | Post #2 Ocena: 0 2009-10-09 20:38:03 (16 lat temu) |
Z nami od: 09-09-2007 Skąd: inąd |
Cytat: Piszesz, że pieczesz w maszynie do chleba więc mam pytanie do Ciebie. Jak wygląda Twój chleb po upieczeniu w maszynce? Mój jest ciężki, blady z wierzchu. Stosowałam przepis z instrukcji od maszynki ale to nie to co chciałam. Masz jakiś wypróbowany przepis do maszynki? Może znaczenie ma moc maszynki? Moja ma napisane 650 wat. juz nie nie zawsze chleb byl dobrze wypieczony .....650WAT to troche za malo .....teraz tylko mieszam ...a moj malozonek juz nawet miesza bez uzucia maszyny....pieczony z piekarnika wychodzi lepszy.... a co do przepisow ...poszukaj w intenecie jest wiele fajnych przepisow ,,ale jak dla mnie ..przepis ktory ci podejdzei trzaba dostosowac do swoich wymagan....u nas 'docieranie ' chleba do naszych smakow troche trwalo a teraz to nawet znajomym grahama pieczemy ![]() ![]() Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
Jamesmk2003 | Post #3 Ocena: 0 2010-06-12 04:58:57 (15 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 12-06-2010 Skąd: Toronto |
Caly slonecznik z lisciami czy tylko pestki?
|
esem18 | Post #4 Ocena: 0 2010-06-12 06:02:08 (15 lat temu) |
Z nami od: 01-09-2006 Skąd: Carlton-in-Lindrick |
ja tez pieklem tradycyjna metoda chlebus i buleczki maslane dal bym zdjecia ale niewiem jak wkleic moze ktos podpowie
|
Van_Helsing | Post #5 Ocena: 0 2010-06-16 11:39:53 (15 lat temu) |
Z nami od: 03-05-2007 Skąd: Gloucestershire |
wejdz na imageshack.us
badz wrzucacz.pl zrob upload i skopiuj link [ Ostatnio edytowany przez: Van_Helsing 16-06-2010 11:40 ] Zycie jest sztuka wyboru - sir Adam 12/05/12
|
|
|
kinga77 | Post #6 Ocena: 0 2010-06-16 11:59:26 (15 lat temu) |
Z nami od: 04-08-2008 Skąd: UK |
kiedys pieklismy caly czas,i make kupowalismy w mlynie w workach po 50kg,zytnia i pszenna,To bylo w Polsce jeszcze,i dzieki temu mielismy bardzo tani chleb
![]() |
anuna | Post #7 Ocena: 0 2010-07-13 12:50:26 (15 lat temu) |
Z nami od: 03-08-2007 Skąd: Cheltenham |
Moze mi ktos pomoze. Jak nie bardzo rozrozniam rodzaje mak po angielsku
![]() Rozumiem, ze: Maka pszenna - wheat flour Maka pszenno-razowa - wholemeal flour Maka zytnia - rye flour Prosze mnie poprawic, jak sie myle. A jaka to jest maka chlebowa czy graham? No i ostatnie pytanie. W Polsce ma sie rozne typy mak np zytnia typu 500. 750 czy 2000. A jak to jest w Anglii? Chcialabym sie zabrac za pieczenie chleba na zakwasie i potrzebuje zrozumiec rodzaje mak, ale mi to slabo wychodzi ![]() ![]() Bede wdzieczna za kazda wiedze na ten temat ![]() Adas 12/5/12
|
Adacymru | Post #8 Ocena: 0 2011-01-30 21:08:10 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Wprawdzie minelo chyba sporo czasu od pytania w poprzednim poscie, ale jako ze przeszlam 3 tygodnie temu na nowa religie (domowego chleba), to moze sie nie tylko mi te objasnienia przydadza.
Mąki Mąki będące u nas w sprzedaży podzielone są na typy, oznaczone numerami. Numer ten oznacza, bardzo upraszczając, ile mąki otrzymamy po obróbce ze 100 kg ziarna. Czyli im numer jest wyższy, tym mąka jest ciemniejsza i w swoim składzie zbliżona do składu chemicznego ziarna. I taka wiedza w zasadzie nam wystarczy. Mąka jaśniejsza zawiera niewielkie ilości błonnika, soli mineralnych i białka, bo jest bardziej oczyszczona. Im ciemniejsza mąka, tym bardziej wartościowa dla organizmu, bo największa ilość barwników gromadzi się w łupinie ziarna. Podczas przemiału część barwników przedostaje się do mąki. Najciemniejsze są gatunki mąki zawierające wszystkie składniki ziarna, czyli graham i razowa. Zapach i smak mąki są trudne do zdefiniowania, dlatego określa się je jako zapach przyjemny lub nieprzyjemny, dobra mąka ma zapach zdrowego zboża. Moim zdaniem powinno się bezwzględnie przestrzegać terminu ważności maki do spożycia podanego na opakowaniu. Najcenniejsze właściwości ma mąka po 1 - 2 miesiącach od chwili przemiału. Pieczywo z mąki starej, pomijając jego walory zdrowotne, pozbawione jest charakterystycznego aromatu i smaku. Aktualne handlowe typy mąki według norm polskich: pszenne: 450 - mąka tortowa 500 - mąka wrocławska, poznańska, szymanowska 500 - krupczatka 550 - mąka luksusowa 750 - mąka chlebowa 950 - mąka bułkowa 1400 - mąka sitkowa 1850 - mąka graham 2000 - mąka razowa żytnie: 580 - mąka żytnia jasna 650 - mąka żytnia jasna 800 - mąka żytnia jasna 950 - mąka żytnia jasna 1400 - mąka sitkowa żytnia 1850 - mąka starogardzka 2000 - razowa Jaka mąka do czego ? Do większości ciast pasuje mąka typ 450 do 550. Ale ta druga także idealna do białego chleba, bulek i innych wypieków. Jasne i chleby mieszane - typy 650 do 950 Chleb ciemniejszy, razowy - mąka 1400 - 1850 Trzeba wziąć pod uwagę, ze ten typ mąki wymaga przy przygotowaniu chleba użycia ok. 10% więcej płynów. Chleby, bulki a także ciasta z mąki z pełnego przemiału - mąka 2000 Ten typ mąki wymaga dodania ok. 20% więcej płynów niż w przypadku mąki tzw. jasnej. Jeśli nie mamy akurat takiej mąki jaką przewiduje przepis, możemy wspomóc się zawsze mieszając rożne typy, bądź tez odsiewając część otrąb z mąki z pełnego przemiału. Mąka z innych zbóż: kukurydzy, owsa, jęczmienia, gryki, czy ryżu jest najczęściej używane w wypiekach, jako dodatek do mąki pszennej i żytniej. Chyba, że mówimy o wypiekach bezglutenowych, ale to zupełnie inne zagadnienie. Po moich nieudanych probach dwa lata temu, odnowilam wyzwanie, i chleba juz nie kupuje. Najpierw korzystalam z gotowych mieszanek w skelpach, a pozniej juz z samodzielnie dobranych skladnikow (wprawdzie nie jest to skomplikowane jak budowa atomu, ale i tak powod do dumy). Juz mi sie udalo rozeznac rynek jaka maszyne chcialam kupic, a tu mi bratowa sprezentowala swoja i pokrzyzowala plany... ![]() ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Adacymru 30-01-2011 21:10 ]
Ada
|
Post #9 Ocena: 0 2011-01-30 21:12:11 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #10 Ocena: 0 2011-01-30 21:25:15 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|